Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 23 april 2016

Hälsa varandra med en helig kyss

Romarbrevet 16: 3-16
Hälsa Prisca och Aquila, mina medarbetare i Kristus Jesus. De har vågat livet för mig, och inte bara jag utan alla hednakristna församlingar tackar dem. Hälsa också församlingen som möts i deras hus.
Hälsa min käre Epainetos, Asiens första gåva till Kristus.
Hälsa Maria, som har arbetat mycket för er.
Hälsa Andronikos och Junia, mina stamfränder och medfångar; de är högt ansedda som apostlar och har bekänt sig till Kristus före mig.
Hälsa Ampliatus, min käre broder i Herren.
Hälsa Urbanus, vår medarbetare i Kristi tjänst, och min käre Stachys.
Hälsa Apelles, denne pålitlige kristne.
Hälsa alla hos Aristoboulos.
Hälsa min stamfrände Herodion.
Hälsa alla dem hos Narkissos som tillhör Herren.
Hälsa Tryfaina och Tryfosa, som arbetar i Herrens tjänst.
Hälsa den kära Persis, som har arbetat mycket i Herrens tjänst.
Hälsa Rufus, som Herren har utvalt, och hans mor, som är en mor också för mig.
Hälsa Asynkritos, Flegon, Hermes, Patrobas, Hermas och bröderna kring dem.
Hälsa Filologos och Julia, Nereus och hans syster, Olympas och alla de andra heliga hos dem.
Hälsa varandra med en helig kyss. Alla Kristi församlingar hälsar er.
Paulus brev slutar alltid med hälsningar till olika namngivna personer och församlingar. Tre gånger uppmanar han just till att hälsa varandra med en helig kyss. Vi som kommer från Ultima Thule, den yttersta Norden, är inte direkt vana vid kyssar som hälsningssätt. Första gången jag stötte på det var jag 13 år och firade jul hos min kompis Inez från Chile. Hennes italienska mormor gav mig två blöta pussar, en på vardera kinden, som hälsning första gången vi sågs. Jag som inte ens lärt mig hälsa i hand utan i stället drillats av farmor att niga vid möten med äldre personer, blev lite förvånad men samtidigt glad. Till och med en tonåring fattar att det betyder något positivt att någon hälsar på en med en kyss.

Nu har jag lärt mig att hälsa i hand mer än absolut första gången vi ses eftersom man inte gör som hemma överallt dit jag kommer i Sverige. I Italien, Frankrike, Belgien, Marocko, Israel, Libanon, Irak och Ryssland pussas det på kinderna. Ja, i Ryssland fick jag en Bresjnevsk puss rakt på munnen av en äldre man en gång, fast de yngre förstod vårt nordsvenska kärvare sätt att umgås och därför kindpussades i luften på franskt vis i vår vänort Kostamukscha. I denna intressanta essä läser jag om det ryska kyssandets kristna bakgrund och dess symboliska sprängkraft.

Smilla är både spansk och arab, hon pussas gärna: "Kristus är uppstånden, matte!"
Under sovjettiden fick kyssen en dubbel betydelse, dels som "kamrat" Bresjnevs sätt att bemöta andra statsledare i Sovjetimperiet på ett maktfullkomligt vis, dels som en protest mot ateismen och diktaturen genom den kristna påskkyssen. När icke-förälskade kysstes på gatan sågs det som en kristen bekännelse: "Kristus är sannerligen uppstånden!" ett icke-våldsuppror mot sovjetmakten. Man tog tillbaka kyssen från Bresjnev och gav den sin kristna subversiva innebörd tillbaka. Är det därför Putin nu förbjudit samkönade att kyssas på gatan? Homofobin är måhända bara en ursäkt för att få stoppa ett pyrande uppror mot den världsliga makten?

Att bryskt knuffa undan en kyssande ryss eller libanes är naturligtvis inte att tala om. Så gjorde ingen med Bresjnev, så gör aldrig jag med någon. När italienske Vittorio kysste mig som Inez mormor en gång gjorde, blev jag varm i hjärtat, även om jag aldrig själv skulle initiera en sådan hälsning. Och när jag läser om den kristna bakgrunden till kyssandet som hälsning blir jag ännu varmare i hjärtat. För om vi hade något gemensamt, Vittorio och jag , så är det upprorsandan mot den nuvarande kapitalistiska världsmaktordningen. 

Det kommer aldrig att sitta i min ryggmärg att kyssa dem jag möter men jag kommer heller aldrig att förnedra någon som vill hälsa i hand, kramas eller kyssas med att knuffa undan dem och i stället tyst sätta mig på en stol innanför deras dörr och vänta på en inbjudan till fika, som man gör i Tornedalen när man träffar folk. Det är en självklarhet för alla människor jorden runt att den medmänniska man möter respekterar man med att hälsa som seden bjuder dit man kommer. 

Från och med nu kommer jag dessutom att bli extra glad åt en kindpussande nordafrikan, ryss eller palestinier och känna att det är en rest från den tid då alla länder runt Medelhavet bekände sig till kristendomen och hälsade varandra med en helig kyss. En kyss som var mer än en vanlig hälsning. Den var en bekännelse: "Kristus är uppstånden!" "Ja, han är sannerligen uppstånden!"

En hommage till  Prince anstår en barockbloggare. Må du vila i frid hos the Prince of Peace!

46 kommentarer:

 1. Fräsigt att prästerna kysste sina församlingsbor på munnen, fram till peter den stores dagar, heliga kyssar bokstavligt =) vill minnas att äldre släktingar (nu döda) i tyskland pussades på kinden när man var på besök, så det var nog rätt så vanligt förr. Enligt SVD pussas det också i fänrik ståls sägner. Man kan ju undra när handslag blev vanligt här i Sverige. Sedan är det nog som du säger att vi här i norden kan vara lite kyliga och ha distans och det kan vara en snävare antingen eller mentalitet mellan artighet/närhet-sexualitet. Tänker exempelvis på höga visan som jag vid några tillfällen visat "vanliga svenskar" som då trott att det rör sig om sex och porr i bibeln, men jag tror att många kulturer exempelvis antika grekiska atleter som gymnastiserade nakna kunde se kroppen som vacker ett tempel utan att det självklart måste handla om sex. och höga visan kan vara poetiskt och erotisk talar om närhet och längtan och kroppen som vacker utan att det självklart måste vara porr.nya testamentet spinner nog delvis vidare på höga visan, där jesus är brudgummen och församlingen bruden som väntar på sin förening och få ha ett liv med mannen (jesus)

  Sett ur det perspektivet att vi alla är in adopterade i guds stora familj och brödrar och systrar är inte kramar och pussar så märkligt, arbetskompisen susanne visade bilder för ett tag sedan där bland annat hennes syster var med på någon bild och hon och susanne satt och prata förtoligt med varandra dom håller varandras hand på bilden. Det kan ju vara något vi kristna "tappat" på vägen liksom den där närheten åtminstone i norden :P

  Får väl hoppas att Prince numera får en och annan puss av jesus, kan tänka mig att smilla uppskattar en puss på mulen.

  mer hästfilm:

  https://www.youtube.com/watch?v=cV9b6lsKOco

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi nordbor är inte så intima men vi ser heller inte nakenhet som erotiskt laddad, vilket förvirrat mången utsocknes. Men jag ser ju på badhus till exempel att unga människor är så påverkade av den allmänna utseendefixeringen och sexualiseringen att de inte ens duschar nakna innan de hoppar i bassängen. Vi medelålders och framför allt de gamla, förfasar sig över allt klor som måste extra-tillsättas på grund av detta barbari. Men jag antar amerikaner känner sig helt bekväma med mycket klor och lite nakenhet och det är ju därifrån unga får sina kulturinfluenser.

   Jag skulle tro att kyssandet som allmön hlsning kom med kristendomen. I Ryssland iaf är många hälsningsriter och sätt att umgås tydligt inspirerade av tanken att skilja kristna från resten. Kanske pga närheten till islam som de alltid levt med där.

   Märkligt att just Putin, som är så tsar-inspierrat storryskt ortodox förbjudit denna kristna sed i offentligheten. Samtidigt är det nog en lättnad för präster att slippa kyssa alla i församlingen på munnen som på Peter den stores tid.

   Märkligt också att Putin vill att folk gör skillnad på kön när de hälsar så man bara kan hälsa normalt på en av motsatt kön, för det går ju inte att avgöra om de är homo-elelr hetero bara så där på gatan.

   Radera
  2. ja är man präst och numera slipper pussa herrar som Putin på munnen kan nog vara en lättnad ;) om man nu inte gillar hans politik vill säga :P

   Vet inte om du såg den intressanta artiklen i DN om trakterna runt Tjernobyl och en och annan självhushållare som klarar sig.trots att dom inte verkar få mycket till hjälp av sin egen regering.

   http://fokus.dn.se/efter-tjernobyl-forsvann-livet-pa-landsbygden/

   Radera
  3. p.s om skillnad mellan kristna och islam och senaste dagarnas debatt är intressant. svensk sekulär media menar att alla som inte ser islam som likvärdig alla andra religioner är islamofober, men hur går det då med dom männskliga rättigheterna som säger att alla har rätten att lämna en religion eller slippa ha någon.

   För media är det oproblematiskt att ateister tycker att kristdom är nonsen och svammel, men om kristna tycker att krigsherren muhammed inte var någon vidare religions grundare, ja då går väl islamofob anklagelserna igång, men varför skulle någon lämna en religion eller konvvertera från islam till kristendom om dom alla bara var ett gäng goa trevliga gubbar och alla dom som lämnar islam , då menar jag att jesus var BETYDLIGT mer vänlig mot kvinnor är krigsmannen muhammed i sina skrifter, är dom som konverterar till kristendom islamofober då ?

   https://www.youtube.com/watch?v=bveDrJxZtyg

   kvinnan i klippet anser det vara att ge sina barn gift när hon blev tvingad att mata dom med koranen...enligt svensk media är hon väl islamofobisk uppenbart.

   Radera
  4. Ja, det är ett problem när en religion blir totalt oantastlig, speciellt som religionen ifråga anger dödsstraff som normal åtgärd mot den som lämnar den.

   Jättespännande reportage om Belarus och bönderna som blev kvar.

   Radera
  5. Sant Alma

   sura 4:34

   männen har gjorts ansvariga för kvinnorna, och GUD har begåvat dem med vissa egenskaper och gjort dem ansvariga för uppehället. De rättfärdiga kvinnorna kommer med glädje att acceptera detta arrangemang eftersom det är GUDs budord, och hedra sina makar i deras frånvaro. Upplever ni uppror från kvinnornas sida, ska ni först tala till dem, sedan (får ni använda negativa uppmuntringar som att) överge dem i sängen, sedan får ni (som sista alternativ) slå dem. Om de lyder er får ni inte överträda mot dem. GUD är Den Högsta, Ojämförlig.

   och inte såg jesus på sina kvinnliga lärljungar på det viset ;)

   När jag jobbade som förste man inom städningen resonerade jag med dom muslimer jag arbetade med om koranen som tycker att man ska stena otrogna kvinnor piska dom osv och fick svaret från en rätt moderat ,sekulär muslim att mohamed och koranen är föråldrad och han menade då att man skulle bortse från obekväma saker som koranen som helig bok lär ut. och menade att vi lever i moderna tider, och på visst funkar det ju .

   Men mig veterligen behöver vi kristna inte "blunda bort" vad Kristus lärde ut, det håller fortfarande.

   Även om det var så att hustruaga fanns i Sverige förr som landskapslag så var det ju knappast nya testamentet som krävde sådant.

   1 Timoteus 5

   Mot en äldre man skall du inte använda hårda ord. Vädja till honom som till en far, till yngre män som till bröder, till äldre kvinnor som till mödrar, till yngre kvinnor som till systrar, rent och oskyldigt.

   finns massor av vittnesbörd på Youtube om muslimska kvinnor som till högt pris väljer jesus, och det finns det orsak till att dom bytar religion , menar jag.

   Tyckte jag med Alma att reportaget var intressant om bönderna i Belarus, tyckte lite synd om dom att dom fick sina marker och hem förstörda för att makthavarna leker med energislag och big buissness som sen fördärvar landet för alla, väldigt ansvarslöst.Här i Sverige verkar kärnkraften bli allmer obselet i den nya energi mix som växer fram och överskott på el, så är väl kärnkraften för dyr att insvestera i.

   Radera
  6. Ja, det är konstigt att vi kan hålla på med kärnkraft och låtsas som om inte Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima skett. Tyskland visar sig återigen vara ett land som kan lära av historien. Är det det enda folk på jorden som kan det? Det var ett vackert reportage om djurlivet också. Hade hört om det på radion men nu fick jag se och det var verkligen smärtsamt vackert.

   Jag tror islams kvinnosyn är rätt så global, inte enbart muslimsk, och även Bibeln kan missbrukas till kvinnohatets försvar men vi har som plikt att låta oss undervisas av den helige Ande och varandra för att komma vidare och förstå vad Jesus lärde. För du har ju så rätt där, Jesus lärde inte ut kvinnohat eller barnförakt, inte ens sin fiende skulle man slå. Enligt Halldorf och Hallman läsarpodden var dessutom de sk. hustavlorna i Paulus brev skrivna av någon annan än Paulus själv. Vilket ju stämmer med Paulus budskap i övrigt där han aldrig gör skillnad på man och kvinna och säger att det är församlingens enda sätt att relatera till varandra.

   Men Muhammed var ju som JV, det var bara han och senare kaliferna som fick uttolka Koranen. Det finns massor av inriktningar av Islam, de flesta fredliga, men juts nu har Whabismen med stöd av saudiska pengar och jihadismen med stöd av Iran ett stort övertag på alla andra inriktningar. Men den muslim du jobbade är mer representativ för majoriteten muslimer på jorden. Synd att minoriteten får styra genom rädsla och våld.

   Jag har också mött fd. muslimksa kvinnor som blivit kristna och upplevt sig så befriade-ja alla blir fria av Kristus, även fd. JV-personer eller Sverigefödda sekulär-ateister . Det är min fasta övertygelse.

