Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 4 november 2016

Bergtagen


Min pappas bästis kyrkoherde em. Janne Kuoksu hävdar att alla bör ha ett eget berg att gå till. Ett eget berg som, liksom Sinai för Mose, ger kontaktytor mot Gud och evigheten mitt i det timliga. Aron och jag har ett sådant berg. Av en lycklig slump hittade vi det när det kommit för mycket snö i hemmafjällen för en veckoslutsutflykt. Maken hittade det på nätet och det visade sig vara "vårt" berg. Det heter Bredselberget men kallas i folkmun och på nätet Fredriksberg.

Vi sov över i den fina kaffestugan de byggt där och fick mysa med att elda hela natten. Det var så kallt att vi mitt i natten fick fylla på förrådet fast vi hade med oss mycket ved hemifrån. Då föll stora snöflingor stilla och natten var mild, bara någon minusgrad. Den närbelägna Storforsen med sitt lugnande brus gjorde nattron komplett.


Fick jag en större kontaktyta med Gud? Jag vet inte. Men Aron sa: "Det är så bra att vara här för vi är alltid tillsammans och i samma rum och om en går ut ur rummet så man blir ensam kvar är ändå Elva här." Det är kanske en del i att få en större kontaktyta med Gud, att komma närmare varandra.

 Och när vi kom till toppen av berget såg vi selet nedanför Storforsen. Pite älvdal är så vacker och ändå minst befolkad av de stora älvdalarna här i norr. Vänder jag blicken mot det nära lyser röda lingon fortfarande i det frostiga riset. Ibland behöver jag det storslagna och det nära på samma gång. Jo, det är definitivt en kontaktyta mot Gud som man lättare får på ett berg än på många andra platser.

12 kommentarer:

 1. Fräsig Helg utflyckt :) jo tidiga munkar brukade ju söka upp ensliga platser, där kontakten med gud var enklare och det inte finns så mycket som distraherar, Indian stammar behövde ju inte läras om att det finns en gud dom känner ju till att han fanns, naturen (ordet) talade till dom.

  Har återupptagit tv tittande på Discovery/national geograpic nu när hösten kommer, och favorit programmen är alla udda individer som bor i Alaska eller arbetar där. allt från moderna guldgrävare till enstöringar som inte gillar det nya moderna utan rider runt på häst jagar och bor i timmerstugor liknande den ni var i :P har som sport att se hur många av dessa män som figurerar i programmen som inte har stora helskägg och resultatet är klent hittils ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt att ha ett sådant berg inom räckhåll, några timmar med bil bara så är vi där.

   De där filmerna från Alaska är fascinerande. Att de alltid är från Alaska beror ju på deras medborgarlön. Ack, om inte Sverige vore så centraliserat kunde vi ha det likadant här i norr. Antagligen skulle den sortens liv vara svårare söder om Dalälven där all mark är upptagen och privat. Så trist i alla fall att Mp nu verkar ha lagt idén om medborgarlön på hyllan.

   Radera
  2. Verkar som att folket i Alaska är en brokig samling ;) hade inte fungerat att centralisera, vissa är ju inuiter som lever på årlig laxfiske vissa guldgrävare vissa gräver efter sällsynta stenar och sedan vad dom kallar "mountain men" som verkar trivas med gamalt vilda västern liv. Men spännande är det ju för var och en jagar efter det liv som betyder något för just dom, och det är väl som du säger att det finns en grundplåt möjliggör ett sådant (intressant) liv. Hos oss får man vara rik och är väl en status grej att man kan säga..öh pengar är inget problem för mej så jag jobbar vad jag vill med ..typ öppnat ett hunddagis bara för det är kul..medans dom som inte är rika får typ jobba med tråkiga monotona jobb :/ men jag är bergis på att ekonomin hade blivit mer lönsam om folk hade fått lov att välja själva vad dom ska göra av sina liv,vad dom brinner för.

   Radera
  3. Ja, ibland undrar jag om inte en orsak till att vi inet har det som i Alaska är att färre skulle jobba med socialförsäkringssystemet. I Alaska ingår ju många bidrag i medborgarlönen. En arbetslös eller långtidssjuk behöver inte stå med mössan i hand utan har sin försörjning säkrad utan stress att bli frisk eller "arbetsträna" i förnedrande situationer.

   Jag tror människor blir myndigförklarade av ett sådant system och kan därför blomma ut även i udda branscher, typ hunddagis, att långsamt renovera ett gammalt hus eller ha en ekologisk grönsaksodling.

   Orättvisor försvinner inte, men som du säger, tråkiga jobb är inte en förutsättning för överlevnad. Det är väl det de rika kan vara rädda för.

   Jag tycker Jokkmokks kommun skulle kunna vara ett testområde för medborgarlön. För det första så har Jokkmokk enorma rikedomar som bara slussas till Stockholm. Nu senast aviseras 40 jobb bort inom administrationen eftersom Vattenfall vill outsourca verksamheten till låglöneländer. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/40-jobb-forsvinner-i-jokkmokk till och med Sydsvenskan skrev om det: http://www.sydsvenskan.se/2016-08-07/landshovdingar-slass-for-jokkmokk-jobb

   Jag tror ingen politiker vågar nu när Mp blivit ett vanligt parti helt utan visioner och F! kommer väl inte att ha sådant inflytande att de kan införa medborgarlön ens i en förort till Hässleholm.

   Men vi får inte sluta drömma! Den friheten har vi kvar och Guds rike utbreder sig sakta men säkert, det behöver jag påminna mig ibland i denna mörka värld.

   Radera
 2. Jokkmokk skulle ju verkligen behöva sina arbeten istället för att Vattenfall avecklar, Så en väldigt intressant dokumentär här om dagen:

  https://www.youtube.com/watch?v=IE7LAZqh-nw&t=1252s

  Som är lite lång ,45 min,men intressant för den berättar om genombrott för alternativ energi som börjar bli så pass låg i pris att även utan suvensioner så slår dom ut fossila bränslen som på många håll i världen innebär stora satsningar framåt.

  Läste annars häromdagen att vissa odlare i Detroit även börjat med kommunitets liv , sen hänger det lite på vilket håll staten och kapitalet tar , om "härskarna" är kapabla eller om maktens inflytelse alltmer blir difus och osäker i så fall måste ju folk lösa vardags problem ihop (som i Detroit). och där tror jag livet kan bli rätt spännande igen om så blir fallet ;)

  Deus omipotens

  https://www.youtube.com/watch?v=8RYV7YHHvFY

  Allhärskaren Gud som är "potent" vad han än företar sig.  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Jokkmokk har rätt till sina egna jobb, kan man tycka. Speciellt som redan utbyggd vattenkraft är en av de allra bästa energikällor vi har ur hållbarhets- och klimatsynpunkt. Det borde vara värt de ören man sparar på att outsourca jobb från de som lider skada av vattenkraften.

   Jag tror inte Gud är allsmäktig på så sätt att Gud vill exakt allt som händer men att slutsegern är Guds. Tröstande en dag som denna.

   Alternativa energislag klarar sig utmärkt utan subventioner om marknaden för energi hade varit utan subventioner, men kärnkraft gör det inte , ändå hålls den under armarna av stater och kapitalet (som ju inte behöver betala). Även trafikflyget subventioneras medan tåg och fartyg ska bära sina kostnader. Galet är vad det är.

   Radera
 3. Salt i föruttnelsen är ju att exempelvis venzuelas president nu understödjer "cityfarming" för att mildra matköer,plundring och brottslighet i landet.

  https://www.youtube.com/watch?v=85Vdj_LozJk

  Man kan ju tycka att sunda förnuftet säger att en bra ledare styrker sitt folk och ger dom redskap så dom klarar olika kriser,och kan stå på egna ben och bli vuxna människor. men "modernt" ledarskap går ut på "big buissnes" och när det fallerar som oljan i venzuela blir det total kris.Hemma hos oss är det så klart det samma, storebror staten fixar allt (tills det rasar en dag)

  Paulus liknelse om församlingen som en biologisk växt , där gud ger växten och han själv bara är den som vattnar tror jag är betydligt bättre och där har världen mycket att lära tror jag som förlitar sig på politiska program som pådyvlas ovan ifrån och att staten ska vara en slags mamma som folket måste vara beroende av hela livet som små bebisar som aldrig tillåts stå på egna ben.Ungefär motsvarighet skulle vara att en pastor dikterar vad församlingen ska tro och tycka och inte får växa naturligt.

  Intressant när man också pratar med villaägare och bönder, som har fattat detta med pellets eldning, solceller, luftvärme pumpar mm att det är hyper smart och installerar det hemma. Jag menar att folk klarar av att se vad som är en smart väg fram.

  Jag har anat länge att det inte kommer att gå så bra för västvärldens demokratier utan att det är på väg utför, mest bekymmersamt är varför alla stora medier inte satsat på lite djupare analyser och självrannsakan varför det gick så bra för trump, nästan alla ledar skribenter har ju slått på stora trumman för neoliberalism i evigheter. var uppe tidigt på morgonen och såg slutspurten på valet och det vägde jämt tills rösterna började räknas i "rost bältet" och där tog trump hem segern totalt, rost bältet är ju gamla industrier och gruvor som numera är nedlagda många arbetslösa och lever på existens minimum, media förklar ju inte själva sin Pravda liknande hållning till USA-valet som jag inte tycker liknar analys och övervakning utan propaganda för clinton. Tvivlar på att varken hillary eller trump kommer att stoppa att dom rikare blir rikare i landet usa och att rätten alltmer tas från vanligt folk, men ser det inte som en total mardröm. finns ju många (fattiga) länder där presidenten bestämmer inne i huvudstaden men på landsbyggden klarar sig folket själv och blir det på samma sätt i europa pga vanstyre så är det inte världens slut för det ;) kanske en mardröm för dom som tror att livet består av politiskt styre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det var inte bara fattiga som röstade på Trump, vit medelklass var de viktigaste (de flesta röstade på Clinton dock, icke att förglömma, majoritetsvalssystem ger ibland den knasiga effekten) röstarna på republikanerna. De känner sig som främlingar i sitt land eftersom de inte längre står över svarta och latinos och männen vill fortsätta dominera över kvinnorna. Att förlora privilegier är aldrig kul.

