Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 13 december 2015

Ordning på djuren

Herr Bråddjup gör personlighetstest på jobbet ibland. De får gå sådana kurser på arbetsgivarens bekostnad för att bli bättre projektledare etc. Han blir alltid ENFP i dessa test. Vi började mejlväxla om detta ämne med kategoriseringar och min favorit i kategoriseringarnas skara är denna som Jorge Borges påstår sig ha hittat i en gammal kinesisk encyklopedi som består av 14 kategorier: (a) djur som tillhör kejsaren, (b) balsamerade, (c) tama, (d) spädgrisar, (e) sirener, (f) fabeldjur, (g) vildhundar, (h) djur inkluderade i den föreliggande klassifikationen, (i) djur som far omkring som galna, (j) oräkneliga, (k) djur tecknade med en mycket fin kamelhårspensel, (l) etcetera, (m) djur som precis har haft sönder kruset, (n) djur som på håll liknar flugor.

(k) djur tecknade med en mycket fin kamelhårspensel?
(d) spädgrisar, (e) sirener eller (f) fabeldjur?

(m) djur som precis har haft sönder kruset?



(i) djur som far omkring som galna


(c) tama
 
Jag lade till i mejlet med de 14 kategorierna till den dyre maken: "och ser man på den sista kategorin kan vi ju alla slängas in i den och det är faktiskt ganska trösterikt, tycker jag. Vi är egentligen ganska lika om än också intressant olika när vi vågar oss lite närmare."

Herr Bråddjup filosoferade då sålunda om vilken kategori våra djur skulle hamna i:
"Vi ägare kan knappast kallas kejserliga och de är varken spädgrisar eller sirener. Ej heller oräkneliga. Ett antal krus har de möjligen haft sönder i sina dar. Smilla och Elva skulle utan vidare kunna sorteras som djur som far runt som galna, men det blir svårare med de andra. Skulle nog trots allt få bli djur som på håll liknar flugor, där kan ju som sagt de flesta slängas in."
(g) vildhundar eller (h) djur inkluderade i den föreliggande klassifikationen?

Fru Barock-Olga kategoriserades i makens jobbtest som INTP, men på håll ser vi båda två ut som flugor.

5 kommentarer:

  1. hahaha...verkligen kul klassifikation av besynnerliga och mindre besynnerliga djur =)

    om jag förstått det hela rätt:

    ENFP-typer är ofta kreativa, dynamiska och inspirerande personer som tycker om att hjälpa andra människor med att ta fram deras potential och resurser. Deras talang ligger i att kunna upptäcka den djupare meningen, finna sanningen och motivera andra. För dem finns det en mening och betydelse i varje handling som sker omkring dem, något som andra kan tycka vara besynnerligt och oförståeligt.

    och...

    Som en INTP är du mest innåt, där du handskas med saker analytiskt och logiskt. Annars vänder du dig utåt och lyssnar på din intuition.
    INTPs lever i en värld full av teoretiska möjligheter. De ser allt i termer av hur det skulle kunna förbättras, eller vad det skulle kunna ändras till. De lever främst i sina inre, där de har förmågan att analysera svåra problem, identifiera mönster och komma med logiska förklaringar. De söker klarhet i allt, och drivs i första hand av att bygga upp kunskap. De är "frånvarande professorer" som lägger mycket värde vid intelligens och förmågan att tillämpa logik med teorier för att hitta lösningar. De är oftast så starkt drivna av att angripa problem med logiska förklaringar, att de lever mycket av sina liv i sina egna huvuden, och lägger inte så mycket vikt eller värde på den yttre världen. Deras naturliga strävan efter att förvandla teorier till konkret förståelse kan förvandlas till en känsla av personligt ansvar för att lösa teoretiska problem, och hjälpa samhället i riktning mot en högre förståelse.

    Ja det sista låter ju som lärarinnan Alma-Lena, man kan undra om den kinesiske encyklopedi skrivaren tillhörde ENFP , djur som som inte far runt som galna ,tar i sönder krus eller andra konstiga ting ser ut som flugor helt enkelt =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller så är vi alla svåra att stoppa in i fack -utom det sistnämnda av de kinesiska. På håll ser vi alla ut som flugor. Jag tänker på det perspektiv man får från ovan som en hotellstäderska sa i en Miss Marple-deckare: "Till och med London blir vackert när man ser det från taket." och bilder av Jorden tagna från satelliter visar en strålande vacker ädelsten i rymden. Ibland måste man kanske ta ett steg tillbaka för att se skönhet mitt i all ondska.

      Djur som inte är till besvär men som ändå är svåra att måla av med kamelhårspensel ser ut som flugor gör livet rikareoch människor kan bara sättas in i över 7 miljarder fack om det ska bli rättvisande, eller så detta enda: från ett högt tak ser vi ut som flugor. Men ett Luciatåg blir ännu finare: ett band med lysmaskar i mörkret.

      Radera
  2. Edward Persson och en annan skåning håller bara med Alma =)

    https://www.youtube.com/watch?v=H8-QoD9a6XY

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevligt,att så prominenta skåningar håller med. Kul video! ("Vilka specialeffekter", skulle mina elever sucka uppgivet om de såg denna.)

      Radera
    2. Haha..ja gåsen ser rätt träig ut eller något sådant , och Edward ser ut som han suttit på en stol när dom filmade honom , stolen har raderats och ersatts med trägåsen ser det ut som =) som du säger inga höjdar effekter för dagens unga som är vana vid stjärnornas krig elLer jurrasic World i 3 D =)

      Lars

      Radera