Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 10 december 2015

Malin själv tredje*

Malin med lillebror Pelle.
Astrid Lindgren skrev en TV-serie som ständigt repriseras inte minst i advents- och juletider: Saltkråkan. På denna skärgårdsö finns en familj som inte riktigt passar in, sommargästerna Melkerssons. Någon mamma finns inte i familjen. Det moderliga representeras i stället av äldsta dottern Malin. Så rejäl och lillgammalt mogen trots att hon i första säsongen bara är nitton år gammal, att man genast fattar förtroende för hennes väna men bestämda gestalt. **

För mig som växte upp med Saltkråkan och nu ser mina barn göra sammalunda, står Malin för respekt och stadga. Själva namnet Malin blev för mig namnet på en mycket bestämd person som man inte bråkar med i onödan. Oftast för att det saknas orsaker att bråka med henne, hon är i det närmaste perfekt, men också för att jag aldrig skulle drista mig till något sådant. Malin Melkersson utstrålar fullkomlig auktoritet. 

Namnet Malin är en svensk smeknamnsform av världens vanligaste namn: Maria. Precis som Malin Melkersson är mamma Maria en kvinna som i konst och tradition  utstrålar fullkomlig auktoritet.  En annan fiktiv Malin- karaktärer är också Maria -lik, men på nästan motsatt sätt; den tvivlande Malin Frost, Karin Boyes alter ego i den självbiografiska romanen Kris där krisen i titeln är en religiös sådan. För läser man om Bibelns mamma Maria ser man snarare en stundtals vilsen och tvivlande person, mer som Malin Frost än Malin Melkersson i sina svåra stunder.

Karin Boye var vän med Lydia Wahlström som hon mötte under studieåren i Uppsala. De brann båda
två för den kristna tron men Boyes ångestfyllda psyke förmådde inte lita på den himmelska förälderns förmåga att bära när hon inte orkade tro så där brinnande som hon tyckte alla andra trodde. I romanens början låter Boye Malin Frost sitta i bönesalen och påminnas om en dröm där hon frågar Gud vad Mysterium Magnum är och får svaret: "Det är när människans liv blir Guds liv." och Malin Frost tycker sig inte kunna nå så långt och då rämnar hennes tillit. I slutet av romanen skriver Malin en uppsats om profeten Jeremia och når till slut ett lugn av dennes ord som hon kan utantill: 
"Med dig skall jag låta vinna ditt liv såsom ett byte, till vilken du än må gå."
Malin Frost gör upp med Gud, eller är det en felaktig gudsbild? Jeremia-citatet antyder att hon kanske ändå hittat en Gudsrelation som håller. Vi vet ju av Boyes diktning att tron aldrig lämnar henne helt ifred. Mamma Maria får också uppleva ångest och tvivel. Hon började storstilat med sitt "Magnificat" när hon väntar Jesus och hon gömmer tålmodigt alla händelser vid hans födelse i sitt hjärta. Men hon skäms också för honom när han beter sig, enligt henne, lite rubbat när han börjat sin förkunnargärning och hon begär flashiga tecken från honom på bröllopet i Kana. Tvivlade hon kanske på sina minnen så även hon måste få påtagliga bevis? 

Mamma Maria stod dock kvar vid korset och kanske gjorde också Malin Frost/Karin Boye det. Hon kände sig troligen mer hemma i sådana ångestfyllda sammanhang än på bröllop med gott vin och idylliska skärgårdsöar. I Boyes sista diktsamling De sju dödssynderna finns tecken på en trevande tro, en flämtande låga i världens vinternatt;  exempelvis i dikten "Jul 1939" :

De tomma fimbulhimlarna
har kvävt allt skri.
Men andlöst lyssnar själarna,
de döda och vi.
I någon bortglömd vrå
av världen som förödes,
är det ett barn som födes,
ett löftesbarn på halm och strå.
Sandro Botticellis bild av hur Maria sitter med sin lille Jesus och lär honom läsa.

* Ett älskat motiv i konsten är "Anna själv tredje" där mormor Anna sitter med sin dotter Maria i famnen som i sin tur håller sin Jesus i knät.

**Spelad av 17-åriga Louise Edlind, som vanligt får kvinnliga skådespelare finna sig i att spela kvinnor äldre än dem själva.

