Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 10 december 2016

Bered rum för fredsfursten

Nobeldagen hade kanske aldrig firats om det inte vore för dagens kalenderflicka Bertha von Suttner. Denna pacifist av internationellt ursprung var vän till Alfred Nobel och när han blev rik på dynamit och instiftade sina pris var det hon som övertalade honom att göra något vettigt av sina miljoner och instifta Nobels fredspris. Själv fick hon fredspriset 1905 för tankar som hon skrev om i Ned med vapnen. Ned med vapnen har det på sin meritlista att den var ett av verken som nazisterna brände på bål i 1930-talets Tyskland. Hade de kunnat hade de säkert försökt bränna Bertha på bål också. men då var hon redan död.

Hon var ju på alla sätt en människa som hotar den fascistiska och nazistiska världsbilden; hon var av typiskt centraleuropeiskt blandat ursprung, hon hade framgångsrika vänner som Alfred Nobel, hon kämpade för fred och rättvisa i världen och hon gifte sig i smyg utan att hennes makes adliga föräldrar gav sitt tillstånd till det men hon blev aldrig den där fogliga hemmafrun med enbart sina egna barns bästa för ögonen.

Bertha von Suttner tänkte i stället stort, hon tänkte på alla barn, hon menade att kvinnorna genom sin närhet till livgivandet skulle bringa fred på jorden om de bara fick vara med och bestämma. En tes som delvis stämmer. Vi vet ju att jämställda samhällen mår bättre och är fredligare än motsatsen. Eftersom hon dog 1914 fick hon inte ha rösträtt själv. Hon bestämde i alla fall att vännen Alfred Nobel skulle instifta ett fredspris. Ett pris som behövs även om det ibland varit omdiskuterat. Som när min favoritpristagare Wangari Mathai fick det 2004. Har verkligen miljöarbete och fattgdomsbekämpning något med fred att göra?

Jag är övertygad om att Bertha von Suttner skulle ha hållit med om att miljöarbete och fattigdomsbekämpning hör till fredens förutsättningar. Hon var nämligen inte dum. Fred behöver en jordmån att växa i. Krig växer bäst där människor kämpar om snålt tilltagna resurser. Alla konflikter bottnar ju i grunden i ekonomi och maktlystnad, ingenting annat: "När krubban är tom slåss hästarna".

Kristendomen lär att när krubban är full kan freden blomma. Den tomma krubban som blev Fredsfurstens första säng vittnar om fred och till alla människor en god vilja. När krubban är full av den nyfödde fredsfursten kan freden växa fram.

6 kommentarer:

 1. Vad gör inte en man för att blidka sin käraste? Obesvarad kärlek är en av dom stora motivationskrafter i det levande livet. Nobel var tafatt när det gällde kärlek men ach så älskad för sina pengar i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag beundrar honom mest för sitt innovativa testamente och sin trogna vänskap med Bertha von Suttner.

   Radera
 2. Nazism och fascism grundar sig ju på nationen och tankar om ras, nobel priset är kosmopolitiskt och uppmärksammar vetenskapsmän i hela världen ,liksom kyrkan alltid varit ett brödra/systraskap utan landsgränser. utvecklingen går väl därhän att nazism blir alltmer omöjlig och omodern. Tänk bara NASA exempelvis Som flyttar fram gränser för vårt kunnande om universum många av dess projekt exempelvis planeter ute i universum och fortsatt undersökande, bygge av bättre mer avancerade teleskop kan inte bäras av ett land ,som ex USA utan det krävs många medlemmsländer för att fördela och bära kostnaden. Efter murens fall i tyskland beslutade amerikanska och ryska raket forskare att göra gemensam sak och den föreningen har varit väldigt fruktsam enligt vad jag läst. Mardrömmen vore väl krig och nya murbyggen infrastruktur som slås i spillror, nöd,svält sjukdommar som följer på krig. Så fredsfursten är av vikt om männskligheten vill se någon form av framåtskridande, vad som är framåtskidandets mål tycks ofta fått sitt svar i matrialism som vår jord inte kan bära hur mycket som helst av,så ja miljöarbete är viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror definitivt på en annan globalism än det internationella kapitalets. Det är vårt hopp: Guds rike är nära, ja mitt ibland oss.

   Radera
 3. Jag har precis set och hört Nobel- festen Från Oslo. Människor med fred som The State of Mind ,väcker hoppet på att freden är en möjlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! WÉtt hoppets texken varje 10 december. det passar så perfekt i adventstid.

   Radera