Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 25 juni 2015

Motbild mot hotbild

Munken som sjöng uppståndelsepsalmer och frigavs av muslimska krigare i Syrien är en sådan uppmuntrande text att jag inte vill undanhålla mina läsare denna text.

28 kommentarer:

 1. Det inger hopp även om det ser mörkt ut
  Hoppas att ni får ha en bra tid tillsammans för sommaren går så fort.
  Ser fram emot att få dela rum med dig igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är så glad att få vara din sambo igen! Ha du också en fin sommar med lilla barnbarnet långt långt borta.

   Radera
 2. Kul munk :) vi brukar resonera om IS ibland på arbetet mest trist då som ramadan firarna som enligt IS soldater "maskat" och därför hängdes (igår) men berättade om munken idag som sjöng psalmer och det skapade glada ansikten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver ljusglimtar i det kompakta mörkret och det behövs ju bara ett enda ljus för att mörkret ska vika.

   Radera
  2. Blev ISarna alltså berörda på något sätt? Kunde de alltså nås? Mycket intressant.

   Radera
  3. Ja, så förefaller det ha varit i detta fall. Ett mirakel verkar det som för mig, de verkar ju totalt förblindade. Kanske blev de förvånade över att han sjöng på arabiska?

   Radera
 3. Det här var lite fint också:

  Watch: Obama Leads A Powerful Rendition Of 'Amazing Grace' - http://huff.to/1LL2VTF

  Varför tycker jag att karismatik är så underbart när svarta människor gör det, så äkta, så starkt. Och varför tycker jag att det är så skorrande falskt och manipulativt när vita människor gör det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den här mannen var ju strålande vit och röd och jag blir ändå djupt berörd. Lite positiv rasism är Sverige bra på, men jag måste erkänna att även männsikor med rötterna i Afrika kan hänge sig åt obehaglig karismatik, jag tror du bara inte stött på den. Prosperity gospel gudstjänster i Östafrika är ingen lisa för själen precis och för anden är det ren tortyr. Skämskudde hjälper inte det minsta, man vill hellre dra ut pastorn som skriker om pengar från fattiga människor ur lokalen, doppa honom i tjära och hälla skämskuddens fjädrar över honom (alltid en man som jag sett, här behövs inget "hen") och sedan bära honom ut på savannen som de gör i Lucky Luke med hjälp av en järnvägsräls.

   Radera
  2. Rolig Lucky Luke bild. I favoritfilmen O brother where art thou (ganska fritt efter Odyssevs av Homeros) är det en sådan scen mot slutet där KKK-politikern råkar ur för en sådan behandling. Det går så fort att man förstår att de alltid hade lite räls och fjädrar och tjära alldeles i närheten, utifall att.

   Radera
  3. Åh, en av mina älsklingsfilmer. Men försökte det där med referenserna till Oddyssevs med en klass.Funkade inte. De var nog lite väl långsökta. Men när jag sa "se nu brinner Troja", "titta här är sirenerna" och "nu kommer Tereisias igen" osv, förstod en del.

   Glömde att man alltid borde ha ett förråd av tjära och fjädrar å central plats, får ta med mig tipset till Kampala nästa gång;-)

   Radera
 4. Vet ej Klaus, men många svarta kyrkor i US som jag ser det har en ganska varm och kärleksfull hållning ungefär som i klippet, Obama är en del av gänget varken mer eller mindre. Många vita karismatiker verkar ha blivit person kult och jakt på pengar .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr sprider sig detta även i svarta kyrkor och märkligt nog i riktigt fattiga länder i Afrika och Brasilien till exempel. Här http://latinousa.org/2014/01/10/brazilian-megachurch/ en artikel där ett avslöjande citat är: “Tell yourself this, I’m going to make myself rich,” preaches the pastor, his voice steadily rising to a crescendo. “I’m not going to have the life my parents had! I won’t be poor! I reject being more. Is it a sin for me to say, God I want to have a lot?”

