Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 13 december 2015

Vägröjare

Advent har många vägröjare idag minns vi de två mest lysande av dem: Johannes Döparen och Lucia av Syracusa. Jag kan inte nog tacka Gud för Lucias genomslag här i Norden. Varje år på varje skola får vi höra evangelium tack vare hennes martyrium. Jag älskar denna multikulturella högtid, musik från hela världen, Lucia från Sicilien , stjärngossar från Persien och en ursvensk folkrörelsehögtid, allt för att visa på juden Jesus som föddes i en liten stad i utkanten av Romarriket för ca 2000 år sedan.


15 kommentarer:

 1. Vackra sånger =) jag tycker profetsian i Mika 5:2-4 är en av bibelns mest fantastiska som ju berättar om fursten som föds i lilla Betlehem och kommer att bli stor till jordens ändar, vi lever ju i en välsingnad tid som får se detta mer och mer, kina exempelvis där tillväxten är enorm av kristna, under tidig medeltid var ju Kristus mest en europeisk sak där man kan säga att jesus var stor. hänförelsen runt bibeln och jesus går inte att ta miste på hos folket i kina och precis som du säger är lucia tåget verkligen många nationer inblandade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ahde ett så vackert och tankeväckande luciatåg på skolan i fredags med FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna och flera tydligt evangeliserande sångtexter, tex Julens tecken är en stjärna https://www.youtube.com/watch?v=HLj85SwWxT8

   Jag är välsignad med en skola som tätt samarbetar med SvK. SvK här i norr är inte en slätstruken institution för att avlöna präster och diakoner och uttala sig lite lagom i pressen, som man kan få för sig på vissa nätsajter, utan en rakryggad kyrka som ser som sin uppgift att vara Guds rike och meddela att det riket är nära.

   Radera
  2. Och du har så rätt, vi lever i en välsignad tid som får se profetord efter profetord gå i uppfyllelse, inet minst detta om lilla Betlehem och Jesus som ska bli stor till jordens ändar. Tänker på den samiska kvinna som hört om Jesus och fotvandrade till södra Sveriges kloster för att förmå kristna munkar att komma hit till oss i norr och predika evangelium och nu är hennes djupa längtan uppfylld. Vi har till och med ett kloster i Lannavaara numera=)

   Och tänk på Etiopiska/Eritreanska kopter som bett om hela världens frälsning i hundratals år som här: the salvation and/or glorification of the faithful and the righteous, so pray hard !!!)https://www.youtube.com/watch?v=eDpGXVnNEJw

   innan de första kristna hushållen uppstod i norr, nu kommer de till oss och har kyrkor som tar emot dem.

   Radera
 2. klostret i Lannavaara, gillade deras bild på hemsidan marias lamm =) och sant ju om kopterna. brukar tänka ibland när man hör gamla medeltida bitar som Personent Hodie där det talas om att hela världen gengjöd när Kristus föddes eller att han är himlens kung,allas vår frälsare att han verkligen framställs som en universell kung , ganska strongt av medeltids folket som inte vek ner sig och tänkte..nåja han är väl lite stamgud för oss i europa =)

  https://www.youtube.com/watch?v=3qIZWpU-ZtI

  SvaraRadera
 3. Ja, Gud älskar alla och alla längtar efter honom, En ny bekantskap för mig dnena hösthar varit teologen Sarah Cokley hon talar just om detta begär i oss som tvärtemot Freud menar attd et beror på allas vår längtan efter Gud och Guds kärlek som söker oss. Så har jag alltid tänkt om alla romantiska kärlekssånger, -romaner, -filmer etc. att de är sublimerad gudslängtan.Inte konstigt att många blir besvikna när den älskade visar sig inte vara Gud utan en människa som de själva. Här kan du läsa om Coakleys tankar om den universella /globala gudslängtan nedlagd i människan: http://www.läsarna.se/teologi-och-kosmologi/

  SvaraRadera
 4. Bra tankar av Sarah Coakley , har haft vänner förr som haft vissa problem med droger men lyckades hyfsa sitt liv när man mötte kärleken,kvinnan i livet en längtan skulle jag tro till närhet och kärlek där droger fick fylla tomrummet, skulle tro att matrialism är liknande surrogat ,en önskan att fylla ett tomrum en längtan till mening med livet. Abedissan Hildegard av bingen skrev att när människor blir gamla och trötta och kroppen inte orkar mer synder vänder många hem igen till gud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja , droger och köpmani är smma Andes barn. Hildegard låter lite cynisk där, jag tror vi blir klokare som äldre och har mindre prestige, en del iaf.

   Radera
  2. Sant Alma, vissa är ju kaxmörtar och gud själva i sin egen värld.Hela livet.för stolta och stora i sin egen värld att eränna att något finns utanför deras egen smartness verkar det som

   http://www.dagen.se/visa-mig-vetenskapliga-bevis-och-jag-blir-religi%C3%B6s-1.584578

   Men som jag ser det och tror väntar en överaskning för dessa =)

   https://www.youtube.com/watch?v=PpJoM1Yvm-Y

   OCH hur är det nu bibeln säger...han ska göra dom klokas klokhet till dårskap.

   Nu var jo Hildegards citat en slutkläm på en ganska lång utläggning där hon liknade människan vid en liten svart smutsig lerklump som gud håller vid sitt bröst ,syndiga,svaga,blinda. men vill att vi alla ska bli hans barn.och hon menade till slut att flertalet vänder hem till sist.som jag ser det mer en förtröstan på gud än cynisk abedissa.

   Radera
  3. Ja Hildegard var också förtröstansfull och klok. men Gud ser oss nog mer som sina ögonstenar eftersom hans er Jesus när han ser oss. "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son för att vara och en som på honom tror inte ska förgås utan ha evigt liv" .Ögonstenar som smutsar ner sig i vår kamp att vara självgoda som tex Richard Dawkins. Det är svårt att våga bli så naiv och förtröstansfull som ett barn. Jesus gjorde det, blev ett spädbarn totalt utlämnad åt människors välvilja eller illvilja. Kanske blir Dawkins klokare nu, kanske först sedan.

   Radera
 5. Jo, men den andre, t ex Lars och Alma kan mycket väl vara Gud. En glimmande facett av Gud. För mig här på denna blogg. Låt Guds kärlek vara vår kärlek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut, så är det förstås, vi är ju Kristi kropp på jorden tillsammans,glad att du ser på oss så, jag ser ju er så. Guds kärlek synliggjord på skärmen. Men ingen människa kan på samma sätt som Gud svara på alla behov alltid, eller att en männsika tål vilka utbrott som helst, Gud gör det men inte vi, då kommer besvikelsen om man tror att en människa kan det men så sviktar hon.

   Radera
  2. tack tack Klaus =)håller med Alma att tillsammans är vi Jesu kropp..där 2-3 är samlade är jag mitt ibland er sa ju jesus.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Inte Gud "i sin fullhet", så menade jag inte.

  Samtidigt så kan man filosofera. De fotoner som lite svagt lyser upp mitt rum just nu, de skickades i väg från solen för 8 minuter sedan. ÄR de Solen eller bara något som skickats ut från solen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det förstår jag. men det är nog Gud i sin fullhet folk tror de ska finna i den romantiska kärleken, iaf de som blir besvikna av olika skäl.

   Härligt med solen som lyser in genom fönstret, visst är det solen men inte i sin fullhet, precis som med Gud hade det varit ett problem för oss människobarn. Det är väl en orsak till att vi tillsammans är Kristi kropp.

   Radera