Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 12 december 2015

Alexis de Tocqueville – De la démocratie en Amérique

I dessa mörka tider behöver jag luta mig mot de gamla teoretikerna. För mig är en god
samhällsanalys väl så underhållande, och trösterik, som saker som andra tröstar sig med, typ en kopp varm choklad. Idag får min varma choklad vara De la démocratie en Amérique av Alexis de Tocqueville (1805-1859).

Karl Marx några decennier yngre analys av det kapitalistiska samhället står sig tyvärr ännu och på samma sätt tycker jag de Tocquevilles analys av demokratin, med både varningar och förhoppningar om demokratins framtid, står sig. Dessutom är hans oförståelse för att slaveri kunde accepteras i en demokrati djupt sympatisk, själv var han mycket starkt engagerad mot slaveri i alla former.  Han förutsåg också att demokratin skulle utvecklas till att gälla för alla raser och för kvinnor likaväl som för män enligt demokratins egen inre logik och där fick han ju rätt, tack och lov.

Tyvärr har vi denna andra adventsvecka sett hur han fick rätt i sina varningar också. I de senaste valen har högerpopulismen gått starkt framåt i Frankrike. Marine le Pen har vunnit många distrikt med sitt nationalpopulistiska Front National. De Tocqueville varnade just för denna avart av demokratin, när bildning och kultur får stå tillbaka för galna ovetenskapliga resonemang som stryker människors bekvämlighet medhårs med ett onyanserat missnöje utan att presentera verkligt konstruktiva förslag. Han var således rädd för att demokratin kunde leda till populism, bildningsförakt och ett förakt mot det vi kallar finkultur och där hade han ju rätt.*

De Tocqueville diskuterade också religionens roll i USA respektive Europa. Han menade att demokratin i USA byggde på föreställningen att religion stod för frihet medan motsatsen gällde i Europa. Av detta drog han slutsatsen att religionen uppfattas som något som gör den enskilde fri i en sekulär stat medan motsatsen gäller i en stat med något som liknar statskyrkosystem. Han menade att detta var förklaringen till den stora religiositeten i USA medan sekulariseringen redan under de Tocquevilles liv börjat träda tillbaka i Europa och trots icke-sekulära stater blev människorna sekulariserade medan USAs sekulära statsskick ledde till en större folklig religiositet.

Jag tror de Tocqueville hade helt rätt i det. Kristendomen har aldrig haft något att vinna på att gå i ok med statsmakterna. De Tocquevilles mest citerade tes numera är nog ( i engelsk översättning):  "I studied the Koran a great deal. I came away from that study with the conviction there have been few religions in the world as deadly to men as that of Muhammad." Så blir stackars de Tocqueville missbrukad av de främlingsfientliga populister som han själv inte hade något alls till övers för. 

Det Alexis de Tocqueville skrämdes mest av i islam var det faktum att Kalifen också ska vara den världsliga fursten.** Alltså just det som Sverigedemokraterna menar att kristendomen ska stå för när de hyllar psalmen "Fädernas kyrka" nämligen en slags statsreligion totalt hopblandad med statens maktanspråk. Gud bevare oss för ett sådant återfall i kyrklig makt, för är det något som är tydligt i Adventstid är det att Jesus aldrig ville bli en jordisk kung. Den som föddes i ett stall, red på en åsna när han skulle kungahyllas och sedan dog en förbrytares och slavs död på ett kors har tydligt visat att den falskaste religionen är den som blandar världslig makt och andlig makt. Visste man det inte tidigare så har väl Daesh med sitt våldskalifat praktiskt fått redovisa konsekvenserna av en sådan fusion i grymmaste detalj. 
*Bert Karlsson, som för mig personifierar allt detta, blev ju demokratiskt vald till Riksdagen på 1990-talet. Jag minns ännu ett inslag i Godmorgon världens satirprogram På håret när Billy Butt var på tapeten pga sina våldtäkter mot unga artistaspiranter och då maskerades som "nöjesprofilen" i pressen. På håret travesterade detta : "Bert Karlsson träder fram, det är jag som är missnöjesprofilen".

**"Le mahométisme est la religion qui a le plus complètement confondu et entremêlé les deux puissances ; de telle sorte que le grand prêtre est nécessairement le prince, et le prince le grand prêtre, et que tous les actes de la vie civile et politique se règlent plus ou moins sur la loi religieuse. (C'est) la cause première du despotisme et surtout de l'immobilité sociale qui a, presque toujours, fait le caractère des nations musulmanes et qui les fait enfin succomber toutes devant les nations qui ont embrassé le système contraire."
Alexis de Toqueville Notes sur le Coran et autres textes sur les religions


35 kommentarer:

 1. Helt sant Alma, gamla stadskyrkan var väl också en typisk organisation med hiarkisk struktur,människor på 1800-talet var ofta rädda för prästen som hade makt på olika sätt. Amerikanerna hade ju tidigt "färgade kyrkor" med gospel och väldigt levande spiritualitet, jag tror att "simple Church" är en bra fortsättning i sådan god anda:

  https://www.youtube.com/watch?v=0SFyBivDlc8

  Ett brödra/systraskap eller storfamilj hellre än organisation
  i sådana "familjegrupper" finns inte mycket att hämta för äregiriga som söker bra löner och fina pensioner, ledarna är sådana som måste tjäna om det ska fungera i en familje gemenskap och frihet finns att låta den helige anden att göra sitt arbete.Alla kan vara med som levande stenar.istället för passiva åskådare när pastorteamet sköter rulliansen.

  Säkert en dröm för SD:are där kyrkan står som garant för "kristen kultur"

  https://www.youtube.com/watch?v=KWgF0ECFPAE

  Men läser man undertexten ser man hur totalt omöjlig denna dröm är som kungen krävde och hur "pervers" sådan kristendom blir, för gud sänder inte soldater mot människor exempelvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken förfärlig vantolkning SD:arna gör av Luthers Psalm också. Minns en underbar tolkning av en elev som såg Vår Gud är oss en väldig borg som ett soundtrack till Sagan om ringen. Han läste texten just som Luther menade, som en psalm mot ondskan, inte mot arméer från andra länder.

   Kungsmetaforer och krigsmetaforer i kristna sammanhang fungerar helt enkelt inte längre. Uschiamej så fel det blir när Kristna lämnar sin ursprungliga pacifism. Då blir det bara Daesh av alltihop.

   Radera
  2. Det kanske märks på årets kalender att jag läser Magnus Malm just nu: Som om Gud inte finns. Simple church verkar vara det Malm , och jag, anser vara kyrkans framtid. Tillbaka till statskyrkan är en förfärlig hädelse anser jag. Gud kunde använda även den blasfemin en gång, men nu är det inget vi kristna borde gilla. "Kristen kultur" är i grunden anti-nationalistisk och egalitär, inget som stämmer med SDs visioner.

   kristendomen vantolkas av nationalpopulister på samma sätt som de Tocqueville nu missbrukas i antimuslimska syften. Om de åtminstone citerade honom som mot islamismen och jihadismen, det är ju just det han kritiserar, inte den enskilde som råkat födas i en muslimsk familj.

   Radera
  3. Exakt Alma,blir en sammanblandning av makt och religion som blir väldigt fel , som du helt rätt säger blir precis som Daesh. Jag har försökt säga till kristna länge som tycker krig och vapen i Jesu namn är ok hur sjukt och fel det blir, men alla fattar inte än :) vilken fruktansvärd dubbel moral det blir, alla kyrkor bedriver missions verksamhet där just krig/inbördes krig är det som förstör, om vi ber att guds rike ska komma på jorden som redan är i himlen erkänner vi att det också finns ett glapp mellan himlen och jorden om vi ska vara med och försöka stänga det glappet är ju sådana saker som krig svält förstörda infrastrukturer vi har att kämpa med.Vad nytjar det att vi kristna skänker en get till fattiga om vi med andra handen lovprisar vapenskrammel.

   Stålfarfar igen:

   https://www.youtube.com/watch?v=N1tEj6pVe1E

   Radera
  4. Det är ju en frihet vi har i kristendomen som saknas i Islam, där MÅSTE kalifen också vara påven. Därav bråket om vem som är den rätte kalifen mellan shia och sunni.

   Och den friheten ska vi inte ge bort, se bara på hur knasigt det är nu med Rysk-Ortodoxa kyrkan och Putin. Stålfarfar är en mycket bättre förebild än de som hävdar att det finns Heliga mord och att krig kan vara rättfärdiga. Kanske är vissa krig nödvändiga (att låta Hitler hållas hade inte varit en bra idé) men kristendomen är pacifistisk och vi har ingen rätt att mörda i någons namn, allra minst Guds.

