Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 4 december 2016

Andra advent: Riket som kommer.Markus 1: 14- 15 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galiléen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.”

Jesus talade ofta i liknelser, eller så är det liknelserna de minns, de som var med honom då i Galliléen, i Judéen eller Samarien. I en av andra advents evangelietexter talar han om himmelriket som en surdeg. Liknelser är lätta att minnas , de framkallar bilder i mitt inre. Nu ser jag Gud som bagerska med starka armar och håret täckt av en vit hilkka. En tant från norra Tornedalen, röd av värmen från ugnen. Gud knådar en stor deg. Gud som en stor snäll tant, en sådan som min farmor.

En stark, snäll och samtidigt lite sträng tant som knådar sin deg till fulländning.Den ska släppa från baktråget men inte vara för hård och torr utan fortfarande blank. Inga klumpar av mjöl ska bli kvar, ingen del av degen får finnas som inte blandats med surdegen. Surdegen i brödet är själva himmelriket och det finns snart överallt. Det är surdegen som får degen att jäsa, som sätter liv i mjölet och vattnet och gör det till något helt annat än det var innan surdegen knådades in.
Himlen inom. Vi talar ofta om himlen som något uppepå, ovan där. Men så säger aldrig Jesus. Himlen är alltid mitt ibland oss, osynligt genomsyrande världsalltet. Som jästen i brödet, livets bröd som bryts för alla. Jesus knådades av bagerskan från Tornedalen, hon med de starka armarna. Hans liv blev ett brödoffer, ja, han är livets bröd och genom honom får vi alla del av himmelriket inom oss.

Musik för advent lyssnar jag på i Andliga sånger.

2 kommentarer:

 1. Mika 5:2-4 talar ju om han som var i från lilla Betlehem som till slut kommer att vara stor till jordens ändar och profetordet går mer och mer framåt

  https://www.youtube.com/watch?v=AOmcwHZ8TbM

  Bra liknelse om en tant som knådar en deg, tror slutresultatet blir smaskens (nu fick jag nybakade kanelbullar på hjärnan) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och Betlehem betyder ju Brödhuset, dessutom. Jesus tänkte nog på Mika när han berättade denna liknelse.

   Det är lätt att bli sugen när man läser. Själv suktar jag efter välfyllda "temlor" när jag läser Ture Sventon-böcker.

   Radera