Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 27 juni 2015

Djurvänskap

Här på bloggen är vi j djurgalna både skribent och följare. Här kommer därför ett fantastiskt fint videoklipp från Lars om en flickas samspel med sin ko. Vilken enormt god sits hon har dessutom!

26 kommentarer:

 1. :) i många länder ser man ju folk som rider på kor och tjurar , så det fungerar bra som transportmedel eller som kompis. Långt tillbaka i tiden drogs ju bondens kärra av oxar , och en och annan testar om det finns användbarhet i vår tid ;) (kanske i känsliga skogsmarker)

  https://www.youtube.com/watch?v=i02Ot1h1fS0

  Men kossan Luna är kul, och flickan ser ut att ha roligt hon med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Flickan har verkligen talang för att hantera djur.

   Radera
 2. McDonalds känns plötsligen extremt främmande..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att vara vegetarian på många sätt.

   Radera
 3. Läste Almas inlägg  på Hela Pingsten för några dagar sedan, och precis sådär tror och tänker jag också. Att det inte finns något slags "naturlig" eller "sekulär" godhet och sanning som skiljer sig från gudomlig godhet och sanning.
  Godhet och sanning och mod och varm humor mm hos tjejen & kon, en Malala eller en Tage Danielsson är lika mycket från Gud som bekännande kristnas godhet och varma humor.
  Och somliga bekännande kristnas obefintliga medkänsla och Egoism är lika mycket mörker som somliga  ateisters Egoism.
  Jag vet att CS Lewis såg det på det sättet också.

  SvaraRadera
 4. ...hoppas bara att NÅGOT samband finns mellan tro och godhet, annars vore det för sorgligt.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart Klaus :) du har ju andens frukter i bibeln något du kan möta hos gamla pensionärer som livet kan ha fostrat att bli goa rara tacksamma människor som inte nödvändigt måste vara troende men ett långt liv har lärt dom, i bibeln kallas ju jesus också ordet som talat till människorna sedan begynnelsen som jag tror kan vara många olika kanaler naturen,musik,goda relationer m.m även om det inte gör att människor säger:- jag tror på jesus leder vägen nära gud och himlen,paradiset. Ser på mina egna föräldrar som aldrig brytt sig om kyrka och tro dom är pensionärer nu och lever i sitt eget paradis med fin trädgård,sina höns och katter och numera brukar dom gå till pingst loppis och fikar var hos dom i midsommar bjöd min styvfar på weisbier och vi pratade lite om trappist munkarna i Belgien som gör gott munk öl, det finns inte motstånd kvar hos dom som man hörde förr att kyrkan bara utnytjar människor och bakom allt finns bara elaka beräkningar. väggen mellan dom och gud har blivit tunn.

   Nära döden upplevelser visar ju ibland ateister som vänder helt om när dom möter gud som jag tycker visar att gud vet vem som tillhör honom och gud vet människors hjärtan men att vissa kristna kan vara för snabba i sina domar som också riskerar bli 100 % fel.

   Radera
  2. Ja, precis! Och jag vill tillägga att jag inte tror att den medvetna tron på Jesus saknar betydelse. Det är en jättestor fördel på många sätt! Stabiliserar och stärker och kan sprida mer påtagligt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Exakt då är man ju mer medvetet uppkopplad med gud osv :)

   Radera
  6. Min tanke är att tro är att trofast jobba på att bli godare och mer lik Jesus och att inse att man behöver det. Där finns ett samband.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jag blir inte förvånad om det blir som det kan vara i vissa nära döden upplevelser: en dag ska vi stå ansikte mot ansikte och då händer något avgörande.
  En intressant sak med helvetiska sådana upplevelser är att ALLA jag sett handlar om att Gud kommer om man kallar på honom i sitt lidande, om man tom då vänder sig om mot honom. Hela upplevelsen säger; så här förfärlig är en tillvaro helt utan Gud, som en konsekvensbeskrivning.
  CS Lewis har skrivit så berörande om detta att Guds änglar egentligen aldrig ger upp utan står bakom den helt frånvände och inknytna själen som inte KAN eller inte VILL vända sig om för att egot är så stort och självömkan och skam etc. Men ibland så vänder sig en fördömd om under oerhörd smärta och kan då äntligen nås av Gud och förvandlas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så antar jag att det är. CS Lewis är en stor teolog fast han väl inte var just det. Jag tycker han förstod mycket av Guds kärleks väsende. Och han kunde förklara begripligt.