   Radera
  5. Stålfarfar rules, vilken fantastisk dialekt!

   Radera
  6. Gameldags bred skånska talat på landsbyggden i norrvästra skåne , läste på en hemsida att stålfarfar i sina yngre dagar var fattighems föreståndare och man får en uppfattning då hur jätte gammal han var =)

   Jag tror det är svårt med krig och politik ofta ryker sanningen först, Hitler sa till tyska folket att han blivit attackerad så kriget var bara självförsvar menade han och tyska folket kunde så klart inte kolla upp om han talade sanning, usa i Irak kriget, hävdade att irak hade massförstörelse vapen , som visade sig vara lögn, men visst fick ju usa mer olja och baser/kontroll i området.och många krigsveteraner som idag tigger på gatan hemma i usa förstörda i psyket fick ju betala för sina landsledare som ville ha lite mer makt.
   Men folk som aldrig är loosers är sådana som raul Wallenberg, oskar Schindler,varian fry , menar jag =)

   Med tysk pappa och farfar som blev krigsskadad vid Leningrad och fick gå hem till fots till tyskland fick jag berättat för mej att ett äldre rysk par troligen ortoxa kristna tog in farfar som var 19 då och lät honom vila och äta och skyddade honom från ryska trupper, om en tysk soldat ensam blev påkommen på rysk mark ansåg man att han troligen var en spion och dom blev avrättade utan rättegång , när farfar var frisk nog och trygg fortsatte han till fots hem, hjältarna var det äldre ryska paret menar jag.Som aldrig behöver skämmas för sina gärningar.

   Radera
  7. Vilken fin berättelse om din farfar som mötte "paret Panov" tänker då på Leo Tolstojs julsaga "pappa Panovs stora dag". Vi hade den när de tre äldsta var små i EFS-förlagets bilderboksutgåva en oförglömlig favorit, men den blev sönderläst. Nu valde yngste sonen Guds lille narr, en medeltida legend med illustrationer av Tomie de Paola, också den med kristet budskap, som favoritjulbok till skolan. Du har så rätt, handlingar som den detta par gjorde mot din farfar förblir i evighet.

   Ja. han fick vara med om mycket den gode Stålfarfar. att leva mer än ett sekel när hela Sverige blev förvandlat från ett stort fattighus till värlfärdsfolkhem.

   Radera
 2. Måste kolla den där boken av Magnus Malm =)Håller helt med om simple Church.Stämmer som du säger ingen kan rå för att man föds i en muslimsk familj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen läsvärd. Fördjupar bibeslstudierna från poddarna från HÖNÖ i somras. Men lyssna gärna där också för han är en god talare. Han berättar mer om sina hästar på Hönö, det tycker ju jag är bra=)
   http://www.honokonferensen.se/media/arkiv-2015/

   Radera
 3. p.s sedan vad jag förstått av politiska system så har usa från början haft en regeringen som sköter viss minimal samhälls service och det mer ligger på privata aktörer att agera socialt skyddsnät (på gott och ont) medans vi här i Sverige har en slags konsensus makt, vad eliten tycker så måste alla leva. Ett emempel: en organisation som ville bygga ett miljöhus testade med Sverige med regelverket var så besvärligt och erkännde inte avikelser eller experiment byggen, så denna organisation valde att bygga huset i ett land som tillåter vanliga medborgare att vara ansvariga för sina egna liv och husbygge.Så man valde ett annat land till slut som ger medborgare mer egen ansvar.

  Jag tror att usa:s system fostrar mer "vuxna människor" medans vi här i Sverige ska behandlas som spädisar snällt ha napp i munnens och vara tysta medans eliten sköter hur vi bör leva =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt har två sidor, jag tror ju på generell välfärd och ser verkligen fram emot hur det blir med medborgarlönsförsöket i Finland. Det tror jag kan göra människor med handlingskraftiga. tex vågar man kanske starta företag elelr jordbruk om man vet att man inet ställs på bar backe om det inte funkar direkt. Alaska har emdborgar lön sedan 1984, även på andra plaster har detta varit en bra väg att gå. Idén i Finland är att alla bidrag tas bort och ersätts av medborgarlönen som inte behovsprövas på samma sätt som barnbidraget idag. Detta sparar administrativa kostnader och ger människor egenmakt på ett helt annat sätt än när de ska söka bidrag med mössan i hand. Skulle vi haft det systemet hade flyktingmottagning varit betydligt billigare. Märkliga idéer om att ensamkommande flyktingungdomar ska ge kommunerna 48.000 kronor per månad i statsbidrag är ju vansinne. Det måste en SDare ha hittat på.

