Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 13 december 2021

Lucia

 

Luciatåget i gårdagens gudstjänst från Karlskrona. Underbart kompetenta körer jag såg bilden efter gudstjänsten och förvånas av att de är så få.

En som verkligen liknar Johannes Döparen i vår Adventskalender är Lucia. Vårt mest firade helgon. Kanske mest pga att hennes martyrdag är den 13 december när vintermörkret är som mörkast men jag tror också ett fattigt och ständigt svältande folk som de stilla i landet Sverige fastnade just för Lucia eftersom hon delade ut mat till de fattiga med den hemgift hon inte ville använda eftersom hon fått tillåtelse att slippa gifta sig av sin mamma. Lucia är så fysisk på alla sätt: ljus, mat och sånger. 

Och så är hon olydig, trotsig och bryter mot tidens konventioner, inte bara  mot skrivna lagar, utan det som är mycket svårare: mot oskrivna normer. Hon vill inte bli bortgift, hon vill inte vara rik och hon profeterar om hur hon ska bli Syracusas skyddshelgon medan hon torteras, vilket vem som helst skulle uppfatta som en aning förmätet. Men hon visste att det var sant och sa som det var. Nu är hon också skyddshelgon för en ort på Filippinerna bland andra. Hon förhävde sig inte, nu når hennes namn och tro bokstavligen jorden runt.

Enligt hennes legend blir den romerska ämbetsmannen som ansvarar för hennes rättegång och avrättning själv kallad till Rom strax efter Lucias död. Där döms han till döden för förskingring. En slags poetisk rättvisa skipas alltså i Lucias legend vilket är lite ovanligt i martyrhistorier. Men det stämmer ju väldigt väl till dagens Psaltarpsalm. Ljuset, som lucia betyder, lyste på de dunkla vrår där hans brottslighet försiggick. I legenden tar Lucia upp detta med förtäckta ord. Hon nämner också att kejsaren kommer att dö medan Gud är evig och hon lyder Gud medan den korrupte tjänstemannen lyder kejsaren. 

Vi behöver fortfarande allt det Lucia står för , hon är som en illustration till Psaltaren 146: 1-9

Lita aldrig på mäktiga män,

människor som ingen hjälp kan ge.

De ger upp andan och blir jord igen,
då går deras planer om intet.

Lycklig den som har sitt stöd i Jakobs Gud
och sätter sitt hopp till Herren, sin Gud.

Han som har gjort himmel och jord och hav
och allt vad som finns i dem,
han sviker aldrig sina löften.

Han ger de förtryckta deras rätt,
han ger de svältande bröd.
Herren befriar de fångna,

Herren öppnar blinda ögon,
Herren rätar krökta ryggar,
Herren älskar de trogna,

Herren ger främlingar skydd,
stöder faderlösa och änkor
men korsar de ondas planer.

Lyssningstips radiogudstjänsten igår med luciafirande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar