Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 11 december 2021

Angela, Virginia och Anna

 Herren ger främlingar skydd,
stöder faderlösa och änkor
men korsar de ondas planer.
Psaltaren 146:9

På grund av stor arbetsbelastning skriver jag kalendern i efterhand. Därför får Angela, Virginia och Anna dela på en lucka eftersom jag tycker att de hör ihop, inte för att de inte är värda minst en lucka var. Angela betyder ju ängel och denna ängel är väl i detta fall Gabriel som kommer till jungfru Maria med det oerhörda budet att hon nu är gravid med Guds egen son, Emmanuel, tecknet som betyder Gud med oss. Jag tror ju inte på den gnostiska myten att Maria blev till genom att hennes pappa kysste hennes mor Anna på kinden och på så sätt blev "obefläckat avlad" som om normalt sexliv i en judisk kontext skulle sees som "befläckat" och rituellt orent.

Det kvinnohat som är grunden till och som sedan frodats på grund av denna myt har jag noll och intet till övers frö, men det är pga denna myt som Virginia har namnsdag dagen innan Anna kommer med kanna. I katolska länder firas "den obefläckade avlelsen" 8:e december. Men jag tänker istället på ett slags kvinnligt triumvirat här, alltså ett trifeminat. Först Angela, den ängel som bringar budet om att helig Ande ska väcka liv i Marias äggcell trots att hon inte har hunnit gifta sig med sin trolovade Josef.

Marias reaktion på budskapet är inte, "ONEJ, så äckligt och befläckat, jag måste då ha sex med min make" nej, hon konstaterar att hon inte har det som krävs eftersom hon inte har hunnit befruktas av sin make, Judendomens historia har många exempel på mirakelbebiser men alla hade tillkommit på det vanliga sättet , det som gnostiskt tänkande senare kom att kalla "befläckat". Det var inet konstigt alls att Maria förutsatte att det skulle behövas eftersom det varit så för mamma Sara, mamma Rakel, mamma Hanna och Simsons namnlösa mor som alla fått barn genom Guds direkta ingripande. Ingen av dessa var ogifta. För Maria var det naturligt att Gud verkade genom sin finurliga skapelse.

Men nu kom ängeln och berättade om något nytt, kvinnan skulle föda barn utan en man inblandad och det barnet skulle bli hela kosmos räddning. Sprang Maria till mamma Anna efter detta besked? Bibeln säger inget om det. Den säger inte vad Marias föräldrar heter över huvud taget. Men antagligen fick hennes föräldrar reda på detta mirakel eftersom Maria besöker sin släkting Elisabeth i början av sin graviditet.

Elisabeth är en i raden av dessa gifta mirakelföderskor vars graviditet bebådats av en ängel. Dessa är antagligen betydligt fler än bara det fåtal som nämns i Bibeln. Gud har nog tröstat barnlösa kvinnor genom historien många gånger genom änglabesked. Jag läste idag om en kvinna som fick kallelse till att bli missionär och att hennes ofrivilliga barnlöshet skulle ta slut när hon kom till det land hon skulle missionera i som blev Sri Lanka. Barnet föddes mycket riktigt i Sri Lanka.

Anna själv tredje, ett ovanligt ikonmotiv.

Kanske ville Gud på så sätt visa att vi tillhör Guds rike inte små mänskligapåfundsnationer. I Jesus vet vi helt säkert att Guds ärende är hela jordens befrielse. Gud som tar sig an de ensamstående kvinnorna och deras faderlösa barn blir själv ett faderlöst barn. Även om Jesus har en perfekt fosterfar i Josef är han ju faktiskt sett bara en kvinnas barn. Gud tar alltså den mest utsatta position en människa kan ha: ett faderlöst spädbarns.

I och med Marias ensamstående graviditet proklameras att kvinnor är oändligt värdefulla och nödvändiga, vilket inte alls var en självklarhet i antikens kulturer. Där och då var det endast män som var riktiga människor och kvinnan var ett nödvändigt ont för att mansfröet skulle ha en jord att växa i. Utsattes det lilla mansfröet för en ond vind eller annat skadligt under fostertiden kunde det bli utvecklingsstört och födas som en kvinna. Men Maria föder alltså Jesus utan att ha haft någon man och detta är inte bara ett mirakel utan också en manifestation från himmelriket om vad som är viktigt på riktigt. Och om vem som är en riktig människa för det är ju vad Jesus också kallas, detta kära barn med många namn, Människosonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar