Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 21 december 2015

Härliga häst

Bjumisträsk i gryningen, en trolsk dimma låg över sjön.


Perfekta galoppsträckor utnyttjade vi förstås.
Härliga hästar har vi. Nu var vädret av bästa slag, igår fick Chateau och jag plaska runt i snö som var tungskottad pga ett läskigt regn(!) på eftermiddagen men på kvällen klarnade det upp och ett fantastiskt häftigt norrsken*  utnyttjade situationen till att visa sig från den mest dramatiska sida jag sett. Här i norr är skenet oftast vitgrönt men igår var det grönlila och rött. Det dansade över exakt hela himlen och en ganska lång stund, i norrskenstid mätt, formade det sig till ett hjärta. Guds kärlek manifesterat i ett norrsken, eller var det som Aron sa: det här är mormors norrsken, som förra året när vi såg morfars norrsken.
Ut i djupsnön i obanad terräng med middagsrodnaden på himlen vinterns kortaste dag.

Detta norrsken inledde torrare och kallare väder som vi njöt av idag först red jag ut med Chateau och hundarna i en och en halv timme, sedan tog Johannes och jag ut Gyllir och Smilla som verkligen fick jobba i två timmar i ganska djup snö och ibland i helt obanad terräng, mycket klättring ingick förstås. En stund galopperade vi, fast varsin gång,  men mest blev det trav/tölt. Smilla börjar få kläm på att använda bakdelen och mot slutet av turen gick hon i fin form och sög nöjt på bettet mellan avslappnade frustningar. Sedan blev det förstås lång skritt hem för att de ska få torka och sluta svettas under lurviga vinterpälsar.
Jag passade på att utnyttja Johannes som fotograf för det blir knappt några bilder alls på Smilla när hon rids eftersom det nästan bara är jag som rider henne.

En mycket lyckad tur och konstigt nog kom jag ihåg kameran, det var så vackert på himlen denna årets kortaste dag och det blir roligt att minnas när sämre tider kommer.
Halvmånen, som snart är full, doldes delvis av dramatiska moln som dök upp i gryningen/skymningen.
Vi kom hem ganska precis tolv på dagen när himlen var som ljusast och alla moln skingrats. Där stod Chateau och åt i godan ro med den vackra himlen i bakgrunden.


*Min vän Ulla fick jättefina bilder på norrskenet, de kan ses här.

10 kommentarer:

 1. Så jättefint verkligen.
  Kl 0548 i morgon bitti, om ungefär 9 timmar, passeras vintersolståndet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt fint var det både kvällen och dagen. Hoppas på norrsken igen nu när jag ska ut och natta djuren.

   Nu syns din avatar bättre, visst är det käre Puddleglum/Surpööl en av mina favoritkaraktärer i Narnia.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Fin både som avatar och förebild!

   Radera
 2. Så jättefint verkligen.
  Kl 0548 i morgon bitti, om ungefär 9 timmar, passeras vintersolståndet.

  SvaraRadera
 3. Dramatiska moln... får det att rycka i en astronom nerv här =)

  En kul sida att titta på är "Astronomy Picture of the Day " ny bild var dag med förklaringar av en astronom, som ibland visar moln och fenomen i astmosfären så inte bara rymd bilder.

  http://apod.nasa.gov/apod/ap151221.html

  Jättefina bilder Ulla lyckats plåta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja , Ulla har en bra kamera och är bra på att fota , vår kamera är på fallrepet nu det går inte att fota norrsken , har försökt.
   Intressant idé med Astronomy Picture" för varje dag.

   Radera
  2. Finns ett arkiv med bilder på sidan som sträcker sig ända tillbaka till 1995.

   http://apod.nasa.gov/apod/archivepix.html

   Vi har inga norrsken här nere,annars hade jag säkerligen försökt plåta dom , ser ju verkligen magiska ut =)

   Radera
  3. Ibland kan norrsken synas långt söderut, men sällan. Knakse kan du dock ha tur i år solen är vekrligen aktiv just nu. Första norrskenet syntes 15 augusti natten då mamma dog och då brukar inte skenen vara så ljusstarka att de syns eftersom natten är så ljus, men i år har norrskenen varit oerhört intensiva.
   Vad roligt att vara en barnslig amatörastronom idag. När jag var barn var det bara "den vanliga svenska almanackan som gällde.

   Radera