Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 9 januari 2023

Resor

 

Flykten till Egypten målad av Bartolomé Esteban Murillo

Snart är julen slut.  Denna vecka är den sista med julgran, julljus, jullekar, julmat och julkalender för detta kyrkoår och på fredag är det tjugondag Knut då julen dansas ut. Resan med barnet till Egypten är den sista delen av julevangeliet. Jesu barndom som den skildras i Lukas evangelium slutar med resan till Jerusalem när Jesus är 12 år. Resor är vanliga i Bibelns nomadiserade värld. Abram lämnar Ur och sedan Haran,  och vandrar runt i den gröna halvmånen i stort sett hela sitt liv med någon avstickare till Egypten , precis som Jesu får göra, som flykting. Abraham börjar han heta och hans fru och syster Sarai blir Sara . Det visar både på ett uppdrag och en språkförändring: ett nytt folk skulle komma från halvsyskonen som föddes i Ur.

Abraham och Sara flydde till Egypten på grund av hungersnöd. I Egypten fanns alltid mat även när länderna runtomkring drabbades av missväxt. Jesus föddes i självaste brödhuset, Bethlehem och det  var för att rädda hans liv som Josef och Maria flydde med honom till stormakten i väst. Kopterna som håller fast vid sin kristna tro sedan det första århundradet efter Kristus vårdar ömt olika platser som traditionen förknippar med den heliga familjens flykt och asyl. Det får duga med traditionen eftersom det inte står något om Jesu tid i Egypten i evangelierna.

Så här i julens slut brukar vi påminna oss om att Jesus var flykting. Det är bra att påminna oss om att människan aldrig haft rötter men alltid fötter och dessutom båtar, kameler, renar och hästar. Khoi-san folket i Kalahari är förmodligen de enda som kan sägas vara ursprungsbefolkning där de bor. Ingen annan människa härstammar från endast en enda plats i hundratals generationer, däremot är vi alla släkt med khoi-san. Så är det också med Jesus så klart genom sin mamma.  Maria härstammar från den levitiska prästsläkten som har Mose bror Aron som stamfar, född i Egypten och död under flykten från Egypten. Eller så kan man säga att Maria härstammade från Levi stam varifrån Mirjam, Aron och Mose kom. Levi, han som var son till Jakob, som var son till Isak och barnbarn till Abraham och Sara som föddes i Ur. Levi flydde sedan till Egypten, där hans lillebror Josef redan bodde, under en hungersnöd. Självklart härstammar alla dessa människor från Afrika från första början. Vi är ju alla väldigt nära släkt med varandra, vi människor.

Här i Norden har människor också alltid flyttat runt och seglat hit och dit. Det verkar lite vanskligt med tanke på klimat och teknologin men dagens DNA-arkeologi parad med vanlig artefaktarkeologi visar hur människor i Skandinavien flyttat runt och fått barn med folk från olika platser från främst norr och väster. Men även från öster och vi vet att de sk. vikingarna jobbade som livvakt så långt söderut som hos den kristne kejsaren i Konstantinopel. 

De mager som reste från ungefär samma plats som Abraham utvandrade från tillsammans med sin äventyrlige pappa många generationer innan Jesus föddes brukar i västkyrkan uppfattas som tre som var och en representerar Afrika, Asien och Europa, de tre i Europa, Afrika och Asien då kända kontinenterna. Idag är det folk i Amerika som kanske firar dessa tre, som där kallas kungar, allra mest. Symboliken med endast tre kontinenter har bytts ut mot tanken på att de representerar alla folkslag av alla hudfärger på jorden:  svarta, vita och bruna. Det tycker jag är så bra för så är det ju, Jesus kom till oss alla som inte är träd utan människor och har fötter i stället för rötter vilket de långväga magerna påminner oss om.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar