Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 16 mars 2021

Det bröd vi behöver

 

2 Kung 4: 42-44
En man kom från Baal Shalisha till gudsmannen med tjugo kornbröd, bakade på det första av den nya skörden, och med färska ax av sin gröda. ”Ge det åt männen att äta”, sade Elisha,
men hans tjänare invände: ”Skulle jag sätta fram det här åt hundra man?” — ”Ge det åt männen”, upprepade Elisha, ”ty så säger Herren: De skall äta och få över.”
Då satte han fram det, och de åt och fick över, som Herren hade sagt.
 
Brödunderberättelser möter vi redan i söndagsskolan men då med Jesus i Elishas roll. Just Elias och Elisha gör många saker som Jesus sedan gör men lite mer och annorlunda. Jesus lockar inte björnar att äta upp små barn, men i övrigt är dessa två , mästaren Elia och lärjungen Elisha, tydliga förebilder till Jesus.

Men det är ju egentligen i stort sett vardag med brödunder. Surdeg är ju ett mirakel i sig, lite mjöl och lite vatten i en ren burk med lock blir efter lite pyssel i några dagar en surdeg att baka med och då växer en liten mängd mjöl till en stor jäsande deg med hjälp av lite bubblande surdeg. Brödunder det med och jag ser det sällan så. Plötsligt fick jag bara upp ögonen för detta mirakel mitt i vardagen. Tack midfastotexterna för det. Guds ord är en levande surdeg som förvandlar vardagens mjöl till himmelskt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar