Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 24 januari 2021

Synvända 2

 

Den rike mannen och Lasarus av Gustaf Tenggren*

Ytterligare ett exempel på vänner som generöst delar med sig av synvändor är bloggvännen Klaus som skickade en DN-artikel av Martin Gelin vilken delade med sig av fakta om Trumpväljare som helt går på tvärs med mina fördomar om den tandlöse incel-mannen i Appalacherna som blivit arbetslös när kolgruvan lades ner och sedan i förtvivlan fotvandrade till Washington DC uppedlad av sin narcissistiska president till uppror mot det etablissemang som stulit hans värdighet.

Tyvärr. Det fotvandrades inte, det togs privatjet från Dallas. Medelinkomsten hos Trumpväljare är högre än genomsnittet i deras regioner. Traktens rikaste röstar på Trump. De som tjänade på Trumps skattelättnader för rika, den procent av USAs befolkning som är allra rikast är också Trumps trognaste väljarbas. Det var ur denna välbärgade väljarbas upprorsmakarna på Capitolium kom. Martin Gelin skriver:

"Många journalister tror att allt som signalerar landsbygd betyder arbetarklass. Pickup-truckar får nästan alltid symbolisera rejäla arbetarmän, men genomsnittspriset för en pickup i USA är 56.000 dollar, nästan dubbelt så mycket som en Tesla eller populära hybridbilar, de ständiga symbolerna för bortskämda storstadsliberaler. 

De fattigaste vita amerikanerna på landsbygden röstar inte alls; de sätter sig sannerligen inte på plan till Washington för att bo på Hilton vid Dupont Circle och storma kongressen. 

”Tanken att politiskt våld kommer från ekonomisk desperation är bekväm, men falsk. I USA:s historia har politiskt våld ofta kommit från respektabla personer från den bildade medel- och överklassen. Tron att bara fattiga begår politiska våldshandlingar är en myt som ofta kultiveras av just de eliter som tjänar på våldet”, skriver Adam Serwer i The Atlantic. "

Det visar sig också att Hillary Clinton hade de fattigaste väljarna 2016 och detta förstärktes i det senaste valet eftersom Trumps skattepoltik gynnat de rikaste 3,3 miljonerna invånarna i landet. Ja 74 miljoner röstade på Trump men de rikaste i varje region tillhör inte nödvändigtvis de rikaste i hela landet.

Jag inser nu att den svenskamerikanska kvinna som intervjuades på telefon i radions p1 efter installationen och var ytterst förbittrad över att "de går för oss rika för att vi ska betala för dem som inte vill jobba" är en typisk Trump-väljare. Det visar sig alltså att Donald Trump själv är den  typiske Trump-väljaren.

Tack för denna synvända, Klaus! 

 

* Gustaf Tenggren var själv svenskamerikan född 1896 i Östergötland och död i Maine 1970. Huruvida han identifierade sig med den rika mannen eller Lasaros i Jesu liknelse vet jag inte, men målningen tyder på att han sympatiserar med Lasaros.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar