Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 3 juni 2015

Kalla och regnig vår i norr och mördande hetta i Indien

Vårt lilla dike blev en älv som efter någon dag blev denna lilla å efter en hel dags regn i tropisk stil fast mycket kallare.
Vårens regnrekorddag, Pingstafton, blev plötsligt snöstorm och frusna fåglar flockades kring vår lilal fågelby för att samla energi.
Chateaus födelsedag , den 1 juni, började så här vackert men på kvällen blåste iskalla vindar och regnet vräkte in i sidled.

Efter en stormig och blöt natt var morgonen så här idyllisk men redan vid 6-tiden hade molnen skockat sig igen i den starka vinden. Så hrä har vädret varit hela våren ofta en solig morgon sedan mulet och regn. Väderrekord i hela Sverige och i Norrbotten med midnattssolhar det varit extremt solfattigt. Samtidigt kokar Indien. För tjugo år sedan hörda jag klimatforskare som förutpådde denna utveckling pga växthuseffekten, men det är naturligtvis bara påhitt. De hade bara betalt för att säga det. Frågan är bara vem som betalade?

23 kommentarer:

 1. Teslas batteri KAN få stora positiva effekter vad gäller världens energiförsörkning.

  http://www.svd.se/teslas-nya-batteri-kan-folja-i-t-fordens-spar

  F.ö. tror jag det kan bli en myggrik sommar i år. Det har varit mycket vatten här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu längtar jag inte efter värme, det får gärna fortsätta blåsa kallt. Annars blir det hemskt med mygg denna översvämningsvår.

   Intressant om batteriet!

   Radera
 2. Här i skåne är det samma fast några grader varmare Alma, satte ut tomatplantor på kolonin för 14 dagar sedan men dom har skrumpat och har blivit bruna i kylan. på nätterna har det varit 10-15 grader här ,för kallt för många sommarväxter. slog mig när det var 1:e juni att detta bör ju vara en varm sommar månad men inga större problem att ha kyrkans vinterjacka på sig mitt på dagen.

  o vist att förneka klimat förändringar bättre att säga jo och försöka vidta åtgärder för ett snällare samhälle, förnekelse kan kosta livet på sikt, på 100-talet var det församlingen i Laodicea (uppenbarelseboken 3:14) som var matriellt rika och lyckovarma som menade sig ha allt , men jesus sa till dom att dom var nakna och ömkliga och borde köpa ögonsalva så dom kan se, antikens variant av gulafläcken eller grå starr som även idag drabbar dom som älskar vårt oljeberoende ohållbara samhälle dithän att man inte längre kan se något problem med klimat och mammon, menar jag kan vara en rot till förnekelse.och älskar man stora v8:or och mycket shopping finns det kanske inte så mycket roligt i den värld som kommer bortom olja och konsumtion,. bättre klänga sig fast vid det som håller på att dö bort då ;)

  Klaus läste om batteriet på supermiljöbloggen verkar bli användbart i viss teknik :)

  http://supermiljobloggen.se/nyheter/2015/05/succe-for-teslas-nya-batteri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant läsning, Lars. En sak jag undrade var om man skulle kunna använda sig av all solenergi kring ekvatorn för att driva stora avsaltningsanläggningar för havsvatten. Men det borde man kanske redan kunna idag och frågan är ändå hur vattnet ska nå dem som behöver det.

   Radera
  2. Här tar jag in tomaterna nästan varje natt, ampeltomater är praktiskt i norr. De odlas inte på friland här.

   Intressant med all teknik. Problemet är ju det Klaus tar upp, den som är rik vinner även på detta och när det regnar manna har den fattige ingen sked.

   Radera
 3. jodå det finns en del sådant på gång vet att jag läst i det flydda att oljebolaget Shell köpt stora arealer mark i öknen för att bygga ut solenergi, i usa i Mojaveöknen hittar man denna grunka exempelvis:

  http://illvet.se/teknologi/energi/solenergi-okensol-driver-varldens-storsta-solanlaggning

  Ett annat "öken bygge" handlar om biobränslen

  http://fof.se/tidning/2010/7/det-dubbelgrona-branslet

  Men sen vet jag inte energinätet är ju numera tämligen globalt och olika länder kan köpa varandras energi , en kille här i Helsingborg (känner dottern som håller på med hästar) som är företagare har solenergi till sin firma och säljer överskottet som säljs ut på nätet:

  http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2013/11/11/han-vill-producera-lokal-el/

  kan också bli en framtid , vet att öresundskraft här i Helsingborg hade möte med privat personer som var intresserade av att producera solenergi och sälja ut på nätet och lär varit helt smock fullt av företagare, lantbrukare mfl på det mötet som ville starta med solkraft.

  Så bygga avsaltnings anläggning där driftskostaderna inte är för höga borde vara genomgförbart, har sätt mindre sådana där saker för personligt bruk som drivs av passiv solkraft, vet inte riktigt om tekniken utvecklats så mycket på området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. p.s ska kanske tillägga att jag tror dom största problem männskligheten har för sin överlevnad är av etisk/moralisk karaktär , där ny teknik visst kan vara en bit , men det stora är dom etiska bitarna, man ser ju bara härförleden om bankkriser och olika ekonomiska företag som spekulera i sönder världs ekonomin, ny fin teknik hjälper inte mycket om finans hajar skapar anarki och fattiga arga människor .

   Radera
  2. Precis rätt, redan nu skulle allt räcka till alla, men girigheten styr. Vi har en del att göra ännu med att bygga Guds rike.

   Radera
  3. Exakt Alma , har läst att den mat som produceras räcker gott och väl till jordens befolkning .

