Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 23 december 2015

Nu vänder det

En liten glimt av solen dagen efter att vi uppnått vintersolståndet som i år var vid femtiden på morgonen den 22:a december.

Alla dessa sjöar som blir till inbjudande galoppsträckor. Årets mörkaste dagar blir ljusa av all snö och is.

Vacker grynings- och skymningshimmel.

Johannes: "Hade man inte redan varit religiös så blev man det nu."

Jo, äntligen går vi mot ljusare tider och vi hoppas väl alla att detta inte bara ska gälla jordaxelns lutning utan också hjärtats angelägenheter. Underbara Clara brukar ha en årssammanfattning i Advent. Kanske något för er också mina kära läsare? Jag tycker det kan passa en dag som denna när jordaxelns lutning vänder mot våren. För min egen del ser det ut så här, en del av svaren kopierar jag av Clara för de stämmer helt på mig:


Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? Galopperade uppsutten på Smilla.

Genomdrev du någon stor förändring? Genomdrev och genomdrev, mitt liv blir aldrig detsamma efter 2015.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Nej, men igår fick jag se en ultrajudsbild på en liten människa som föds i maj 2016. Hen tycks ha ärvt mina kindben, alltså ett litet barnbarn! Och Ulla blev farmor till söta lilla Love som bor i Tokyo så jag får se filmklipp på honom ofta. Att se honom äta grönsaker är en fröjd!

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas? Den 15 augusti. Och veckan innan då min mamma låg på sitt yttersta och stilla gick in i sin sabbatsvila 3 minuter över midnatt lördagen 15 augusti.

Dog någon som stod dig nära? Ja, se ovan. Samt en elev i min Sv3 -grupp, en annan elev i den gruppen blev faderlös, två av mina svenskelevers lillasyster, en svenskelevs pappa som också var "vår" kantor i Björkfors, tre av mina närmaste kollegor miste en av sina närmaste: barn, man , förälder. Det har varit dödens år i år.

Vilka länder besökte du? Höll mig inom Sveriges/Finlands gränser, eftersom mamma var sjuk i cancer ställdes planerade resor in.

Bästa köpet? Smillas träns som den käre Bråddjup hittade till vrakpris på den sorgliga utförsäljningen på Hööks i Haparanda. Ledsen över att de duktiga ägarna inte kunde fortsätta, men tränset är perfekt!

Gjorde någonting dig riktigt glad? 1. Mammas sista vecka blev oerhört vacker för oss som var där med henne.  Begravningen och minnesstunderna i Jukkas och Björkfors. 2. Att min bror och hans familj flyttade hem. 3. Fredriks, Kristinas och Signes nya lägenhet i Umeå. 4. Venetiansk afton hos Lotta och Signar på Seskarö. 5. Smillas galopp!

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016? Goda nyheter. Vila. Solsken.

Vad önskar du att du gjort mer?  Sovit, ridit och varit ensam mer. Sånt som jag återhämtar mig av.

Vad önskar du att du gjort mindre? Oroat mig för sånt jag inte kan påverka.

Favoritprogram på TV? Barnmorskan i East End.

Bästa boken du läste i år? Inte bästa bok , men bästa läsupplevelse var när vi läste The Notebook på engelska 5 i BA 1a. Så roligt att pojkarna engagerade sig och lärde sig så mycket! Vi satt ibland och läste tyst i "kuddrummet" ibland läste vi ett kortare kapitel högt tillsammans och så hittade vi låtar som kunde vara sound track till boken och diskuterade frågor om kom upp under läsningen. Så ska jag alltid göra i fortsättningen. Rar roman också där man får veta vad det där happily ever after innebär. Tack Gunnar, för lästipset! Bara att hitta en som bygger hus i huvudrollen i en roman är en bedrift!

Största musikaliska upptäckten? Måndagskören i grannbyn. Kul att sjunga i kyrkokör igen!

Vad var din största framgång på jobbet 2015? FN-skolan är en succé och den engagerar de flesta program på skolan!!!! Att läsa the Notebook med BA 1a, att elever med svårigheter klarade kurserna, att jag fick kramar av mina Sv 3-elever, att en från början strulig elev skrev "Thank you for making English fun!"

Största framgång på det privata planet? Att jag orkat med det här året. Det var bra jobbat av mig!

Största misstaget? Oräkneliga men nämnas kan att vi glömde kolla vattendjupet i brunnen så pumpen översvämmades och var ur funktion i två veckor, mellan domsöndagsveckan och onsdagen i andra advenstveckan, tills vi fick en ny motor till pumpen. Jag fick hinka vatten med rep som i gamla dagar och barnen och jag fick samarbeta för att få vardagen att fungera på gammaldags vis. I backspegeln två nyttiga veckor för familjen, men jag vill helst inte att det ska upprepas alltför ofta.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Ledsnare. 

Vad spenderade du mest pengar på? Hästarna, barnen, mammas begravning och gården, skäms, det borde vara mer på fadderbarnet, flyktinghjälp och tiggare. Fast det har förstås blivit mer där också detta hårda år.

Något du önskade dig och fick? Galoppera Smilla.

Något du önskade dig och inte fick? Jobba en dag i veckan i Kiruna, min sura chef sa NEJ.  Regeringen sviker flyktingarna och Sveriges själ. Min mamma blev inte frisk.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015? Hade ett mycket enkelt kalas för närmsta familjen.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Mindre stress, sorg och oro.

Vad fick dig att må bra?  Att springa med hundarna till Näverträsk, TC-träningen (axelskadan är så bra så jag kan gruppträna igen!) och att rida! 

Vem saknade du? 1. Mamma. 2. Pappa. 3.  Sonja.  

De bästa nya människorna du träffade? I FN-förbundet har jag stött på intressanta personer och alla nya fina elever jag fick i höstas, men det bästa har varit dem jag återknutit en nära kontakt med: min brors familj, Johannes II, Lotta och Signar, Maj, Eva och alla släktingar som kommit särskilt nära i sorgen efter mamma. Träningskompisarna på TC. Det sista året med mamma blev också en tid när vi kom varandra ännu närmare än tidigare.

Mest stolt över? Mina barn och att Smilla blivit en så trevlig häst. 

Högsta önskan just nu? Är så himla ledsen och nedslagen över läget i världen och människor som bär på så mycket hat och rädsla. Det har verkligen varit svårt att känna sig glad den här hösten när världen ser ut som den gör. Så min önskan är något slags gudomligt ingripande i hela den här krisen.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Vila mer, be mer, läsa mer och lita på min förmåga.


22 kommentarer:

 1. Låt oss önska varandra och allt som andas ett gott nytt år. Det kändes och känns som att vilddjuret har klöst och rivit värre än vanligt under 2015. Förhoppningsvis finns det sådana som 2015 var ett bra år för..
  På mitt arbete dog en kollega oväntat, en arbetskamrat fick cancer och en annan, hon som alltid är glad och tar på sig för mycket, gick in i en utmattningsdepression.
  Allt detta under några veckor ihop med stora händelser i världen och i Sverige och så den nära kretsen. Det kändes som om motsvarande 15 "normala" års elände trycktes ihop under några månader.
  Kramar till Alma, Lars och alla andra som läser denna blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så har det varit, 15 års elände på en höst verkar det, detta annus horribilis. Ja, jag hoppas att det nu vänder för dig, för oss alla. Varma kramar tillbaka. Hoppas du orkar hänga kvar här, det är en stor tröst att du och Lars håller ut vid min sida.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Ser mysigt ut där med sjöarna, ridvänligt =) bara isen bär så.
  Brukar läsa Clara jag med , trevlig blogg , precis som denna =)

  Angående elände och onska i världen läste jag om ett analys företag som citeras i världen idag.

  http://www.varldenidag.se/nyhet/2015/12/08/Fralsning-och-vila-nasta-ars-trender/

  Blir det för mycket elände och stress här i världen tror jag människor kommer börja söka ensamhet frid självransakan. Man finner sin "closset" . som pastor wilkerson beskrev som väldigt viktig. och vad som föds ur den garderoben återstår att se vad herren talar in i människors hjärtan när dom lärt sig vara tysta och lyssnar.

  Och Kram till Alma,Klaus och övriga läsare.

  Denna nyårs sång känner ni så klart igen

  https://www.youtube.com/watch?v=GxSqMbsHeJ8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas då på vila, en paus i allt elände och all möda 2016. Jag önskar förstås att de där "profeterna" får rätt för allas skull.

   Vilken vacker video till denna fina version av Auld lang syne! Jag älskar Sissels tydliga diktion, man hör varenda ord.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. jo hon sjunger vackert och rent =)

   Radera
 4. Jag har i bästa Lars-anda gjort iordning någonting. Med hjälp av 5 uppsättningar LED-ljus kunde jag ge julkrubban i hörnskåpet stjärnhimmel, Betlehems-stjärna (lyser klarare än de andra - snacka om "led-ljus" f.ö..), månsken och en liten brasa framför krubban och ett rödaktigt ljus som kommer från motsatt riktning jfrt månljuset.
  Det finns LED-ljus som "flämtar" lite vilket ger ett intryck av flammor i lilla brasan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Klaus att du fixat din egen julkrubba med LED =)Har hört på arbetet att det resonerats en del om LED-lister som man kan fästa var man vill som kommer med fjärrkontrol där det går att ställa olika färger eller om ljuset ska vara fast,binkande,rinnande osv.

   Själv laborerar jag också med ljus just nu, byggt ett mycket enkelt spektroskop , tom toa rulle,en bit folie,kasserad cd-skiva.

   http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_03991.jpg

   Experiment bygge, som sedan ska bli något lite mer hållbart som jag kan fästa på teleskopet och ev få lite ljus info om dom stjärnor jag kollar på. olika ljuskällor alstrar olika spektrum beroende på vilka grundämnen som är inblandade , för en amatör kan det vara kul att se hur långt man kommer, proffsen studerar ju numera dom ny funna planeterna för att se vad ljuset skvallrar om , vatten,syre,metan ? inte för att jag tror att mina enkla hemma byggen klarar planeter långt långt bort, men kan ju vara kul att testa =)

   Har plåtar med min mobil och ljuskällor jag kollat är ex lysrör,Led,låg energi lampa.

   http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_04011.jpg

   http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_04001.jpg

   http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_03982.jpg

   Om inte annat blir det intressanta fina färger i mobil kameran :P

   Radera
  2. Vore kul om jag fick visa din fina julkrubba här, Klaus. Om du går med på det kan du mejla bilden så får den bli första bild i julkalendern i morgon.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Sissela har verkligen en vattenklar röst. Änglaröst kanske, med sök på youtube lisa Gerrard sacrifice för en verklig änglastämma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisas musik tycker jag alltid har en andlig dimension liksom.

   https://www.youtube.com/watch?v=jtbyFxfaBbE

   Radera
  2. Jag håller förstås med, snygga sopranstämmor utan onödigt vibrato är en källa att skölja sina trötta öron i.

   Radera
  3. Häftig video! Jag förstår att ni som har grön jul behöver den av den orsaken också. Jag tänker på soliga vårvintrar och längtar dit.

   Radera
  4. Ja, just Sacrifice. Den rösten/sången är inte "God" i vardaglig mening, men definitivt inte ond heller. Mycket större, Oceanien.

   Den här, SANVEAN är med sin tillhörande väldigt fina video också så fin.

   https://youtu.be/1xpkRj99FH0

   Radera
  5. Oceanisk, skulle det vara

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Ja, ett fint videokonstverk. Det är du och Lars som introducerat mig till denna musiker. Tack för det!

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera