Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 5 mars 2016

Rätt åt de kuvade

Jesus och äktenskapsbryterskan filmklipp.
Michelangelos fresk i Sixtinska kapellet: Adams skapelse
Lukasevangeliet 14: 1–6 En sabbat var han bjuden på måltid hos en farisé som var med i rådet, och man iakttog honom noga. Då stod det framför honom en man som led av vatten i kroppen. Jesus vände sig till de laglärda och fariseerna och sade: ”Är det tillåtet att bota sjuka på sabbaten eller inte?” Men de teg. Då rörde han vid mannen och gjorde honom frisk och lät honom sedan gå. Och han sade till dem: ”Om någon av er har en son eller en oxe som faller ner i en brunn, drar han då inte genast upp dem, även om det är sabbat?” Det kunde de inte svara på.

Johannesevangeliet 9: 24–41 För andra gången kallade de alltså till sig mannen som hade varit blind och sade till honom: ”Ge Gud äran. Vi vet att den här mannen är en syndare.” Han svarade: ”Om han är en syndare vet jag inte. Men det vet jag, att jag som var blind nu kan se.” De frågade honom: ”Vad gjorde han med dig? Hur öppnade han dina ögon?” Han svarade: ”Det har jag redan sagt er, men ni ville inte lyssna. Varför vill ni höra det igen? Kanske ni också tänker bli hans lärjungar?” Då snäste de av honom och sade: ”Du är hans lärjunge, men vi är Moses lärjungar. Vi vet att Gud har talat till Mose, men varifrån den här mannen kommer, det vet vi inte.” Han svarade: ”Ja, det är det märkliga, att ni inte vet varifrån han kommer, och ändå har han öppnat mina ögon. Vi vet att Gud inte lyssnar till syndare, men om någon fruktar Gud och gör hans vilja, då lyssnar han till honom. Aldrig förr har man hört att någon har öppnat ögonen på en som var född blind. Om den här mannen inte vore sänd av Gud hade han inte kunnat göra någonting.” Då sade de till honom: ”Du föddes syndig alltigenom, och du skall undervisa oss!” Och de körde ut honom.
      Jesus fick höra att de hade kört ut honom, och när han träffade honom frågade han: ”Tror du på Människosonen?” Han svarade: ”Vem är han, herre? Jag vill tro på honom.” Jesus sade: ”Du har sett honom. Det är han som talar med dig.” Då sade han: ”Jag tror, herre” och föll ner för honom. Och Jesus sade: ”Till en dom har jag kommit hit till världen, för att de som inte ser skall se och de som ser skall bli blinda.”
     Några fariséer som var tillsammans med honom hörde detta och sade till honom: ”Är kanske vi också blinda?” Jesus svarade: ”Om ni vore blinda skulle ni vara utan synd. Men nu säger ni att ni ser. Er synd står kvar.”
Som så ofta blir den som gör gott kritiserad och misstänkliggjord. Jesus bemöts med surmulen tystnad i Lukas-texten och en utredning i Johannes-texten. Att inte göra något alls verkar vara en säker väg att slippa kritik och det är lätt att förstå att den vägen känns så lockande bred och lättvandrad. Åh, vad ofta jag går den så jag får vara ifred, because I'm worth it.

 Den väg som heter Jesus, är inte alls lika inbjudande. Som vandrare på den vägen skälls man för "godhetsapostel" av de präktiga cynikerna, som "tänker med hjärnan inte med hjärtat". Vill man utstå kritik och misstänkliggöranden är Jesus-vägen perfekt, vill man vara bekväm är den inte idealet. Men varför skulle Jesu lärjungar ha det lättare än han själv hade det?

Och hur blir man en sann människa om man inte går den vägen?
Psaltaren 10
Herre, du hör vad de betryckta begär,
du lyssnar och stärker deras mod.
Du skaffar rätt åt de kuvade och faderlösa,
så att ingen längre flyr landet i skräck.
24 kommentarer:

 1. Alma, när du orkar någon gång så för du gärna förklara varför du tyckte så illa om "Flugornas herre".
  Inte för jag precis älskar den boken, inte heller för att den ger en uttömmande beskrivning av mänskligheten, men nog fångar den en viss del av oss.
  Jag tycker att jag ser den mentaliteten och dysfunktionaliteten varje dag jag läser nyheter eller studerar historien. Nog finns motsatsen, det kloka, kunniga, goda, och man ska tända ett ljus istället för att förbanna mörkret. Men det där vansinnet och vanföreställningarna finns ju också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant men jag vill inte ge ungdomar en syn på verkligheten som omöjlig att förändra i positiv riktning utan en stor stark civilisation ommkring sig. Att lära ungdomar att deras tro på framtiden är n'rmast korkad är inte min uppgift. Den är helt enkelt okej som dokument över hur det kan vara värdelös för hur jag vill att ungdomar ska bli. Eftersom jag tror på att vi kan välja det goda vill jag aldrig sätta sådant som tar hoppet ifrån oss i barns händer.

   Radera
  2. Ja, det förstår jag verkligen.

   Radera
 2. Ett av det mest tragiska jag vet är att kristen tro, som lätt skulle kunna vara det nyktraste och mest vattenklart förnuftiga, har kidnappats av rena galningar och därmed hindrar massor av människor att närma sig Jesus.
  Precis som Jesus skällde ut fariséerna så skulle dessa blådårar behöva skällas ut för att de gör ett bisarrt dårhus av alltihop.
  Och säg inte att "det lönar sig nog inte att skälla ut" -varför gjorde Jesus det då?
  Kolla gärna headlinepolitics och sök där på "antichrist" och läs alla kommentarer (nej, gör inte det, livet är för kort). Det är som man tror att något slags Monty Python hittat på alltsammans, men det är nog inte så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA är fullt av mäniskor som dragits in i olika dispensionalistiska villoläror. Vi talade om detta igår när vi såg en serie från Kanada om motorvägen genom Kaskadbergen (en jobbarkompis till Thomas tyckte min make påminner om den där räddningsledaren). Klimatet i Europa är ju skonsamt för människor men i Amerika stötte religiösa dissidenter från Europa på ett klimat som präglas av katastrofer och svåra väderförhållanden pga att alla stora bergskedjor går i nord-sydlig riktning. Det kan skapa snökaos i Florida och tropiska stormar i Kanada under vintern.

   Dessa människor blev då som besatta av Bibelns profetior om framtiden och många märkliga läror såg dagens ljus i spekulationerna kring den yttersta tiden.

   Det var där kristenheten först hörde talas om "uppryckandet" och visst hade det spekulerats kring vem Antikrist var och de flesta tyckte Nero stämde in på alla sätt. Men i USA började man också spekulera i hur det skulle bli att lämnas kvar Mormoner, Jehovas vittnen, ännu värre sekter men också otaliga pentekostala sammanhang blev helt fixerade vid olika "left behind" skräckscenarion som kulminerade under kalla krigets intensivaste år. Det fanns till och med virrpannor som menade att Gorbatjov var Antikrist pga sitt födelsemärke i pannan. Håhå, ja ja.

   USA är ju också alla slags konspirationsteoriers yngelkammare på jorden. Troligen pga en slags nedärvd misstänksamhet mot allt som liknar politiskt ledarskap; de virrpannor som röstar på Trump tror absolut på alla slags konspirationsteorier också. Foliemössa på i dessa sammanhang, ibland i form av en Ku KLux Klan-hätta.

   Det trista är att världens unga hjärnor(kan sitta i gamla huvuden) så lätt tar till sig allsköns svammel från USA.

   Radera
 3. Kollade lite..verkar vara många rädda desperata människor i USA nu , gene skrev så här häromdagen som ju är amerikan han med.

  http://prophetgene.blogspot.se/2016/02/visionless-people-are-perishing-running.html

  Verkar för mig som att många Amerikaner känner av att hemlandet knakar i fogarna, att vissa då löper amok och dillar om antikrist är ju ingen större hjälp, om trumph kommer till makten och ekonomin går till häcklafjäll skulle det nog vara bättre att sätta riktig fart med hemma odlande som jänkarna nu tränat på några år och organisera sig i mindre grupper ifall samhällstjänsterna faller isär.

  SvaraRadera
 4. Det som är bra med Trump är att saker och ting blir så tydliga.

  SvaraRadera
 5. Skulle tro att kristna trumpianer (eller cruzianer mfl) mer än någonting annat är oerhört rädda. Så rädda att de blir aggressiva och ibland paranoida. De ser Trump som en mäktig romersk legionella som med rå styrka ska försvara dem mot den onda sekulära världen, eller rentav spränga den sönder och samman. De struntar i innehållet, det är Trumps "muskler" de vill ha.
  Man skulle annars kunna tänka sig att just kristna vore mer trygga, mindre rädda i grunden, de borde kunna vila lite i att det blir ett lyckligt slut, men istället verkar det vara tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara "legionär" inte "legionella"

   Och jag menade mer "centurion" tror jag.

