Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 6 januari 2020

Trettondagen -God jul!

Nu firar ortodoxa jul, nåja, inte nu kanske , beroende på den julianska kalendern. Västkyrkan följer ju den Gregorianska kalendern så Trettondagen/Epifaniedagen infaller inte samtidigt varje år. Jag vet inte om Mirna får något slags tecken när alla kristna firar epifaniedagen samtidigt, men det händer att vi gör det, om än inte i år. Däremot firar vi aldrig jul samtidigt eftersom östkristna inte firar förrän nu när vi redan festat loss i tretton dagar.

Ljusen lyser idag på tre  saker som uppenbarar vem Gud är: Jesu födelse, hans dop och hans första underverk. Epifaniedagen är den äldsta kristna högtiden, påsken var ju tydligt judisk men denna högtid var så kristocentrisk att den saknar direkt förebild i judendomen, men jag och många med mig, ser ju förstås likheten med Chanukka i advents-och jultid. Kyrkan har ju sedan gammalt firat delvis samma saker som judarna. Igår Guds hus (Chanukka firas till åminnelse av templets renande och återöppnande) och alla ljusen från första advent till nu. Första advent är ju som sagt också tydligt inspirerad av Chanukka och Judas Mackabéus lyckade uppror mot kolonialmakten.

I västkyrkan har vi dock börjat fira Jesu födelse innan Epifaniedagen och Jesus dop har hamnat i skymundan. Här har i stället de tre vise männen (som kan vara olika många i traditionen, ofta är de tolv i äldre tradition och östkyrkan) hamnat i centrum för trettondagsfirandet. I Spanien och Latinamerika är det dessa "konungar från Österns länder" som ger barnen julklappar. 

Genom vänskapen med Inez från Chile i min barndom blev därför Trettondagen en viktig festdag för mig. Hon firade jul hos mig den 24 -26 december och jag firade jul hos henne 5-6 januari. Mycket trevligt! På köpet lärde jag mig både lite spanska och italienska eftersom hennes mormor var född i Italien. Sedan dess har vi firat Trettonhelgen med emfas hos mig. Det är härligt med denna julfest som hos oss saknar press av kommersen om hur den ska firas. Det är dessutom en helg som inspireras från olika håll, inte bara Tyskland och USA som julen i övrigt är mest influerad av. 

Det passar därför så bra med att traditionen gjort de vise männen, tolv eller tre gör ingen skillnad, till representanter för alla världsdelar. På den tiden när traditionen uppstod var ju Amerika och Australien okända för kyrkan så de vise representerade Asien, Afrika och Europa. Idag får vi naturligtvis lägga till Oceanien och Amerika. Kyrkan är alltid global och det hatas förstås av den växande högerpopulismen som därmed borde avsky den mångkulturella festen idag, vilket jag ser som en välkommen bonus med trettondagsfirandet.

Jag vet att detta hat inte är en lek för många kristna. Vi tillhör den religion som förföljs mest i hela världen, näst judendomen. Men i vår relativa trygghet tycker jag vi har en plikt att ta ut svängarna och visa på Guds rike och stolta stå upp för kyrkans eviga internationalism. När antisemiter säger globalister som täcknamn för deras stora hatobjekt judarna, då tar jag glatt åt mig . Ja, jag är en globalist! Guds rike har inga gränser. 

Därför inleds denna Trettondagsfundering med Dogge Doggelito och Doggelillos sång till de tre vise männen. Dogge som härstammar från Sverige och Latinamerika och använder den afroamerikanska musikstilen hiphop för att besjunga de vise från världens alla kontinenter som hyllade världens rätte härskare: Jesusbarnet vägledda av ett kosmiskt tecken. Hela universum firar att Gud är med oss.

Efesierbrevet kapitel 2, vers 17-19
Han har kommit med budskap om fred för er som var långt borta och fred för dem som var nära. Ty genom honom kan både vi och ni nalkas Fadern, i en enda Ande. Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan äger samma medborgarskap som de heliga och har ert hem hos Gud.

Avslutet blir ett musiktips från Lars som är så underbart perfekt för hela vår internationella Advents- och jultid, speciellt i år när Chanukka sammanföll med västkyrkans jul och allra mest denna internationellt präglade Trettondag:
12 kommentarer:

 1. Jag har verkligen inte jättekoll men jag TROR inte att alla kristna någonsin firar epifania samtidigt. Jag tror den ligger ett fast antal dagar efter jul.

  Eg. borde jag fira Kristi födelse nu men plugget (och f.a. dålig planering från min sida) kom emellan. Idag finns kyrka både morgon och kväll, samt igår och imorgon ... om man ska fira sina religiösa helger i otakt med samhället kräver det planering. Samtidigt vore det rätt skönt, kan jag tycka, att separera Kristi födelses fest från kommersens och julhetsens.

  SvaraRadera
 2. Blir det inte så att de som följer juliansk kalender alltid har Kristi födelses fest ungefär när gregoriansk kalender har trettondagen? inte exakt, någon dag hit och dit varje år kanske det svänger. (Eller inte. Osäker.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig på kalenderbiteri är jag men det verkar onekligen så. Jag ska höra med min ryska kompis om hon vet hur det är.

   Plugga på du, men ta en paus då och då för att orka ända fram.

   Vi hade en fin gudstjänst där kören vi är med i sjöng idag. Så skönt att fira Trettondag, underbart att blåsa ur sig alla julsånger när de är utantillinövade och övriga gudstjänstdeltagare sjunger för full hals. Dessutom var allt det andra, förutom musiken, givande. Hoppas du får något i samma stil snart!

   Radera
 3. Härligt, ja kyrkan är global och människor acceptabla var dom än kommer från in i den stora familj kyrkan är. När det gäller Islam är jag rätt bestämd. Är inte impad av profetens kvinno förakt och människoförakt som sannerligen är anti kristlig.

  https://www.meforum.org/57925/christians-persecuted-killed

  7 av 10 värsta länder där kristna förföljs och mördas är muslimska
  som talar klarspråk att man har problem med sin profet som var krigsherre och hans "sanningar"och religion blev därefter.Men guds löften till israel består är jag helt övertygad om :) och det är en spännande sak att hålla koll på Youtube hur det går för israel, vad man gräver fram ur jorden och mycket annat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några av de klokaste och generösaste människor jag mött är muslimer men religionens grundare var en krigare så det är svårt för dessa att göra sig gällande i lagstiftningen i muslimskt styrda länder. Jag tycker Koranen och shia eller salafistisk islam är en slags JV-religion men tyvärr allt annat än pacifistisk. Du vet ju inpå bara kroppen vad JV kan göra utan vapen, med vapen blir det verkligen illa.

   Men jag tror Jesus älskar även muslimer och är så glad av alla goda möten och människor som kommer hit, får höra Ordet och lära känna Jesus. Jag tror att Gid just nu skickar missionsfält till oss.

   Senast på Nyårsdagen mötte jag en glad iranier som mött Jesus och nu är aktiv i en kristen församling i Kiruna. Han evangelsierar jämt, det är farligt, men han kan inte låta bli. Han är bara ett av många exempel på hur kyrkan växer i Iran (han blev kristen i Iran genom en Bibel). Trots att det är livsfarligt att konvertera växer alltså kyrkan i dagens Iran- Österns vise har inte tappat orienteringen.

   Senaste numret av National Geographic handlar om utgrävningar under Jerusalem. Lite klaustrofobiskt men jag är glad att kunna se detta på håll, skulle själv aldrig våga mig ner där. https://www.amazon.com/National-Geographic-Magazine-Jerusalem-Excavations/dp/B081SSFC5L

   Radera
 4. Håller med dig Alma inget ont om människor i sig själv, en rar gammal farbror är fortfarande rar, vilken religion han änn må ha.och värd att älskas

  https://www.youtube.com/watch?v=sBh1dep5TpA

  Men som Paulus sa det finns många gudar men för oss finns det bara en.går illa ihop med tros bekännelsen som säger:-att det bara finns en gud och muhammed är hans profet.

  Jag har läst koranen en gång i sin helhet när jag var sökare och bibeln och det är milsvis kvalitets skillnad på muhammed och jesus som andliga lärare. Att islam fortfarande har en så pass stark ställning tror jag har att göra med att dom flesta muslimska länderna är diktaturer där det är straffbart att lämna islam. Men skulle det bli demokrati i iran/irak så skulle det säga swish och kyrkorna hade varit fulla, och omöjligt är det ju inte vi har ju fått löftet att evangeliet kommer att predikas till alla folk.Tack för länken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst hela koranen, men långa delar av den. Jag kände inte att jag förstod, lärde mig något. Inte heller blev jag omruskad, provocerad, inte heller att inre processer över tid satte i gång.
   Jag var liksom tondöv...

   Radera
  2. Koranen är ju en helt annan slags bok än Bibeln. Bibeln är full av berättelser som engagerar och levnadsöden som fascinerar. Koranen är verkligen bara en lära-verkligt platt och endimensionell. Ibland är det någon slags poesi men i en sådan docerande ton att det inte berör. Däremot blir ju jag berörd när jag känner igen berättelser från Bibeln eller när poesin tar över. Då handlar det om beskrivningar av Allah/Gud där beskrivningen liknar den bild Jesus ger oss av Gud och det beror säkert på att Muhammed hade hört Bibeln både från judiskt och kristet håll-många gånger.Eller så kom uppenbarelsen från Himlen och han missförstod det hela?

   Jag förstår i alla fall att Muhammed var en sökare som mötte arianska kristna och judar och utifrån detta mottog en uppenbarelse som han dikterade (han var analfabet) och sedan fick han utvidgade suror. Känslan av regelsamling blir komplett av den konstiga organisationen av stoffet utifrån längd på surorna inte kronologi. Ändå minns jag väl en bok som skrevs av en kvinna som blivit kristen genom att läsa om Jesus i Koranen. Hon bodde i Saudi-Arabien då och skrev boken sedan hon lämnat landet.

   Gud vill verkligen nå alla och kan använda vad som helst för sitt syfte att älska mänskligheten hem.

