Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 15 november 2016

Räv och Hare

Vi har ju pratat räv och hare en hel del här på bloggen på sistone. Under medeltiden var de fabeldjur som representerade bönder och trälar respektive den smarta trickstern som lurade de rika förtryckarna som representerades av vargen.

En av barnens och mina favoritböcker handlar om och heter Räv och Hare samt en hel rad uppföljare till den, skrivna av Sylvia Vanden Hede. Dessa böcker är fulla av humor och värme samt är utmärkta att börja läsa själv som barn. Ändå är de fullt njutbara för en vuxen. I dessa böcker är räven och haren sambor och har en trevlig uggla som vän. Denne Uggla är ensamstående men får ett ägg som blir hans familj utöver vännerna Räv och Hare.

Räv och Hare älskar varandra men retas också med varandra ibland och en gång blir Räv väldigt förtjust i den tjusiga fru Plymsvans, en fåfäng ekorre. Hare börjar hata sin lilla stumpsvans men Räv tycker om den detaljen, visar det sig. När ägget blir en tupp blir Uggla också övergiven för att sedan få ett barnbarn. Räv är en trickster på så sätt att han försöker få äta när han bantar men i övrigt är det Hare som står för förnuftet och smarthet i denna förtjusande berättelse.

Jag tror ingen är för gammal för Räv och Hare-böckerna så rusa till närmsta bibliotek eller bokhandel och gör november lätt att stå ut med i läslampans varma sken.

Här kan man läsa intressanta saker som Rebella grävt fram om trickster-rävar i litteratur och konst.

En räv, hare och varg-sång, som Lars tipsade om, från medeltiden på langue romane, "Ai vist lo lop(jag såg/har sett vargen)" :
Ytterligare ett klipp-tips från Lars med trickster-räven Robin Hood och harfamiljen i Disneys pärla, djupt älskad av mina barn och mig:

11 kommentarer:

 1. Verkar vara en intressant bok räv och Hare :) både små och stora barn verkar gilla talande djur och fabler och alla gulliga djurklipp på Youtube lär vara välbesökta har jag hört . Från Tolkien filmerna minns jag absolut trollkarlen radagast med sitt kaninspann och en av favoriterna från ice age är absolut stenålders ekorren scrat, fick mig ett rejält skratt när han träffar den stora kärleken men råkar ut för en portion kvinnlig list :)

  https://www.youtube.com/watch?v=NJIBV8qB_a0

  SvaraRadera
 2. Trevlig sång! Jo, Räv och Hare är trevliga bekantskaper i sin uppdaterade variant av Nalle Puhs Sjumilaskog.

  SvaraRadera
 3. Haha fel video oops, Gregis Pastor Tityrus är från medeltiden den med och "dårarnas fest" inte ovanligt att prästerna klädde sig i enkla kläder och enkla människor fick bli präster, och man utsåg en åsna till biskop :P

  https://en.wikipedia.org/wiki/Feast_of_Fools

  Wikipedia menar att denna medeltida sed har misstolkats som tyst kritik mot kyrkan mm, men det mer troliga att det faller tillbaka på "att bli en dåre för Kristus" eller att dom sista ska bli först. sågs kanske som något bra av folket att prästerna för en dag blev dom "sista" och ödmjuka sig tänker jag. ungefär som du berättat förr om ortodoxa kyrkan och dess heliga dårar.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristi_d%C3%A5re

  Hur som helst vad jag ville visa var ju ekorren scrat ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=n0ykM1ALggE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sekulära människan har ofta svårt att förstå religionens bevekelsegrunder. Jag tror detta också handlar om en sed som har sitt ursprung i samma tradition som den när påven tvättar fattigas fötter på skärtorsdagen. Det var säkert också en slags festlig höjdpunkt att se fram emot i vardagens slit som karnevalen är än i dag, särskilt för fattiga favelor i Rio de Janeiro.

   Radera
  2. Det fanns ju gott om helgon och olika festivaler som skulle firas under medeltiden och enligt var jag läst ordnade kyrkan med lekar,musik och mycket annat ,kultur kort och gott som säkert var roligare än arbetsmiljön på medeltiden :P har ibland sett filmer och bilder från karnivalen i Venedig som ser kul ut med sin maskerad och mycket annat, har läst att folk i Rio förbereder sig hela året för karnivalen och lumpar tyg och annat för att få till det med någon häftig dräkt att bära.

   https://www.youtube.com/watch?v=SqdrxDiLcz4

   Radera
  3. Jo, sambaskolorna lever för karnevalen och förbereder sig i ett år till den.

   Absolut var kyrkan en stor kulturbärare, dess inflytande på konst och kultur kan helt enkelt inte överskattas.

