Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 9 oktober 2015

Barockpärlan Sonya

Sonja/Sonya är ett av världens vackraste namn, mjuka vackra ljud som fungerar på de flesta språk, så är det också ett internationellt namn och den mest internationella* jazzsångaren vi haft i detta frusna polcirkelland hette Sonya.

Hon var en underbar sångerska med humor och teatertalang som gjorde henne till en scenartist som få lyckats efterlikna. Och varför ska någon försöka med det?  Av mästarna kan vi lära oss mycket men meningen är att vi i mötet med dem ska bli oss själva, precis som Ruben påminde mig om nyligen. 

Av Sonya kan vi lära oss att en kvinna inte måste vara trådsmal för att bli en artist som sprider sångarglädje till en hel befolkning. Vacker var hon också, påminde min granne mig alltid om. Han älskade Sonya Hedenbratt så hett att han sökte upp henne i Göteborg och häckade utanför hennes hem för att fria till henne. Hon gav honom korgen på ett så vänligt sätt att han fortfarande är kär och bevarar hennes autograf som en klenod.

Här ett fint exempel på hennes konst i en sång som känns dubbelt aktuell. Dels har jag lyckan att ha det där livet med fem vilda ungar som alla badar i fria vatten om somrarna och en nykter man som är snäll. Dels sjunger hon om ett hem som många behöver idag "Jag vill ha ett hem där vi får leva i fred, ingen som klöser , ingen som slåss ingen som öser sitt hat över oss." 


**Herr Bråddjup invänder dock att mest internationell var Alice Babs, men då menar han mest känd internationellt, jag menar att Sonya sjöng som om hon var född i USA. Alice Babs var en annan barockpärla men hennes sångstil var nordisk, inte sprungen ur den amerikanska södern. Sonya kunde lika gärna ha lärt sig sjunga på ett bomullsfält i South Carolina eller genom att underhålla på barer i New Orleans.

10 kommentarer:

 1. rykande Aktuellt klipp tycker jag fast än det ser ut att vara från 60-70-talet någon gång.

  Förmågan att hålla en positiv livs linje, bland eländes rapportering hörs att psykisk ohälsa ökat kraftigt bland unga sedan 80-talet, änn mer viktigt att leva i positiva livsbejakande spår, Dagens bibel ord hos tidningen dagen lyder:


  Ta vara på det som är bra, och avhåll er från allt slags ont.

  1 Thessalonikerbrevet 5:21 Sann klokskap kan ibland låta lite förnumstig, men med lite eftertanke inser vi att den är värd att lyssna till. Och nog vet vi tillräckligt om vad som är bra och vad som är ont för att kunna ta vara på det goda och avhålla oss från det onda, om vi bara vill?

  Ja alla känner ju till att vi som barn samlade kottar i skogen eller stenar på stranden frågan är vad för slags känslor och människor,kunskap,erfarenheter vi samlar runt oss i vuxenlivet, samlar vi missmod,hat,elände,avund ? sonya sjunger ju en del av svaret =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din kommentar är så klok och kompletterar bloggposten perfekt! Precis så menar jag att just den här sången berättar om. Sonya uttrycker det Paulus menar på ett sätt som är lätt att ta till sig. En tidlös kunskap som väl därför känns aktuell trots att klippet verkligen är gammalt.

   Radera
  2. Jätte tack Alma, behövde jag höra idag =)

   Radera
  3. Det stämmer att du är klok alla dagar, bara för att påminna.

   Radera
 2. http://braddjup.blogg.se/2010/march/lat-hjartat-va-me.html

  SvaraRadera
 3. Inspelningen i det inbäddade Youtubeklippet är från 1956 ska tilläggas. Hon var 25 år då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken till den eminenta bloggen som behöver livas upp!

   Radera
  2. Hon var verkligen en sådan naturbegåvning, bara 25 med en sådan mogen röst. Det är ovanligt.

   Radera
  3. Tack Bråddjup, bra att veta , 1956 det var tidigt =)

   Radera