Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 24 juni 2015

Hjortrongull livgivande vatten och värmande eld

Så här på den riktiga Midsommaraftonen, 24 juni påminns jag om Hjortrongull av läsningen av Johannes evangelium. Så här föreställer man sig Hjortrongull i Tolkien-nördarnas underbara värld. Här verkar hon bara vara en matmor. Så ser inte jag henne. För mig är hon både vatten och eld, värme och liv. Väldigt lik Anden som Johannes evangelium talar om. 

Hjortrongull är Tom Bombadills enda like och fru, hans härskarinna och vän. Hon beskrivs som Flodens dotter och har huvudrollen i Tom Bombadills flodfärd, där är hon den drivande karaktären liksom hon verkar var det i Toms liv i skogen när Frodo, Sam, Merry och Pippin möter honom.
Hon är visserligen en varm och generös karaktär, men elden är inte hennes element, det är vattnet. Hon rör sig som vatten, hon låter som vatten och hon är friskt vatten. Jag tror att hon är regnet som gör att hoberna måste ta en hel dags extra rast i det vilsamma huset i Gamla skogen.
Också Hjortrongull lever i fullkomlig enkelhet och rikedom. När hoberna drömmer mardrömmar är det Hjortrongulls röst som porlar tröst och förtröstan in i deras oroliga sinnen och hon gör det genom att tala om basala fakta om naturen omkring dem; ni hör bara vindens sus i träden, det är bara regnet, hit når inget ont eller farligt, alla de där sakerna som vi behöver höra när nattens mörker förstärker och förvränger alla sinnesintryck.
Vi som har barn har själva lugnt halvnynnat dessa fakta till mardrömmande barn många mörka nätter när vinden och regnet skrämt dem och när vi var barn gjorde våra vårdnadshavare; mammor, pappor, mormödrar och farmödrar samma sak för oss.
Hjortrongull är Flodens dotter och är därför allas mamma, allt levandes moder. Jag är ganska säker på att Tolkien, som var troende katolik och mycket beläst inom teologi, tänkte på Eva som betyder "allt levandes moder" när han beskrev Hjortrongull.

Lars skickade denna musikaliska illustration till Hjortrongull och Anden:

6 kommentarer:

 1. I uppenbarelseboken 22 beskrivs ju livets flod som rinner från guds och lammets tron som tydligen vattnar det mesta i himmelska nejder, misstänker att vi inte är helt utan här på jorden som i en öken, utan vi har del av livets flod, anden. Som Hjortrongull verkar förstå bra :) anden är ju en byggare och livgivare och det är väl också vad Evas namn betyder på Hebreiska ,livgivaren eller som du skriver allt levandes moder

  https://www.youtube.com/watch?v=rBBqE98nmDM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar ljudillustration till både Anden och Goldberry! Tack! Nu uppdaterar jag detta inlägg med denna video.

   Radera
 2. O Goldberry! My Goldberry!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack min käre godsägare! Och snart är det hjortrontider och älgörtsskörd.

   Radera
 3. Tack Alma kul du gilla den, tyckte den passade med Hjortrongull :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den där klosterklockan var verkligen pricken över i.

   Radera