Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 6 mars 2016

Bröd – Midfastosöndagen

Jesus mättar femtusen så som den flamländske målaren Lambert Lombard(1505/1506–1566) uppfattade scenen.
Lukas 14: 12-14  ”När du bjuder på middag eller någon annan måltid, bjud då inte dina vänner eller bröder eller släktingar eller rika grannar, så att de bjuder tillbaka och det blir din belöning. Nej, när du skall ha en fest, så bjud fattiga och krymplingar, lytta och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig någon belöning; belöningen får du vid de rättfärdigas uppståndelse.”

Johannes 6: 26- 35, 40 Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger er: ni söker inte efter mig därför att ni har fått se tecken utan därför att ni åt av bröden och blev mätta. Arbeta inte för den föda som är förgänglig utan för den föda som består och skänker evigt liv och som Människosonen skall ge er. Ty på honom har Fadern, Gud själv, satt sitt sigill.” De frågade då: ”Vad skall vi göra för att utföra Guds verk?” Jesus svarade: ”Detta är Guds verk: att ni tror på honom som han har sänt.” De sade: ”Vilket tecken vill du göra, så att vi kan se det och tro på dig? Vad kan du utföra? Våra fäder åt mannat i öknen, så som det står skrivet: Han gav dem bröd från himlen att äta.Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger er: Mose gav er inte brödet från himlen, men min fader ger er det sanna brödet från himlen. Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv.” De bad honom då: ”Herre, ge oss alltid det brödet.” Jesus svarade: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta. […] Ty detta är min faders vilja: att alla som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv. Och jag skall låta dem uppstå på den sista dagen.”

 Vi brukar säga "fängelse på vatten och bröd" när någon får leva på det absolut minimum av vad en människa behöver för att överleva. Brödet står för den nödvändiga maten också i Bibeln. Den skrevs ju ner i den bördiga halvmånen där man började odla spannmål och där bröd fortfarande är ännu mycket mer stapelföda i hushållet än hos oss. I länderna kring Medelhavet kan man se berg av olika slags vetebröd i hushållerskornas shoppingkorgar. Man bakar sällan hemma utan brödet köps i de otaliga bagerier som finns överallt. Doften av nybakt bröd vilar som en trygg dimma över morgonen. Bröd är något alla äter, till och med de fattigaste. Den som inte har bröd har verkligen ingenting.. Har man bröd har man mat. Bröd i trakterna kring Medelhavet är vad potatisen är för oss.

I Tornedalen hade Jesus i stället sagt: Jag är livets potatis. Då hade alla fattat. Jesus är nödvändig, inte bara en fredagsmysfaktor. När allt annat saknas finns det ändå potatis och när alla sviker finns Jesus kvar. När potatisen saknas saknas allt, då hotar svältdöden. Att äta tillsammans är att dela livets nödvändigaste beståndsdel tillsammans.Därför kallas den här Midfastosöndagen på latin "Laetare" =gläd dig!/att glädja sig till minne av brödundret när Jesus ger mat till femtusen av en pojkes matsäck. För när vi delar mat och gemenskap blir vi glada. Sådana är vi, både människor och djur. Så har Gud skapat oss– till glädje och till att dela med oss.

11 kommentarer:

 1. jo jesus sa ju att människor lever inte endast av bröd utan vart uttalande som går ut från guds mun, i en ideal värld skulle det räcka med att människor arbetar för sitt bröd och hjulen skulle snurra på i evighet, men sådan är ju inte världen utan fattigdom,krig, bristande vision om framtid sätter broms och då kan "livets bröd" verkligen göra en skillnad är min erfarenhet.

  Ja dagens potatis är inte illa, åt potatisgratäng igår som verkligen är basmat ,mättande med enkel. Blir det bra med potatis odlande i sommar och jag kan stoppa undan en säck potatis i min potatiskällare så lär basmaten vara tryggad =)

  Angående bättre bostäder resonerade vi för ett tag sedan när tidningarna rapporterade om bostadskris för flyktingar och studerande att det finns ju enkla ikea hus och bostadsrätts föreningar i andra länder som gör "självbyggen" där man hjälps åt att bygga sina bostäder till självkostnadspris. Ser nu att dom flesta kommuner bestämt sig att det blir bostadsmoduler typ sådana som byggjobbare använder och är kommunerna lite hyggliga när den värsta flyktingströmmen är över behöver dom ju inte riva utan kan vara bra första bostäder till ungdommar så dom slipper bo hemma hos mamma/pappa tills dom är 30 pga bostadsbristen som varit ett problem länge här i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med. Skulle vi bara satsa på basvaror och inte slita ut Jordens kapital skulle detta vara en evighetsmaskin rakt in i den tid när Himmelriket landar. Men tyvärr... Sådana bostäder var ju Per-Albin-torpen, folk fick handledning och byggde själva därför blev husen välgjorda trots låg budget. Varför kan inte denna lösning tas tillvara? SAP och MP borde kunna genomföra detta och skita i högerns aldrig sinande girighet.

   Radera
  2. Mycket av dom "lösningar" som resoneras om i tidningarna är ju anpassad till politiken, högern verkar mest vara intresserad av att arbetarna ska "sälja ut" sina rättigheter så vi får låglöne träsk med löften så klart om att allt ska bli bra då, sen man till England och usa där den utvecklingen kommit längre och många människor lever på absoluta minimum löner så har det ju verkligen inte blivit några välsignelser av det, bara fattigdom som är värre än den ny fattigdom vi ser i Sverige idag. men på kolonin så odlar många till husbehov vissa är pensionärer och har det inte så fett ställt och tagit saken i egna händer istället för att lyssna på fagra löften och politiska agendor som aldrig blir, varför man inte inom politiken gör lite mer allvar av Per-Albin torp liknande lösningar,tror jag har att göra med att man vill ha dessa ny fattiga att slänga in på underbetalda arbeten,praktikplatser och liknande, företagarna får vissa arbetare gratis mer eller mindre som är godis för högern, så ge slavarna fritt att odla är inte bra i dessas ögon, vem ska då städa toan svart i fina villan eller vara löglönearbetare i ny öppnade bemanningsföretag ?

   Men MP borde veta bättre och stå för sin politik kan man tycka istället för bli anpasslingar.

   Men..men ingen brist precis på folk som vill odla i kolonin och alla lotter är slut, mycket möjligt folk efter hand tröttnar på ivrigt pratande av politiker och om saker fortsätter utför är mitt bestämda råd till folk börja odla, hyr en odlingslott i värsta fall.det var en liv räddare för många fattiga under världskrigen och kan även vara så idag om politikerna och rika företagare tjafsar sönder landet så att ekonomin blir som under världskrigen , jag har ju isolerat klart min lilla stuga och i värsta fall kan jag ställa in en säng där och hålla värmen även nu på vintern , om det skulle bli kris med bostad.

   Radera
  3. Bra med kolonilotter som ju också hörde ihop med egnahemsrörelsen. I Sverige finns gott om mark. Kanske någon multimiljardär skulle vilja satsa på bostäder för människor på flykt och andra bostadslösa, typ Bill Gates.

   Radera
 2. Man kan hoppas Alma, eller kyrkan som är Sveriges största skogsägare kommer på kul projekt att starta mer odling, här i Helsingborg är en av kyrkorna engagerad i ett stads odlings projekt och har sett något sådant intressant i usa en kyrka som hade en del mark runt kyrkan som man odlar och ger maten till behövande i församlingen och i det county där kyrkan ligger, exempelvis forrest garden odling får man ju även timmer som man kan bygga med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé om kyrkan, det tar vi med i vår bok! Men som SvK är uppbyggd blir det inte lika lätt som på andra håll. Konstruktionen statskyrka men ändå inte, politikerstyrd men fristående gör SvK ytterst svår att påverka från gräsrotshåll. Bra att församlingar i Helsingborg gjort något vettigt=)

   Radera
  2. Hittade en sida att visa dig lite:

   https://www.helsingborgshem.se/planteringar-utan-granser

   Var ett tag sedan jag kollade hur det går för stadsodlarna, men ser att st Olofs kyrka är med i alla projekten nu, som du ser av bilden är odlingarna inte våldsamt jättestora, så jag tippar på att var person får vars en liten ruta, kanske räcker till några jordgubbsplantor eller så, men alltid en start, vet att malmö är lite mer bastanta när det gäller stadsodling och man kan få en rejäl lott som gör skillnad i frysen.men folk som får blodad tand kanske går vidare till odlingslotter, hur som helst tror jag dom sprider en viss trevnad odlingslådorna och blommorna i rätt sterotypa bostadsområden från 60-70 talet som kan uppfattas som betong öken.

   Radera
  3. Ja, att leva som människor är skapta till: trädgårdsmästare är den framkomliga vägen till framtiden för städer och landsbygd.

   Radera
  4. Absolut Alma, en livsstil som håller till den "nya ordningen" den nya jorden, som du sa innan.

   När jag var på friluftsmuseet här i Helsingborg på julmarknad var jag och tittade på en gammal gård från början på 1800-talet med grästak och knuttimrade väggar och några damer i tidsenliga kläder förklarade om skådebröd vad man åt odlade,spann ull osv. några var där och lyssnade och damen jag lyssnade på sa:- det liv som dom levde då,var så gediget och robust så jag tror att en del saker kommer tillbaka.

   Det konstigaste av allt var att hon vände sig till mig och fråga, har jag inte rätt ? :P

   Radera
  5. Hon kände kanske igen Tom Bombadill.

   Radera
  6. Jag skulle tro det Alma , blev så paff att hon valde ut mej =)

   Radera