Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 7 december 2015

Moder Angelica Live

Inte så ofta stöter man på nunnor som startar TV-kanaler, men Moder Angelica har gjort det. Hon blev novis 22 år gammal och 1953 avlade hon sina klosterlöften. Märkesåret 1963 grundade hon klostret Our Lady of the Angels i Ironside, Alabama. På1960-talet började hon göra radioprogram och 1981 grundade hon Eternal World Television Network. Sedan 2001 lever hon ett stilla klosterliv men kanalen lever än.

Detta fick mig att tänka på kanalen Arte den katolska TV-kanalen i Europa med en tysktalande och fransktalande gren. Jag är inge stor TV-tittare men så fort jag reser till något land där man kan hitta Arte på franska på hotell-TVn blir jag TV -galen. Så bra program; kunskapskanalen och National Geographic blandad med teater och film av bästa märke. TV-serier om exempelvis blivande präster på seminarium av bästa märke (tyvärr alltid dubbade eller voice overed så man måste kunna engelska, franska eller tyska för att hänga med). Roliga reportage och dokumentärer om allt från graffiti i Berlin till en liten familj i Vladivostok som reser till Bajkalsjön med transssibiriska järnvägen för att äta rökt fisk och se ut över vattnet några timmar innan de tar tåget hem så ofta de hinner.

Ofta inbillar vi oss att en kristen TV-kanal måste vara skämskuddeförsedd för att uthärdas, men det behöver inte vara så. Det visar Arte. Arte har fattat att Gud är hela livets Gud och vill nå alla människor på alla livets områden. Arte är en av många kulturella företeelser som utgör en motkraft till  den sekularisering som kommer sig av att kristna lever som om Gud bara bryr sig om en liten, liten del av människans verklighet, som Magnus Malm skriver så väl om i sin bok Som om Gud inte finns.

Moder Angelicas kanal har jag aldrig sett men hon är en förebild för alla som tror att Gud finns och lever som om det är sant. Hon byggde om klostrets garage till TV-studio och blev uppskattad för sin talkshow  "Mother Angelica Live", Arte verkar ha betydligt större resurser. Men båda kanalerna är ett tecken på att Gud bryr sig om oss på livets alla områden och att vi får använda alla slags metoder för att leva Guds rike som kommer.

17 kommentarer:

 1. Lyssnade ca 30 min på Moder Angelica ,programmet "what is heaven like" , väldigt stillsamm nunna med subtil humor =)
  Som att hon konstaterade att moder teresa hade många rynkor ett långt liv och mycket uppoffringar så är det naturligt med rynkor menar hon, folk som målar henne minskar ner på rynkorna som är udda menar mor Angelica =).

  Men väldigt intressant att lyssna på, hon talar mycket att laga och reparera vad som är sönder med människor och himlen börjar här. Det har hon så rätt i det tycker jag är det absolut bästa med kyrkan i sin helhet man är medveten om tillkorta kommanden ,synd och behov att be om förlåtelse. Maria Larsson i regeringen kom på att man borde betala ersättning till barn som råkade ut för övergrepp i det flydda och be om ursäkt och det är strongt tycker jag, skapar respekt att människor har hyfs. Regeringen i japan erkännde för sitt folk att man varit slarvig med jordbävnings förberedelser i staden kobe, som tog en hård jordbävning. Regeringen bad folket stående om ursäkt och avstod en månadslön för att öppna en fond för offrena. Respekt för sådana människor som har heder och hyfs som erkänner sina synder när människor kläms.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är en härlig bekantskap! Snacka om att gå igenom rutan på ehlt rätt sätt. Jag är glad att sådana kritna finns och att hon når ut nu också genom den här you tube kanalen som jag snubblade över.

   Du har så rätt om att erkänna sina fel och synder och försöka gottgöra, Livets ord var ju nyss på tapeten och hde de haft folkvett nog att göra som Maria Larsson gjorde hade många mått mycket bättre. Men Ulf Ekman verkar ha någon slags personlighetsstörning så han faktiskt inte kan se att han gjort fel. Fast resten av gänget, dem han lämnat efter sig, är väl inte alla personlighetsstörda?

