Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 24 oktober 2015

Där alfabetet tar slut

Ibland räcker inte mina ord, ja, väldigt ofta tar  de slut numera. Som om mamma tog mina ord med sig in i evighetens glädje, hon kanske behövde dem bättre, jag har så många. Tacksamt tar min omgivning emot min största möjliga tystnad. Jag tar i så mycket mer när någon talar om "volymer" i stället för levande människor, vilsna i en värld som vänt Gud ryggen och därför också varandra. En värld som inte ser att vi måste ta vara på vår broder. En värld som inte ser att vi har bara varandra, vi är Guds händer på jorden, vi är Kristi kropp – rent bokstavligt. 

Då är poesin en tröst. En outsäglig tröst att andra säger de rätta orden. Som Göran Greider i Världen efter kommunismen:

 "De körde ihjäl sig på Riksväg 66 i södra Dalarna./ Hala sommardäck slungade åtta levande ur detta liv./          Och barn./ Gud, gud, det får aldrig hända sådana saker./ Ändå hände det och vem ska nu bära det ansikte du fått. / Du gömmer dina ögon hjälplöst i händerna./ Om utsidan av dina händer är världen som den nu är, då/ är du äntligen dold.
[– – –]
Allt vi har när vi talar med varandra är ord/ vi inte ens tror på; Gud säger jag där alfabetet tar slut. / Som många andra vet jag; fattigdomen är en lögn. / Den behöver inte finnas. Och vad människor gör med varandra / – de gör i vissa lägen vad som helst – är en sak. / Men vem tvingar oss att spela med?/                         / Även det vet du. Du har mycket att skylla på./ […]"

9 kommentarer:

 1. jo det är ju helt sant, det som oroar mig med volumer är att det varit många alarm på senaste tiden att socialförvaltningen går på knä exempelvis, inte primärt vad jag läst pga invandring utan för att man i åratal har besparat och till sist kraschar det som här i Helsingborg har större delen av social sekreterarna sagt upp sig och slutat för arbets situationen är ohållbar. Det är ju en del av vår egen grundtrygghet och varför vi betalar skatt att blir vi sjuka och arbetslösa finns det skyddsnät, något jag varit tvungen att ha försörjningsstöd ett par gånger pga att jag är lågavlönad och inte 100 % frisk . och kommunen säger det finns inte pengar i kassan ,det är kris (fast dom inte röstar sd säger dom så) så vitt jag ser är logiken rätt att man först och främst ser till sitt eget hushåll innan man är snäll mot andra utomstående, alltså i klartext att kommunerna får ju ha pengar i första hand till våra egna uteliggare,missbrukare.äldre.sjuka. innan man börjar vara snäll mot flyktingar. jag håller ögonen öppna och letar efter fakta varför vi har sådan kris i Sverige trots vi sägs vara jätte rika är det ev vanskötsel hur politikerna sköter ekonomin ? osanna drama skrivningar av media ? jag vet inte men vill ha svar och håller därför ögonen öppna efter förklaring.

  Tältläger tyckte jag annars var en bra kris lösning , såg på tv att det var pallar och matta under tälten och isolerad pressening över som skyddar mot regn och kyla, lysrörsarmatur inne betyder det finns ljus och ström. Så det var inte så illa ...även en kris på den fronten att beslutsfattarna i årtionden inte gjort något åt bostadsbrist.
  Men som vi skrev innan om någon satt ner foten och börjat ett "miljonbygge" exempelvis med miljö klassade hus hade det dels skapats mängder med jobb + att regeringen hade kommit närmare sitt mål med mindre utsläpp när man bygger nya lågenergi hus , besparingen i ett passivhus kan vara 70-80 % i jämnförelse mot ett vanligt hus. Såg något intressant från England där man tagit nya tag, lågavlönade som gått ihop i en byggförening och radhus området som skulle byggas var självbygge , men man hjälptes åt att bygga hus för hus och vissa i föreningen var snickare,murare osv så föreningen tog till vara deras yrkes kunskap + att den ovane var med och hjälpte och lärde innan han fick hjälp med att bygga det egna huset, smart sätt att bygga ett mindre enkelt hus till självkostnadspris som självklart skulle fungera även här, men då måste ju något beslutsfattare sätta ner foten och ge klartecken det är ok,lagligt mm ;)

  SvaraRadera
 2. Fast nu går säkert socialtjänsten på knäna men knappast att vi är fattiga i Sverige, ingen av oss. Om vi inte kan dela med oss av vårt överflöd, vem ska då det? Libanon har tagit emot 2 miljoner flyktingar på en yta som Skånes med 4,5 miljoner invånare. den bästa hjälp vi ger Libanon är att ta emot en del av flykktingarna som söker sig dit. Jag ser att det är skattesänkningar för rika som tar från de fattiga knappast fattiga som tar från de fattiga. Och nej, volym talar man om när man mäter vätskor eller mjöl, inte när man talar om levande människor.

  Politiken och de besuttna måste fullkomligt dyrka detta läge där de mindre priviligierade slår dem som är under dem i stället för att säga som det är: "det är ni rika som har bestulit oss, det är ni som river ner välfärden, det är ni som till varje pris vill slippa betala skatt, det är ni som hellre ser människor dö än att ge en enda sekund av er tid för någon annan än er själva."

  Sedan går socialtjänsten alltid på knäna det är oerhört mycket onödig byråkrati och en förnedrande daltningsmentalitet som är den största orsaken till att man inte orkar som socialtjänsteman. Alla gammelsvenska bidragstagare har också blivit fler pga högerns politik med utförsäkring i stället för sjuk- och a-kassa.

  Idag agerar socialen arbetsförmedling eftersom man inte får a-kassa särskilt länge. Om socialen fick göra sitt och arbetsfömedlingen sitt skulle definitivt resurser frigöras.

  En sak är alltid säker: det är alltid en fattig som betalar i slutändan med sina resurser eller med sitt liv och de flesta som betalar skatt i Sverige är inte fattiga i någon absolut bemärkelse, klart vi är fattigare än Joakim von Anka och hans kapitalistkompisar, man jag talar inte om jämfört med rika utan jämfört med majoriteten av jordens befolkning.

  I mitt hushåll finns många som saknar inkomst både vuxna och barn, vi är många som delar på två löner-men fattiga är vi inte på en fläck. På samma sätt är det med hushållet Sverige, vi har råd med fler i Sverige, rättare sagt, vi har INTE råd med SDs snålpolitik för jag är övertygad att om vi som är rika snålar tar Gud sin välsignelse från oss och då är vi illa ute.

  Det är så lätt att påverkas av påhittade ord som "kris" Carl -Henrik http://www.dagen.se/kronikor/julhandeln-avsl%C3%B6jar-oss-1.422740 har så rätt i att de saknar helt innebörd numera. "Flyktingkris " blev det plötsligt när en rännil av världens flod av flyktingar kom hit, medan den verkliga krisen är att så många tvingas lämna allt de äger och riskera sina liv på en farlig resa i smugglares händer genom fientligt inställda länder och över stormiga hav. Där finns krisen, inte här där allt går ganska bra förutom en galning som lyssnat på onda människor med onda avsikter och tar sig för att etniskt rensa Trollhättan.

  Däremot håller jag med, tält är okej, vem väljer inte hellre tält än krig? Att tälta i Sverige på vintern funkar utmärkt och är ju dessutom en temporär lösning. Problemet med bostadsbristen är att EU-direktiv följs till punkt och pricka så allmännyttan i praktiken inte får bygga lägenheter längre om de inte tar ockerhyror för dem. Att dalta med männsikor som överlevt en flykt till Sverige är dessutom ovärdigt på alla sätt.

  SvaraRadera
 3. Det blev så långt jag tänkte om det där med att bygga hus, där behövs verkligen nytänkande. Jag erbjöd mammas hus till flykitngboende, nej det ligger för långt från centrum tydligen. Vad vet kommunen om vad en flyltingfamilj behöver?

  Varför inte låta grupper av flyitngar bygga sig egna byar, flytta in i hus på landet och renovera dem, starta små jordbruk? Varför förutsätta att den som flytt från krig bara vill ha bekvämlighet i en förort till någon storstad innan man ens gett alternativ?

  Varför förutsätta att det är illa att placera människor där det finns plats för dem i landsdelar som behöver fler människor? Varför inte sätta EU-migranter i arbete med att bygga sina egna hus i hemlandet eller här, beroende på var de vill slå sig ner?

  Om man använder den engelska modell du beskriver blir det ju varken dyrt eller svårt. Om man lämnar de stora byggbolagens vinstbegär därhän.

  SvaraRadera
 4. Absolut Alma om politikerna har lite visioner och lust så skulle man kunna göra mycket , Som jag berättat innan är ju övervägande delen på vårt odlingslotts område invandrare så jag tycker du har helt rätt, varför inte erbjuda olika typer av flyktingboende, hus på landet borde ju vara toppen för vissa , Vad fint av dej förresten att vilja erbjuda mammas hus till flyktingar. Finns människor i USA som kallar sig "tiny house people" som fått visst gehör i kristid. Människor som vill bygga ett litet hus utan skulder att dras med så man slipper flytta ifall man blir arbetslös, skulle även passa utmärkt att bygga många och snabbt till flyktingar. vi har väl något liknande i Sverige, attefallshus som inte borde vara jättekonstigt att bygga själv med lite handledning, smart grej är att det ofta är sovloft så man utnytjar all plats i dessa hus upp till nocken , finns även med dubbla sovloft ifall man har "kids"

  https://www.youtube.com/watch?v=C5M-8OwwhVI

  p.s påminner en del om dom gamla Per-Albin torpen, bygger man sedan ekologisk variant med solpanel eller liknande+ extra isolering har man mycket små räkningar .