   Radera
  7. Helt sant här har du ju ett gammalt ex vittne som glädjer sig stort mellan varven och fann Jesus, tusentals gånger bättre än vad jv lärde ut ��

   När det gäller kultur och historia, ser man ju att det ofta är det något stort land som kommer med nya idéer och förändrar, många gånger USA. Blir väl så att när Tyskland genomfört förändringen och det funkar bra, så kommer svenska politiker på, shit Sverige framstår ju som rena stenåldern bäst vi gör något ��
   / Lars på jobb

   Radera
 2. Jag minns med ett leende Sven Danells förskräckelse när han i Estland fick en riktigt fräsig kyss på munnen av en ryss med jättestort skägg ;o).

  Menar du att Putin förbjudit just homosexuella att kyssas på munnen - eller har han förbjudit alla av samma kön att kyssa varandra så där? (Jag menar, han kan väl inte direkt kolla vem som är vad?).
  En ytterst sorglig yttring av homofobi i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så insatt men tydligen är det numera förbjudet för folk av samma kön att kyssas i offentligheten. Och som du gissar jag att det gäller alla, än har de väl inte lagstiftat om rosa triangel på kläderna för homosexuella.

   Radera
 3. Myten att Finland är lydariket för Savjeunionen på sjuttitalet påskyndades under Brezhnev's besök i Finland (på den tiden ryska höjdare kom ofta till Finland). Det var president Kekkonen som tog initiativet att pussa B på munnen. Kekkonen fick andvända bra mycket tid att förklara sig långt efteråt.
  När man följer snooker på engelsk TV ,då ser man en sikth ,som är en top spelare, alltid hälsa handen på hjärtat på kvinnliga domare och dom svarar på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den anekdoten=D Det visste jag inte om Kekkonen, finländare är ju liksom det nordiska avståndstagandet från kroppskontakt i kubik. Kekkonen måste ha förvånat alla, även ryssarna.

   Apropå snooker-killen: Vad jag förstår hälsar alla sikher så på alla, så ser det ut i film iaf, inte bara kvinnor-män emellan. I Romarriket hälsade man lite olika judar verkade hälsa varandra med en puss på kinden, men de flesta hälsade på varandra med att höja handen som till "kunglig vinkning" och säga "salve" som betyder just "hälsa", enligt "Via Nova", min latinbok på gymnasiet. Att kyssar spred sig som hälsningsfras borde bero på judendomen/kristendomen. Med många pojkar från Mellanöstern på vår skola börjar "hiphop-kramen" sprida sig mellan kompisarna-tjejer som killar. Annars tar de i hand. Vår fosterson från afghanistan hälsar även oss i familjen på det sättet. Rart, tycker jag.

   Radera
 4. Tur jag inte är en tidig kristen.
  Hade aldrig klarat allt detta slaskande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som inte ens har en ryggmärgsreflex för handskakning. Förstå hur man får anstränga sig att le glatt i Ryssland=)

   Jag lärde mig att ta i hand av mina SFI-elever från Mellanöstern i kalla Kiruna. Varje gång vi sågs tog de av vantarna och hälsade i hand vilket jag förstås också måste göra. Franska kindpussar är enklare. I Ryssland kommer eldprovet, flytta inte dit!

   Fast det pussas ju i Europa också. Det sägs att det slaskades hej vilt i England fram till den sista stora pestepidemin. På 1600-talet blev det mode att unga män t.om. tungkysste kvinnor man ansåg attraktiva på gatan utan att ens känna dem. Hoppas det bara är illasinnade rykten. Men tydligen blev pussar omoderna efter den sista pestepidemin i London 1665-66.
   En bok om Erasmus av Rotterdam av Jöran Jakob Tmomaeus berättar att i ett brev försöker Erasmus uppmuntra en poet, Andrelin, att åka till England i stället för Frankrike eftersom kvinnorna i England är så vackra och var man än är hälsas man med kyssar vare sig man kommer eller går, vilket onekligen ställer våra fördomar på huvudet.

   Radera
  2. Handskakning är för mig nåt rätt formellt. Inget man gör till vardags.

   Kramar som hälsning är normalt i många kretsar. Ibland känns det OK, ibland har jag svårt för det. En gång när jag försökte få slut på kramandet - precis det där fenomenet med män som kramar kvinnor men inte andra män, WTF? - räckte en inte helt ny kompis fram handen istället vilket för mig blev helt fel. Det enda jag kan likna det med är väldigt urtida, om någon som man lagt bort titlarna med plötsligt titulerar. Då blir det nästan ett avståndstagande. Liksom, vad är det för fel på att bara säga säga hej, hej då, vi ses etc. Det är för mig det "normalsvenska läget". Handskak första gången man träffar någon, antingen i mer formella sammanhang eller eftersom mötet är viktigare t.ex. på ny arbetsplats. Men på mitt jobb, där folk kommer och går, säger vi hej även till nya.

   Radera
 5. När gamle presidenten Clinton är i farten är det massa pussande. Samma med Obama vid mottagningar i Vita Huset på TV. Det verkar hör till dom högre kretsarna i USA att pussaus, jag har inte set sådant på gator och torg där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej i USA hälsar man väl mest i hand eller med en snabb omfamning. Ghetto-kramen kommer nog från amerikansk hip-hopkultur. High five och liknande är ju också poppis, men pussar verkar bara övre medelklass syssla med i USA och Sverige. Clinton är också känd för sitt dubbla handslag, han tar i hand med båda händerna för att inge stort förtroende.

   Radera
 6. Det finns en krönika av Halldorf + kommentarer i dagens Dagen (ang ämnet i denna tråd.)
  Intressant och fantastiskt fritt från spott och fräs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så olika vi kan tänka ibland. Jag tycker det var det sämsta Halldorf skrivit-ever. Detta är det bästa som skrivits i denna fråga, läs båda inläggen om särhälsning: https://rebellasandra.wordpress.com/2016/04/23/ett-par-tillagg-om-sarhalsning/#respond

   Radera
  2. Intressant det också, men jag känner mig lite osäker ändå. Min första känsla för denna fråga var att (1) om särhälsnongen är ett uttryck för nedvärdering, jag då är jag definitivt inte med. Men om (2) det handlar om att sitta fast i sina präglingar sedan uppväxten utan att nedvärdera, ja då är set annorlunda. Ungefär som att olika kulturer kan ha väldigt olika gränser för vad som passar sig. Man kanske inte får visa tänderna när man skrattar och blivit åthutad rejält om man gjort det t ex.

   Radera
  3. Inte för att starka präglingar innebär att det blir rätt, bara erfarenheter jag haft av hur starkt och djupt sådant kan sitta och att man måste kämpa en del för att ta sig över det.

   Radera
  4. Visst spelar det roll, jag glömmer absolut ofta att räcka ut handen till folk men ALDRIG "glömmer" jag att räcka ut handen till den person som räcker mig handen. Att vi hälsar lite speciellt där jag kommer ifrån är inget jag tvingar på andra.

   Dessutom har Halldorf fel i sak. En man som rör i en kvinna räknas som oren och måste rena sig för att kunna be efteråt. men detta är en extrem åsikt för de flesta muslimer världen runt. Jag har bara mött en muslim i ett muslimskt land som inte hälsat i hand. Min ryggmärgsreflex funkar bra där eftersom jag aldrig räcker ut handen först. Han behövde inte förnedra mig och sig själv med att ignorera min hand. Den som tog min hand som om den var en påse bajs däremot, var väluppfostrad. När alla hälsade i hand kunde han inte dra tillbaka sin hand. Vilket var väluppfostrat men uttrycket av avsmak glömmer jag inte.

   Dessutom hälsar jag glatt alal med kindpuss där det förekommer, till och med Ryssland har jag överlevt utan att ens bli förkyld. Man avvisar ingen som vill hälsa och att ignorera en utsträckt hand är en mycket stark signal av förakt överallt på jorden.

   Jag är ju kristen och väljer ändå att inte pussa alla jag möter med motiveringen att Paulus uppmanar till detta. I Sverige utdelar vi fridshälsningen vid nattvardsfirande genom ett handslag eller en kram. I Ryssland med tre pussar. Ryssar är mer bibeltrogna där men vi svenskar gör bara fel om vi knuffar bort en rysk helig kyss, sådant är oacceptabelt anser jag och alla människor. Bara om man djupt föraktar en annan person gör man så.

   Hoppas du läste Rebellas texter och länkar. Detta kan du också läsa -men undvik kommentarsfältet! https://detgodasamhallet.com/2016/04/22/lillkaplanen-som-kapitulerade/#more-4141

   Radera
  5. Jo, jag läste Rebellas i går. Förstår det där med den utsträckta handen. Jag har själv många gånger råkat ut för det motsatta, att vissa muslimska kvinnor spm patient eller anhörig vägrat ta min hand. Kände mig lite dum, men visst, det är inte samma.
   Min tanke var om det var lika laddat för dom som det skulle vara för mig med gemensamma omklädningsrum eller någon sådan prägling.

   Radera
  6. Med "inte samma" så menade jag bara att man i en sjukvårdssituation gentemot patient/anhörig har ett visst övertag vilket blir lite annorlunda mot att få en ignorerad utsträckt hand i det civila.

   Radera
  7. ... och därmed, Klaus, blir problemet med att upprätthålla särhälsning som princip allt värre ju högre poster inom sitt politiska parti som man bekläder. Förutom i ett renodlat islamistisk parti, förstås.

   "Lika laddat som gemensamt omklädningsrum" - vilka är "dom"? Muslimer är väldigt olika. Det finns säkert människor som känner på alla sätt, även bland särhälsarna.