   Om de inte fattar de på annat sätt kunde de ju åka på studiebesök till Japan.

   Radera
 2. Lärde jag mig en gång: kan en person säga ett djupt tack samt ett djupt förlåt, jag borde ha gjort annorlunda, så är det inte så illa med den personen. Men kan man inte säga varken eller så är det fara å färde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant klaus, finns ju alltid hopp för den som ärligt kan be om ursäkt.

   Radera
  2. Som vanligt är ni så kloka. Klaus och Lars Live är min favoritkanal.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Vet inte med Ulf Ekman ;) men det är ju ett problem ibland JV exempelvis , ledarna har aldrig någonsin bett om ursäkt för något , nu brukar väl diagnosen för vissa sekt ledare vara manipulativ narcisist och då vill man gärna bli sedd som smord eller guds sändebud på något sätt (makt blir viktigt som luft typ) men kan inte ta sund kritik eller kritik som är väldigt allvarlig , med andra ord väldigt dåliga ledare . men man brukar säga att maka söker kaka , dysfunkionella människor kan tyvärr söka sig till auktoritära ledare med alla svaren , skapar ju stadga och ordning och svaren presenteras på fat...men blir det sen fel brukar lärljungarna få ta smällen.

  Man kan se samma psykiska misshandel och hårda hand i dysfunktionella familjer, något som förvånar mig när jag sett Ulf predika är att han fodrar att folk ska hojta Amen till det han säger..tycker nog att folk borde få lov att ta hem och begrunda det mannen säger inte bekänna på plats och hålla med . och det är som du säger välmenande ursäkter och ånger tror jag hade läkt många som farit illa om livets ord framfört det personligen till dom som farit illa ,inte bara så där diffust i något kristen tidning. Det fanns en sekt i USA "World wide Church of god" vill jag minnas dom hette där ett nytt ledarskap övertog rodret, man bad om ursäkt till medlemmar och forna medlemmar för sin fyrkantighet och hårda tolkningar att man inte låtit folk bedöma själv och att man bekände man sårat och kränkt många, så helt omöjligt är det inte för en sekt att göra bot ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du visar på exempel för så vitt jag kan förstå upphör en sekt att vara en sekt när den omvänder sig och vågar säga att de gjort fel och trott fel om sig själva och Gud. Jag tror det är att synda b´mot det andra budordet: att inte göra sig bild eller beläte av Gud. Tror man sig veta exakt hur Gud är och tar på sig hens makt att döma och bedöma föds alltid synd och död. I hela sammanhang där man dyrkar en gud i en liten ask blir det förödande som i JV eller som mig närstående skadats till både själ och praktiskt av LO.

   Radera
  2. Sant Alma,när demokrati var ett nytt påfund i samhället sa man att var människade hade ett fritt samvete under gud,som rimmar bra med bibelns bud att "pröva sina lärare" och ha ett eget samvete och avvisa det man personligen menar är ont. sekterism har mer med totalitära system att göra och lyda ledaren , för den som vill läsa ursäkten som nuvarande president Joseph Tkach gav till medlemmar och fd medlemmar går den att läsa här:

   https://www.gci.org/aboutus/forgiveus

   Sekter är i sin kärna ganska lika varandra ,vare sig det är "sälj sekter", dåliga företag, kyrkor osv. av ursäkten kan man lära sig en del.Kan vara stor läkedom tror jag om någon fd LO medlem skulle få något sådant,det befriar och gör det lättare för människor att gå vidare.

   Radera
  3. Önskar de ville inse detta för deras skull också! Deras nya högsta höns skrev i Dagen idag om UGs program, bara märkliga försvar ännu en gång. Förstår han inte att full pudel är det enda som gäller i detta läge?

