Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 25 mars 2016

Fullbordan

Andrea Mantegnas bild av korsfästelsen igen, altartavla målad 1457-1459.
Lukas evangelium 23:39–49 Den ene av förbrytarna som hängde där smädade honom och sade: ”Är inte du Messias? Hjälp då dig själv och oss.” Men då tillrättavisade honom den andre: ”Är du inte ens rädd för Gud, du som har fått samma straff? Vi har dömts med rätta, vi får vad vi har förtjänat. Men han har inte gjort något ont.” Och han sade: ”Jesus, tänk på mig när du kommer med ditt rike.” Jesus svarade: ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.”
       Det var nu kring sjätte timmen. Då blev det mörkt över hela jorden ända till nionde timmen, det var solen som förmörkades. Förhänget i templet brast mitt itu. Och Jesus ropade med hög röst: ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande.” När han sagt detta slutade han att andas.        Officeren, som såg det som hände, prisade Gud och sade: ”Han var verkligen en rättfärdig man.” När folkmassan som samlats där som åskådare hade sett vad som hände, vände de hemåt och slog med händerna mot bröstet. Men alla hans vänner, och bland dem kvinnorna som hade följt med honom från Galileen, stod på avstånd och såg alltsammans.

Johannes evangelium 19:23–30 Soldaterna som hade korsfäst Jesus tog hans kläder och delade upp dem i fyra delar, en på varje soldat. De tog också långskjortan, men den hade inga sömmar utan var vävd i ett enda stycke. De sade därför till varandra: ”Vi skär inte sönder den utan kastar lott om vem som skall ha den.” Ty skriftordet skulle uppfyllas: De delade upp mina kläder mellan sig och kastade lott om min klädnad.
       Det var vad soldaterna gjorde. Men vid Jesu kors stod hans mor och hennes syster, Maria som var gift med Klopas och Maria från Magdala. När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” Från den stunden hade hon sitt hem hos lärjungen. Jesus visste att nu var allt fullbordat, och för att skriftordet skulle uppfyllas sade han: ”Jag är törstig.” Där stod ett kärl som var fyllt med surt vin. De satte därför en svamp som doppats i det sura vinet på en isopstjälk och förde den till hans mun. När Jesus hade fått det sura vinet sade han: ”Det är fullbordat.” Och han böjde ner huvudet och överlämnade sin ande.

"Frälsare du som äger läkedomen för alla sår jag fick på stridens dag
kan jag ej komma till dig med min seger, så kan jag komma med mitt nederlag.

Kan jag ej rusa med den heta glädje som föds av tro rakt mot din öppna famn
så kan jag likt den blinde i sitt mörker dock ropa i förtvivlan högt ditt namn.

Kan jag ej barnsligt ta emot din värme, törs jag ej lyfta blicken upp mot dig
så kan jag sjunka ner i bot och ånger och bedja. "Frälsare , ta hand om mig!" Sv.Ps 232
 Bach Johannespassion den första delen.

4 kommentarer:

 1. Citerar trubaduren Walter från 1100-talet som i sin sång om Palestina konstaterar att : här fast än ren lät han sig döpas för att människan skulle bli ren ,här lät han sig säljas för att vi skulle köpas fria.

  Intressant med brottslingen som efter en misslyckad karriär vänder sig till jesus och får löfte om paradis redan samma dag, jesus är ju inte precis sur och besvärlig mot dom som vänder om :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det finns inget "stå ditt eget kast"-resonemang hos Jesus.

   Radera
 2. Rövaren förmådde smärtan i att vända om och öppna sig. Och då kunde han "stå ut" i Jesu närhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den rövaren räknas som helgon i de gamla kyrkorna och ven av mig. En sann förebild är han för alla. Att i det läget inte bli bitter är sannerligen ett gott exempel.

   Radera