Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 25 januari 2016

Chateau i toppform

Dagens ridtur för Chateu blir denna gång med H-f.
 Chateau är nu i toppform för genom en strikt diet, ingen fri tillgång annat än för Smilla, mineraler + Irish Mash för fång- och diabeteshästar då och då, har hon klarat att hålla sig smal och vädret har varit ridvänligt i snart fyra veckor nu. Dessutom är hagen stor och jag sätter ut höet på olika ställen så hon får leta och klättra för att äta. Många säger att stor vinterhage är meningslöst för hästarna står ändå bara ett på ett ställe, men jag tycker den stora hagen behövs. Speciellt med en gammal häst är det bra att de rör på sig hela tiden. Därför försöker jag att rida varje dag och i alla händelser aldrig låta vilan bli mer än en dag lång så länge underlaget tillåter.
Långa turer i snö eller korta med mycket styrketräning håller gamla damen frisk.

Vi är många med hästar som behöver strikt diet och speciellt vintertid är det lätt att hästarna får för mycket mat eftersom de är programmerade för halvsvält under vintern men nu har vi ju stor tillgång till mat året runt och det klarar inte härdiga naturhästar av. Jag har testat med slowfeed-nät men det gör att Chateau och Gyllir blir stående där tills maten är slut. Med småtussar av samma mängd hö gömda runt hela hagen får de röra sig och Chateau äter inte ens upp på en plats innan hon vandrar till nästa numera. Smilla har fri tillgång för hon äter inte oavbrutet och är dessutom i behov av mycket mat än så länge. Men en PRE/arab/welsh är inte heller gjord för överflöd av mat året runt så tids nog får jag nog köra samma metod på henne.


Gyllir får inte äta obegränsat då dör han en smärtsam död.

Hur har Smilla fri tillgång och de andra inte? Jo, hon når att äta från den inhägnade höbalen eftersom hon är större än de andra och med täcket på känner hon inte av strömmen i stängslet om hon skulle råka röra i det. Tidigare i vinter släppte jag henne till höbalen ibland, men nu löste hon det själv på ett för mig mer praktiskt sätt och för henne trevligare. Hon gillar inte att stå timme ut och timme in ensam med höbalen som enda sällskap. Men för gamla hästar är regelbunden motion ett måste och vi får hoppas på en bra ridvinter med bra väglag för alla oss som har fina gamla hästar även om det är lika naivt att drömma om som fred på jorden redan till midsommar.
Smilla får ha täcke på men de gamla får vara utan så energin används till att hålla värmen.




27 kommentarer:

  1. Oj visste jag inte att det finns diabetes hästar :p , har visserligen hört om en bekant vars gamla hund hade ålders diabetes.här i Skåne har vädret slagit över till mildväder och hör och häpna 5-6 plus grader.

    P.s gyllir ta det försiktigt med höet !

    Lars på arbetet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är problematiskt även för hästar med det överflöd av mat vi har nu, även gödslade betesmarker och slåtterängar ställer till problem som man inte ens kunde drömma om förr i världen.

      Radera
    2. hmm ja där ser man , manipulera naturen ställer till det för hästarna också, kollade Birger Schlaug idag och om mandel odling i californien som hotar grundvattnen, slog mig att vi människor försöker bedriva odling utifrån ekonomiska mått, medans naturen hade nöjt sig med ett nötträd här och där inprängt i grönskan, stora mängder monokultur är ju problematiskt på många sätt , ett stort gottebord drar så klart till sig det vi kallar "skadedjur" så stora mängder gift behövs och sedan konstgödning när naturen inte får jordförbättra själv som i skogen.

      Radera
    3. Jag läste om hästfoder och lade märke till att det blir fler och fler hästar med metabola syndrom-sjukdomar som jag inte ens hört talas om.

      Hörde om mandlarna i radion men vad som också nämndes var att ett kilo nötkött förbrukar 100 000 liter vatten. Galet hur vi i den övergödda delen av världen suger ut av resurserna. Kan knappast tänka mig att fjällkor på naturbete, får eller renar "kostar" 100 000 liter vatten. Det är det "rationella" moderna jordbruket som gör allt fel.

      Sedan tänker jag att koldioxiden i luften gödslar gräset så mycket att hästarna inte klarar det eftersom vi inte haft så här mycket koldioxidgödning så länge att de hunnit anpassa sig.

      Radera
    4. jo biffdjur är ju enormt energi krävande har jag läst skulle vara betydligt enklare att odla sojabönor. på våra breddgrader bondbönor som inehåller mycket proteiner, så minska på köttet(för dom av oss som äter) är ett klokt råd.

      Något jag lagt märke till på kolonin är att jag har gott om svartmyror men dom växer klart inte mer än vad mat dom får och dom gillar jordgubbar och fruktträd , sprider man ut jordgubbarna så klarar sig det mesta, dom är ju lite lata också och tar bara jordgubbar som ligger i markontakt ,och ger sig på mest unga fruktträd , dom håller ju löss som boskap som dom placerar på späda träd ,så visst gör dom en viss skada man aldrig så att ett träd dör vad jag sett, däremot har man myror har man inte mycket annat :P dom förspestar livet för sniglar steklar och andra djur som vill komma åt äpplen och plommonen, så jag låter myrorna hållas. men jag kan ju föreställa mig vad som skulle hända ifall jag fyllde hela kolonin med jordgubbar (myr explosion) och ifall hela odlandet hade gått ut på hur många jordgubbar jag får ut per kvadrat meter, då hade man fått rycka ut med stora giftsprutan :(

      Läste förresten att Gamla vingårdar i israel på jesus tid inte är som en vingård som vi ser dom idag med oändliga rader vinrankor, stramt uppspända väl plöja rader i mellan med noll ogräs , dom var mer en frisk blandning av olika nyttoväxter, fanns så klart inte kemiskt bekämpningsmedel på jesus tid, men ändå är ju vingården synonymt med välfärd och rikedom, hemligheten (som jag ser det) var att man inte odlade stora arealer monokultur , naturligtvis passar inte en sådan gamal vingård för rationellt jordbruk med med plats för skörde tröska och tankar på hur många ton per minut man kan utvinna, däremot fungerar en sådan vingård fint som "plockebutik" =)

      Radera
    5. Kan vara som du säger alma om koldioxid gödningen, något jag blev förvånad över första året i kolonin var att alla lotter hade tjock grässvål och fick börja med att fräsa/gräva men potatisen jag satte efter gräset blev mega stora fick höra att det blir så när man sätter potatis efter gräs, förstår jag det rätt så tar gräset ner solenergi och koldioxid som blir till växter men även energi i rötterna och gammalt gräs som förmultnar blir ytterligare energi och jorden tydligen väldigt energirik så att potatisen blir jätte... Men är det för mycket koldioxid som tas ner i gräset kan jag tänka mig att det kan bli för mycket för dom stackars hästarna.

      Lars

      Radera
    6. Ko att tänka på denna liknelse ur Lukas 13: Och han gav dem denna liknelse: ”En man hade ett fikonträd i sin vingård, och han kom för att se om det fanns någon frukt på det men hittade ingen. Då sade han till sin trädgårdsmästare: ’I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här trädet utan att hitta någon. Hugg bort det! Varför skall det ta upp mark till ingen nytta?’ Han svarade: ’Herre, låt det stå kvar ett år till, så skall jag gräva runt det och gödsla. Kanske bär det frukt nästa år. Om inte, kan du hugga bort det.’”

      Ja, jag vet ju inte, men något måste det ju bero på att alla hästar överallt får samma problem med diabetes , fång och allt möjligt annat som beror på för mycket mat och för lite motion, just nu för tiden och koldioxid är ju kraftfull gödning som du märkt. Vill man få ett grönskande akvarium är det lönt att koldioxidgödsla.