   Men jag tror inte muslimer har en annan Gud än vi, det finns bara en Gud. Jesus är vägen dit eftersom han är Gud med oss. Alla religioner, även den ateistiska buddhismen, tror jag ändå letar efter en väg till Gud och Gud möter dem också- i Jesus för Jesus är Gud. Österns Vise mötte Jesus trots att de sannolikt var Zoroastriska mager.

   Muslimer har Koranen som vi har Jesus-det levande Ordet. Bibeln kan för oss, och ska, översättas och parafraseras för att förstås och få liv i möten mellan människor. Koranen kan inte översättas alls eftersom den är direkt dikterad av Gud själv ordagrant. En muslim tänker sig att Koranen är nyttig att läsa även om man inte förstår ett ord. Så lär sig barn i muslimska länder att läsa helt utan att förstå vad de läser om de inte bor i Egypten.

   Bibeln är därför ett levande ord medan Koranen är en arkeologisk artefakt-så känns den för mig iaf. Men muslimer, särskilt de reformerta salafisterna, skulle direkt säga att jag inte kan uttala mig eftersom jag bara läst Koranen översatt. Koranen kan egentligen bara läsas på arabiska.

   Mer mjuka muslimer har ett förhållande till Koranen som nordbor hade till runorna. De flesta förstod dem inte (därav namnet runa=hemlighet) men de förstod att de hade någon slags magisk makt som vissa kunde uttyda. I vissa kretsar (ej godkända av salafister) kan ett avskrivet Korancitat användas för att hela en människa eller bota barnlöshet tex.

   När islam anföll med vapenmakt blev många kristna kyrkor i Nordafrika och Mellanöstern utplånade. Men inte alla dog och fortfarande finns i Nordafrika muslimer som tex döper sina barn i Jesu namn. De har kvar många kristna bruk och är säkert i många fall helt och hållet kristna utom till namnet. Det är ett hoppfullt tecken.

   Ett annat hoppfullt tecken är att många konvertiter från islam verkar ha så nära till Gud, de möter änglar och får direkta tilltal i drömmar , som Österns vise, och i vaket tillstånd. De "råkar" hitta Bibelverser eller hela Biblar i sina stängda länder, eller läser om Jesus i Koranen(som sagt) och möter genast Jesus på ett sätt som inte är så vanligt bland normalsvensken. Guds kärlek till de folk som först tog emot kristendomen brinner stark och varm trots 1400 år av muslimskt styre.

   Nyligen läste jag en ledarkrönika i Dagen som sa detta bättre än jag kan göra:https://www.dagen.se/kronikor/eleonore-gustafsson-darfor-kan-bibeln-oversattas-men-inte-koranen-1.1630519

   Radera
  3. Lars: Jag tror precis som du att de urkristna länderna bara väntar på en tändande gnista så brinner Andens eld i dessa länder. Jag tror också att Gud renat och rensat från en massa dumheter genom denna långa "inre exil" exempelvis finns mycket som är lika människofientligt och hädiskt i kristendomen i dessa länder, hedersmord till exempel och ett närmast ofattbart kvinnohat. Jag tror tiden under islamskt förtryck fått dem att fatta vad Gud vill i dessa frågor. Jag vågar vara så djärv så jag tvärsäkert VET att Gud inte hatar kvinnor men däremot hatar Gud mord på kvinnor och barn.

   Radera
  4. Jag har inte läst hela koranen, men långa delar av den. Jag kände inte att jag förstod, lärde mig något. Inte heller blev jag omruskad, provocerad, inte heller att inre processer över tid satte i gång.
   Jag var liksom tondöv...

   Radera
  5. Ja, jag tror det beror på ovanstående. Dessutom fattas det levande Ordet, Den Heliga Ande, i Koranen. Det blir lika dött och informationstätt, som Svea Rikes lag. Men en muslim skulle säga att det är för att vi inte kan klassisk arabiska.

   Radera
  6. Jag hitta lite på nätet om islam kritik.Koranen är ju en antik bok och dess moralsyn ska ju tåla granskning, Man är ju inte stygg mot människor för det ;)

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kritik_av_islam

   Och att det både finns sekulära muslimer,ateister,kristna och judar som kritiserar islams moralsyn, det är väl vad jag "kännt av" kan hålla med om att koranen känndes ganska "platt" och inte sa så mycket igentligen.

   Sen fick ju Timoteus bra regler att följa...behandla yngre kvinnor som systrar och äldre som mödrar, och tror i ärlighetens namn att det är en del av väst världens framgång.
   dom flesta nationer grundades ju genom religös tro och kultur bra eller dålig.

   https://www.youtube.com/watch?v=oLs-UoqzLlU

   Dessa huvudjägare säger att dom byta ut vad som var dåligt i deras gamla kultur och religion mot kristendom som var bättre. så resonerar jag det finns en sanning...jag är sanningen vägen och livet säger jesus, då kan inte muhammed vara vägen till gud fadern sammtidigt.eller hålla fast vid gamal stam kultur, Så resonerar jag.

   Radera