Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 16 december 2015

Assar Tano- 96 år som världsmedborgare

Assar Tano klädhandlare från Mattila i Tornedalen blev 96 år, 16 av de åren var han främlingslegionär och som sådan var han med om många händelser som sedan blev historiska. Han stred både mot Rommel i Sahara och i slaget om Narvik tillsammans med norrmän, som enligt Tano var stridsodugliga. Det var tydligen inte Tano. Han behängdes med en mängd medaljer och hedersbetygelser. Trots detta lämnade han soldatlivet för att bli klädhandlare i Övertorneå och till sist skriva sina memoarer. Men hans kusin, Per Granberg från Haparanda, dog på slagfältet vid fransk-tyska gränsen och hans döda kropp lades i en kyrka som bombades.

Assar Tano var inte ensam norrbottning om att strida för Frankrike under de turbulenta 1930 och -40-talen. Förutom kusinen fanns kalixbon Per Grankvist med bland dem som stupade i försvaret av Frankrike när Tyskland anföll 1940. Men Tano hade också gåvan att skriva och hans memoarbok En Tornedaling i främlingslegionen 1929-1945 går ännu att få tag på och därför finns han bevarad i det kollektiva minnet medan de andra börjar falla i glömska.

Detta är Tornedalen, eller?
Dessa unga män som stred för Frankrike, både reguljärt och i främlingslegionen var sällan människor från samhällets centrum. Överklassens barn behövde inte bli legosoldater för att få resa runt i världen. Assar Tano ger därför röst åt periferin, människorna utanför strålkastarljusets centrum. Bengt Pohjanen fräser i en positiv recension av memoarerna: " Assar Tanos bok är också en viktig motröst till den etnorasistiska smörja som svenskspråkig litteratur är full av, nämligen att tornedalingarna aldrig gjort annat än levt isolerade och hopkrupna i galna byar." Jag håller med Pohjanen. Assar Tanos memoarer är en viktig röst som betydligt mer kärnfullt än Proust tar upp allmänmänskliga tankar om minnet och nostalgin: ”När jag stannar upp på vägen och ser tillbaka på dagar som ingen skall återse --- minns jag desto mer av de glada stunderna, ty så lyckligt är människan lottad”

Ja sådan är sinnets mirakulöst självläkande förmåga att i minnets flod vaska fram de guldkorn som varje vardag innehåller, hur blodig, oglamorös och tragisk den än är. Assar Tano är sannerligen inte bara intressant för oss som kommer från nordligaste Sverige eller dem som grottat ner sig i krigsminnen. Hans minnen är en del av mänsklighetens minne. Just nu känns Tano extra aktuell genom hans skildring av hur han bestämde sig för att bli främlingslegionär; han läste romanen ”Marschera eller dö” av Vidar Svan och greps av mystiken och romantiken i soldatlivet.

Unga människors förmåga att drabbas av romantiken även i våldsamma äventyr underskattas. Daesh* största tillgång är inte Saudi-Arabiens finansiering eller muslimsk fanatism, utan Internet och skickliga filmmakare. De vet hur man spelar på unga människors lättmanipulerade känslor. Unga män reser till Syrien för att uppleva äventyr och kamratskap. Kanske får de leva och skriva sina memoarer. Måhända får de liksom Assar Tano anledning att i framtiden säga: "[…] att jag nu undrar varför hör inte hit. Det bara blev så." Om de överlever. 

Här kan man höra mycket mer om Assar Tano.

* Naturligtvis är mördarsekten Daesh vedervärdig. Vi måste bara vara medvetna om vad som driver unga människor till strid för dylika terrorister med bortbränt samvete. Jag tror Tanos bok ger oss en viktig nyckel till att bekämpa denna vidriga organisation.

11 kommentarer:

 1. Jo människor som är beredda att offra sitt eget liv för att andra ska leva brukar vi ju känna igen som hjältar , som flygkapenen sully så bra visar.

  https://www.youtube.com/watch?v=ih5CPeKl-Ds

  Sully satt ju längst fram i planet och hade varit den förste att stryka med ifall det blev fel,dessutom såg han till att alla kom ur planet innan han själv lämnade, en ledare som leder längst fram kan man säga.

  Tolkien fantasten Colin rudd sjunger en skämtsam/ironisk sång hur ledarskap fungerar i dagens överklass:

  https://www.youtube.com/watch?v=6-1H5rZ3LaQ

  Man leder bakifrån ,och skickar arbetar grabbar som kanon mat som tog värvning i armeen för att man inte har läshuvud.På medeltiden fick kungarna vackert sitta längst fram på sin häst (som aragorn) sjunger ju colin.

  Men politiska/religösa ledare har också en förmåga att missbruka denna Altruism och hjältemod som människor har. politiska ledare som ljuger om omständigheterna runt kriget och målet med det som kan vara att bara utöka sin makt eller lägga vantarna på olja osv.Daesh är ju mer åt själmordssekt/domedagssekt hållet unga som förleds att världen är ond och inte tillräckligt ren/helig, men med samma hänvisning till Altruism att ger dom sitt liv så får dom en plats i paradiset.