19 kommentarer:

 1. När jag växte upp tycktes det som att SVT tröttnat att visa Saltkråkan i repris på tv tyvärr, men hade faktiskt en bok som hette Saltkråkan som lästes ibland som godnatt saga. Minns ju farbror Melker som var allmänt klantig och hade en benägenhet att ramla i vattnen med kläderna på som fick Tjorven att fråga farbror Melker om han alltid badade med kläderna på ? minns bilder från boken där Melker skulle måla om köket men blivit tvungen att lämna målandet för en stund och lilla skrållan lyckates stappla in i köket och övertog målandet som blev hela köket på kors och tvärs =)

  Jag tillhör inte precis dom stora tvivlarna när det gäller gud även om man kan bli missmodig över människor om det finns hopp :)kanske är man för enkel och rak arbetare... gud är gud liksom =) vet att vi har präster i svenska kyrkan som tycks tvivlar mycket ,ja över sånt som jungfru födsel och allt möjligt , själv begriper jag det inte riktigt gud som genom hela bibeln utför under av olika slag skulle inte klara av att placera lite DNA på en av Marias ägg ? klart han kan han är gud den allsmäktige = Deus omnipotens.

  https://www.youtube.com/watch?v=8RYV7YHHvFY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att tvivla på jungfrufödseln är ju att tvivla på Jesus som sann Gud OCH sann människa. Så märkligt. Jag förstår att de anser sig vara smartare än andra, men jag ser inget intelligent i det. Världen är full av mirakel varför skulle just detta vara omöjligt?

   Här finns en länk till Saltkråkan. Annars går den i stort sett varje år på Barnkanalen, men har man inga barn tittar man kanske inte på den. http://www.oppetarkiv.se/video/3196477/vi-pa-saltkrakan-avsnitt-1-av-13

   Radera
 2. Tack Alma =) har man barn har man en ursäkt att se barnfilmer , fast jag är så tramsig så jag kollar ändå =)
  finns många som är kul och håller bra kvalitee, ice age minns jag ju med ekorren scrat som gav många skratt , och har sett många andra =)..ska kolla Saltkråkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, och du ska se att när du fått Malins likhet med mamma Maria påpekad är det omöjligt att inte se den hela tiden. jag tror nog inte Astrid Lindgren gjorde detta medvetet utan Malin visar bara vilken stark arketyp mamma Maria blivit.

   I den arketypen ryms inte det tvivel som vi ser i Bibelns knapphändiga information om Maria då är det ju intressant att Boye gav sitt alter ego namnet lilla Maria, det var nog däremot medvetet, Boye slarvade aldrig med språket.

   Ice age är ju så kul och också väldigt skön i detta att de väldigt olika djuren finner sin familj i varandra.

   Radera
 3. När jag hade det som värst under hösten så fick jag hela serien på dvd. Jag klarade inte nyheter eller våldsunderhållning eller smärtsamma filmer. Saltkråkan var dock möjligt. Verklighetsflykt kanske men också en verklighets-till-flykt, så mycket som kom tillbaka.
  1) Skeenden som jag kom ihåg som klart långa var bara korta sekvenser när jag tittade nu.
  2) Man uttryckte sina positiva känslor mot andra mycket mer återhållet och indirekt då Inte några kramar när Johan och Niklas träffar Teddy och Freddy efter flera månader, bara studsar lite runt varandra och utbrister "vad kul!".
  3) Malin känns ju bra mycket äldre än 19 år, inga tecken till tonåring eller tonårsflickor där inte. Men förstås, familjen hade ju förlorat sin mamma tidigare. Louise Edlund var fö 18 år när det spelades in, annars kunde man ju ha trott att de valt en 26-åring för rollen.
  4) Nisse på Saltkråkan har varit en manlig förebild för mig. Dream on..

  SvaraRadera
  Svar
  1. 17 år var Louise E t.o.m.

   Radera
  2. Jag tycker du, Klaus, är minst lika intagande som Nisse. Ja visst verkade Malin äldre än 19 och så var hon 17 år.

   Saltkråkan är nog bra terapi för de flesta. Jag tror inte det är verklighetsflykt utan att man pausar i en annan verklighet ett tag, en rast måste man få ibland för att stå ut.

   Radera
  3. Jag kallar det för bra underhållning Klaus =) Disney har sk familjefilmer som inte är tecknade som jag tycker påminner om Saltkråkan dom är trevliga och är inte fixerade vid grovt våld och sex som en del nya spel filmer som kommer ut . barnvänliga för alla typer av "barn" . man kan undra hur ett sådant här klipp kan få 5,5 miljoner visningar.

   https://www.youtube.com/watch?v=HYTSFEytTQQ

   Jag tror att många människor hellre ser en stunds smikning med ett par som verkar gilla varandra hämtat från real life och att al Pacino som skjuter ner maffia gossar på gatan inte är den ända typen av underhållning längre, sedan kan man ju resonera vad som är flykt från verkligheten, beror sig på vilken verklighet man tror på menar jag =)

   Radera
  4. Du har så rätt, Lars. En del förfasar sig över alla "gulliga katt"-klipp på tuben jag tycker det är så mycket bättre att mina elever ser på dem än på hemska klipp med folk som misshandlar uteliggare eller mobbar bekanta och värst av allt Daesh som visar hur de vill provocera fram Domedagen.

   Det är ju tryggt att veta att dessa gulliga katter finns på riktigt. Världen är inte bara Daesh och våra dagliga tillkortakommanden.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Helt rätt Alma, exempelvis under valdebatten konstaterade en politisk journalist att fler människor kollade gulliga kattvideos på Youtube än dom som följde debatterna när politikerna munhöggs med varandra och ansåg därför att kattvideos var farliga,alternativt vittnade om sinnesslöhet ibland folket =) sen har man hört allt möjligt att dom är FÖR söta är SLIBBIGA osv men sådana fruktansvärda reaktioner skapar inte våldsfilmer från Hollywood som förhärligar våld, som anses normalt. Som jag tycker visar hur våldsskadad vår kultur är ,hur illa man tåler kärlek =), facebok tog priset för ett tag sedan man censurerade en dam som visade sig topless på någon av sina bilder, men folk som kopierade och la ut Daesh halshuggningsfilmer fick vara kvar...sjukt är det ända man kan säga.

   En favorit jag såg för ett tag sedan är Delfinen som verkar tycka livet är helkul när en flicka hjular utan för akvariet =)

   https://www.youtube.com/watch?v=Bsp_JTtE3-w

   Radera
  8. Vilken härlig video! Delfiner är lite som havets vargar, det är inte långt till domesticering där. Vi har lätt att interagera med delfiner verkar det som.

   Det fick mig att tänka på sälen Moses som de tar hand om i Saltkråkan just. Och så Båtsman förstås. Vilken komplett TV-serie!

   Radera
  9. Tack Alma, ja Saltkråkan tycks ha prickat in det mesta =), den här förstår du nog .

   https://www.youtube.com/watch?v=id-6InM1fls

   Man har ju hört om alla typer av förtryck i den männskliga världen med hänvisning till naturen och att vargar äter lamm som då ska tolkas som att det är ok att rika förtrycker fattiga och vita färgade för man menar att äta eller ätas är naturens lag....men en väldigt enögd syn på naturen och djur vill jag mena.

   Radera
  10. Ja väldigt! Men den synen passar ju dem som har makten de kan ursäkta sitt beteende på så vis. En av de värsta följderna av sekulariseringen är just att de som har makt inte behöver bry sig om någon makt starkare än deras och de som förtrycks har ungt hopp så de fogar sig och fifflar i stället för att protestera.

   Härligt med musikalisk val. Min äldste son älskar säckpipemusik och önskar sig en egen säckpipa måste tipsa om denna video!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. En gång var vår sommar
  en evighet lång.
  Vi strövade i soldagar
  utan slut en gång.
  Vi sjönk i gröna doftande
  djup utan grund
  och kände ingen ängslan
  för kvällningens stund.

  Vart gick sen vår evighet?
  Hur glömde vi bort
  dess heliga hemlighet?
  Vår dag blev för kort.
  Vi strävar i kramp,
  vi formar i strid
  ett verk, som skall bli evigt -
  och dess väsen är tid.

  Men än faller tidlösa
  stänk i vår famn
  en stund då vi är borta
  från mål och namn,
  då solen faller tyst
  över ensliga strån
  och all vår strävan syns oss
  som en lek och ett lån.

  Då anar vi det villkor
  vi en gång fick:
  att brinna i det levandes
  ögonblick,
  och glömmer det timliga,
  som varar och består
  för den skapande sekunden,
  som mått aldrig når.

  Karin B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den, Karin Boye är ständigt effektiv trots att hon nästan föraktas för sin tillgänglighet.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera