Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 10 maj 2016

Pingstnovenan

Många långa promenader med familjen i väntan på kyrkans födelsedag är mitt sätt att fira pingstnovenan.
Den adventstid som firas just nu inför den Heliga Andes ankomst, kyrkans födelsedag, kallas på kyrkiska Pingstnovenan, nio dagar är det ju mellan Kristi Himmelsfärd och Pingstdagen. Pingst är fornsvenskans uppfattning om uttalet av grekiskans femtionde= πεντηκοστή, ῆς, ἡ  pentecoste. Germanska språk drar gärna ihop ord med apokope, dvs obetonade ljud i ord försvinner. Ett tydligt exempel är badstugan och förstugan som nu kallas bastu respektive farstu.

Själva helgen har vi kristna dock förlängt. För Jesu lärjungar och judar än idag, var pingsten en endagsfest femtio dagar efter påsken. Man firade vårskörden av vete och eftersom den var i full gång hade man bara tid att fira en enda dag, någon annandag fanns inte. Men kristendomen införde till slut flera helgdagar i rad andra, tredje och fjärdedag pingst behövdes för att resa till kyrkhelgen och vara med om alla dop som förrättades denna dag. Av den anledningen heter dagen på engelska Whitsunday och pingsten som kyrklig högtid Whitsun. De som döptes var ju klädda i vitt så den färgen dominerade helgfirandet. 

Däremot var pingstbröllop bara en lek för unga där någon stackars föraktad flicka kläddes ut till "pingstbrud" och tvingades, eller var frivilligt med på "bröllop" med hundar eller någan annan mobbad ungdom av motsatt, eller samma, kön. Riktiga bröllop var vanligast på hösten när man här hos oss hade överflöd av mat vid skördetid. Men i Israel med omnejd finns den första skörden att tillgå femtio dagar efter påsk så detta var en skördefest. Höstens Allhelgona motsvaras av vårens Valborg och höstens tacksägelsedag motsvaras således av pingsten.

Kyrkan firar sin födelsedag till pingst och under de nio dagarna mellan  det att Jesus blir allestädes närvarande, Kristi Himmelsfärds dag, till den dag då kyrkan föds när Gud flyttar in i de kristna genom den Heliga Ande, pingstdagen kommer denna adventstid. Så många år har det varit svårt att fira dessa dagar som jag vill pga läget på skolterminen. Men i mitt förra liv som kroppsarbetare i bl.a. kyrkans tjänst kunde jag fira mer som jag vill eftersom jag hade så mycket ensamtid på arbetet och dessutom jobbade mestadels utomhus. Nu tog jag dock de tre första dagarna i novenan till det jag vill: ett stilla liv nära naturen i väntan.
Korsdrag i stallet är underbart ljumma vårkvällar när myggen börjar fylkas kring hästarna. Kors-drag vill jag ha i mitt liv för att vädra ut det onda och andas in det goda.
Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den är på väg. Så är det med var och en som är född av Anden. Joh 3:8


"Han låter snö falla som ull,
rimfrost strör han ut som aska.
Han kastar ner hagel som smulor,
hans köld får vattnet att frysa.
Han sänder sitt ord, och isen smälter,
han andas, och vattnet strömmar."
Så reflekterar jag, mediterar över heter det på kyrkiska, med hjälp av Bengt Pleijel:

Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den är på väg. Så är det med var och en som är född av Anden. Joh 3:8

TANKAR: Det vinden gör, det gör Anden. Det vinden och Anden gör, det gör den som är född av Anden:
1. Blåser = slutar ”sucksitta”, du kommer i rörelse.
2. Vart den vill = får en nya vilja. Din fria vilja, som blivit bunden av andras viljor, blir löst.
3. Hör dess sus = inte skryt och ”bångeribull”. En ny ton, stilla, glad, lycklig
4. Vet inte varifrån den kommer = blir obegriplig för världen (se Sv Ps 258:1). ”Vad har hänt med den?”
5. Vart den är på väg = har fått en ny målsättning för Livet.
På väg.

5 kommentarer:

 1. Ja kyrkan är ju en pigg åldring snart 2000 år gammal =)

  jobbar man på kyrkogård har man alla chanser att fira,meditera,söka vägledning osv, en bra fördel med att gå och påta i jorden lite för sig själv.

  Bra sagt av Bengt:

  DET ÄR ANDEN SOM GÖR LEVANDE, säger Jesus, Joh 6:63.
  Utan den helige Ande är allting dött och trist och tråkigt.

  Jag tänker på den tid som var innan jag tog imot bibeln kompisarna som nu tyvärr många är borta i mer ruffiga arbetar kvarter var det ju en lockelse att utöka sina inkomster med hembränning stöldgods, narkotikan lockade många i fördärvet livet var grått och meningslöst och folk ville ha det rikare människor hadde som skulle göra livet skoj bra bil,video,tv osv och hade man då taskiga jobb löste folk det på ohedeliga vägar, men tyvärr är ett sådant liv mer en nedåt gående spiral och många slutade sina dagar alldeles för unga på kyrkogården.

  Men jag lever än för jag tog fasta på att "herrens bud" är en lyckta för våra fötter och en sköld för den som har vett att slå upp sin bibel och lära sig bra moral och passa sig för dåligt sällskap, så livet tog verkligen en helt nu riktning uppåt uppåt , bäst av allt är när anden verkligen faller på upplever det då och då ofta när jag lyssnar på musik och totalt smälter in som att jag står inför guds tron och jag sjunger med i musiken jag har i öronen kan sitta där i timmar helt i andens eld och inget här i världen blir sig likt igen det är säkert när man blivit badad i guds ande :P visste inte ens att det fanns ett namn för det men michael lärde mig för ett antal år sedan att det kallas soaking, som fungerar jättebra för mej.

  https://www.youtube.com/watch?v=Gf1xp-lMEvs

  SvaraRadera
  Svar
  1. p.s skolan jag gick på kallades för Fredriksdals skolan och på den tiden en riktig värsting skola många unga med problem där. Många många år efter jag gått ut nian träffade jag en gamal musik lärare så vi pratade musik och lite om allt möjligt på ett trevligt sätt. till sist tittade han lite snopet på mig och sa: ja det var ju kul att det blev människa av NÅGON som gick på den skolan =) =)

   Radera
  2. Bra att du blev en sådan person som gav musikläraren lite tröst. Jo, vi formas av våra sociala villkor men man kan välja väg och du valde rätt. Jag är absolut inte den där super-lutheranen som tycker människan är så totalfördärvad så allt hopp är ute. Jag håller mig till den klassiskt kristna tanken att vi alla är Guds avbild och kan välja den vägen likaväl som motsatsen. Du valde rätt, tack och lov!

   Radera
 2. En skogspromenad en tidig morgon när solen lyser ger en känsla av vila och hopp.Kanske kan kroppen få styrka att driva ut det som ockuperat dina luftrör.Önskar dig en fin helg .Vi ses på måndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma kära vännen, jag hoppas också för din skull att hostan ger sig.

   Radera