   Radera
  2. jo kan bero sig på en del knasiga "end time" teologier som verkar florera i usa antikrist ska komma jorden förgås i eld och sådant konstigt :) är väl för trygg i mig själv och från början bondgrabb så har svårt att begripa att kossor höns och hästar ska brinna, för vad ont har dom gjort ;)..regeringsmakter och råkapitalism må segla sin skuta på grund så att nya saker ser dagens ljus mer i harmoni med vad jesus lär , tror jag. det sägs ju att den politiska eliten alltmer fjärmar sig från vanligt folk i usa och tror inte Trump är undantag.Kan ju så klart innebära något väldigt dåligt att ett gäng rika gubbar och tanter ägnar sig åt att käbbla om sånt som inte berör folk riktigt eller att vi börjar få se folkledare titta fram eller att folk får ta ödet i sina egna händer när det gäller dagligt bröd,pensioner,sjukvård om makt havarna inte längre gör sitt jobb.

   Radera
  3. De här populistdemagogerna är till gör att manipulera och exploatera människor som är rädda. Men visst har de rädda och irrationella ett eget ansvar också, de är inga zombies.

   Radera
  4. Ja låt oss visa att kärleken driver ut räddhågan! Vore det inte en paroll för oss tre musketörer? Kristi krlek gör ju att det inte finns något att vara rädd för. Hittar du en kristen som skräckslaget inbillar sig att Trump är en slags frälsare med sina nya Berlin-murar kan du nog vara säker på att relationen till Jesus är lite lagom störd och avlägsen.

   Radera
 6. Angående "antikrist" så finns det exakt 3 bibelställen som är väldigt korta och allmänt hållna. Snarare som att alla som förnekar Jesus utgör antikrist. Allt annat är fria fantasier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Som om vår uppgift är att hitta exakta personen vi ska väl rensa i vårt inre så ingen liten anti.krist sitter där och domderar om "left behind"-teorier frö att skrämma folk.

   Bibeln upprepar "var inte rädd/rädda" 79 gånger som bekant. Ett heligt tal för dem som gillar numerologi= 72 är 12dussin Israels tolv stammar hade 12 domare var. återstår 7 till 79 och det är ju himlens tal =3 plus Jordens tal = 4 tillsammans. Se där, vi kan hitta på en helt egen lära kring att inte vara rädda bara genom denna lilla räkneoperation=)

   Radera
 7. Exakt Klaus både sådant som antikrist eller vilddjurets tal 666 eller att djävulen skulle ha fruktansvärd makt har en del utvecklat ett ohälsomamt fokus på som att bibeln inte skriver om annat , men precis som du säger om antikrist är det fria fantasier. men kristna bör inte vara sysslolösa så dom driver runt och sysslar med spekulationer som dessa tydligen gör som du nämner , bibeln är full av maningar till goda saker.och vara upptagna med goda ting

  Därför skall ni trösta och bygga upp varandra, så som ni ju också gör 1 Thessalonikerbrevet 5:11

  Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung med tacksamhet Guds lov i era hjärtan. Kolosserbrevet 3:16

  Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut / jesus

  Så vi kristna behöver verkligen inte vara sysslolösa med BRA arbete.om folk nu är övertygade att det går åt pipan kan man ju göra något kreativt av det också som vissa "preppers" =)

  SvaraRadera
 8. Trösta och bygga upp. Amen x 100

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, självupptagna grubblerier anstår inte Kristi efterföljare. Vi ska göra gott och hjälpa alla då finns lite tid till dispensionalistiska villoläror.

   Trösta och bygga upp varandra, det tycker jag ni gör med mig, kära syskon=)

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. https://www.youtube.com/watch?v=aVWT37xrr2A

  =) =)

  Gillar kommentarsfältet som tycker att tandläkare och läkare borde praktisera samma vana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut och inte bara vårdyrken tänk om kronofogden också tog till sig det sättet att ta hand om utblottade människor.

   Radera
  2. Sannerligen bra sagt Alma =)

   Radera
  3. Oj vad många filmer om drabbade djur. Vågade titta på några och de hade tack och lov lyckliga slut.

   Bra idé med kronofogden på ett sätt men vem skulle orka med den kluvenheten. .

   Radera
  4. Om fogden verkligen menat det att jobbet inte är skoj och beklagar och vill ge en kram hade åtminstone jag tyckt det var rätt rart, visar ju om inte annat att just den utmätaren har hjärta . vi hade annars ett rätt intressant snack på jobb om rättskänsla. Ett arbetar par som köpt hus,någon av dom blir sjuk och man klarar inte av lånen längre,huset lyckas man inte sälja vilket leder till livslångt lidande och straff i form av liv på existens minimum och resten tar fogden...livet ut om skulden kräver det. om man våldtar någon och fördärvar personen för livet får man några år i fängelse sedan är man fri. slutsats ? pengar är viktigare än människo liv i svea rike uppenbart

   Radera
  5. Precis så är det. SE på Stureplansmördarna av vilka de flesta var ute skuldlfria efter 6-8 år. Jag känner dessutom fler aom lever i evig skuld UNDER existensminimum pga otur och Livets ords tomma löften. Ingen nåd att vänta där inte.

   Radera