   Radera
  2. Låter intressant med medborgarlön, läste lite om det förut i "fria tidningen"

   http://www.fria.nu/artikel/98524

   försöket i Namibia verkar har fallit väl ut som näms i artiklen. Har grubblat på det lite förr,läste om Regissörer james Cameron som numera är så pass ekonomisk oberoende att han kan arbeta med vad han brinner för ,som är djuphavs dykning och utforskning av djuphavet och jag tänkte då att sådant är ju med nuvande system resarverat för dom som är ekomomiskt oberoende = dom rika. Men tror att medborgarlön skulle ge folk så pass mycket trygghet att man kan öppna något eller arbeta med något man verkligen brinner för, som jag misstänker är mer "lönsamt" för samhället än låt oss säga att någon står vid ett löpande band för att personen har piskan på ryggen att gå dit och måste för att betala räkningarna.

   Radera
  3. Ja, precis! Dessutom behöver ingen skamset vända ut och in på sitt liv för att överleva om de blir arbetslösa eller sjuka.

   Radera
 4. Men det blir lite konstigt också om de troende INTE ska beblanda sig med politik alls. Jag har inte läst Malms senaste bok, men i ett par av de tidigare så talar han FÖR att de troende ska beblanda sig med politiken. Själv skulle jag säga ja till det men samtidigt anse att troende ska undvika det politiska SPELET och särskilt ska kyrkan som en större rörelse akta sig för spelet och den korruption som så gärna smyger sig på.
  Men jag vet inte om det resonemanget hjälper heller.
  Korruption tycker jag mig se i mitt eget liv också, inte enbart som kompromisser med andra utan också med mig själv etc.

  Men jag lutar ändå åt att kristendomen måste akta sig för att förlora sin sälta i dessa sammanhang.
  Ett av problemen med Islam är precis det att de menar att politik,samhälle, religion ska vara ETT. Vid första anblicken tänker man att detta måste ju vara rätt, men vi vet faktiskt inte vad Gud anser i alla sammanhang, vilka tolkningar av texterna som är rätt mm mm. Det föreligger en spridning i befolkningen avseende tolkningar och praxis och när var och en är bergsäker på att den egna uppfattningen är den enda rätta - då ligger inbördeskriget runt hörnet.

  Öht så verkar det alltmer bli så att man identifierar sig med sina uppfattningar. Det är inte "här är jag och detta är mina uppfattningar" utan "jag ÄR mina uppfattningar", de ÄR jag, min Identitet.

  Och det där sistnämnda, Identitet, det verkar vara grejen nuförtiden, både till höger (nationalism) och till till vänster (hbtq). Eller om man är AIKare eller Djurgårdare etc.
  Inte för att detta med identitet är helt nytt, men det verkar ha ökat. Ett tecken på oroliga och förvirrade tider? Det finns ju de små identiteterna, t ex att jag är 50-talist och Upplänning, men jag menar förstås något mycket mer laddat och liksom heligt och mycket aggressivt när det ifrågasätts, eller tom måste dela utrymme med andras Stora Identitet.

  Hörde på kulturnytt i bilen häromdagen. Någon som talade om att kulturdebatten blivit till ett självspelande piano som ingen egentligen är intresserad av att lyssna på, det handlar bara om att "Markera" sig hela tiden. Plink plonk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du också tycker så om identitet. Jag har utvecklat en allergi mot ordet. Det är ju bara att låsa fast människor i något en obestämd makt i rummet har bestämt åt oss. Jag brukar tänka på psalm 45 11-12: Hör, min dotter, lyssna och lär!
   Glöm ditt folk och din släkt!
   Kungen åtrår din skönhet,
   han är din herre, böj dig för honom!

   För mig räcker det att vara Guds barn och det kan alla bli, så vi behöver inte yvas eller skämmas för det. Och vi hör alla ihop.

   Jag tycker också, precis som du, att kristna absolut ska engagera sig politiskt, det gör jag själv och jag välsignar varje kristen som tar på sig slitsamma politiska uppdrag. Däremot är Frankrike, Sverige och USA med sina sekulära stater bättre system för människor att leva i för alla. Islams mål blir en hemsk Storebrorstat där staten kan använda Gud som storebror: "Gud ser dig" "Paradis eller Helvete, du väljer; om du lyder Kalifen blir det Paradis för dig, annars..."

