Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 10 mars 2016

Förlorad 4– de förlorade

Johan Tirén "Vargarna attackerar renhjorden"*
Lukasevangeliet 15: 25–32 Men den äldste sonen var ute på fälten. När han på vägen hem närmade sig huset hörde han musik och dans. Han kallade på en av tjänarna och frågade vad som stod på. Tjänaren svarade: ’Din bror har kommit hem, och din far har låtit slakta gödkalven därför att han har fått tillbaka honom välbehållen.’ Då blev han arg och ville inte gå in. Fadern kom ut och försökte tala honom till rätta, men han svarade: ’Här har jag tjänat dig i alla dessa år och aldrig överträtt något av dina bud, och mig har du aldrig gett ens en killing att festa på med mina vänner. Men när han kommer hem, din son som har levt upp din egendom tillsammans med horor, då slaktar du gödkalven.’ Fadern sade till honom: ’Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt. Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.’”

Johannesevangeliet 10: 19–21 De orden gav upphov till ny oenighet bland judarna. Många sade: ”Han är besatt och från sina sinnen. Hur kan ni höra på honom?” Andra sade: ”Så talar inte den som är besatt. Kan en demon öppna ögonen på blinda?”

För många år sedan sårades en hel hjord av små kristna lamm hemma hos oss. Tjuven slaktade och förgjorde, stal och lemlästade i Framgångsteologins förhatliga namn. Snåla egenkära, självrättfärdiga och dömande fariséer härjade i kyrkor och på videokasetter (minns ni dem?). Föraktfulla kommentarer om allt gott och mänskligt var vardagsmat som: "'Gud är kärlek' -vad är det för mesiga dekal? Det ska stå 'Turn or burn!'" Och det var ändå det absolut snällaste vi utsattes för av diverse självutnämnda profeter, alkoholiserade charlataner, giriga "helbrägdagörare" och amerikanska villolärare som redan härjat sönder fårhjordar i södra Sverige och nu satte sina giriga tänder i oss på Nordkalotten-vilket är så innerligt lätt, för vi är så gästfria och tacksamma över att någon vill komma till oss.

När folk blev ledsna predikade de att vi skulle sätta på oss glättiga masker, offra mer pengar till dem och "tala i tro". Vi skulle bekänna oss till glädje, rikedom, hälsa och framgång. Riktiga fester för förlorade söner som återvände till den himmelska föräldern var inget för dem. Allt skulle centreras kring dem och deras konstlade budskap om New Age-inspirerade självsuggestionstekniker. De såg sig som segrare och vi som inte stod ut och sa ifrån var demonbesatta förlorare. Sorgen var tung. 

Då hörde jag en norsk mässa på radion när jag jobbade ensam i verkstaden på min dåvarande arbetsplats. Kyriet talade så starkt till mig för jag tolkade titeln som "Mässa för en sårad hjord". I Kyriet tyckte jag mig höra de självsäkra framgångsteologernas förakt för det kroppsliga och mänskliga, det överandligt gnostiska som hade skadat oss i hela gemenskapen så mycket. Tårarna rann och jag fann tröstemusik i den sorgen.

 
* Syntolkning: Ett vinterlandskap på en trädlös myr eller sjö kantad av snötyngda granar till vänster. Tre renar i förgrunden jagas av två vargar. Till höger kommer en renvaktare på skidor med draget spjut för att jaga bort vargarna. I bakgrunden syns en renflock i sken från vargarna.

13 kommentarer:

 1. Fin musik =)
  Kan vara mödan värt att kolla upp olika läror och lärare om man vill bespara sig huvudvärk längre fram, eller följa en pastor ett tag och se vad det blir av det, minns en här i Sverige för några år sedan vars namn syntes lite här och där och gjorde rätt stora anspråk ,som slutade med krasch, pengar inblandade och predikanter som började hålla sig med vip-rum, såg sig som en elit tydligen.
  därför är jag ganska glad för dom små sammanhangen, simple Church , cellgrupper och liknande för där finns ingen direkt makt och pengar att få för vargarna, sen har man ju upptäckt att sv kyrkans präster också har bra sidor även om dom får skäll för att vara mesar och liberal teologer så låter dom folk växa i sin tro och anden göra sitt arbete utan att dom ska blanda sig i hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du så rätt i. Att vara trogen och hålla ut och inte bara syssla med det flashiga är ett gott tecken på en kyrklig tjänare.

   Radera
 2. Vad hände sen med framgångsteologeriet uppe hos er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De samlades till slut i en grupp som tog över Pingst och Korskyrkans församlingar och kallade sig Livskällan. Den församlingen kraschade big time för några år sedan och "tvångsförvaltas" av en pingstförsamling i Luleå. De nybildades som "Fjällkyrkan" förra året av en liten spillra av medlemmar som fanns med innan LO kom till stan. Här en artikel om dem när de fick stipendium, mina kompisar Håkan och Marie Enoksson samt deras dotter tar emot det. De har lidit mycket av det som hände så det unnar jag dem.

   Radera
  2. Länken försvann: http://www.dagen.se/stipendiater-som-%C3%A4lskar-norrland-1.373173

   Radera
  3. Trosrörelsen tog över två frikyrkoförsamlingar mao, och i förlängningen närmast krossade dem så att när dammet lagt sig bara spillror återstod... tror du nämnt det förut. Tror också att jag hört ungefär samma historia från annat hörn av landet.

   Radera
  4. Jo, det är säkert inte något unikt. Så drog de ju fram med sina tvärsäkra "proklamationer" över hela landet och gör så just nu i Afrika söder om Sahara. Och där är det ju ännu värre att lura riktigt fattiga på pengar och tuta i dem att de inte behöver ta mediciner för att ta emot helande i tro.

   Radera
  5. Undras om de kommer att lämna spillror efter sig på samma sätt där, som katoliker m.fl. får sopa upp. Eller om församlingarna med tiden förändras, på samma sätt som Livets ord gjorde. Eller så blir det en ständig omsättning med folk, inte en kyrka där folk tillbringar generation efter generation... fler alternativ lyckas jag inte föreställa mig.

   Radera
  6. Precis så har det varit i Kiruna många har gått till Equmenia/frälsis/RKK gemenskapen, någon har blivit laestadian och andra har återgått till SvK, men det är klart en del vill ju aldrig gå nära en kyrka mer i sitt liv. I Uganda var jag nyssast av de länder som nu drabbas och där var det många som "sopades upp" av katoliker och anglikaner.

   Radera
  7. Är ungefär Samma med dom som varit utsatta för JV och lämnade rörelsen tyvärr, var ju i kontakt med många när jag var med en "stödgrupp" för dom som drabbats av sekter och vissa blev fanatiska ateister och lär sky allt vad gud heter resten av livet.

   Radera
  8. Det är lätt att förstå, så är det med mina anhöriga som var med sedan barnsben och sedan "blev uteslutna".

   Radera
 3. Tack för detta . Det är lätt att ta till sig det själavårdande i musiken. Jag visste inte att även norrmännen är bra på sådant här. Fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de har en sak som heter Kirkelig Kulturverkstad i norska kyrkan och där gör de mycket fint allt från Carolas skivor till den här mässan kommer från deras verksamhet.

   Radera