   Man kan alltså göra som rika: använda kristendomen för att försvara sin rikedom i en värld av fattiga eller som fattiga: önska sig rikedom i första hand, inte Guds rike. Båda lika fel. Kärleken till pengar är roten till allt ont.

   Tyvärr är folk alltid folk lika goda och lika lätta att korrumpera oavsett hudfärg.

   Radera
  2. Helt Rätt alma , jag tänkte nog lite mer historiskt på det hela svarta gospelkyrkor 1950-70 talets usa, känner till svarta nutida predikanter som craploaddollar m.m som verkligen inte har skam i kroppen.

   Funderade så att dom gamla gospelkyrkorna antagligen var enkla arbetare och mej veterligen brukar inte människor som talar stora ord och vill ha mycket pengar gå hem ibland abetare utan då får man visa praktiskt att man är något om man vill ha respekt, en (arbetar) kultur som är ett skydd som jag tror fungerade i dom enkla svarta kyrkorna i usa en gång i tiden mot ulvar, men som du säger saker förändras.Minns när jag var liten och såg cindy peters som hade barnprogram, hon gjorde intryck med sin värme och kärlek :)

   Radera
  3. Ja jag tror också att den känsla av värde som ofta finns i arbetarkulturen är lite vaccin mot svammelprofeter som bara vill sko sig själva. De når ju mest ut till vad Marx skulle kalla trasproletariat (usch vad vidrig Marx kunde vara) som saknar den känsla av egenvärde som fanns hos den arbetarklass som kämpade i medborgarrättsrörelsen.

   Radera
 5. Men det är väl också fel av mig att associera en församling som den Obama nu sjöng i med "karismatisk" bara för att den är entusiastisk och känslosam. Den typ av karismatik som jag upplever som obehaglig handlar ju om andra saker. En manipulativ typ i centrum, känslor som piskas fram, pengar och makt och narcissism. Det lär finnas en god karismatik också gissar jag.

  Fråga två: varför funkade det inte när Friggebod ville sjunga We shall overcome? Varför funkar det så bra när Obama sjunger i klippet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar mig själv efter viss begrundan: det är väl för att Friggebo inte bottnade och att det var som en flyktreaktion när hon ville sjunga We shall overcome.

   F.ö så händer det så mycket hela tiden, både gott och ont. ..man blir alldeles matt

   Radera
  2. jo hon som är svensk löpte väl knappast risk att bli skjuten av lasermannen som sikta in sig på invandrare, blir bara super fel när hon då kommenderar invandrarna på platsen att sjunga we shall overcome
   har sett klippet några gånger och tycker det är humor på hög nivå ;)

   https://www.youtube.com/watch?v=mQakZce3GhQ

   Radera
  3. p.s och Carl Bildt kör högtravande politikerspråk och principer..passar kanske i riksdagen, men tveksamt på ett möte med invandrare som inte fattar svenskan till 100 % (humor det med) :)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Sedan hade hon tydligen inte koll på om alla kunde låten i fråga. Tror knappast Pete Seeger varit stor i Mellanöstern och Somalia när dessa människor var unga då när låtar sätter sig.

   Men visst är det också hennes flyktreaktion, innan det fanns ett samförstånd, innan hon fått med sig publiken för att få med sig dem. Den låten passar absolut inte där.

   Obama hade ju åhörarna med sig innan han började sjunga och han tog en sång som de flesta helt säkert kan.

   Radera
  6. Dessutom har du så rätt, Lars, Carl Bildt är ju klart värst. Snacka om att inte vara åhörarorienterad.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Varför, o varför blir mina kommentarer skickade i dubbla och tredubbla omgångar? Så narcissistisk är jag inte och inte är jag darrhänt heller...
  ber om ursäkt...

  SvaraRadera
 9. Om man skriver för mycket om Obama så riskerar bloggen att förvandlas till barackbloggen...

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Haha, Barackbloggen=D

   Jag vet inte vad som händer med dina kommentarer. Tekniken är ständigt en fiende till det goda samtalet, det är min enda förklaring.

   Radera