   Fortfarande är det ingen man som på allvar reflekterat över möjligheten att som muslim med behov av stort fysiskt avstånd till motsatt kön, i mer officiella sammanhang bugningshälsa på alla. Min gissning är att tanken är omöjlig eftersom alla inser att detta skulle placera de manliga särhälsande islamisterna ifråga i sämre läge, när alltför många män skulle tycka han betedde sig konstigt - och så kan vi ju inte ha det! för det är ju mycket mycket värre om män tycker det, än kvinnor! särskilt som de flesta makthavare är män!

   Vad kvinnor tycker och känner spelar mindre roll. QED, eller nåt.

   Radera
  8. Alma, jag är så tacksam över att någon förstår vad jag menar. De flesta verkar tycka "tjahapp" eller inte förstå vad jag menar. Halldorf retweetar alla som berömmer hans text, men mina åsikter bemöter han inte... vilket står honom fritt, men jag känner mig lite handfallen över bristen på respons. Det är bra precis, faktiskt, som när du och jag sade "vadå flera gudar, det finns väl bara en om man är monoteist och det trodde jag vi var eniga om att kristna är"... sen kom en teolog småningom och höll med, han Nyström. Men oj vad tid det tog.

   Radera
  9. Jag ställer alltså inte upp på statsminister Löfvéns "i Sverige hälsar vi och man tar alla i hand". Lag eller påbud om handhälsning vill jag inte se. Man har rätt att neka att ta folk i hand - men det får konsekvenser. Att man inte kan vara politiker i ett parti som säger sig vara feministiskt är en logisk konsekvens.

   Radera
  10. Men, Alma, jag håller inte med om att bara den som djupt föraktar kan låta bli att ta en utsträckt hand. Om din sociala grupp, den som är viktigast för dig, intalar dig att det är helt OK att göra det. Och alla kvinnor i gruppen också talar om för dig att det är förväntat och ett uttryck för respekt. Då köper du nog det. Och som kvinna i gruppen kan du mycket väl anse att det är dig ett skydd att göra så, ett skydd som du har rätt till.

   Jag vidhåller att det på individnivå alls inte behöver uttrycka vara sig förakt eller något annat, utöver gruppnormer. I exemplet Khan då att han väljer sin grupps normer framför normerna i det land där han är född. Trots att han måste inse att det kan tolkas som förakt. Det ser han som okunnighet. Snacka om att skaffa sig uppförsbacke i onödan... fast det är ju inte i onödan. Inte om man har könsseparering som ideal. Då blir särhälsningen lika viktig som för de tidiga kristna att inte offra till Roms gudar.

   Radera
  11. Hinner sällan in här, men du har naturligtvis många poänger här. Och visst tror jag inet alla män som särhälsar på kvinnor känner ett djuåt förakt men det är en gammal idé om kvinnan som hälften så människa som en man som ligger bakom, samt tanken på den "orena" mensstrautionen som gör mannen rituellt ovärdig att be tills han renat sig efter att ha berört en kvinna.

   Trist att Halldorf är så feg. Det måste jag säga förvånar mig och gör mig besviken.

   Radera
  12. Jag har varit besviken men det börjar gå över. Förutom berömmet som han retweetar har han säkert fått massor av dumheter tillskickade sig också. Jag hamnar väl i "dumheter"-högen av bara farten. Det är ofta bästa sättet, faktiskt, när man inte håller med. Att bara ignorera. Ska träna på det.

   Radera
  13. Men att inte hålla med pga att man ser saken från en position där vi blir dissade på grund av att vi fötts med "fel" kön, är inte samma sak som att utifrån främlingshat kritisera hans åsikter.

   Radera
 7. Jag har läst och förstår hur ni menar, tror jag. Det vore förstås rimligt att alla, oavsett kön, bugar eller gör honnör etc. Om det är den sexuella upphetsningen man är rädd för så borde väl homosexualitet ställa till med problem också.

  Handslaget oss män emellan blir lite som en ömsesidig bekräftelse, som att man gjort upp en affär eller något. Och dessutom sexualiteten som en risk för den manlige "ägaren".

  Jag tror att jag förstår hur ni menar, men det jag tänkte från början var att (1) jag är verkligen inte med om det handlar om nedvärdering, men jag undrade (2) om detta var något slags kulturell prägling som de flesta inte "rår för" - vad ÄR detta, vad handlar det om?

  Jag menade sannerligen inte någonting illa alls här, men jag är begränsad och har brister och mina präglingar. Det är t ex bara några gånger som jag verkligen starkt känt "pro-feministiska" känslor. Den ena gången var gruppvåldtäkten/mordet i Indien, den andra var när en tjej i dataspelsvärlden föreslog ett antal kvinnliga hjältar i spelet och fick så mycket hat över sig så det var bara inte sant.
  Och jag inser att det säkert finns mycket, mycket, mycket mer och att jag inte har så bra koll i min lilla gubb-bubbla.