   Radera
  4. kan ju vara så att ledarnas syn på sig själva måste förändras om några framsteg ska göras. Ibland jv byggde ledarna upp profetiska förväntningar och spekulationer runt året 1976. som det inte blev något av och miljoner vittnen lämnade som kände sig lurade , en avhoppad ledare bland högsta hönsen berättade att det diskuterades en ursäkt i ledningen men det blev nej med den motivationen att motståndare till samfundet och "avfällingar" skulle håna samfundet. därför lät man människor känna sig kränkta och lurade och många lämna gudstron bakom sig för gott.

   Ja nu går ju inte att "håna ett samfund" utan det handlar helt enkelt om ledarnas stolthet och anseende som uppenbart är viktigare än människor.Det är ju en typisk sekt grej ledarnas anseende viktigare än medlemmarna. för normalt funtade människor är det uppenbart att det inte håller att förhäva sig över andra människor på det sättet.

   Radera
  5. Samfund där ledarna inte får ifrågasättas blir farliga sekter, se på IS/Daesh eller Al-Qaida de är ju i princip JV, speciellt Daesh är ju besatta av tanken att framkalla jordens undergång genom sin terror, jag är så tacksam till Gud att JV är radikalpacifister. Islam liknar ju JV på i stort sett varje viktig punkt i övrigt.

   JV är då farliga mest för sina stackars medlemmar som får skador för livet och hamnar i social isolering hur de än gör, fortsätter i sekten eller lämnar den. Deras skadeverkning begränsas alltså. Liksom LOs.

   Men fjärde korståget som plundrade Byzans och försvagade Östrom så turkarna kunde ta över, det var ingen begränsad skadeverkan. Där var det någon slags äcklig fusion mellan kristendom och mammonism som bär sektens alla kännemärken. http://www.svd.se/korstaget-som-sparade-ur

   Radera
  6. jo en fusion mellan makten + kristendom, makten var ju förr beroende av kyrkans kanaler och möjligheter att nå ut till folket och många präster var nog glada att få en sådan position under maktens vingar,men man kan nog se det som en väldigt ohelig allians, idag har ju makten sina egna kanaler, tv,tidningar, partier och behöver inte kyrkan mer som medium att nå folkets öron. Tyvärr har det ju blivit till stor skam för kyrkan och pratar man med sekulära svenskar som ratat kristendom är det ju alltid korstågen som tycks vara huvud orsak, men jag menar att man får se det för vad det var. dom som hade makt i landet använde sig av kyrkan och menade sig vara kristna för att nå sina makt mål och även rikedom.Även många präster i stadskyrkan var ju maktmänniskor som antingen gjorde karriär inom politik/militär eller kyrka att en del präster var ymniga helvetes predikanter och var duktiga på att läsa ner synd och skam över fattiga pigor och drängar, visar ju att dessa präster förstog tämligen lite av jesus men maktens språk kunde dom med hot och skrämsel.

   Radera
 5. p.s kolla SVD eller DN där framförs ju artiklar mellan varven av politiker eller springschasar till vapen industrin att vi måste förena oss med usa och slå mot "terrorister" i öst, fortfarande korståg, även om kristendom inte används som ursäkt i dag eller kyrkan som media att framföra tankarna i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det räcker ju med en glimt av Ebba Busch Thor som verkligen skär igenom rutan och rakt in i hjärtegrunden när hon talar. Fruktansvärt att en sådan politiker , helt förblindad av maktlystnad kan vara ledare för ett parti med "krist" i namnet.

   Radera
 6. exakt, läste KD:s partiprogram för några år sedan och förvånades över att man ansåg att en stark krigsmakt var något bra, alla kyrkor bedriver ju missions arbete i fattigare länder där krig är något verkligen destruktivt när det gäller att bygga upp mat säkerhet,sjukvård,skola .
  Eller KD:S syn på fattiga och flyktingar är sannerligen också konstig, kyrkan har ju bedrivit fattigvård sedan medeltiden. vore mer sanningsenligt att ta bort krist från namnet Såg att Dagen skrev att KD riskerar förlora sina troende väljare och jag tycker det är konstigt att någon kan fortfarande tro att KD har med jesus att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen precis som världsrymden: omöjligt att förstå.

   Radera