Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 12 juni 2015

Beowulf-tips från Lars


28 kommentarer:

 1. Beowulf lär vara från 800-1000-talet någon gång och hänvisar friskt till Skandinavien, säger wikipedia, från den tid när nordmandiska stormänn börjar göra sig gällande i England eller Änga-land skulle man kunna säga på modern svenska :)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Beowulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många som vill hävda sig vara Beowulfs ättlingar tex Gotland: http://www.guteinfo.com/?id=1790

   Här en serie på you tube med uppläsning på fornengelska med översättning till engelska. Och en genomgång av dess bakgrund i Norden: https://youtu.be/R3hjjaUQiVA

   Radera
 2. intressant, gutarna vill vara med på kartan som Beowulfs ättlingar ;)
  kollade en del avsnitt på Youtube som du hänvisar till och var spännande,dramatiska och lärorika
  Vill minnas jag sett filmklipp i det förgågna , försök att filmatisera Beowulf, det här klippet Från Beowulfs sista strid med draken.

  https://www.youtube.com/watch?v=YWmwAdK48vg

  Läste att Beowulf efter att ha besegrat draken och var döende tackade gud, och kvädet verkar vara från väldigt tidig kristen tid . Har i det förgågna läst att krigare under järnåldern och längre bak kunde tänkas vara små brödraskap ,som erbjöd små kungarna sina tjänster, bärsärker känner nog dom flesta till men ulvhedin är nog inte många som hört om.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%A4rs%C3%A4rk

  Hittar inte referens, men vet att nordiska kungar längre fram på tidig medeltid förbjöd bärsärker , man kan ju förstå att ett mer välordnat samhälle med lag och rätt inte direkt hade plats för sådana bildbassar som aggerade utifrån egen rätt från stam tid ;)
  Men tror att historien om Beowulf fortfarande bär på många sätt, finns fortfarande "drakar" som "ödelägger landet"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte konstigt alls att många attraheras av den här tiden och den skenbara enkelhet den innebar. Lätt att identifiera drake och troll, vän och fiende. Vardagsslitet och svälten får inte något ansikte hos Beowulf och hans vänner. Däremot hos Bilbo, där är de hungriga och maten tar stor plats i skildringen. Tolkiens syn på den fredliga vardagen som det viktiga och eftersträvansvärda gör hans verk så sympatiskt.

   Radera
  2. Absolut :) Alma. har läst att Tolkien delvis hämtade inspiration från Engelska landsbygden för sina böcker, men var brydd för han kände att något viktigt höll på att försvinna men han fann inte orden riktigt för vad, han dog 73 men om han levt idag hade han nog bättre förstått varför hoberna och deras liv är viktiga, en gamal repris:

   https://www.youtube.com/watch?v=sHjv0GS-f8Q

   Radera
  3. Ja, inget av rovdrift blev värre, men nu finns sådana som protesterar. Vi jobbar vidare med torp-frågan. Nu har jag LOV=)

   Dessutom: Vad trevligt att du skaffat en avatar med din egen vänliga nuna.

   Radera
 3. Undras vad Beowulf hade för smeknamn bland polarna? Wuffe?

  SvaraRadera
 4. haha...vem vet klaus :) läste att han ville kriga mot Grendel på samma nivå så han är naken..kanske "nudistkrigaren" eller som du säger "wuffe"...vargtassen kommer jag på så där i förbi farten .

  SvaraRadera
 5. Eller så hade de samma sed som i Ryssland, ett helt annat namn, i våra öron: Busjkin, eller Wulsja. Speciellt det förstnämnda kan nog förleda en viss president till ännu större högmod.

  SvaraRadera
 6. Mina konstiga associationer:
  Undrar om smeknamn och diminutiva namnformer kan sticka hål på stora egon. Tänker mig en scen med diverse höga nazister som istället för titlar och istället för "vuxna" namn använder sig av Adi,  Hermannchen och Jossi (Adolf H, Hermann G och Joseph G). Kanske förlorade de då en del av sin makt?
  Eller om lille Adi höll sina upprörda tal med Helium i luftvägarna...
  Men det skulle väl inte hjälpa. Sådana som "Noppe" och "Tjabo" är stora män i staten, det fanns en diktator en gång som hette "Baby doc" och Hitler gick ibland i kortbyxor med hängslen..

  SvaraRadera
 7. Kanske är det som saknas när det gäller diktatorer och höga herrar, barnasinnet och ödmjukheten ;)

  Självbilder...Adi hade nog mått bättre av att han sett sig själv som österikaren i lederhosen, som dessa herrar .en öl i handen och en eventuell bratwurst i handen hade varit bättre för hela världen ;)

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lederhosen#/media/File:Austria_folklore_group_dsc01330.jpg

  mycket bättre än detta....

  http://www.therupturedduck.com.hosting.tds.net/WebPages/Documents/images/D-306.jpg

  SvaraRadera
 8. Det där med smeknamn är ju stort bland överklassen men en sådan som Hitler hade nog inte uppskattat Baby Aloïs som smeknamn. Har man übermensch-ideal vill man troligen inte diminueras.

  Lille Adis självbild sägs ju ha skadats i grunden av pappa Aloïs och det som verkligen hjälpt hade nog ändå varit att han kommit som fosterbarn till en snäll familj. Tänk om familjen von Trapp tagit honom som sitt barn och han varit farbror till alla syskonen von Trapp och sedan blivit svåger till Maria. Han kunde ha stått där i sina lederhosen och sjungit med i Edelweiss och ingen hade behövt fly till Schweiz, för Europa hade aldrig haft något andra världskrig.