  Klaus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som trodde att även kvinnor kunde göra affär med handslag. Att det betydde något, var en bekräftelse, MÄNNISKOR emellan. Häpp.

   Antagligen är det vad som gör riktigt ont. Att den här fundamenatalist-muslimska galenskapen alls inte är främmande, bara en karikatyr på de underliggande tankesystem som styr oss alla.

   Jag anser att jag har besvarat både 1) och 2). Om du inte är med på det, tror jag inte att vi har mer att säga varandra i ämnet.

   Radera
  2. Menar inte att låta otrevlig men det är nog dags att avrunda. Iaf för mig.

   Radera
  3. Du låter otrevlig och jag har inte haft någon avsikt att försvara manliga handskakningar sp jag förstår inte riktigt vad jag gjort. Men jag lämnar er i fred nu, då jag tydligen är blind för mig själv och förargar andra. Det var fint så länge det varade, men jag hör inte hemma här heller. Ta vara på er!

   Radera
  4. Det är lugnt klaus, ingen fara =) feminister brukar prata om att bryta upp från patriarkala strukturer, jag undrar om det inte är så att maktstrukturer finns på olika sätt i samhället som kan göra livet trist, präster som pussar alla är ju ett slags statement det också, pratar gärna vidare om du har lust när jag kommer hem från arbetet. Finns rätt intressanta skriftställe som just pratar om anden kontra köttet som vi varit inne lite på innan där maktkamp är något sk jordiskt , det tycker jag är det bästa med kristna som har varit i kontakt med anden länge, det finns ingen överlägsenhet, stöddighet eller jag tjänar mycket pengar mentalitet, väldigt befriande, hörs i kväll hoppas jag...

   Radera
  5. Och var Lars som skrev det inlägget som det inte blev namn på =)

   Radera
  6. Ursäkta om jag misstolkade dig men din kommentar är MYCKET svårtydd. Jag visade den för den kompis som brukar hjälpa mig dissikera svåra saker. Hen kunde inte tyda vad den betydde. Lägg mao helst inte hela bördan på mig.

   Ciao.

   Radera
  7. Men , Klaus, inte ska du väl bli ledsen för tat vi tycker lite olika. Min blogg ska vara öppen, det är min idé, kommentarer får gärna dra iväg och samtal får gärna pågå. Jag har just nu ont om tid för bloggen pga alla nationella prov som pågår i mina tre ämnen. Men håll frid i kommentarsfältet ändå.

   Radera
 8. tror du har rätt i det Klaus att människor kan ge uttryck för en kultur dom är födda in i att det bara ska vara så, Men religion är ju en del av "kulturutbudet" och handlar väl i grund också om värderingar hur vi ser oss själva och vår omvärld.och hur vi beter oss mot andra.

  Jag minns för många år sedan en asiatisk kille som skulle titta på ett städjobb och jag skulle visa honom och förklara han hade med sig sin flickvän/fru och det är ju normalt för mig då att hälsa och ta båda i hand, men kvinnan tog inte min hand utan såg föruträttad ut och drog sig undan, mannen förklarade att i deras kultur hälsade man inte på kvinnor,hon var bara med liksom. så hon satt väl bakom sin man på lite distans medans han och jag talade och hon var tyst som en mus. kände mig tämligen obekväm med det där och hade han tagit jobbet och hon skulle fortsätta sitta där i matsalen och vänta på sin man hade jag sagt i från att i Sverige är det normalt att hälsa och ev utbyta några ord,även om det kan vara enkla saker som hej eller allt bra med barn o släkt.som jag ser det handlar det också i grund och botten om värderingar, jag är sannerligen inte bekväm med att en kvinna ska osynliggöras och sitta som en mus i ett hörn, , sen råkade jag faktiskt ut för en gamal kyrkogårdschef häromdagen som jag skulle skaka hand med (aldrig träffat honom innan) men han ville inte och sa att han var jätteförkyld och febrig och det var väl acceptabelt tycker jag. Jag läste det där om spelkaraktärer på någon hyhets sajt och funderade om det var larviga småungar eller troll som kommer med sådant trams , jag brukar spela World of warcraft ibland och en av mina huvudkaraktärer heter redsara.

  http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/WoWScrnShot_042516_221649.jpg

  http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/WoWScrnShot_042516_221205.jpg

  Som du nog ser lite av bilderna är det medeltids fantasy och dom som äger detta online spel (blizzard) har satsat lite mer på utseende och tjusiga kläder till sina kvinnliga spelkaraktärer för man menar väl att tjejer är mer för sådant med kläder pynta sina spel karaktärer m.mm men medeltids fan som jag är gillar jag färgsprakande kläder som ju även män bar, tyvärr tycker ju blizzard att killar i vår nutid inte är så mycket för sådant som får nöjja sig med enklare diskreta kläder till sina gubbar, därför blev det kvinnlig spelkaraktär för min del.