   Radera
 7. Exakt Klaus så tror jag också just som nära döden upplevelserna visar att dörren inte är stängd , vissa kyrkor ber ju för sina döda men varför be om guds nåd och omtanke ifall dom döda inte kan nås av gud som vissa hårda/bestämda kristna tror.

  Ibland har vi urn sättningar i kyrkan /minneslunden där det inte verkar finnas släktingar som bryr sig, jag brukar be att den döde ska finna hem till gud och ljuset och inte vara vilse och rädd i mörkret utan vända sig mot gud och ljuset. för jag tror gud har den makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör naturligtvis helt rätt. De där tankarna som går ut på att Gud inte vill nå alla ger jag inte mycket för.

   Radera
 8. Det känns verkligen bra att du gör så, Lars!

  SvaraRadera
 9. Djur: Läste i National Geographic, svenska versioner, nr 5 i år om delfiner. De är ju intressanta varelser. De har ett socialt liv som är väldigt komplicerat verkar det som och vem som är vän eller fiende beror på vilka andra delfiner som är närvarande. (Lite realpolitik låter det som?). De är inte alltid snälla utan kan strida med varandra, dock inte dödligt och deras språk har man inte lyckats lista ut ännu.
  Dessutom fanns det en artikel om pilgrimsvandring, lite väl kort dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delfiner är som de flesta flockdjur, opportunister. Intressant med alla flockdjur och hur vi kan kommunicera med djur utan att helt förstå deras språk verkar de förstå oss. "Aha, den där märkliga delfinen som är så dålig på att simma vill att jag gör så här och då får jag en fet sill."

   Jag har ändå väldigt svårt för de där som dyrkar delfiner och verkar finna någon slags andlig visdom hos dem och överjordisk godhet. de är rovdjur som jagar i flock. Dessa människor kunde lika gärna dyrka råttor som också är oerhört sociala djur. Men jag träffar aldrig på någon som gudomligförklarar råttor.

   En del gör även hästar till något slags orakel. Jag fröstår att det beror på en andlig längtan men jag önskar de ville ha direktkontakt med Gud i st'llet och lät delfiner och hästar vara det de är=delfiner och hästar. Delfiner och hästar är tillräckligt spännande som de är.

   Radera
 10. Har sett en del om delfiner när jag tyckte Discovery channel var kul, väldigt intressanta djur gjordes försök med skyltar och symboler av olika slag att komunicera, en grej som är rätt intressant är "delfin terapi" för barn med olika störningar och handikapp som verka utvecklas och öppnar sig när dom får leka med delfiner. pilgrims vandring är som semester, komma ut och se världen, medeival-style :)

  SvaraRadera
  Svar

  1. Apropå psykoterapi och delfiner så finns det en dokumentärfilm om en palestinsk kille som pga misshandel blivit helt avskärmad. Hans psykiater och hans far prövar ett center ute vid kusten som har ett slags terapi med delfiner.
   Här är trailern som är mer "sentimental" än vad filmen är. Filmen behöver inte det då den är emotionell helt utan pianoklink mm.
   Filmen handlar för mig också mycket om killens far som känns så vuxen och stark i sin kärlek och dessutom så har han en egen ranch.
   Jag har hela filmen om någon någongång vill ha en kopia.

   https://youtu.be/H_s-yZ7Yucw

   Radera
  2. Verkar vara en mysig film :) morad som blir illa misshandlad av sina klasskompisar men öppnar sig igen i närheten av delfiner får mig att tänka på ett gamalt indian ordspråk, när en människa fjärmar sig från naturen blir hennes hjärta hårt., djur kan ju vara fulla av lek och även mot andra arter så männsklig grymhet ter sig då verkligen knäppt , har sett en video rätt många gånger om isbjörnar/hundar som uppenbart gillar varandra :) som kan få en att reflektera hur vi människor ibland behandlar vår egen art.

   https://www.youtube.com/watch?v=JE-Nyt4Bmi8

   Vi kan se längre fram om jag hinner med film :) har inte tv/dvd längre får i så fall se den genom datorn, är mycket på kolonin som jag tycker ger mig mer än tv:n och naturligtvis goda samtal här :)

   Radera
  3. Spännande film, verkar det som. Jag tror djur: hundar , hästar, delfiner men även icke-flockdjur som katter kan göra männsikor mycket ogtt. Vi hör ihop med djuren sedan skapelsens början och Jesus kom för att återställa skapelseordningen så det är inte alls konstigt att den kan upprättas om människan är tillräckligt ödmjuk.

   Radera
  4. Nej, vi ska inte dyrka delfiner, inte heller hästar eller människor. Men jag förstår längtan, vad den handlar om.

   Radera