Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 27 mars 2016

Kristus är uppstånden!

När Hr. Bråddjup vaknade firade vi mer stillsamt med frukost på bron för då skingrades molnen och solen började värma.
Lukas evangelium 24:1–12 Men dagen efter sabbaten gick de i gryningen till graven med kryddorna som de hade gjort i ordning. De fann att stenen var bortrullad från graven, och när de gick in kunde de inte finna herren Jesu kropp. De visste inte vad de skulle tro, men då stod där två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev förskräckta och sänkte blicken mot marken, men männen sade till dem: ”Varför söker ni den levande här bland de döda? Han är inte här, han har uppstått. Kom ihåg vad han sade till er medan han ännu var i Galileen: att Människosonen måste överlämnas i syndiga människors händer och korsfästas och uppstå på tredje dagen.” Då kom de ihåg hans ord, och när de hade återvänt från graven berättade de alltsammans för de elva och alla de andra. Det var Maria från Magdala och Johanna och Maria, Jakobs mor. Även de andra kvinnorna i deras sällskap talade om det för apostlarna. De tyckte att det bara var prat och trodde inte på dem. Men Petrus sprang genast bort till graven. När han lutade sig in såg han bara linnesvepningen ligga där, och han gick därifrån full av undran över det som hade hänt.
Sedan for vi på gudstjänst och utanför kyrkan fanns detta jättepåskägg.
 Johannes evangelium 20:1–18 Tidigt på morgonen efter sabbaten, medan det ännu var mörkt, kom Maria från Magdala ut till graven och fick se att stenen för ingången var borta. Hon sprang genast därifrån och kom och sade till Simon Petrus och den andre lärjungen, den som Jesus älskade: ”De har flyttat bort Herren ur graven, och vi vet inte var de har lagt honom.” Petrus och den andre lärjungen begav sig då ut till graven. De sprang båda två, men den andre lärjungen sprang fortare än Petrus och kom först fram till graven. Han lutade sig in och såg linnebindlarna ligga där men gick inte in. Simon Petrus kom strax efter, och han gick in i graven. Han såg bindlarna ligga där, liksom duken som hade täckt huvudet, men den låg inte tillsammans med bindlarna utan hoprullad på ett ställe för sig. Då gick också den andre lärjungen in, han som hade kommit först till graven. Och han såg och trodde. Ännu hade de nämligen inte förstått skriftens ord att han måste uppstå från de döda. Lärjungarna gick sedan hem igen.
         Men Maria stod och grät utanför graven. Gråtande lutade hon sig in och fick då se två änglar i vita kläder sitta där Jesu kropp hade legat, en vid huvudet och en vid fötterna. Och de sade till henne: ”Varför gråter du, kvinna?” Hon svarade: ”De har flyttat bort min herre, och jag vet inte var de har lagt honom.” När hon hade sagt det vände hon sig om och såg Jesus stå där, men hon förstod inte att det var han. Jesus sade till henne: ”Varför gråter du, kvinna? Vem letar du efter?” Hon trodde att det var trädgårdsvakten och svarade: ”Om det är du som har burit bort honom, herre, så säg mig var du har lagt honom, så att jag kan hämta honom.” Jesus sade till henne: ”Maria.” Hon vände sig om och sade till honom: ”Rabbouni!” (det är hebreiska och betyder mästare). Jesus sade: ”Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder och säg dem att jag stiger upp till min fader och er fader, min Gud och er Gud.” Maria från Magdala gick då till lärjungarna och talade om för dem att hon hade sett Herren och att han hade sagt detta till henne.

Lyssna på dagens Andliga sånger. Jag tokdansade på morgonen tillsammans med solen, trots att den inte syntes bakom molnen förrän efter gryningen. Nu är det så att även om molnen skymmer solen finns den där och även om det kanske inte är så värdigt att tokdansa i köket så är det just vad en sådan här festdag är värd. Hur firade du denna skapelsens största fest?
Glad påsk önskar vi alla!

Påskhälsningar delades ut av Aron och Malte här i "Barda-kläder".11 kommentarer:

 1. Skön påsksöndag ni hade med det man kan önska sig en sådan dag

  Hälsar sambon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas din blev lika bra-minst! Vi var också på långresa till Föräldrafika med Aron och allt känns mer hoppfullt nu.https://www.facebook.com/events/1112783028732902

   Radera
 2. ser ut som ni hade fint väder i påsk =)

  https://www.youtube.com/watch?v=WFKBOl0LfAA

  Nu bär det av till kolonin och sätta potatis :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för musiken Lars, lät inte alls som den lilla erfarenhet av ortodox musik jag har. Mycket mer småskaligt.

   Radera
  2. varsågod Klaus, misstänker att det är liturgisk musik som framförs vid gudstjänster och liknande då måste det vara småskaligt tänker jag, men har även sett jättekörer som sjunger hristos anesti, men passar kanske bättre för konsert eller lyssnas på skiva när det blir så där stort, sen gillar jag det nästan bättre när det är smått =) finns ju en del ortodox musik inspelad på engelska, så man förstår texten =)enkel men vacker, tycker jag om denna:

   https://www.youtube.com/watch?v=JsQSCXzqqbQ

   Radera
  3. Härligt!

   Jo vi har haft fina soliga dagar med mycket vind och därmed förångas mycket snö så vi får hopp om en vår.


   Tycker mycket om dessa harmonier med en orientalisk klang men också lite nordisk folkmusik-mässig. Frode Fjellheim et.al. har gjort ett intressant musikprojekt med syriska musiker som kan avlyssnas på sameradion: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/musiken-ska-fora-samman-olika-kulturer
   Där hörs det att ortodox musik skulle passa utmärkt med vår nordiska vemodston.

   Radera
  4. Om ni lyssnar på länken från Andliga sånger så kommer en barnkör som sjunger Christos Anesti, helt underbar version!

   Radera
  5. Intressant projekt Alma ,bra integrations arbete också tror jag =)

   Radera
  6. Ja och så sant: Kristus är sannerligen uppstånden!

   Radera
 3. Versionen i Johannes, där en lärjunge, "den som Jesus älskade" sprang fortare än Petrus för att till sist vänta in honom, bär verkligen det självupplevdas prägel.

  En sådan vardaglig detalj hittar man inte på om man har propaganda som agenda.

  Lite märkligt dock med det där återkommande "den lärljunge som Jesus älskade". De andra då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag tänker ändå att det är rätt gulligt att Johannes kände sig så där jätteälskad.

   Radera