  Dessutom är det ju rätt vanskligt hur grovt våld mot ett land ska skapa något bra, tänker exempelvis på usa och afganistan där även folket blev utsatta för brutal behandling av usa militär, hur folk i afganistan ska tycka att väst och demokrati är så jätte bra. Martin luther king sa att en nation som satsar mer på vapenmakt än sjukhus,kultur,skolor osv står inför sin egen andliga död. Ibland kan det krävas offer för att uppnå något som många missonärer visar som fick betala med sina liv eller tidiga kristna som blev martyrer men våldsverkarna veknade till sist, liksom jesus sägs det ju att hans sår gav oss bot, kärlek är ibland uppoffringar, Men världen ser det annorlunda politiska ledare menar att det är ansvarslöst att oskyldiga dör så man tror hellre på våldets väg.

  https://www.youtube.com/watch?v=M0mMAm2K_m0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt förstås, men här kommer dilemmat upp från förra bloggposten. Hur ska vi ställa oss till Daesh? Jag kan inte se annat än att Hitler bara måste stoppas och han lyssnade inte på fredsappeller. Likadant är det omöjligt att resonera med Daesh, de vill ju dö och vill absolut starta ett tredje världskrig så samtal verkar meningslösa. Att vara politisk ledare i detta läge är sannelrigne inte lätt.

   Däremot måste man kunna stoppa Daesh nyrekrytering, låta dem dö ut. Men då får man inte vara naiv och inbilla sig att unga människor fattar beslut på helt rationell grund. Det är till exempel mestadels överdrivet att "utanförskap" skapar terrorister. Då borde de värsta terroristerna vara handikappade romska kvinnor, men så är det inte. Så vitt jag vet finns inte en enda romsk terrororganisation, inte heller består ett enda terrornätverk enbart av handikappade eller kvinnor. Nej män dominerar alltid och det är män med makt och inflytande i många fall. Usama Bin Ladin var ju prins av Saudi.

   Assar Tano följde den starka känsla han fått inte rationalitetens krav även om arbetslösheten gjorde beslutet lättare. Han slogs för ett demokratiskt land, men lockelsen är densamma för unga män som ansluter till Daesh.

   Radera
 2. Eskatologin hos Daesh är ruskig. Det är bara bra om man själv dör förstås, alla jungfruarna och det, men till det kommer att det är alldeles utmärkt om muslimer världen runt blir så illa behandlade att de kommer "hem" och förenar sig med Daesh för den sista striden. Det finns liksom inget som håller tillbaka våldet då..

  SvaraRadera
 3. Eskatologin hos Daesh är ruskig. Det är bara bra om man själv dör förstås, alla jungfruarna och det, men till det kommer att det är alldeles utmärkt om muslimer världen runt blir så illa behandlade att de kommer "hem" och förenar sig med Daesh för den sista striden. Det finns liksom inget som håller tillbaka våldet då..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, som kristen ska man ju aldrig svara ont med ont. Det borde vara en icke-fråga för den sk. kristna världen, det är så självklart att vi inte ska förtrycka den som inte tror exakt som vi. Dessutom är Daesh allra värst mot muslimer av andra inriktningar än deras egen. Vi har allt att vinna på att följa kristendomens lagar även på detta område. En sådan kristen strategi är att låta unga vara romantiskt upptagna av annat än våld och drömmar om att framkalla jordens undergång.

   Idag skriver jag om biskop Stig Hellsten som brann för barn- och ungdomsarbete i kyrkan. Min konfirmationspräst och pappas bästis kyrkoherde em. Jan-Erik Kuoksu brinner ännu för att väckelsen ska komma. Det är vårt hopp i dnena mörka tid. Det våldet skapar är faktiskt vanskligt och kort, all historia bevisar det.

   Ungdomen måste bara fostras i tålamod. Jag sörjer oerhört nu när vår regering inte tog tag i alla unga volontärer som gett sin tid i flyktingarbetet tillsammans med många gamla. I skräck för SD och tillfälliga opinioner stryper man deras engagemang, detta som kunde varit vår räddning. I flyktingmottagandet har unga från olika etniciteter mötts. Hänvisar vi våra unga till cyberrymdens bedrägliga ensidiga världsbild där du aldrig behöver möta motbilder till den lilla grupp du fastnat i, då är det den bittra frukten vi får äta.

   Radera
 4. Det beror sig på Alma ,flertalet historiker idag ser inte 2:a världskriget eller Hitler som något isolerat utan 2:a världskriget var en fortsättning på 1:a världskriget:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_v%C3%A4rldskriget#F.C3.B6rsta_v.C3.A4rldskrigets_och_fredsdiktatets_f.C3.B6ljder

  Alltså att våld föder våld om man trycker ner ett folk ska staffa det och svälta det i en sådan värld uppstår Hitler och får gehör, se på Grekland där nazisterna har stora framgångar igen pga den extrema situation landet befinner sig i, länder och banker som med luftiga löften om låga räntor lånade ut mängder med pengar , men som verkar bry sig föga om bruna stöveltramp när man sedan mer eller mindre plundrar landet för att få tillbaka sina pengar.

  Men vad gör man om man väl har en Hitler ?

  Ja seger vinnarna hade ju lärt sig en läxa att inte trycka ner förlorarna efter kriget hjälptes ju tyska folket på fötterna igen med Marshallhjälpen så man inte fick ett världskrig till på halsen.

  Så inte hejdlöst våld är bästa medecinen men en form av återhållet sådant verkar ha fungerat hittils.på tossingar som Hitler.

  På den positiva sidan kan man säga att demokratier aldrig eller mycket sällan krigar med varandra , men hel/halv tokiga diktatorer är duktiga på att skapa konflikter se Saddam ,Gaddafi osv och verkligheten ser väl ofta ut så att dom tas av daga och det skapas turbulens men man får hoppas att vanligt folks önskan som jag tror handlar om att få leva och uppfostra sina barn i en hygglig värld till sist vinner.Länder med demokratiskt styrelseskick blir fler och galna envålds härskare minskar har ju dessbättre varit en sanning åtminstone under 1900-talet

  Det är väldigt svårt att se en värld helt utan poliser när tossingar och brottslingar ger sig på vanligt folk där jag tror man kan placera in deash som en kriminell organisation med mycket resurser och folk och dom får säkert plikta för sitt övervåld , det är inte utan orsak som myndigheterna bär svärdet säger Paulus för att staffa ogärningsmän...en tjänare dej till nytta.

  Men sedan är ju frågan vad en kristen har för plats i världen och det menar jag inte handlar om att utgjuta människoblod, jag ser mig själv som en guds rikes förkunnare inte soldat ;)

  Vidare kan man säga att unga män värvades till 2:a världskriget med känslor runt plikten och fosterlandet som jag inte längre tror fungerar eller är meningsfullt för många människor idag, flertalet härskare håller sig ju numera med yrkes armeer . att svenskar inte längre ser det som sin plikt att skjuta andra människor kanske tack vare internet och resande i världen kan ju ses som ett steg fram för guds rike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är ju inte bara frankofil utan också anglofil och anglosaxarnas uttryck, The Great War om första världskriget är absolut adekvat. Utan det första inget andra världskrig. Jag brukar alltid hävda det du säger här i diskussioner om pacifismen. Visst måste Hitler stoppas men hur bra vore det inte om Hitler aldrig blivit inkallad till detta brutala första världskrig? Andra världskriget var ju bara fortsättningen på denna meningslösa slakt. Galen nationalism drev unga män i döden. Stridens skönhet och sorg av Peter Englund http://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Sakprosa/Sakprosa/Stridens-skonhet-och-sorg-1914/ berättar om hur man eldade upp unga sinnen i Daesh-stil inför detta krig. Lästips!

   Ja, när Jesus säger i slutet av Markusevangeliet att vi ska göra större saker än han ser jag välfärdssamhället, det minskade våldet i samhället och sjukvården som en uppfyllelse av hans profetia. Allt detta har faktiskt också kommit i kyrkans spår, vad Richard Dawkins än påstår.

   Radera
 5. Helt 100% rätt Alma dom större flertalet kristna har ju i alla tider varit engagerad i samhället på något sätt på 1800-talet att fattiga skulle få gå i skolan, fattigvården som på sin tid var framsteg i vår tid finns ju många som engagerat sig för fred och rättvisa , martin luther king, Desmond Tutu med flera.

  Här i Sverige tycks ideen vara att demokrati och det goda samhället har med röstning att göra vid val, men blickar man på usa är röstningsdeltagande lågt ibland 40 % men usa är ju fortfarande en demokrati men det goda samhället har ju också att göra med enskilda medborgare hur vi behandlar varandra, att gamla sjuka fattiga tas om hand en känsla för rättvisa som i usa många gånger bärs av frivillighetens krafter. Nya bra visioner ideer som vinner terräng kan ju också öka tryggheten och det bra i samhället , människan försöker och strävar mot ljuset.som är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast i USA är de stora federala valen inte så viktiga, många lokalval har större röstningsandel och i New England Rhode Island och Maine råder samma direktdemokrati som i schweiz. Jag tror nog demokratiska val hör ihop med demokrati för kan en makthavare inte riskera att mista makten kan hen bli hur hemsk som helst.

   Radera
 6. Absolut Alma menade inte att det är oviktigt ,men att det "goda samhället" inte nödvändigtvis hänger på staten och institutioner som vi är vana vid här i Sverige och att medborgare då bara är ett bihang liksom som bara ska se till att rösta sen fixar makthavaren resten, åtminstone utmålas det så i media att sjunker röstnings deltagandet någon procent innebär det samhällets undergång, vilket jag inte tror på, samhället är ju summan av alla människors gärningar.Polisen kan ju kämpa sig blå och gul om samtliga medborgare kör sin privata rättvisa ,så medborgarnas känsla för vad som är rätt är viktigt , även om det så klart måste finnas någon som tar tag i orätter och är domare (myndigheterna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej andelen röstande är sannelrigen ingen god markör på sann demokrati. Har inte Nordkorea alltid typ 100% röstande? http://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-rostar-i-varldens-mest-meningslosa-val/

   Radera