   Sedan kan jag aldrig tro på heliga krig även om Paulus såg statens svärd som en nödvändig lösning på laglöshetens problem. Och han talade om bitvis rätt galna makthavare som förföljde kristna med friskt mod, så något måste det ligga i det. Ändå är den kristna grundhållningen pacífism och kristendomen kan varken försvaras eller utbredas med svärd, Guds rike är annorlunda.

   Radera
  2. Här skrev jag lite om identitetsraseriet: http://barockbloggen.blogspot.se/2015/12/virginia-hamilton.html

   Radera
 5. Vad jag menar med det sista stycket är att det även där bara handlar om att markera Identiteten, inget annat.

  SvaraRadera
 6. Man kan ju försöka bygga ett demokratiskt samhälle med alla sina olika synvinklar med nedanstående attityd hämtat från ett kristet forum. Lycka till, säger jag till det projektet!

  Fastän det är inte roligt. Kristen jihadism, liksom....

  ****

  JESUS: "Ert tal skall vara ja, ja, eller nej, nej". Klart och ENTYDIGT med andra ord, ingen glidande, som t.ex. i tennis: boll in eller boll ut? Det avgör frågan. Korrigeringsinstrumentet är Bibeln, Guds Ord! Innanför eller utanför Bibelns Ord: "Inte utöver vad SKRIVET är".

  Exempelvis Katolicismen? En lära innanför eller utanför Bibelns Ord? Utanför är det en villolära som skall "dömas ut": varna människorna för! då den leder FEL. Var finns de kristna ledare idag, som VÅGAR varna för falska läror? för att rädda Guds hjord undan dem.

  Herdar som frågar mer efter fårens bästa, än efter vargens! som inte är ryggradslösa? utan vågar stå upp för sanningen! Hur skall sanningen kunna komma till vårt lands folk, om inte genom sanningens Ords budbärare? Om deras basuner är otydliga, vem gör sig då redo till striden mot ondskan, om den inte ens är urskiljbar i landskapet, i grådasket."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomas Sjödin kallade dem som sa så här för "talibaner" och när denna stilla i landet vågar säga det, citerar jag glatt honom. Det är bara vissa ord som skiljer sådana kristna ( och vapenarsenalen), annars är det Daesh upp i dagen.

   Radera
 7. Klaus jag tycker inte att det är förjudet på något sätt att delta i politik , men att det finns problem i politiken med makt och våld som man måste förhålla sig till som kristen, men jag tror absolut att kristna kan vara sälta även i det politiska, jag själv har aldrig röstat men har ju intresse av koloni/odling ekologiskt och just inom den kristna sfären finns det mycket kunskap på den biten , munkar som i alla tider odlat själva , många av oss kristna gillar historia, hembygdshistoria osv som det med är en guldgruva när det gäller "närodlat" giftfritt m.m. den bok som jag och Alma håller på med om Per-Albin torp och självförsörjning kan säkerligen berika nutids politiker som har sådana funderingar =) Findhorn är ju en blandning av mycket, new age,kristendom vissa kanske buddister som hämtar näring i dom religionerna för sitt engagemang.Findhorn är ju en NGO = non-governmental organization och studeras av FN så man kan säga att politiker försöker lära sig något av denna andlig kommunitet.

  Den sista biten du har uppe verkar vara katolikhat som finns här och där fortfarande hos vissa , fast än att katoliker i sverige idag är en vanlig företeelse, kanske kan fungera som en gemensamt kitt ibland likasinnade som odlar sådan avsky som en del av sin gudstro, när jag läser det så känns det ju väldigt sektigt ;) man kan vända på steken klaus det är inte lätt att prata med folk och få dom att ta sitt förnuft tillfånga ,men sen kan man ju låta folk hålla på som dom själva vill dom är ju vuxna och måste till slut ta ansvar för sitt eget liv. för ett tag sedan fanns det en skribent som hette tommy Dalman i tidningen "världen idag" som hade sin krönika där och fanns knäppskallar där som en del andra internet kristna som menar sig vara hädelsejägare och ägnade sig åt att hata, hörde att Dalman polisanmälde många av dessa ,utan att höra hur det gick sen reflekterade jag att det slutar väl så för en del kristna i polisens register för att man ägnar så stor del av sitt liv till hat och förfölja andra kristna, man kan ju hoppas dom vaknar till insikt efter att ha betalat böter och ev avtjänat fängelse att hat och förfölja andra leder fel och gör dom inte det lär dom sitta mer i fängelse och vem tror i slutändan på en "kristen" som har ett brottsregister långt som en toa rulle såå jag menar mycket saker löser sig om folk får vara vuxna i sitt eget liv och får svara för sina egna åsikter/ gärningar. bättre då att bygga något positivt själv .

  SvaraRadera
 8. p.s sen kan jag ju delvis förstå detta med inbördeskrig ,och talar då utifrån egen erfarenhet att dom flesta människor har någon form av drömmar eller bestämda upfattningar av ett lyckligt liv , jag själv att få lov att leva enkelt, ha möjlighet att odla , leva självständigt, ett mer andligt liv. men i det rådande system vi har så florerar tanken att journalistkåren och politikerna bestämmer vad vi trivs med och hur vi får lov att leva och man är glad på att idiot förklara avikarna som jag kallar för politiskt fötryck. så jo innbördeskrig eller att det finns människor som inte ger så mycket för det gemensamma"demokratiska bygget" finns ju som jag då, ett alternativ är ju att journalisterna växer upp , bygger sin egen gated comunity där shopping/matrialism , köa hos arbetsförmedlingen och ha lönearbete är livets mening och mål och låta oss andra få ha vårat liv =) vore långt bättre att folk själva tog ansvar och levde sina egna dröm liv dom progaganderar för istället för att tvinga andra att leva deras liv. men en dag tar det nog slut när en liten elit ska topprida, anser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den dagen kommer. Fram till dess odlar jag gärna min trädgård och låter andra odla sin. Samtidigt kan inge vara en ö, som min älskling John Donne sa. Vi måste leva tillsammans och jag är så glad för varje männsika som troget stiger upp på morgonen, kör sin länstrafikbuss, städar sina toaletter (städet på skolan där jag bor är klippor!!!) sandar sina vägar, plåstrar om sina patienter, sköter sin kyrkogård och tar hand om andras barn för att lära dem att bli demokratiska stöttepelare och medborgare med ansvarstagande överst på agendan.

   Så blir också Guds rike synligt, et är jag övertygad om. Som den gode di Leva uttrycker saken: Vi har bara varandra. Och jag vill tillägga: och det är inte så bara. Vi har ju varandra och utan er, Lars och Klaus hade vissa veckor den här hösten och förvintern varit mycket tunga att genomleva. tack för att ni finns nu i Kaamos/Skábmas mörka tid.

   Radera
  2. Samma här Alma, det som stör mig är vissa journalister på DN och SVD som mellan varven har behov att idiot förklara människor som vill leva ett mera grönt naturnära andligt liv, vem har satt dom som gud i mitt liv vad jag får eller vill, det är ju det sämsta med vårt svenska demokratiska system att medborgaren anses inte vuxen utan ska vallas av media och politiker . Medborgaren är inte myndig nog att fixa vad han själv vill. Men jag vet vad jag vill och godtar därför inte dessa journalisters storebror fasoner och näpst utan kommer att fortsätta säga ifrån

   Radera
  3. Ja hela kapitalsimen faller ju om fler blir så där idiotiska så vi är väl lite hotfulla och förlöjligande får vi stå ut med. Jämt får jag höra just nu hur "naiv" jag är som tror att Sverige kan välkomna flyktingar från krig nu när vi är så utfattiga att vi bara kan lägga ca 70 miljarder på julhandeln och när vi har hela byar som står tomma och förfaller , inte bara här i norr utan också i Småland och Östergötland som jag sett med egna ögon. Kommunen där jag jobbar har jätteproblem med vikande befolkningstillväxt och Sverige sätter stopp för människor på flykt.

   Radera
  4. Eller tar man debatten när man har möjlighet varför journalister menar sig ha rätten att styra hur människor ska leva sitt liv här i Sverige, har man läst på innan så man vet vad man talar om, kan det också leda till förändring.om det verkligen är medias roll att förlöljiga människors livsval.

   Radera
  5. Jo, jag tar debatten, men då börjar ju en och annan SDare gråtande klaga på att deras yttrandefrihet är i fara för deras uppfattning om yttrandefrihet är att just deras åsikt ska få yttras fritt och aldrig bli emotsagd.

   Journalister i gemen verkar dock stå ut med att bli emotsagda, de är nog den sortens människor som gillar debatter som blir journalister. Sedan kanske man ska läsa en blandning av journalisetr för att få en större bredd, högerliberaler tycker ju som Tyko Jonsson att var och en som frivilligt ger bort något är kommunist.

   Radera
  6. Om man tycker illa om invandrare och kallar sig kristen får man nog räkna med att bli ifrågasatt när ens läromästare var jude ;)

   Ja man kan ju alltid resonera med dom stora tidningarna vad dom menar är pressetik för dom , på vilket sätt det ska bidra till demokrati i detta landet ifall man ska idiot förklara vissa grupper osv, ibland skriver man ju ut ursäkter i tidningarna . av dom artiklar jag läst i det flydda förstår jag att det var skogsmullar och liknande folk som provocerade ända in i märgen. och som då blev titulerade med domedagsprofeter,flummare,drömmare osv det vill säga idiot förklaring av folk som bor i ekobyar,per-albin torpare som jag och många fler, dock läste jag en journalist idag som inte tyckte det var god idee att trampa på vanligt folk och sedan göra billiga politiska poäng av det.utan han talar istället om att bygga förtoende inte riva det för journalistkåren, kanske en kung Salomon ibland journalisterna =)

   http://www.hd.se/kultur/2015/12/12/var-lilla-plats-pa-jorden/

   Radera
  7. Ja, det behövs nog en och annan påminnelse om att vanligt folk är en varierad skara som inte kan stoppas i ett fack. Du borde läsa Land och Dagen enbart en stund, där hånas inte vi alls. Det är skönt ibland. men det är bra att brytas också mot dem som tycker helt annorlunda, men i advent drar jag mig tillbaka och lyssnar inte på de där typerna. Allting har sin tid.

   Radera
  8. Land brukade jag läsa när mormor och morfar hade sin gård och minns den som bra, läser alltid dagen för jag uppskattar deras respektfulla sätt. Ska göra som du säger Alma ta upp Land läsningen.

   Radera
  9. Ja där finns ju S ara Bäckmo och på Lands bloggar finns ännu me rtips till och med för mig om hur man kan få grönsaker att trivas i norr: https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/agneta-odlar-nastan-allt-i-zon-7/

   Radera
  10. Oj ja den damens filmer har jag sett en del av på Youtube där hon berättade att familjen har färska grönsaker 7 månader per år. Jag tog en e-tidning så fick den direkt för 69 kr/månaden och sitter och läser i den nu, hittade en annons om en bok om självförsörjning direkt . Funderade lite själv vad jag lyckades med förra året,vad som kommer att vara till nästa år. Vitlök,lök,timjan.oregano,mynta,chilli peppar alltid något, hoppas det blir bättre potatis år nästa år jättebra bas livsmedel, tänker göra det enkelt för mig och försöka storodla gräslök och frysa in som fungerar precis lika bra som gul lök (har testat)men är lättare,billigare att odla än gul lök. Kul att det funkar att vara självförsörjande även i zon 7 som Agneta visar =)

   Radera
  11. Visst är det härligt med hennes trädgård i fjällen!
   men ett bedrövligt potatisår har vi haft, hoppas det blir bättre.

   Radera
 9. Jag dras mer till senapskornet och det syrade brödet och ett Guds Rike som växer inifrån och mellan de levande varelserna. Sedan finns det auktoritär religion, som kommer ovanifrån och utifrån och mer eller mindre vill tvinga sig på, vill underkastelse. Jag säger inte att sådant precis alltid är fel, det vet jag inte, men det syrade brödets strategi fungerar bättre i fler situationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis så, syrade bröd, frön som växer till sädesåkrar och träd där fåglarna kan bygga bo, det är det riket jag tror på. Sedan är ju Gud inte utan fantasi, när den etiopiske hovmannen mötte Filippus säger ju legenden att i slutändan blev etiopierna kristna och adelsmannen von Zinzendroff härbärgerade kristna dissidenter från Böhmen på sitt gods Herrnhut vilket spred sin goda surdeg ända till Karesuando, Vittangi och Jukkasjärvi församlingar så vi kan äta det goda livets bröd här också ännu idag. Gud älskar också kungar och adelsmän, det måste jag påminna mig själv om ibland;)

   Radera