   Gjorde ett räkneexempel en gång när G.W Bush för sitt krig i Irak begärde mer pengar av senaten och fick ett visst antal biljoner dollar för en kampanj i kriget, hade precis fått redovisning från röda korset vad deras världsvida verksamhet kostar och fick då fram att pengarna skulle räckt till ca 1000 världsvida rödakors, låt oss säga att inga fattiga länder hade någonsin mer lidit brist på hjälp vid katastrofer eller läkare /barnmoskor m.m...om pengarna används lite bättre än att kriga med

   Radera
 4. Nej visst, så är det. Våra stora egon och bristen på medkänsla. Men förändringar ekonomiskt och tekniskt kan ha en positiv betydelse, underlätta.

  SvaraRadera
 5. absolut :) vet inte om du såg Michaels senaste , storgilla den Youtube videon .

  https://www.youtube.com/watch?v=ru0ylJIHsYg#t=11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag tror teknik och medicin är ett av de starkaste bevisen för att Jesus hade rätt i att vi skulle göra ännu större gärningar än han, bl.a i Matteus 21:21: ”Sannerligen, om ni har tro och inte tvivlar, kan ni göra detta med fikonträdet och mer än så."

   Nu botar vi svåra sjukdomar, smittkoppor är utrotad, proteser styrs med tankens kraft och öknar blir bördiga jordar igen. Det kommer bara an på den goda viljan.

   Radera
  3. Tittade på filmen, väldigt intressant och såg även diskussionen mellan dig, Lars, och Hans G. Det är ju helt nödvändigt på åtminstone två sätt att arbeta med sådant här.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Bra rutet på bloggen, Lars, den där Hans G är ett troll av värsta sort som aldrig står för vad han säger och alltid låter dem som svarar honom framstå som idioter genom att han påstår att hen inte förstår hans geni. Du är en god och tålmodig person som orkar prata med honom. Han behöver det säkert, men jag orkar inte med hans dryghet.

   Jag håller förstås med dig. Klart vi kristna måste bjuda motstånd och utveckla alternativ. Kristendomen ska bygga Guds rike på jorden det är inget option. Ande och materia hör ihop speciellt i en religion vars gud bara kan bli synlig i en människa.

   Radera
  6. Försökte nå honom och se om jag kunde hjälpa på något sätt om det är rädsla eller okunskap hur samhället och vår demokrati fungerar som gör att han backar ner i SD och mammon som det ända rätta och att han menar att han är kristen, men det är svårt så där på nätet speciellt om det mest blir munhuggande att försöka resonera ärligt med varandra och våga vara öppen för den andre, men avsluta fint ,har svårt för att vara elak , är inte riktigt min stil ;) finns en jurist som heter som han som är företagare, men jag har varit med på forum och bloggar i 20 år och vet av erfarenhet och vet att det inte är lönt att gräva ner sig för mycket i personer , var med på ett forum i flera år där en person figurera som påstog han hade sekt bakgrund och blivit skadad och var rasande på gud och tro, vi som var troende fick i flera år stå ut med hans hat och behov att förnedra, och vi knäckte nästan oss själva mentalt att försöka förklara och hjälpa honom till slut tröttnade en person och spårade upp honom visade sig att han aldrig haft någon sekt/kyrk koppling utan var gravt alkoholiserad frugan lämnat honom , nätet var väl för honom en plats att få ur sig sitt hat som spriten ställde till och vi kristna var en tacksam måltavla som ställdes till svars från allt om korståg till påvars kondomförbud så jag försöker inte ta folk för allvarligt som jag mötet via tangentbordet även om man tyvärr ibland kan dras iväg fortfarande ;)

   Radera
  7. Jag tror att han är en sackeus i trädet. Annars skulle han inte vara där.

   Radera
  8. Kan vara så Klaus ,att Micaels predikande om egendomsgemenskap och utjämning retar en nerv någonstans ;)

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Absolut Klaus Micaels inlägg om arbete gav mig jättemycket och hans kommentar att dom rika/adlen förlorade sin politiska makt men inte makt över pengarna och hur man menar att arbete bör organiseras jag som vanlig arbetare har varit på fabriker och företag där förmännen och cheferna är som vilken medeltida "lord" som helst då menar jag inte för att dom är elaka eller dåliga chefer utan dom har helt enkelt rätten enligt sk spelregler , chefer som pekar med hela handen , utför rätt omfattande kontroll verksamhet av sina anställda , är inte intresserad av dom anställdas åsikter är inget "olagligt" utan beror sig på hur arbetsgivaren finner för gott att organisera arbetet...svensken som säger sig avsky medeltiden finner sig trots allt i ett arbetsliv som många gånger kan vara så nära du bara kan komma till gammalt feodal välde och det då 8 timmar om dagen ;) fick verkligen mycket aha upplevelser igår ...tack gud för Micael.

  SvaraRadera
 7. Absolut Alma , jag tänker så här att munkar/nunnor var ju en gång drivande när det gällde framsteg och forskning man trodde på att vår förståelsen av gud/skapelsen kunde transendera...man såg ju inte forskning som en fara utan gav gud äran för det man fann, om världen blir bättre och ljusare närmar vi oss ju sammtidigt också guds rike. att söka kunskap och be om visdom hos gud tror jag inte är en fruktlös väg tvärtom så det mesta som mediterats fram i kloster har ju blivit en realitet i samhället på olika sätt, munkarna var ju tidiga med demokrati i klostrena medans världens herrar var feodala, arbetskoperativ/stiftelse så skulle man nog kunna beskriva munkarnas praktiska arbete, som så smått börjar slå igenom i världen som en "snällare" humanare form att arbeta på
  Vill man lära sig något om ekologi och Per-Albin torp/självförsörjning märker man att munkarna är en rikedom som ju länge varit inom den gebiten. och munkarnas "böner" ser ut på sikt att bli en realitet även där för världen .

  SvaraRadera