      Radera
  2. När jag såg rubriken trodde jag ett ögonblick att jag hamnat på en vinblogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gamla damen heter så, hennes pappa var Cognac RW 51 och hennes mamma Charm och helsystern heter Champagne. Nästan en vinblogg om man ska tala om henne och hennes släkt alltså=)

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. Med sådana hästnamn borde stallet deras heta "Bolaget"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken finns väl då att det blir lång kö utanför Almas stall =)

      Lars

      Radera
    2. Tyvärr jag valde dem inte själv, namnen alltså, annat än för Smilla. T.o.m Gyllir kan ju av någon vilsen själ uppfattas som Norrlands Guld, för på sätt och vis är han ju det- iaf för mig är han guld värd och Gyllir betyder gyllene på isländska. Men Fröken Smilla har väl inte någon sådan missförståndskapacitet, får man hoppas.

      Radera
    3. Fast Smilla förknippas ju med snö, och då är vi inne på riktigt tunga grejer...

      //Bråddjup

      Radera
    4. Ang Hr Bråddjup kommentar så är jag så trög och oskuldsfull att jag först associerade till tung blötsnö uppe i era trakter...

      Radera
    5. Jag gör precis detsamma, Klaus, det har vrålsnöat ett dygn ungefär och den ÄR tung i dessa mängder.

      Radera
    6. Här Bråddjup vältrar sig i stadslivets fröjder och kommunala snörröjning vilket kan förklara att han tänker helt annorlunda.

      Radera
    7. Jag kommer osökt att tänka på en gång när jag och min kompis en sen natt strövade runt på Söder i Stockholm i vår ungdom. En lätt kantstött man vinglade fram till oss: "Öhhh...grabbar, har ni nån snö?" Enär vi redan på den tiden voro sanningsälskare förnekade vi att vi hade sådant att erbjuda. När denna episod återgavs för moderskapet hemma i Kiruna sa hon: "Ja, han såg säkert att ni var från Norrland!"
      Lika oskuldsfull hon också således.

      //Bråddjup

      Radera
    8. Kom att tänka på en sketch med Martin ljung som var en parodi på 1960- tal , Ljung är gammal morfar och passar Lill grabben medans föräldrarna är upptagna med att läsa Marx och röka gräs. Ljung tar fram plånboken och ger ungdommarna några tior och och tycker det är hemsk att dom är så fattiga att dom måste röka gräs.. Och manar dom att åka till tobaks affären och köpa ordentliga cigaretter.

      Lars

      Radera
    9. O tempora, o mores, idag skulle man ju tycka det var lika illa att röka vanlig tobak och att ge sina barn pengar till det inför ögonen på barnbarnen vore omöjligt. En del blir alltså bättre med tiden.

      Radera
    10. Helt Rätt Alma =) minns dom gamla sjukhusen med rökrum för personalen där dimman låg tjock, numera ska det ju fimpas vid ingången, bra tycker jag när det går på det sunda hållet.

      Radera
    11. Verkligen! Barnen förstår knappt när de rökte inomhus i årets julkalender hur konstigt var det inte att det ansågs som helt okej. Annars vill man ju vara artig, ingen skulle väl ens på den tiden komma på att spela hög musik på medhavd transistorradio när de var på besök men luftrummet kunde man ta helt i anspråk med sina ovanor.

      Radera
    12. Förresten , Hr. Bråddjup: är inte "snö" som eufemism för heroin? kokain? väldigt gammalmodigt. Ungefär som "för bövelen" inte fungerar som svordom i dagens läge.

      Radera
    13. Jo så kan det säkert vara.Jag är ju både gammalmodig och icke-kokainist så jag är inte riktigt up-to-date med branschuttrycken men så hette det på "min tid" i alla fall. Vilken tid som nu var min.
      //Bråddjup

      Radera
    14. Jag hoppas innerligt att det fortfarande är din tid så du inte kommenterar från den andra sidan, jag har tillräckligt med vänner och fränder där redan.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera