Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 4 april 2016

Påsklov i hoppets tecken

Aron flyger runt i backen han har hunnit med två backar till under lovet. Bästa backarna tyckte vi fanns i Pullinki i Svanstein, läskigaste i Kiruna-men där fanns den absolut bästa utsikten och snön. Han skulle nog sova med skidor och ryggskydd om han fick.
Nu har det varit påsklov även från sociala medier. Först var det teknikstrul med datorn och sedan dog mobilen. Och hur känns det?

Väldigt lugnt. Känner mig närmast lat nu när datorn är i form igen. Jag saknar alla kloka samtal här på bloggen men jag inser att mycket tid går åt till mindre meningsfull mediekonsumtion när allt funkar. Har  hunnit med annat ridning, böcker, resor, filmer (såg filmerna om Bilbo till slut. De var bättre än befarat!). Det är ju underligt att det alls finns tid för denna blogg egentligen. Men jag vill inte sluta blogga. Inte för att jag inbillar mig att det jag skriver är så omistligt men samtalen som kommer igång är omistliga för mig. Och jag vill göra ett hoppfullt inlägg för det känns bättre nu än på länge och hoppas kunna förmedla det i bilder.

Kapten har sovit i solen på bron varenda dag.
Sedan har jag ju lovat att visa hur Smilla växer upp och står i. Av detta blir det inget om man skyr elektroniska apparater och förresten är ju arbetet av den karaktären att det skulle räknas som arbetsvägran om jag fortsatte denna slappa påsklovsinternetfrihet. Därav ett litet bildreportage över den internetfria veckan. Men inte en enda bild från pojkarnas och min härliga resa till storstaden Kiruna-vi glömde kameran hemma:
Johannes, prästkandidat, var på besök.
Men ibland har han följt med på långa ridturer tillsammans med Elva som ömsar päls och ser hemsk ut.. 
Det har förstås gått utför för oss under lovet. Och när Aron nu tränar slalom så blir det för oss föräldrar att stå i backens kafé medan han åker slalom och trixar i hoppen.

21 kommentarer:

  1. Aron kanske blir nästa stenmark, det behöver vi i långa landet med mycket snö =) Tänkte kommentera en bild härförleden på Smila att hon inte längre ser ut som en spinkig tonåring, och det är ju bra hon får lite bredd också. Här nere börjar det växa och rabarber och annat börjar så smått veckla ut sina blad, lite lycklig är man för att klematis och allt annat klarat vintern. Kul du såg Bilbo filmerna, tror du menar, En oväntad resa och Smaugs ödemark ?
    har däremot missat Femhäraslaget som ska vara den sista ? jag gillar dom absolut =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Aron är lite som Stenmark, vad han än tar sig för (och det är en hel del) går han verkligen all in. Jo de där filmerna hette en oväntad resa, Smaugs ödemark och femhärarslaget. Sista har vi inte sett helt klart ännu, är kvällstrött så jag orkar aldrig se filmer över två timmar i sträck. Och även om vi delar upp dem så måste jag syssla med tvätten eller balansera på gymbollen för att inte somna.

      Jag har varit rädd att se filmerna för jag älskar verkligen Bilbo-en hobbits äventyr, Sagan om ringen är mig inte fullt lika kär även om den också är en favorit som jag alltid återvänder till. Återigen blev det för mycket slagsmål och strid och för lite replipunkter. De hade åtminstone inte censurerat Beorn som de gjorde med Tom Bombadill, men det var ju så kort, man fattar ju inte alls att han ens hade en ek innan Bilbo visade ekollonet som sedan blir kalasträdet och alla djuren runt omkring Beorn reducerades till några möss och bin. Jag gillar också Radagast och han fick ju en framträdande roll och så kul med kanindragen släde=)

      Castingen var i det närmaste perfekt, speciellt dvärgarna. Jag gillar också att Legolas får vara med och att skogsalvernas kung var hans far och just så opålitlig som i boken var ju välgjort. Alverna i Bilbo är mycket mer oberäkneliga än i Sagan om ringen.

      Sedan blev det tydligt av allt jag sett att vänskapen verkligen fick sin Höga Visa med Bilbo. Jag visste det redan men, i filmen tas detta tema verkligen till vara. Vänskapen mellan Tauriel och Legolas inte minst eftersom Tolkien verkar leva i ett totalt homosocialt universum ännu mer i Bilbo än senare. På många sätt tror jag Tolkien skrivit Bilbo lite mer som filmmanuset om han redan hade skrivit Sagan om ringen för den knyter elegant till Sagan om ringen på många ställen.

      Radera
    2. Tack för att du muntrar upp om Smilla som jag får proppa i en massa extramat eftersom höet är så värdelöst i år.

      Radera
    3. ja om det är hö från i sommras kan det inte vara så bra ;)det mesta man odlade blev ju kass förra året.

      Radera
    4. Jo det är ju sommarens skörd helt proteinfritt och allmänt näringsfattigt. Solen är nödvändig för allt liv.

      Radera
  2. Injured Swan Hugs The Man Who Rescued Her
    Http://pubx.co/CuEiR4

    Off topic men ändå inte.
    Får mig att tänka på när Lejonen och fåren ska bli vänner en dag


    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ett tydligt tecken på hopp och att godheten också finns det var verkligen fina bilder. En modig man, svanar är stora och har skarpa näbbar. Hans mod belönas rikligen.

      Radera
    2. Klaus, intressant och trevligt om svanen =) brukar se liknande intressanta djurklipp på youtube, isbjörnar och hundar som busar och leker är lite förvånande med tanke på det ojämna styrke förhållandet och att hundarna inte blir snacks.

      Kul du gillade hobbit filmerna Alma, när jag tänker efter lite så är det just personligheter som radagast och beorn som gör filmerna intressanta thorin mfl, jag kollade på nätet igår och hittade femhäradslaget fri att se, såg en timme åt kvällsmat som paus och lyckades sen klicka bort filmen från min dator....suck...så ska testa se den i helhet i helgen. Gillade absolut kanin släden =)

      Lars

      Radera
    3. Tyvärr var det för lite Beorn i filmen, de där mysiga stunderna och karaktärerna får så lite plats i filmerna.

      Radera
  3. Ang djur av olika slag som blir vänner, så verkar det ju finnas någonting inom oss svarar på det. Det handlar inte bara om gullighet. Djupare än så.

    SvaraRadera
  4. jo, djur behöver inte bara vara grymma och äta upp varandra, tror det handlar lite om världsbild, ibland hör man ju dom som älskar en hård världsbild att äta eller ätas är junglens lag, se på evolutionen säger man..som ett stöd för att livet ska vara skoninslöst och hårt liksom.

    https://www.youtube.com/watch?v=TbfM5a-ccoI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi människor använde ofta naturen för att rättfärdiga vår egen ondska. Se bara på alla obildade människor som talar om "ledarhingstar" när det alltid är ston som leder en hästflock och detta ofta i något slags grupp med flytande hierarkier.

      Radera
    2. P.S När man ser detta klipp förstår man att björnen sågs som helig och annorlunda av de nordgermanska, finska och samiska folken.

      Radera
    3. Såg den Animerade filmen "björnbrödrar" för några år sedan. även om det är en tecknad barnfilm så får den ändå med på ett hörn synen att björnar är en "stam" eller klan precis som människorna, och har rätt att finnas här på jorden =)och ursa major (stora björn) har ju en rätt framträdande roll på himlen.

      https://www.youtube.com/watch?v=t8HxQNlLhjw

      Radera
  5. Vad gäller Darwin så är det viktigt att påpeka att han INTE sa "survival of the most ruthless and strong".

    Han sa "survival of the best ADAPTED " vilket i längden mycket väl kan handla om inlevelseförmåga och samarbete och kunskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja speciellt gäller det oss människor, vi har varken starka klor, vingar eller giftkörtlar-vi har bara varandra.

      Radera
    2. Jag undrar sa flundran klaus, beror sig nog på hur man läser Darwin, han var ju rätt bestämd med att "negrar" skulle dö ut och att den vite mannen var överlägsen. Vissa Ateister jag hört resonerar just så att dom mest hänsynsynlösa= dom starka överlever att äta eller ätas , medans vissa menar att hjälpas åt ror hem "segern".

      At some future period not very distant as measured by centuries, the civilised races of man will almost certainly exterminate and replace the savage races throughout the world. At the same time the anthropomorphous apes...will no doubt be exterminated. The break between man and his nearest Allies will then be wider, for it will intervene between man in a more civilised state, as we may hope, even than the Caucasian, and some ape as low as the baboon, instead of as now between the Negro or Australian and the gorilla.

      Men långt innan Darwin föddes propaganderades det för att slavar skulle slippa mer slaveri

      https://en.wikipedia.org/wiki/I_Am_a_Man!#/media/File:Am_I_not_a_man.jpg

      Med argument att "färgade " är människor och brödrar , naturligtvis är det så om man tror att vi alla har samma mor och far från början och alla människor därför födda "lika inför gud" somm fullvärdiga människor.men sådant ser väl evolutions troende och ateister som mytologiskt hokus pokus från sagoboken bibeln.

      Verkar inte så att dawin riktigt trodde det sista om brödrar och liknande, snarare att "negrar" kom från en misslyckat ap-förgrening som inte kommer att överleva.

      Radera
    3. Ja , Darwin var till och med del i att utrota tasmanierna. : "At that time it was apparent that the Aboriginal population was declining. Darwin correctly considered several reasons for such a decline, including the introduction of alcohol, and contagious, foreign diseases, which had a devastating impact on the native population. He also considered the demise of indigenous food resources, but appeared blind to the fact that forced displacement of Aborigines from their land was one of the major factors of destruction. Instead Darwin evoked some ‘mysterious agency’ that would account for the effect that ‘wherever the European has trod, death seems to pursue the aboriginal’. He attempts to draw an even wider conclusion that ‘the varieties of man seem to act on each other in the same way as different species of animals - the stronger always extirpating the weaker’. Such an unfortunate analogy paved the way for some vicious social policies in the 19th and 20th centuries. Yet Darwin knew about the Black War in Van Diemen’s Land (Tasmania), which brought almost complete destruction of Aboriginal Tasmanians in the first half of that decade. It was only a year earlier, in 1835, that 210 of surviving Aborigines were deported to and imprisoned on Flinders Island in Bass Strait. He considered it ‘cruel’ but essentially ‘unavoidable’. ‘All the aborigines have been removed to an island in Bass Strait, so that Van Diemen's Land enjoys the great advantage of being free from a native population.")

      Jag har ju tidigare skrivit om Herman Lundborg och han hade definitivt tanken att "underlägsna raser" skulle dö ut och det trodde vetenskapssamhället på Lundborgs tid influerade av darwinismen.

      Darwin själv förstod nog inte att medmänsklighet var evolutionärt framgångsrikt, tvärtom funderade han mycket på altruismens "problem" och lyckades själv aldrig lösa det.

      Radera
    4. Oj, allt det visste jag inte. Tänkte bara på den där kända formuleringen. :-/

      Radera
    5. Darwins teorier är rätt okända egentligen, men intressanta om än varken vetenskapligt eller etiskt helt hållbara

      Radera