Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 10 november 2015

Jimmie på riktigt eller 1930-talet revisited

SDs reklamfilm från 2104 hette "Jimmie på riktigt". Det var naturligtvis inte en film om Jimmie Åkesson som han verkligen är men här kan ni däremot läsa Maja Hagermans text som avslöjar allt.
Hagerman konstaterar att likheterna mellan rasisten och nazisten Herman Lundborg och Jimmie Åkesson är många och slående. Jag ser också att många starka SD-fästen en gång var starka Nazi-fästen under kriget* och senare på 1990-talet bastioner för Vit Makt-rörelsen. Hagerman skriver om Åkesson:

Att som mycket ung gå med i konstiga, extrema politiska rörelser är inte helt ovanligt. Men det vanliga är att man går ur när man blir äldre. Jimmie Åkesson och hans äldsta partivänner gjorde inte det. De bytte ut partiets gamla fascistinspirerade symbol och satte dit en blåsippa i stället, trädde över en kostym, skrev om programmet och fick partiet att framstå som alltmer salongsfähigt. Det var deras brinnande och långsiktiga engagemang som gjorde förvandlingen möjlig.
Så här såg SD-loggan ut på riktigt när Jimmie gick med i SD.
 Att jämföra med historien är vårt enda sätt att lära oss att inte upprepa den. På många sätt liknar vår tid 1930-talet. Till och med judehatet börjar krypa upp ur vrårna igen. På FB lägger SD-toppar ut adresser till flyktingförläggningar att bränna. Och vi har en partiledare i Sveriges riksdag som står bakom främlingsfientliga flygblad fulla av medvetna lögner som urkundsförfalskat undertecknas med "svenska folket", allt prydligt skattefinansierat. Deras presstalesman Mattias Karlsson menar att felaktigheterna beror på att partiet "bedömer" lögnen som sanning. Härligt uppfriskande ärligt från det parti som aldrig bekymrat sig om fakta som talar emot deras världsbild. En världsbild som de grundlade i ungdomen och i allt väsentligt ännu håller fast vid.

Men det normala är inte att man talar klartext i detta parti som säger sig vara det enda som vågar tala just klartext. Nej, deras "sanningar" lindas oftast in i snälla fraser som kan lura även ganska kloka människor. Åkesson kidnappar till och med Simon Ådahls "Bön för Sverige" och SD-sympatisörer skriver hotfulla SMS till Ådahl när han protesterar mot att hans sång ingår i Jimmies propaganda. Jimmie själv skulle aldrig skriva SMS till Ådahl, om det inte är från dolt nummer. Jimmie säger aldrig offentligt vad han tycker på riktigt.

Hagerman jämför med Herman Lundborgs smygande med nazismen där han framställde sin "rasbiologi" som en slags gullig hembygdsrörelse som släktforskade i all oskyldighet medan hans verkliga avsikt var rasförbättrande åtgärder och utrotande av judar och andra misshagliga raser. Annars hade han aldrig fått sitt institut och det visste så klart Lundborg, precis som Jimmie Åkesson vet att Vit makt-rörelsen aldrig skulle få 13% i ett riksdagsval och därför har han gömt bomberjackan och kängorna i garderoben.

Liksom Lundborg väger därför Åkesson på riktigt varje ord på guldvåg och han vet mycket väl vad som passar sig i vilka sammanhang visar Hagerman:
[…]grova värderingar framförs på ett ställe, snällhet på en annan. SD:s partiledare skriver att han tänder ljus och vill att vi alla ber för ett alltmer splittrat Sverige. Samma månad kallar hans parti till demonstration i flyktingmottagandets Trelleborg. Flera kända nazister kommer dit, även i uniform, och applåderar SD-riksdagsmannen Kent Ekeroths eldiga tal om flyktinginvandring och Sveriges undergång, när han manar åhörarna att ”ta vårt land tillbaka”.
  Nazisterna i Sverige är inte många men de uppmanar varandra att stödja SD. Jimmie har nog inget alls emot detta, han är nog glad åt detta stöd. Han skulle aldrig medge det, men nu talar vi om Jimmie på riktigt.
Var ska man börja, felen tar aldrig slut, det räcker med den högerställda texten så fattar man. Skulle jag skriva under något sådant? Skulle du? Nej, men vi betalar för det och det tar tydligen SD som att vi vill underteckna. Eller så skiter de i vad vi vill underteckna.

* Skolmördaren Anton kom från en sådan plats.

7 kommentarer:

 1. jo förr var ju dessa partier små och fragmentiserade som bss (bevara Sverige svenskt) eller NRP (Nordiska rikspartiet) men det är ju klart att dessa numera röstar SD. Hade en kompis förr som i några år var skinhead och det var inte precis vackra saker dom höll på med, spritfester sedan ut på stan som ofta resulterade att någon färgad man slogs ner och misshandlas eller att det blev bråk för att dom stog och skrek seig heil.och gjorde nazi hälningen med armen. Dagens nyheter citerade en undersökning härförleden att många SD:are tror på begreppet raser. Herman Lundborg hade massor med fina titlar docent och läkare inom många området och det var säkert en del av orsaken att hans rasteori togs i mot med välvilja det hade en gloria av vetenskap, i usa promotades liknande ideer av rika och ansedda människor med samma tragiska följ av tvångssterilisering som här i Sverige.Det sägs när man slår upp denna rasforskning att den har sin syn i en föråldrad biologisk syn. Vet inte 100 % vad det innebär men det var väl först när genforskningen tog fart som det blev riktigt klarlagt med folkvandringen och människans tvinnade rötter. Bibeln är ju annars en av väldens tidigaste texter som tar avstånd från att vissa raser skulle vara förmer och vissa sämre.

  Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus
  Jesus.

  Tror att en del av bruna partiers framgång har att göra med socialt missnöje och det ser ju rätt lika ut vilket västland man än kollar, makthavarna tycks ha ide torka jobben säljs ut, trygghetssystemet tunnas ut och vissa utser invandrarna som syndabock som judarna fick vara i tyskland på 1920-30 tal när Hitler var en vanlig parti ledare och åkte runt och propaganderade för ett "bättre tyskland"

  https://www.youtube.com/watch?v=JkmhBISVmcg

  Själv tror jag att självbilden har förändrats hos ledarna över tid som numera är karriärs människor förr talade man om att tjäna sitt land eller tjäna gud, och då kommer ju sådana saker som sanning in i bilden, ingen bra ledare gynnas av felaktig info eller en mor och far i en familj när man fattar beslut om familjen lycka och framtid, men är pengar och karriär viktigast och några år inom politiken som språngbräda in i större uppdrag, då spelar det ingen större roll att man glider på vad som är sant,och rör man inte runt i skiten luktar det inte tycks parollen vara, serverar folk bröd och skådespel och sedan drar man vidare till nästa karriärs uppdrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sociala missnöjet spelar roll, riktigt armod skapar sällan extremism, romer har aldrig varit terrorister. Men när den relativa fattigdomen blir stor och fler grupper hamnar just utom räckhåll för att känna att de kan förbättra sitt liv blir extremismen ett svar. De mest extrema är inte fattiga men "svansen " och "valboskapen" är ofta unga män i prekariatet som fanns med i filmen du länkade till. Lustigt nog har de ofta arbetskompisar och grannar som är från andra länder, oftare än den medelklass som extremismen sällan når fram till. Naturligtvis är deras kompisar alltid undantag och inte som de lycksökare som nu vandrar runt i Europa på jakt efter bekvämlighet och bidrag. Så länge högerpolitiken dominerar kommer också högerextremismen att märkas både pga att den ökar klyftor och placerar fler i prekariatet och eftersom högern har en tendens att lyssna mer på extremhögern, liksom vänstern lyssnade på extremvänstern på den tiden SAP och liknande partier prenumererade på regeringsmakten i Europas länder.

   Jimmie Åkesson är en synnerligen hal ål, ful fisk och kanaljekräfta. Han kommer säkerligen att sko sig hur politiska vindar än blåser. Han kommer nog snart att göra en ännu mer lönsam karriär och då kanske mindre l´slipade ledare för SD kör partiet i sank, liksom Ny Demokrati försvann i tomma intet när deras populistiska ledarskap ledsnade och såg andra möjligheter till rampjlus och rikedom.

   Radera
 2. Hehe du har så rätt Alma. vi resonerar ibland om Bert karlsson på arbetet som ju först var med och startade ny demokrati med ian och hade restriktiv flyktingpolitik på agendan. I dag blir han miljonär på dyra flyktingboenden.

  Såg ett klipp i morse som man inte vet om man ska skratta eller gråta åt

  https://www.youtube.com/watch?v=gWn2k_SX7tc

  Guvenören i new jersey som vid ett tal säger att andning bidrar till klimatförändringarna som han sen blånekar till och försöker ljuga sig fri från när den unga tjejen i klippet frågar honom, han mobbar ju faktiskt flickan och när hon drar sig tillbaka så försöker han bättra sitt anseende för publiken att han promotar sol energi i new jersey ....kanaljekräfta han med, med vigt munläder och "rymligt" samvete och sen sitter han på något kontor med några 100.000 dollar i lön.

  Kanske Jimmies nästa uppdrag ,öppna flykting förläggning då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle inte förvåna mig om Jimmie startar flyktingförläggning på riktigt=)

   Radera
 3. SÅ BRA INLÄGG OCH SÅ VIKTIGT!

  SvaraRadera
 4. förresten tror du kommer att gilla denna Alma:

  https://www.youtube.com/watch?v=5PjhFKWqlP8

  Apropå rasism och Gal 3:28 jag citerade innan =)

  Pastorn som brinner för komunniteter i staden Detroit som gått i konkurs , tror jag jag visar en bra väg fram , ser att folket ibland är ute i sina täppor och filmas där med grönsaker,tomater, är ju väldigt poppis med stadsodling där i Detroit pga av det svåra situationen, stadsodling+ kommunitet...flera familjer ihop, är en bra överlevnads strategi tror jag , när staten har stått på näsan och bara bitvis klarar sitt uppdrag längre.

  Pastorn vill plantera fler sådana komuniteter och växa sin egen..jag hoppas han insipirerar lite detroitare att ta tag i situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte hunnit kolla filmen, men du har förstås rätt om denna strategi. USAs industristäder har kommit längre i förfall, men det visar också att det finns andra vägar än att passivt vänta på den slutgiltiga katastrofen.

   Radera