Advent är kyrkoårets första månad och en månad senare kommer det borgerliga nyåret. Det gillar jag mycket, för en kristen ska var lite före och lite skev, ett gruskorn i Mammons skor. Det ger ju oss även tillfälle att under en lång tid varje år reflektera över det solvarv som gått och det som kommer. Detta ger oss möjligheter att dra ut vår livslinje under en hel månad , som Tomas Sjödin kallar det:
– Nuet är överskattat, ”carpe diem” är överspelat, det finns inget kravlöst liv. Allt som betyder något i ens liv kostar något. Om man definierar krav utifrån kärlek så finns det en massa saker som hör till - som man måste. Det finns ingen kravlös kärlek, speciellt inte i förhållande till den man älskar.
– Jag tror man istället för att jaga nuet behöver dra ut sin livslinje lite mer – man har sin historia och en möjlig framtid. Man behöver fundera ”vad är viktigt?” När man är upptagen av nuet, då blir allt viktigt.
Årsskiften hjälper oss med att dra ut den där livslinjen både bakåt och framåt och till detta tar jag återigen hjälp av Bartolomé Esteban Murillo, lekmannabroder inom Karmeliterorden och sin hemstad Sevillas konstakademis president, en av Barockbloggens konstfavoriter. Just denna dag, den 1:a januari, 1618 döptes han. 1667 målade han denna bild av den heliga familjen som tar skydd och vilar under flykten till Egypten. Jag tycker denna bild drar ut linjen som dominerat 2015 med flyktingströmmar över världen men gör något bättre av situationen som jag hoppas att det blir 2016. Den lilla familjen ser så trygg ut även om det syns att de är på flykt, Josefs ovårdade hår och den lilla packningen av det allra nödvändigaste signalerar flykt men just här syns att de är oändligt trygga. I Egypten får de skydd från Herodes mordplaner och de kan vila ut efter sin färd. Från Jesus utgår bildens ljus och två knubbiga barnänglar håller vakt vid familjens läger.
Det ser ju inte så betryggande ut med sådana skyddsänglar, men jag tänker att de låter visa sig så där små och beskedliga för att inte skrämma upp dem som de ska beskydda. Precis som Gud visar sig som ett spädbarn på flykt kan den som är tillräckligt mäktig kosta på sig att visa upp skyddslöshet "så Gud sin kärlek för all världen visar. O, kom låt oss tillbedja, vår Herre Krist!"
Descanso en la huida a Egipto, finns nu att se i Eremitaget i Sankt Petersburg |
En nyårsbön för att dra ut livslinjen från det lilla barnet som är Gud och var en flykting för mer än 2000 år sedan till kommande år finns här.
Tycker Tomas Sjödin har helt rätt i att "I trängda lägen blir ord fruktansvärt viktiga" han har ju upplevt fruktansvärda tragedier själv och vet värdet av goda omtänksamma ord när läget är deppigt och eländigt. Ett exempel som jag funderat en del på var församlingen i simlinge malmö som har hög del arbetslösa / försörjningsstöd, men när kyrkan har gudstjänst eller har annan aktivitet är kyrkan full. Prästen menade att när man har det tufft och eländigt behöver man all hjälp man kan få i detta fallet kyrkans hjälp. misstänker det inte bara inskränker sig till goda ord utan att den som har något över i kylskåpet tar med och delar till den som går hungrig.
SvaraRaderaLåter som en bra präst i Simlinge. Respect!
Raderahttps://youtu.be/IdtOfd1rr14
SvaraRaderaFin film inför det nya året. Om en tiger och en get som verkar ha blivit vänner.
Kul och intressant klipp =)en tiger som behöver en kompis hellre än en bit mat verkar det som, när jag växte upp var naturfilm på tv en höjdare men det var nog mycket jakt och ät scener när tigrar och lejon figurerade ,som nog stäkte tesen att livet går ut på att äta eller ätas, fast djur kan ha många andra sidor också filmades inte då precis vad jag minns.Små katter kan bli vilda och tokiga av kattmynta, tydligen stora också =)
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=tklx3j7kgJY
Påminner om min son Arons favoritserie, "En kulen natt" en anime om en get och en varg. Han är särsklt stolt över att kunna rita så fina porträtt av Mei och Gabu: http://www.svtplay.se/en-kulen-natt
RaderaDet där med att "jaga nuet" förstår jag inte riktigt. De gånger i livet som jag varit som mest närvarande, inte var det något jagande i det..
SvaraRaderaJag körde min tvååriga Karolina i vagnen en maj morgon under asparna. Solen kvittrade genom bladverket. Karolina sa att solen kittlade i ansiktet på henne. Jag minns det där så väl och inte var jag på minsta sätt i något slags desperat "carpe diem" känsla. Det var bara alldeles lugnt.
Klaus
Ja, men det är ju närvaro, snarare än dne där Carpe deim-stressen som kom på modet efter Döda poeters sällskap. Nu i efterhand har du ju sträckt ut din livslinje till denna händelse, en sann carpe diemist skulle be dig kasta bort detta minne och uppleva det nu du nu är i i dess ställe.
RaderaJag tror att både jag, Sjödin och andra riskerar att blanda ihop två saker här. Cape diem och att jaga nuet är definitivt inte detsamma som att vara vaken men ändå i en viss vila.
SvaraRaderaDet första är mer lite sensationslystet och att "fånga tillfället i flykten innan allt är slut". Denna dag är den första dagen av resten av ditt liv...vem farao vill sitta på ett småtrist jobb då och handla på ICA. Det finns något med carpe diem som är bra, men också ett jagande. Däremot är vakenhet för det som är just nu, motsatsen till att jaga och prestera häftiga saker. Det där finns ju förankrat i olika kloster ordnar också och är alltjämt en levande del som "tystnaden" av deras undervisning.
Sant Klaus livet kan vara både och tror jag, vem skulle inte vilja arbeta med något man verkligen brinner för,något man själv tycker är häftigt. I dags läge få förunnat som är "ekonomiskt oberoende" men som Finland som vill testa medborgarlön och det då finns en grund trygghet då finns det ev utrymme att satsa på saker man verkligen vill. Har ju sett NASA forskare som satsat årtal på ett rymdprojekt men när sedan bilderna börjar strömma hem som verkligen är världs förändrande är det inte konstigt dom skriker Yahooo ! där i kontrollrumet .undrar vad Alma hade startat om hon haft möjlighet , häst center i norrland ..eller kanske något i stil med hogwarts för kunskapstörstande barn.
SvaraRaderaMen kan också behövas tider av reflektion ,tystnad, självransakan vad man vill med sitt liv, vart man är på väg, hur världen ser ut , hur man själv är, osv
Ja, medborgarlön hade sannerligen gjort livet bättre för alla-utom arbetsgivarna. Det gäller att ha attraktiva jobb-eller löner- om folk då ska stanna kvar. Jag hade nog stannat kvar, mitt jobb är mycket meningsfullt, men kanske inte på heltid. Eller så hade jag och vännen Maria startat vår friskola i renässansens tecken.
RaderaIntressant med den finska idén...
SvaraRaderaApropå nuet: hur kallt har ni det? Vi har minus 10 och där Alma & co bor ät det väl neråt minus 30...
Ja, minus 25-30 i Jukkasjärvi minus 40. Det är så kallt att mina ston vägrar gå ut ur stallet. det har aldrig hänt förr, Islänningen Gyllir däremot, vill vara ute. Smilla har tre täcken för tidigare var det så milt så hon har inte satt ordentlig päls.
RaderaJust nu är det -4 grader i Helsingborg, skulle tro det sjunker några grader till i natt. -30 är verkligen hiskeligt kallt, vi hade något sådant i skåne 1982 ja -20-25 grader vill säga.
SvaraRaderahttp://tidningensyre.se/finland-tanker-nytt-provar-basinkomst/
Kylan känns bister nu eftersom vi har för lite snö för att isolera husen som vi brukar kunna. Därav är stallet så kallt, har ställt in en värmefläkt där. Men ni har ju liknande förhållanden i Helsingborg så jag gissar -4 känns det med. Stackars hemlösa!!!
RaderaPolens nye utrikesminister anser att förra regeringen velat skapa en ”ny blandning av kulturer och raser, en värld av cyklister och vegetarianer, som satsar allt på förnybar energi och bekämpar varje form av religion”.
SvaraRaderaAnnat läsvärt i dag är i ETC där Johan Ehrenberg beskriver hur elmarknaden fungerar.
Haha, är han också stand up comedian, den där utrikesministern?
RaderaUndrar om den utrikes ministern lever i en bubbla =) omställning till mer grönt och hållbar miljö pågår ju världen över.Ett litet exempel från min egen hemstad är att bussbolag som inte klarar att köra bussarna på 100 % miljövänligt inte ens kommer på fråga vid förhandlingar av stadsbuss körningar.
SvaraRaderafamiljen Rockefellers i usa som blev stenrika på olja lät ju meddela för ett tag sedan att man kommer att sälja ut sina aktier inom oljeindustrin, med motivation att det finns ingen framtid i olja utan man kommer att placera om sina rikedommar till förnybar energi.
https://www.youtube.com/watch?v=xBrNG-t-8qI
Läste Johan Ehrenberg i ETC och kan hålla med, vi har en äldre dam som ibland kommer till kyrkogården som har solceller på sitt tak och hon är helt självförsörjande på sommaren och producerar överskott som hon säljer via nätet till elbolaget ,men på vintern behöver hon tillskott och enligt henne själv är det betydligt dyrare än vad hon får när hon säljer. Finns naturligtvis en smärtgräns när man med rätta anser att bolagen skor sig. Fick möjlighet att för ett tag sedan att teckna mej på andelar i vindkraftverk som då blir ett slags kooperativ, finns ju även el bolag som godel som har ett mera "värdebaserat" sätt som skänker överskottet till behövande hellre än till aktie ägare (enligt vd:n).
Så spännande! Måste läsa sedan när jag får bättre tid. Gillar Ehrenberg, har alltid gjort det. Kloka man, tycker som jag i det mesta;)
Radera