  Om nu partierna blir väldigt restrektiva med invandrare så tror jag ändå den god hjärtade finner en väg, finns många projekt utomlands där man kan vara med och hjälpa fattiga byar med att bygga brunnar el försörjning och liknande .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns alltid en väg att hjälpa och de vägarna är ju öppna oavsett vad en regering bestämmer men jag skulle väldigt gärna fortsätta att kuna göra det hemma också. För alternativet för många är ju överfyllda läger i Turkiet och Libanon som knappt mäktar med mer på riktigt, inte på låtsas som en del säger om Sverige och Tyskland.

   Men visst är det konstigt att mammas hus med goda bussförbindelser inte är intressant och det är gångavstånd till kyrkan. Jag kan tänka mig att en kristen familj skulle trivas bra där. I Kiruna finns en familj som kan behöva byta boende pga de trakasseras av den familj de delar lägenhet med, en trea. Den andra familjen är muslimer som har svårt att fatta att i Sverige råder religionsfrihet. Jag har erbjudit dem huset också men det är ganska långt och migrationsverket menar att det är ett annat upptagningsområde, så vi får se.

   Häftigt Attefallshus med loft och smarta compact living lösningar. Vi bor ju rätt compact nu och det är mest mysigt även om det blir till att städa jämt.

   Ja, nu är bouppteckningen klar så vi får ta tag i bokprojektet igen de här lösningarna med småhus som man bygger själv är ju en god idé att ta med.

   Radera
 5. Hoppas det blir någon lösning på mammas hus, synd kan man ju tycka att emigrationsverket försitter en sådan chans. kan tänka mej att det känns lite lättare för dej nu när bouppteckning är klar,inte kul att behöva dra i sådant och begravningar kan förstå att det är svårt att förlora en mor.

  Annars är som du säger går inte riktigt att hjälpa folk som sitter fast i tillfälliga överfulla läger som flytt från krigen.

  Hittade en sida med mycket bilder som förklarar det här med "tiny house" lite bättre.om du vill ha med något av det i boken enligt wikipedia kostar ett sådant hus ca 10.000-50.000 dollar och många bygger dom utan lån, som är en av fördelarna.

  http://smallhousesociety.net/about/

  Bor själv i en etta på 34 kvadrat ,men dessa lägenheterna som byggdes på tidigt 70-tal utnytjar ju inget på höjden , hade jag haft sovloft skulle lyan kunna varit betydligt mindre och billigare utan att man känner sig instängd, hade den dessutom stått på marken som småhusen så kan man ha förvaring av saker under huset och utekök en del av året exempelvis, som absolut funkat i ett Per-Albin torp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste också berätta om Hr Bråddjups kusin som lever i tält elelr på andra billiga sätt året runt. Han syr sina egna kläder och säljer ibland till andra, han jobbar med olika saker men dit cyklar han även om han är i Pajala när jobbet är i Kiruna och bor då hos vänner eller i tält för det går förstås inte att dagpendla med cykel. Jag tycker han är en inspirerande person även om en barnfamilj får anpassa sig till det.

   Radera
 6. Tack för den hemsidan! Här ett exempel på småhusboende i Sverige: http://www.nvp.se/ovanligaboenden/Man-ska-ha-husvagn--aret-om/

  Man kan ju också dela på ett stort hus på fler personer. Jag tror vi måste börja göra uppror mot konsumismen och även på detta sätt blir flyktingrännilen en påminnelse.  SvaraRadera
 7. Verkligen smart och billigt av dom som bor i husvagnen :) kul att höra om Hr Bråddjups kusin som verkar gilla ett enkelt liv, när jag hör om kusinen kommer jag att tänka på en småhus ägare i Alaska som han med verkar vara mångsysslare . Lärare,keramiker mm man ser i filmen att han odlar och han pratar om att i Alaska går det bra att jaga och fiska, skulle tro han är en ganska dålig konsument hos storbolagen ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=wStMld_QXWI

  Kan annars berätta att veckan efter allahelgon helgen ska jag ha 1 vecka semester och ska påbörja isolerings arbete i min koloni stuga , rummet är inte stort ca 2x2,5 meter men tänkte göra det super isolerat så att det går att ha en säng i rummet och sova där, vi har ju tyvärr ingen el där , men ska pröva att fixa ihop ett litet skåp där jag kan sätta in 4-6 oljeljus (sådana som finns på kyrogårdarna) så kanske räcker det för att värma upp och till belysning nattetid , ja blir ju lite experiment och se om det fungerar, ska ha rör upp till ventilationsgallret för sådana ljus sotar sig ju lite. Tanken är ju att ha någonstans att sova om det krisar sig på något sätt, betalar ju 2600 kr för min koloni med 350 kvm mark kan man sen sova där också är det ju perfekt .Visar säkert lite bilder när det börjar bli klart. har förresten stoppat ner lite potatis i min hemma snickrade potatiskällare får se om den fungerar så att potatisen inte fryser eller möglar.
  /Lars

  SvaraRadera