Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 23 mars 2016

Sjuka hästar


Maten en ständig källa till oro i år. Speciellt Chateau som inte får äta med Gyllir och dessutom undviker honom har blivit tunn i vinter. Hon får ständigt byta hög att äta från. Därav sprider jag hö i hela stora hagen så de får extra motion.
Årets höskörd har jag fått avhandla tidigare. Höet i år är i näringsinnehåll ungefär som halm och till och med Chateau har tappat muskler och hull så hon måste äta kraftfoder, veteranmix för avmagrade hästar, hon såg ut som ett spjälstaket innan dess. Trodde ärligt talat att detta aldrig skulle hända henne som sedan länge varit för tjock. Idag red jag henne för första gången på länge, mest ledde jag bara runt henne på skoterspåren som nu är betonghårda pga minusgrader efter tö men några minuter jobbade vi styrketräning och klättring på hemvägen.
Smilla har fått enbart markträning de senaste dagarna efter stallvilan sedan hon blev akut sjuk i söndags.
Sedan blev Smilla sjuk i magen igen av en ny torrare höbal fast jag blandade med gamla balen. Men Gyllir bröt sönder staketet så de åt fritt från nya balen och sedan var koliken ett faktum, troligen eftersom hon glömde dricka, som är vanligt att hästar gör vintertid. Coliten hade inte kommit tillbaka konstaterade veterinären. Hon berättade också att årets hö är ett stort problem för många hästar, inte bara Chateau har fallit ur de flesta måste ge kraftfoder till sina hästar i år.
Tjock Chateau på enbart magert bete och vatten.
Smalare Chateau som nu ser betydligt bättre ut än för några veckor sedan. Har inga bildbevis, det är nog tur, jag skulle bli fråntagen vårdnaden om det kom fram hur tunn hon blivit av fri hötillgång utan kraftfoder denna vinter.
Nå så här är det nu, alla tre fick Irish Mash tre gånger om dagen efter en vecka en gång om dagen, extra vitaminer till mineralerna och lucern mix med extra olja. Gyllir får mindre mängd än de andra men även han visar tecken på undernäring trots ständiga mineralgivor året runt så han får en dl veteranmix han med och hö får de äta obegränsat just nu. Ingen av dem är tjock men Smilla som ätit kraftfoder hela tiden är åtminstone inte mager så mashen kan vi inte hoppa över för en enda av dem fast för Smillas del handlar det om magen, hon får nu mash morgon och kväll. Utan mash strejkar Smillas mage med katastrofala följder.
Till och med Gyllir får extramat och det blir långa promenader innan jag sitter upp och rider kortare sträckor för han är tagen av att äta hö som mest liknar halm i näringsinnnehåll. En dag blödde han lite näsblod när jag töltade honom en kort sträcka, så nu är det lugna puckar tills han fått specialfoder för fånghästar som jag törs ge i större givor. Usch, vilket oår!6 kommentarer:

 1. Oj....
  Beror det näringsfattiga höet på något slags missväxt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja här regnade det bara i månader och det är solen som ger näringen. Gräset växer jättebra men blir "tomt på innehåll".

   Radera
 2. oj smilla börjar se ganska rubust ut numera inte så spinkig längre :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo hon växer och står i för hon har ju fått extramat hela vintern och blir ibland instängd med jättegivor medan de andra har fått begränsat med hö. Så är icke längre fallet.

   Radera
 3. Svar
  1. Ja nu är de bättre men höet sämre-suck! Varje ny bal man öppnar är en överraskning och senaste är inte bra alls.

   Radera