Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 20 november 2015

Måttenheter

"Av jord är du kommen..."och när vi åter blivit jord mäts vi som volym med hjälp av rymdmått.
Volym är ett mått för mjöl, vatten och liknande. En människa måste sänkas helt ner i vatten för att hennes exakta volym ska kunna mätas. Kusligt nog är det många som drunknar i bl.a Medelhavet på sin flykt till fred och trygghet. Man kallar också ljudstyrka för volym, är det ropen från de som drunknar, de som torteras och de som skriker av skräck man då menar?

Det normala är att mäta människor i antal, varför detta prat om volymer? Är det en dröm att vi skulle kunna mala ner människor på flykt till praktiskt hanterbart mjöl som avspeglas i detta ordbruk? Eller är det just drunkningsdöden vi önskar dem?

9 kommentarer:

 1. jo det är illa när människor (alla med sina öden och livs historia) reduceras till antal . IS jagar många på flykt verkar det som och man förstår ju verkligen att alla människor vill ha ett tryggt hem, mat för dagen. Har man barn att dom får växa upp där det finns en framtid.Alla är vi likadana med samma behov av trygghet.

  Minns när jag läste boken "fast lane to heaven" utgiven 2001 av katoliken och nära döden resenären Ned Dougherty, som i sin bok berättar om framtida händelser här på jorden, bla då att själv utnämda grupper av terrorister som menar sig agera utifrån guds vilja börjar att härja i mellersta östern ,sprider sig in i afrika och till sist till europa. Minns när jag läste det 2001 och tänkte det kommer ju aldrig att hända ,visst hade man hört talas om bil bomber i Beirut , men terror grupper som utför omfattande attentat i guds namn i europa verkade totalt otroligt 2001, men man får hoppas att profeten Ned har rätt i sina vidare uttalanden att dessa grupper försvinner från världsscenen och har inget med "guds plan" att göra för jorden, som enligt Ned är betydligt trevligare än terroristernas plan.

  Just nu tycker jag annars mest politikerna har full rulle som försöker sätta upp hinder och begränsningar för antal flyktingar som man tycker är för många. Själv skänkte jag en bra summa till läkare utan gränser och deras båtar i medelhavet tyckte det var väldigt onödigt att folk ska drunkna där i desperation att hitta ett nytt hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, har länge varit så arg på uttrycket "volymer" om levande människor och efter terrordåden i Beirut och Paris, då en del döda verkligen kunde mätas i volym, kände jag att jag måste skriva om detta. Det är ju denna terror de flyr ifrån. Värsta mördarna på terroristfronten är dessutom inte Daesh utan Boko Haram, men Bokorharam härjar i Afrika och då är det ju inte så farligt-utom när människor flyr och råkar hitta vägen över Medelhavet, förstås.

   Bra att Läkare utan gränser också engagerat sig i båtar frö flyktingar, Joel Halldorf har ju också pläderat för detta, "vita båtar" som kunde liknas vid efterkrigstidens "Vita bussar". Jag tycker man ska undvika att människor ska övergå i sådan form att de kan mätas i volymer långt innan deras tid vore kommen om de fått leva i fred från våld och krig.

   Radera
 2. Sant Alma, det är väl det man kallar "media logik" dvs sånt som händer i afrika inte är lika intressant , något jag brukar störa mig på lite när terror attentat sker är att media rapporterar om det fanns svenskar med som dog eller inte, precis som att det vore värre då om 10 svenskar strök med, men är det spanjorer,turkar,afrikaner (exempelvis) så är det inte så dramatiskt liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pratade postkolonial litteraturteori med svenska 3-elever i fredags och dessa terrordåd ger ju en tydlig illustration till teorins kritik av den västerländska förståelsehorisontens enögdhet. Vi get mycket om vilken slags människor som gick på konsert i Bataclan, men jag har då inet hört om vilken slags människor som dödades i Beirut bara att de var fyrtio stycken. Fyrtio människor med anhöriga, kanske till och med i Sverige. Om nu närhetsprincipen ska råda undrar man hur de tänkte i media där eftersom många svenskar har nära och kära i Beirut, inte bara i Paris.

   Radera
 3. Har inte tänkt på det förut, men verkligen, begreppet "volymer" är stötande och fult i mänskliga sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har verkligen hatat det där ordet länge, äntligen fick jag tummen ur pga Paris-dåden där människors kroppar samlades ihop i sopsäckar och då faktiskt i viss mån kunde mätas med volymmått.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Har reagerat på att just det ordet alltid ska användas som beskrivande i media, som om vi pratade om tja mjöl. Tyvärr är det väl för att många inte tycker att de är värda mer än det. Mjöl. Ursh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett förfärligt uttryckssätt!

   Radera