  SvaraRadera

 9. Jaa...men då hade väl ingen vetat om det, känt tacksamhet och glatt sig åt det. Förutom Gud, då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, allt hade varit så mycket bättre.

   Radera
 10. Smeknamns-kulturen är intressant. Varför kallas ingen "Lill-stöveln" eller "Strimma" längre? När jag var liten, i min samhällsgrupp, så började killarna kalla varann "Öberg" eller "Tillberg" redan i lågstadiet.
  Och så fanns där smeknamnen ovanpå det: Hördu "Storfiskarn" Öberg, hur mår du?

  SvaraRadera
 11. Vet inte hur det är idag klaus men när jag gick i grundskolan var det väl så som du beskriver lärarna kändes igen på efternamnet. Frank, Månsson osv också elever...vem var det som satt på pizzerian och spelade arkadspel? ..andersèn så klart .

  När jag var 14-15 år så var hemvärnet kul...ja du vet ..tälta i skogen,lära sig skjuta och "träffa" sina vänner (gulp) :/

  då var det ännu mera svensson..nilsson..persson...men där dök väl upp en del smek/öknamn som "stigfinnaren" eller "stridis" osv

  Ja vem vet Alma , vissa av nazist förbrytarna berättade ju att deras uppväxt präglats av diciplin och exakthet och lydnaden var det viktigaste och man kan undra om dålig och grym uppväxt kan ställa till med sådana monster, har i det förgågna läst lägerkomendanten rudolf höss biografi och vad han sa vid nurnberg och han kan ju inte precis varit normalt funtad, fick frågan om han sett något grymt och dålig behandling i lägret, men menade att soldaterna och han skött allt smidigt och effektivt, fick också frågan vad han tyckt om det var HANS barn som skulle traska in i en gaskammare , men koppla inte frågan och tyckte till sist att lite trist kanske det skulle vara. knappast rätt kopplad i knoppen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en tjock bok om Albert Speer som jag bara läst delar ur, "Albert Speer och sanningen" heter den.
   Just Speer var verkligen ingen sadist och verkade uppriktigt försöka förstå, inte minst sig själv. Men det var som en inre stumhet, en frånvaro för honom. Han kunde aldrig förstå riktigt vad som hänt. Ha! säger då dagens prästerskap, krönikörerna i aftonbladet och expressen. Ha! Sådana är inte vi! Speer försöker bara smita från ansvaret! Han trixar! Han skapar en intellektuell dimridå!
   Det kanske kan ligga något i det också, smitandet, men jag vet av egen erfarenhet hur tragiskt det också är: Att man faktiskt har väldigt dålig koll och om man befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt, så kan man handla väldigt fel.

   Radera
  2. http://www.peterenglund.com/textarkiv/albertspeer.htm

   Intressant text om Albert Speer av Peter Englund.

   Undrar om bloggens ägare tycker att det är ok med sådana här hopp i konversationen.......ber henne säga till om det inte är det.

   Radera
  3. Vissa var säkert inte onda människor utan gjorde bara så gott dom kunde ;) något som förbryllar människor och kanske dagens prästerskap du nämner klaus är att människor gör som dom blir tillsagda och är inte superidealister , något jag märkt med åren när saker ställs på sin spets är att folk ofta inte är onda eller goda,svarta eller vita utan följer bara med och gör vad dom måste för att behålla ett tryggt liv, görs ju filmer (Krigets unga hjärtan, exempelvis) som vänder och vrider med häpnad på hur vissa i nazityskland bara kunde glida med och inte se felen men jag tror att många människor är just på det viset, häpnaden gäller att alla är inte idealister eller supermänniskor med 100 % själv intigritet, men verkligeten ser nog ut så menar jag, fanns bara ett fåtal som raol Wallenberg eller Oskar Schindler.Dagens prästerskap är ju inget undantag från det utan levererar oftast bara brödfödo texter som bara är underhållning i ett land och en värld som akut behöver lösningar,. men säger chefen på redaktionen att nu skriver du om stefan ingves nya mustach vax, för det säljer lösnummer då blir det så. finns ett citat som är väldigt sant, tror jag.

   Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.

   sagt av Margaret Mead


   Radera
  4. Överlevnadsinstinkten inkl den sociala delen är ju jättestor. Desto mer fantastiskt då den ibland kan förbigås för något ännu bättre.

   Radera
  5. Älskar era hopp i konversationen, annars skulle jag inte ha en blogg. Dessutom tillför ni så enormt mycket. Utan er hade jag nog lagt bloggen på is. Som ni ser har jag dåligt med tid, men nu blir det lite bättre-sommarlov.

   Radera
  6. Nej, någonting blev allvarligt fel i känslolivet hos dessa, Skulle nog tro att det handlar om kvalificerad bortträngning. Vi människor är gjorda för vänskap och samarbete. det tar tid att fostra och träna yrkesmördare.

   Radera
 12. Kommer ihåg nu att det var på barnkolonin som det plötsligt gällde att kalla varann för efternamn. Jag var "Andersson" på den tiden.

  SvaraRadera
 13. vinkar på "Andersson", trevlig midsommar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Detsamma Lill-Bombadill Nilsson!

   Radera
 14. Glad midsommar från mig också mitt i flödande strålande midnattssol. Vi har bäst väder i Sverige och gläder oss efter en lång period av regn och rusk.

  SvaraRadera