  SvaraRadera
 9. Rebella och Klaus, easy, easy. Alla har hjäresaker man vill slår vakt på och ovetandes man trampar på någon tår var existens en utomstående inte ens viste om.
  Ni boda har ju visat viss förkärlek för buddhismen.Det är bra för västerlänningar att tillämpa några av värderingar därfrån .
  Där finns mm principen om karuna,medkänsla och uppekha eller upphöjd lung . Bra och ta till när västerlänska nerver är spända. Sen kan man fortsätta med metta eller loving kindness och mundita vikarierande glädje för nästan.
  Har man sådan sinnelag då har man överseende på små övertramp.

  SvaraRadera
 10. Tack för snälla ord.
  Vid min allra första kommentar kring detta var jag mest av allt konfunderad. Vid min sista kommentar försökte jag förstå och gå till mötes, men tydligen skriver jag så otydligt att det blev missförstått.
  Hellre ej rejäl åsiktskonflikt på riktigt än att känna sig skyldig fast man väldigt lite förstår vad som ens hänt.

  Nä, jag har det nog som jag har det. Detta får räcka. Men tack i alla fall för snälla ord, det betyder väldigt mycket. Jag har varit andligt ensam i många år och klarat mig, så detta är bara att återvända till den situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig Klaus hur du känner, jag som inte har frua och barn har nätet som en social trevlig sak som ger mig något att ha kontakt med människor, men skulle det kännas otrevligt och jobbigt på något sätt hade jag nog avecklat och hellre sysslat med mer konstruktiva positiva ting. Kanske bara är något missförstånd i detta ? hur som helst lär vi väl prata om allt möjligt på denna blogg i vanlig ordning, smyg in och kom och prata om du känner för det längre fram ev, tänker jag.

   Radera
  2. Så mycket trevligt som ni brukar ha här, och såpass få inlägg som jag kommenterar, förefaller det något överdrivet att dra härifrån pga vad jag skrivit här. Låter, om jag ska vara ärlig, mest som ett passivt-aggressivt sätt att skuldbelägga. "X är dum, nu drar jag" brukar vara ett sätt att skaffa sig sympatier på nätet som är mycket effektivt. Tillräckligt många har inte sett det förut för att det ska funka utmärkt. Tror inte ni behöver vara rädda att Klaus ska göra allvar av hotet.

   Radera
  3. Jag är kvar och har svårt att släppa. Men tänk, inte ens i detta sammanhang så kan du låta bli att vara otrevlig.
   Jag har gjort mig skyldig till att skriva för impulsiva och spretiga inlägg på din blogg, vilket du inte gillat och jag är ledsen för det. Alldeles innan det hände så var jag på väg att berömma dig för dina texter som jag tyckte blev allt intressantare, trots nedanstående.

   Du verkar inte se själv dina tonlägen och onödiga fräsanden. Jag har läst hur du besvarat andras kommentarer på samma dryga sätt. Det är inte bara mig du har hanterat så.
   Den här bloggen är jag bara gäst i, men den har betytt mycket för mig, det har funnits en värme och en tolerans som har varit underbar, medan du i dina kommentarer till dem du inte finner tillräckligt intelligenta och på samma oerhörda nivå som du, står för raka motsatsen. Lågt i tak är bara förnamnet.

   Så, det är förstås inte de andra jag har något emot, tvärtom, det är dig jag inte vill ha att göra med. Och då kan man inte vara kvar. Och med denna lite mer aktiva aggressivitet så platsar jag naturligtvis inte på en kristen blogg.

   Radera
  4. Klaus, du platsar hos mig! No matter what! Rebella har rätt dessutom, du är snarare en inneboende och hon är gäst bara ibland. Jag hinner inte moderera här och vill ha ett fritt samtal. Hoppas du återvänder.

   Tyvärr blir det ofta så här när feministiska frågor kommer upp. Många män känner sig personligt sårade. Men det är inte värre än att alla vi som har fast jobb har en överordnad position, utan att vi valt det, gentemot de arbetslösa. Eller att vi vita är bättre sedda generellt sett än alla svarta. Det är inte personligt utan strukturellt. Vi är en del av det utan att vi valt det.

   Sedan kan ju alla behöva tänka över sitt språkbruk och översitteri vill jag inte ha i kommentarsfältet. Men är inte det du kritiserar Rebella för sådant som du sett på hennes blogg eller kommentarer som riktat sig till andra än dig?

   Hur som hoppas jag du vill hänga kvar, jag skulle sakna dig väldigt mycket.

   Men du har fel, lite aktiv aggressivitet platsar också på denna kristna blogg. Jag hoppas allt mellan himmel och jord får plats här. Jag har inte modererat kommentarer på väldigt länge. Det behövs inte, jag tycker ni som kommenterar här håller en städad ton alldeles av sig själva.

   Radera