   Radera
 4. p.s ja bara se på hur sekulära böcker har framställt prästen kopernikus som på fritiden pyssla med astronomi, man har ibland försökt framställa honom som en modern (ateistisk?) vetenskapsman som blev förföljd av elaka bigotta präster på mörka medeltiden...men man glömde bort att kopernikus var en präst men att han la fram sina teser vid fel tidpunkt, när katolska kyrkan kände sig utmanad och kränkt av protestantiskt uppror, annars var det vanligt att lärda män (munkar och präster) vid tiden hade dialoger och olika ståndpunkter på vetenskapliga ämnen vid dåtidens universitet och kloster, jesuiterna stödde kopernikus teoier , däremot var det vanligtvis livsfarligt att utmana den värdsliga makten under medeltiden om en kung kände sig hotad eller kränkt kunde det lätt leda till döden för "utmanaren". på något sätt blev ju kyrkans mer samtals vänliga stategi även den värdsliga makts väg, i klostrena valde ju brödarna eller systrarna sin abbot eller abbedissa som vi idag nog skulle kalla demokrati, den amerikanska trohetseden till republiken som talar om en nation under gud med frihet och rättvisa för alla tycks falla tillbaka på Paulus ord: Alla är ni nämligen genom tron Guds söner, i Kristus Jesus. Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus. Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja universiteten var ju en kyrklig konstruktion från första början. Du har så rätt om Kopernikus och reformationen. RKK brände Jan Hus och de till och med brände kvarlevorna av Wycliffe, så aggressivt rädd var man för reformationen. Heliocentrisk världsbild var av mindre dignitet, men nervösa makthavare är farliga makthavare.

   men det var den heliocentriska v'rldsbilden från Aristoteles som retade kyrkan. Jag fattar inte hur fast i en myt folk är när de envisas med att tro att RKK sa att jorden var platt och DÖDADE Kopernikus och Galilei pga att de påstod att jorden var rund.

   Radera
  2. Ja detta med att RKK skulle ha trott på en platt jord var ju myter faktaoider av människor som såg kyrkan som en slags fiende och att den nya vetenskapstron eller rationalismen det ända rätta.

   http://blog.svd.se/historia/2011/03/24/trodde-folk-att-jorden-var-platt/

   http://www.signum.se/archive/read.php?id=1822

   Och det kan också bli till fanatism den där förmenta "rationella" inställningen

   Minns när discovery channel för ca 10 år sedan börja sända program om det som numera kallas årtusendets största astronomiska upptäckt, exoplaneter ute i universum. Passade man på att lufta vad äldre kritiska forskare sagt år innan första upptäckterna bekräftades, en herre jag minns menade att seriösa forskare borde inte slösa bort vetenskapliga medel på flum och tro på Aliens (han nämde aldrig religion) men förstog att det var en herre som bara trodde på snusförnuft och allt skulle vara "rationellt"...sen BAM !! planet efter planet bekräftades.

   Centralmakt som RKK har sina svagheter man får komma ihåg att kristna från början var ett brödra systraskap med frihet för den enskildes samvete att förstå guds vilja och ledas av gud Tess 5: 12-21 säger ju bland annat att pröva allt, behåll det goda, och håll er borta från allt slags ont, men sånt fungerar ju bara om den enskilde är fri att fatta beslut och det inte finns tvång och press och där har ju präster och kyrkor ibland gått vilse i synen på sig själva att ledarna blir någon slags härskare över gudstron.Där tror jag att huskyrkorna och simple Church ligger väldigt nära vad den första kristna tron var.

   Radera
  3. Ja cnetral kyrklig makt som tävlar med elelr går i statens ledband är inte bra. RKK har därvidlag verkligen gått vilse. Men jag tror ju att det ser värre ut på pappret än i verkligheten. Enskilda medlemmar avgör nog mer själv trots skrivningar i katekesen. Men JV och andra sekter genomdriver ju väldigt brutalt den där församlingsdisciplinen.

   Ja det är en märklig faktoid detta med en platt jord. Jag läste någon gång att en gammal Amish-man meander att jorden var platt och fyrkantig eftersom det i Bibeln står om "jordens fyra hörn" men det är en gammal man från en extrem reformationskristen gren, knappast hela RKK med den tidens mest bildade personer, universitetsprofessorer, präster/munkar och nunnor, i sina led.

   Radera
 5. Jo det är sant Alma angående RKK, samma ju med sv kyrkan som på pappret har sina präster som är herdar och församlingsbor har i igentlig mening inte har mycket att säga till om. Men när det drivs snällt och kamratligt så blir det inga svårigheter. möjligtvis är man taskig mot sådana präster som inte riktigt passar in. Men prästerna i sv kyrkan och tror också i RKK är välutbildade kan lite om ledarskap och i värsta fall hamnar dom i aftonbladet om dom beter sig illa och det är ju en öppen tro där dom som är skurkar eller gör fel på högre poster korrigeras.

  Värre är det med JV ledare som redan från början undervisar att det är en skam att brödrar går till rätta med brödrar inför värdsliga domare och duperar att vi alla är vänner. då är man inte förbed ifall några av dessa ledare gör kriminella saker/övergrepp mot sina egna, är folk invaggade i att världen är ond och ledarna goda tåler inte dessa heller höra kritik mot sina ledare som leder till skrik ,röda ansikten och misstankar som ställs upp mot den förmodade "avfällingen" och folk drar sig undan med isolering till följ ..ett system som bygger på att när ledaren gör fel måste också församlingen göra fel, istället för att låta människor ha ett eget liv och samvete.

  SvaraRadera