Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 8 november 2015

Naiva idéer om flyktingkrisen

 
Se här vad begåvade vännen Lina skriver om Niklas Strömstedts begåvade förnyelse av Happy Nation, 

Efter en dagsaktuell uppdatering om flyktingsituationen i världen och Europa via FN-förbundet kan man bara utbrista: HUR MÅTTLÖST NAIVA är inte de som inbillar sig att människor på flykt stannar hemma om de får höra att det inte finns sängplatser åt dem i Europa. Hur obegripligt blåögda är inte de som ens för en kort stund får för sig att en människa som flyr för sitt liv skulle vända om vid gränsen till EU även om vi förbjuder asylmottagning och lindar in hela gränsen med taggtråd.

Om du och de dina hotas av att bombas i era sängar, att du själv, dina systrar, din fru och dina döttrar säljs till gamla gubbar, om du hotas till livet varje stund bara av att försöka hitta mat, om ditt hus brinner-ja då är en rulle taggtråd och lite vattenkanoner inget — du bara kastar dig ut genom fönstret och springer med din familj så långt du kan. Tänk på dem som hoppade från Twin Towers trots att de var hundra våningar upp i huset.

Lite taggtråd och sura SD-sympatisörer som bränner flyktingförläggningar är ett intet mot en gummibåt på Medelhavet. Om man på fullt allvar inbillar sig att folk från Syrien, Eritrea och Somalia flyr för att leva i välmåga i ett land nära polcirkeln där våren är lika lång som vintern i Syrien och vintern bjuder på polarnatt lika lång som högsommaren, ja då är man oförlåtligt korkad.

Den verkliga krisen är inte att en rännil av floden av människor på flykt nått Europa, den verkliga krisen är orsakerna till flykten. Den krisen stoppas inte av inlägg på avpixlat eller fromma förhoppningar om att människor på flykt stannar hemma i sitt brinnande hus och glatt lämnar över sina döttrar till gamla gubbar om vi stänger alla gränser. Det är lika fånigt att tro på som de fromma förhoppningar som uttrycks i tanken att ett förbud mot tiggeri skulle utplåna fattigdomen i ett enda magiskt trollslag.

Det finns inget naivt i att se hur verkligheten ser ut och vilja göra något konstruktivt åt den. Det naiva är att dra främlingsrädslans täcke över huvudet och skrika "kom inte hit!" och tro att det förändrar något.

I Jämtland är folk inte naiva och blåögda, där ser de verkligheten som den är och gör något bra av den:

Fjällvandring är bra för traumatiserade själar och för näringslivet i Jämtland.

2 kommentarer:

  1. Så sant så sant =) var inne för länge sedan och läste på en blogg avpixlad hade, och det var sannerligen mycket hat där, invandrare blev titulerade apor och 90 % av allt elände va så klart invandrarnas fel. Inte allför smarta människor som sitter och skriver där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, de verkar dessutom vara arbetslösa eller något eftersom de har oändligt med tid. Förr lusade de ner till och med min lilla blogg med kommentarer så jag fick börja förhandsgranska, nu verkar de ha gett sig på någon annan-det är skönt!

      Radera