Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 21 december 2015

WAP

Hästarna mumsar på höet som får ligga i många små högar för att få dem att röra på sig, det där med slowfeed-nät funkade inte, då står Gyllir och Chateau bara och äter oavbrutet. Chateau och Gyllir blir smällfeta direkt bara Smilla rör sig och gör annat än äter-hon som behöver mest mat.
Problemområde ett för Smilla är maten, hon blir lös i magen av hösilage och torrhö är svårt att hitta, dessutom, det torrhö hon får väljer hon sist, silaget verkar så mycket godare. Hon hade ju colit i somras och det gäller att passa på en sådan häst med maten. Vi har bekymrat oss och en dag pratade vi i telefon, som vanligt enär Hr.Bråddjup jobbar 34 mil bort, han påminde då om St. Hippolyts dunderkur Irish Mash som en gång stärkte upp ett dåligt höår för Majan och Chateau. 

Men återförsäljaren lade av och vi har inte hittat en ny. Så den här kvällen tipsade maken mig om att pröva att googla och se om någon börjat sälja fodret längre norrut och till min stora lycka fanns det nu en återförsäljare* i Gällivare! Bättre kan det knappast bli, hon hade dessutom föräldrarna nära vår by så hon kunde ta med foder åt oss så vi slipper åka till Gällivare varje gång vi behöver mat till hästarna. Jag har inte betalt av tjejen i Gällivare hon är så serviceminded att hon får denna reklam helt gratis och dessutom vet jag att andra försökt få tag i detta mirakelfoder/örtmedicin som dessutom luktar så gott att jag måste gömma det från Kapten för att han inte ska äta upp allt själv. Nu finns det alltså att få tag i på nära håll. Det kan rädda vintern och våren efter denna regniga och mulna sommar.

Det låter galet att köpa mat till hästar som egentligen bara ska äta hö, men ett dåligt år som detta räcker inte höet till för en växande unghästs behov och hennes vanliga proteinrika tillskottsfoder som räckte utmärkt förra året räcker helt enkelt inte i år, speciellt inte som för mycket av det ger henne diarré det med. Det är svårt med Smillas känsliga mage hon har ju knappt ätit silage i hela sitt liv, även Chateau är ovan och lite lös i magen medan Gyllir, som ätit sådant jämt, bara frodas och glänser av välmåga och producerar normala "torrbollar". Gamlingarna får ändå en specialvariant för fång/EMS-hästar så de inte faller ur för mycket eller blir sjuka.

När det blir ett så här dåligt skördeår tänker jag på dem som inte kan köpa örtfoder till sina djur efter en dålig skörd, på dem som måste avstå veterinärvård för sina djur, på dem som hjälplösa får se på när djuren dukar under av svält och får se lovande ungdjur bli underutvecklade och svaga. Dessa människor har dessutom djuren som försörjning och kanske enda fordon. En åsna kan betyda skillnaden på liv i misär och en vardag som går ihop. Men när katastrofen drabbar, resurserna sinar, höet blir dyrt och dåligt hotas basen för familjens inkomster. Därför stöder jag World Animal Protection. Kanske du också vill hjälpa djurägare att ge sina djur det de behöver i form av foder och veterinärvård? Och om djuren skulle må bättre av att slippa vara födkrok, tex björnar som används i djurhetsningar eller visas upp i karga dragiga burar av fattiga människor i Rumänien köper WAP lös djuren och placerar dem i reservat.
 Lästips i jul är en bok med en misshandlad åsna i huvudrollen:
*Djurmagazinet i Gällivare.

13 kommentarer:

 1. Man kan tro att sådant elände bara sker i länder långt bort ,men läste att det var ett problem på Irland under den ekonomiska krisen att folk inte längre hade råd att mata sina hästar och hålla dom i stall på vintern så många hade släppt ut dom på fribete så undernärda och svältande hästar på Irland läste man om ett tag, såg i en video från en irländsk by att en häst och vagn passerade förbi som igentligen inte hade med själva klippet att göra , men funderade på det lite och tänkte att för vissa som drabbats av den ekonomiska krisen kan jag tänka mig att bil,bensin,försäkringar blev för dyrt och har man häst/vagn blir det ett sätt att ta sig fram.

  Så klart man sätter en peng =)

  Pratade med arbetskollegan susanne idag och berättade att nät kompisen Alma skulle ordna västar till hundar och hästar och hon ville då tipsa om väst som hon köpt hos anjisans hund o katt för 500 kr
  till sin pointer Teo.fick en bild att visa.

  http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_0416_1.jpg

  Men sa till Susanne att Alma kanske är bra på att sy och kan göra västar till en mycket billigare peng. Teo kallar vi Teo terroristen för han har inte riktigt förstått att han är 5 år och beter sig fortfarande som en överlycklig superbusig unghund med evig energi .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gulligt av dig och Susanne och täcket såg fint ut. Fast du har rätt, det blir hemmasytt av samma fina tyg som syns tydligt i skogen vår, sommar, höst och vinter. Jo jag hörde också om dess övergivna hästar på Irland och skrev också om det på bloggen, får väl re-blogga när tiden ges.

   Radera
  2. Glömde: En av många orsaker till att vi fått så många romska tiggare i bl.a Sverige är att Rumänien plötsligt förbjöd åsnor och hästar på vägarna. Detta orsakade misär hos många och dessutom masslaktades hästar och åsnor som sedan dök upp i svensk lasagne.

   Hur galna beslut för regeringar ta egentligen? Nu i dessa klimatmötestider framstår beslutet som ytterligare huvudlöst. EU är verkligen en garant för endast en sak: att vissa länder betalar fantasisummor till andra länder som beter sig som monster mot sina egna invånare och männsikor som söker asyl undan krig.

   Radera
  3. ajdå ja det finns mycket sådant tokigt, vi har en vaktmästare som är väldigt intresserad av odling,miljösmart osv han berättade att Sverige hade en av världens finaste och bästa äppleodlingar under 40-50-talet men sedan beslutade någon att det skulle köpas in utomlands..kanske någon krona billigare per kg och äpple odlingar här i Sverige skulle skrotas..väldigt osmart sett ur dagens perspektiv med miljö att frakta äpplen runt jorden + att vi skulle kunna vara självförsörjande med den trygghet det innebär.Ja skulle vi börja odla upp mark som idag ligger i träda så hade det verkligen funnits jobb och självförsörjning till många asyl sökande.

   Radera
  4. Ja, kortsiktighet är ett av kapitalismens tydligaste kännemärken. Jag tog fel på program som gick i bakgrunden medan jag manglade lakan, det var Nordegren och Epstein som tog upp detta med egnahem:http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/651922?programid=4058

   Radera
 2. Tror att vårt kustklimat numera ställer mycket på sin spets.Minns hur det var på 60-tqlet när sommaren blev regnigt så blev det svårt att få höet torrt(det var före silon fanns i vår värld).Kvalité är a och o.Försker komma förbi imorgo ca 13.00 om inte det blir snöoväder.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja usch jag har trott jag bor i skogen inte vid ett tropiskt hav och dessutom långt från golfströmmen. Men allt är upp och ner nu. Igår hade Kiruna C 5 PLUSGRADER!

   Radera
 3. Oj det skall vara regnig och försöker.Sitter tyvärr utan glasögon och nej, det går inte numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det ger sig detta brittväder. Satte ut julrosorna, de frodas i drizzlet. Någon tröst iaf.

   Hoppas du kan komma i morgon. Tyvärr funkar slungan dåligt med seg blötsnö så snöstorm är nog mindre problematisk fast nu är vägen körbar, får nog sanda om det fortsätter så här.

   Du är mer än välkommen hur som helst!

   Radera
 4. Svar
  1. Du är välkommen hur som helst. Men glöm inte glasögon när du ska köra, du får dock välja vilken färg på bågarna du vill, jag är generösare än dina elever=)

   Radera