   Det konstiga var att de mest bidragsberoende delasteterna väljer republikanskt eftersom republikanerna vill ha lägre skatter och ingen sjukvård för alla. Man kan dock inte säga att det är Trumps politik för han har ju inget program bara svammelfraser av lägsta populistiska natur som tänkas kan. Sjukvård hör till sådant som staten ska sköta anser jag, det kan inte lämnas åt frivilligas godtycke. En stat som tror att allt blir bättre om man slänger ut invandrare och sänker skatter för de allra rikaste är dock en stat utan legitimitet. Tragiskt för USA. Splittringen märks ju redan i "Not my president"-demonstrationerna och skottlossningen mot dem.

   Utan skola, sjukvård och en polis att inte vara rädd för, blir det de fattigaste som förlorar mest. De som har råd med att köpa egna vakter och privata skolor och sjukvård klarar sig, men vi andra?

   Demokratin är inte perfekt men vad är alternativet? Trump och hans högerpopulister är inget alternativ som jag ser det. Fattigt folk har inget gott att vänta av en man som var rik som spermie och låtsas förstå fattigas situation genom att slå på dem som står ännu lägre ner i samhällspyrsamiden. På så sätt har Trump och republikanerna lyckats: de har vänt bort ljuset från sig själva och sin egen rövarmentalitet och skyller på någon försvarslös. Problemet är att Detroit inte är i kris pga mexikanska migranter eller sjukvårdsreformen utan pga de rikas roffande och skatteflykt.

   När man inte vill dela med sig och göra något för någon annan än sig själv faller samhället samman, Vi kristna måste göra motstånd mot denna mentalitet. Joel Halldorf skriver bra om detta: http://www.dagen.se/ledare/en-varld-har-rasat-vilken-kommer-nu-1.803431

   Radera
  2. Jo , tror inte mycket kommer att förändras i usa, den ökande fattigdomen,klyftorna och att medelklassen får allt svårare att hålla näsan ovan vattenytan är ju ting som går många årtionden bak. Dom som har mycket pengar och makt har ju goda möjligheter att hålla på med lobby verksamhet och påverka beslytsfattare att lagar och regler skrivs så att ett lite fåtal rika gynnas, medans dom fattiga missgynnas och får se sina rättigheter skrotas.

   Det finns ju många tänkbara vägar hur framtiden utvecklas i US , vissa ser ett post amerika, folket förlorar förtroende för ledarna + krasch.

   https://www.youtube.com/watch?v=EQdwZk2gpWo

   eller att det haltar på länge länge, men tror att till sist kommer något att hända ifall klyftorna fortsätter växa.Men hopplöst är det ju inte Folk i Detroit hjälps ju åt och ännu så länge är dom bara i starten

   Radera
  3. Det beror ju också på vilken delstat vi talar om. Tea-party Palin var ju guvernör i den mest anarko-socialistiska delstaten av dem alla : Alaska och där röstar man republikanskt på ett lagom faktaresistent sätt eftersom de tror sig vara oberoende av andra.I verkligheten är de ju ett sant socialistiskt experiment med sin medborgarlön som röstades fram i en riktig folkomröstning utan det tokiga majoritetsvalssystemet.

   Att tror sig klara sig själv och glatt kunna skita i andra är det Joel Halldorf kritiserar, vi kristna får aldrig bli så självgoda att vi tror oss klara oss själva och skiter i alla andra.

   Halldorf är en klok man, liksom vännen Patrik Hagman. Här kan du läsa mer om vad de tänker och tycker: http://www.läsarna.se/author/joel/ översta inlägget handlar dessutom om medeltiden=)

   Patrik Hagman: http://www.läsarna.se/author/patrik-hagman/

   Marx sa ju att kapitalismen är självförstörande och där tror jag han har rätt, klyftorna mellan rika och fattig skapar spänningar som inte leder till gott. Det ser man på Front National i Frankrike, SD i Sverige, Ukip i England och Trump i USA som nu valt en rasist och antisemit till chefsstrateg. Man börjar slå på "tattare" och invandrare, tiggare och sjuka: de skickas till utrotning på olika sätt-och sedan är våldsspiralen igångsatt. Hitler började ju med att utrota utvecklingsstörda och sjuka. När det accepterades utan protester var det bara att fortsätta.

   Radera
  4. Alltså det bara tjorvar idag. Kommentaren kom på Basel/Florens-posten

   Radera