Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 5 november 2015

AllhelgonahelgI vårt protestantiska land firar vi ännu Alla helgon med emfas, inte för att Luther var emot helgon som förebilder däremot är vi protestanter inte benägna att utnämna helgon för att be om deras förböner. För att bli helgon i RKK ska man dessutom inte bara vara ett föredöme utan mirakel ska också kunna bevisas som en följd av helgonets verksamhet. Det kräver inte protestanter för att tala om förebilder. Luther slängde över huvud taget ut ganska lite av det den katolska kyrkan stod för före reformationen. 

Ändå vet jag äldre frikyrkliga som ogillar allt ljuständande för de döda. Som om de vore döda, de sover ju bara, vilar ut i Abrahams sköte till uppståndelsens stora dag. Men i takt med att Halloween uppmärksammas av tacksamma affärsmän ökar också ljuständandet och minnesgudstjänsterna för de döda under Allhelgonahelgen.

Mina föräldrar var inga helgon i katolsk mening, inga mirakel följde i deras spår, men de är goda förebilder och jag saknar dem. Allhelgonahelgens minnesgudstjänst var viktig för mig, mammas namn lästes upp, ljus tändes för just henne och vi tog hem det ljuset som nu står på köksbordet. Jag tror inte jag tänder det ljuset för en död, utan för min mamma som vilar ut hos Gud. För pappa tändes ljuset förra årets minnesgudstjänst nu lyssnar jag i stället på Louis Armstrong till minne av pappa*:10 kommentarer:

 1. Förstår att du saknar Mamma och Pappa , dom gick ju bort rätt tätt också och sånt är verkligen inte kul :( jag funderar lite på vår vän Klaus, hoppas han dyker upp igen och att jag inte tjata hål i öronen på honom med mina långa utläggningar om allt möjligt =)

  Om dom döda säger ju jesus bland annat i lukas 20:38 att gud är inte dom dödas gud utan dom levandes och inför honom lever dom alla så jag håller helt med dig och att bekymmra sig för döda släktingar är ju betydligt äldre än "katolska sedvänjor". En dam som led martyrdöden på 200-talet ,Perpetua var bekymrad för sin lillebror som dog 8 år gamal .

  http://justus.anglican.org/resources/bio/117.html

  Vad jag förstått av andra källor var hela familjen icke kristna , men hon verkar vara speciellt fäst vid lille bror och känner att hon får svar att han är ok han befinner sig med andra ord inte på en...hum.."het plats" ;) och många som tänder ljus på kyrkogården tror jag just är en sådan bön till gud , men tyst,,,be safe...tycker om dej.

  Men nu ska jag lyssna på Louis =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag funderar också på Klaus, men inte kan han tröttna på dig. Vi får fortsätta vara med honom i bönen. Jag gillar inte det där protestantiska nästan föraktet för att be för de döda jag ser det inte som annorlunda än att be för den som ännu lever men som jag inte har kontakt med för tillfället.

   Radera
  2. Jag tänker på när du skriver att äldre frikyrkliga ogillar ljuständande på alla helgons dag, Vet att svenska kyrkans präster på 1950-talet gick ut rätt hårt mot helgen och ljuständandet för dom döda, som en "katolsk sedvänja" sedan dess har det ändrats en del, jag och en kollega arbetade ju lördagen med att hålla koll på brinnande ljus ,brandsäkerhet och tömning av soptunnor som folk fyllde på efter hand, man fick flytta sig så man inte blev ner sprungen av folk ...katolskt eller inte =) jag ser det som något rätt allmän männskligt som berättelsen om Perpetua med lillebror visar.Tände ett ljus inne i kyrkan som var öppen och pratade lite med en diakon och ett församlingsråd som var guider Sedan är jag rätt skeptisk sedan jag gjorde upp med jv och deras läror att vrång tolka olika helger som "hedniska" eller i detta fallet katolskt och att folk skulle bli "smutsiga" av det inför gud ;)

   Radera
  3. Ja, man blir ju lite allergisk mot det där snacket, så även jag fast jag bara stött på det i andra hand så att säga. Varför vill man ta bort all fest och färgring i våra liv när Gud skapat den. Stora delar av moseböckerna handlar ju om hur man ska festa , när och hur man ska pryda Tabernaklet så det blir så vackert som möjligt.

   Radera
 2. p.s vet inte om jag tycker Helgon är så super probmlematiska
  Finns ju protestanter som tjatar om predikanter eller luther som dom vore Batman och stålmannen =) i vår egen tid kommer ju ofta nobelprisvinnarna martin luther king och mor Theresa fram som en typ idoler och tros föredömmen, på medeltiden hette väl nobelpristagaren s:t Eskil eller något sådant .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tycker också helgonen är bra att ha. Moder Teresa är en god förebild men jag skulel nog inet utse henne till eget skyddshelgon, om hon nu vill ta mig under sitt beskydd så gör hon nog det och inte för att jag bestämmer mig för det. Såg att Birgitta och Ulf Ekman valt skyddshelgon. Där vaknar min gamla laaestadian, vadå välja? Känns för mig ganska högmodigt. Räcker det inte med vår egen skyddsängel? Och vem är jag att välja. Kanske är det lillebror till Perpetua som vill vara min speciella beskyddare? Om nu de i Herren döda har sådana bekymmer att ta hand om öht.

   Älskar filmen Lilja 4-ever, här ett sammandrag av vänskapen mellan henne och Volodja som följer henne som en ängel sedan han dött: http://dai.ly/x26pf6

   Radera
 3. Tack för klippet Alma , helt sant som du säger tror jag med att man får vara glad om dom från himlen väljer ut oss och vill hjälpa :) ja man läser ju ofta i nära döden upplevelser släktingar/vänner som möter upp, kärleken och gemensamma minnen finns kvar så Lilja 4-ever är nog rätt på det som jag kan bedöma det från jordisk ståndpunkt och aldrig varit på besök i himlen än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om de vill hjälpa, så får de förstås, men att prompt ha ett visst berömt helgon känns....märkligt.

   Radera
  2. Exakt känns lite som när man var lite och skulle på bio...ta nu dricka, vilken smak ?..vill du ha ett EGET helgon till det ? =)

   Radera