Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 14 november 2016

Sanning och konsekvens

Sparktur på en frusen sjö en söndagsmorgon i november är bra för hjärnan.

Kolosserbrevet 3: 9- 10  Ljug inte för varandra, ni har ju klätt av er den gamla människan och hennes vanor och klätt er i den nya, som förnyas till verklig kunskap och blir en bild av sin skapare. 

Jag har fördjupat mig i hjärnan de senaste dagarna, det är så intressant lite som att "se Gud på ryggen" som Linné uttryckte saken. En sak jag lärde mig var att hjärnan ständigt förnyas men aldrig helt byts ut eftersom vi då skulle förlora våra minnen. Om man varit utsatt för ett hårt tryck som resulterat i hjärnskador blir de inte permanenta om trycket upphör och stresshormonet noradrenalin går ner i nivå. Då sätter förnyelsen av nervcellerna i hjärnan igång igen.

Om man dessutom hjälper hjärnan med att motionera, promenera eller springa är det som man testat och det fungerar utmärkt man behöver inte bli elitidrottare. Att läsa böcker ostört och att lösa korsord av ständigt ökande svårighetsgrad är också bra för hjärnan och hjälper den att bilda nya nervceller hela livet ut. Ja, det är sant, hjärnan kan förnyas och utvecklas om man så blir 100 år gammal.

En speciell del i hjärnan, amygdala, har hand om vårt känsloliv och där kan man också säga att vårt "samvete" finns. Om en ljuger, stjäl eller gör annat som vi vet är fel blir amygdala påverkad så att det syns vid scanning av hjärnan. Om ljugandet fortsätter och stölderna blir värre förändras amygdala så att denna reaktion upphör, samvetets röst har tystnat.

Detta låter ju mindre kul. Särskilt som Jessika Gedin i "Spanarna" tagit reda på att vi ljuger väldigt ofta. Den vanligaste lögnen känner vi alla igen; det är svaret "Ingenting" på frågan "Vad är det?" En annan vanlig lögn är att säga att en sett filmen Gudfadern, vilket skvallrar om att undersökningen gjorts i USA. *

Men den stora trösten är det som vetenskapsradions veckomagasin rapporterade i söndags: om man biktar sig återgår amygdala till ursprungsläget (hörs vid 20 minuter in i programmet).
Bikten har väl alltid ansetts som god själavård men nu kan man alltså se det rent fysiologiskt. Som kristen är det svårt att inte associera till Paulus ord: 
Därför skall ni sluta leva som förut; ni skall lägga av er den gamla människan, som går under, bedragen av sina begär. Se till att ni förnyas i ande och förstånd och att ni klär er i den nya människan, som har skapats efter Guds bild, med den rättfärdighet och den helighet som hör sanningen till. Efesierbrevet 4:22-24
Lögner sätter spår i hjärnan, men de kan utplånas igen. Vi kan börja om igen med nya celler i amygdala.

*Maken och jag spekulerade i vilken film som skulle skapa samma behov av lögner i Sverige och kom inte fram till någon alls. Kanske är det Det sjunde inseglet som vi båda såg i snuttar på TV som barn och unga, men vi tappade intresset efter några minuter så ingen av oss har sett hela. Men vi tror att det inte är någon större merit att ha sett hela filmen på samma sätt som Gudfadern kanske räknas som någon slags "Great American Movie". Vi har ju inte heller samma behov av "The Great Swedish Novel" som USA söker "The Great American Novel".

7 kommentarer:

 1. Den där positiva nyheten om hjärnan hörde jag för ett tag sedan :)förut trodde man väl att hjärnan skrumpna och blev sämre efter en viss ålder, deppig nyhet för äldre liksom att det är ingen idee att försöka utvecklas när man blir äldre, tur det inte är så ;)

  Om lögner säger ju Salomos vishet att när munnen ljuger dör själen eller nya testamentet pratar om hycklare med bortfrätt samvete

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är glada nyheter! Vi såg dessutom att äldre lär sig mer komplexa saker fortare än yngre! Det trodde man inte förr.

   Tänk vad man kunde redan på den tiden när Salomos vishet skrevs. Det är ju verkligen så det ser ut i amygdala. Så fascinerande! Och att det inte är kört om man ljuger som självaste Trump, efter bikt återhämtar sig amygdala.

   Radera
 2. Jag lärde mig något intressant när jag hade f d knarkare i samtal. De kom från en pingstförsamling som hade lyckats att göra dom för medlemmar men dom hade en hel del annat att bearbeta.
  Det mest besvärande var deras arrogant överlägsenhet gent emot "svenssons".Alltså vanligt knegande människor.
  Det blev en kris när jag påpekade detta för dom.Det hade varit själva grejen att leva utanför lagar, ta över krogar och ha dyra bilar och vara en torped för dom riktiga höjdare.Attityden levde kvar som en hemlig källa för stolthet även efter omvändelsen.Det var attityden , grandios utstrålning, som gjorde dom till stjärnor i församling.Och dom levde av församlingens applåder.

  När dom kunde uppleva tillfredsställelsen i lagligt tjänade pengar , hade dom också bytt sida och det normala samvetet hade blivit omprogrammerad.Det var en prövning att vara "vanlig" första gången i livet.

  Man kan inte säga att dom inte hade samvete i det gamla livet, dess program lydde bara andra värderingar, som grupplojalitet och våldets rätt att ta för sig.

  Jag gillar inte alla karismatiska företeelser, men det är nästa bara sådana församlingar som lyckas med den sortens människor i det borgerliga lives marginaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har exakt samma erfarenhet i frikyrkor. Tyvärr upphöjs ofta dessa människor som av missbruk och brottsloghet har en väldigt störd känslovärld så de har svårt att låta bikten verka i lugn och ro. I stället föses de upp på allehanda scener och i rampljuset matas deras skadade amygdala ännu mer. Jag säger bara Marcus Birro och hur SvK och andra kyrkor sabbade hans tillfrisknande.

   Radera
 3. Hejsan

  Förstår att Hjärndagen och dess innehåll vissa spår.val av ny president har stört mig trots att inte den andra var perfekt.Fann i Modern psykologi nr 9 2016 en artikel "I huvudet på Trump" där bl a "terror management theory"(Solomon)omtalas.Alltid bra att "hänvisa" till auktoriteter :) .Dystopier/rädsla för döden/ gör oss intoleranta och gör oss mer benägna att stödja karismatiska ledare med enkla lösningar på svåra problem.Suck suck suck.

  Har du tid för räksmörgås på torsdag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det där med Trump var ju inte direkt glädjande och vad jag kan se så var Clintons program väldigt progressivt och bra för de fattiga, det jag anser politik ska vara annars kan de lika gärna lägga ner.Dessutom Trump som ÖB, SKRÄCK på alla sidor.

   Om vår lunchmacka:

   Tyvärr, en massa den torsdagen först speaking och oral presentation för dem som gör prövning och sedan möte med chefen. Har inte fått tag på henne ännu. Men idag åter kallad till ospecificerat "möte" så jag tog chansen att ospecificerat bjuda in mig när jag hade tid.

   Hoppas vi hinner innan du far österut!

   Radera