Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 25 december 2016

När juldagsmorgon glimmar vi vill till stallet gå

I skogen, spåret går upp på stallbacken. En liten byggnad med en dörr på glänt. Psalmförfattaren Lydia står i stalldörren och öppnar för alla som vill in, för det här stallet är som ett senapskorn, väldigt litet på utsidan men stort på insidan. Där ryms alla som vill in, så det är bara att kliva på. Här är redan alla kalenderflickorna; Audrey Hepburn exempelvis, hon ordnar med aktiviteter för alla barnen och de är många, inte bara Sankta Cripina har med sig en ansenlig barnaskara. Pojkarna från Kenya spelar basket med en alldeles ny boll Lilja och Volodja har skänkt den till barnet i krubban men de har inget emot att pojkarna från Kenya spelar basket med den och de är förstås med.

Vid fönstergluggen står Sankta Angelika och leder en ursulinerstråkensemble där Ilona spelar cello, de ackompagnerar Mahalia Jackson som sjunger "O helga natt" med änglar som bakgrundskör . Sonja Marmeladova kysser stilla sin Raskolnikov och ler mot dem. Där kommer Pocahontas med rostad majs och popcorn till barnen och bredvid henne står Máttaráhkka Rebecca med vattenkruset, det är hon som vattnat åsnan, oxen, fåren och de två hästarna från Lappland.Fyra Marior och Tomas Naturvetenskaparen lagar kvällsvard till hela sällskapet med Marta som chefskock och alla låter sig väl smaka efter nattens händelser, speciellt herdarna äter som om de aldrig sett mat förr.

Stallet badar i ett milt rödgult sken. Det är Julia Aurelius som har hängt en adventsstjärna i stallgluggen, den sprider sitt milda ljus över alla de församlade och den lille som sover helt lugnt i krubban. Nära den sitter Esau, Bang, Jesaja, Selma Lagerlöf och Bertha von Suttner och samspråkar lågmält om fredens möjlighet. I samma hörn står Beatrice , Rakel och Lucia. De pratar om hur de ska rädda ytterligare människor som liksom Dante gått vilse i självtillräcklighetens mörka skogar med någon ny kreativ idé, medan Johannes döparen kommer in med ett fång ved till stallets kamin. Intill den ligger fyra katter från den nordliga glesbygden och bredvid vakar en border collie och en sennenhund.

Anna av Ryssland kokar te på en samovar tillsammans med Anna av Danmark, de är bra på te prinsessorna från Norden. Men särskilt majestätiska ter de sig inte när de då och då kastar den förlupna basketbollen till sina barn som är med i stimmet kring basketkorgen, de ser däremot mycket lyckliga ut. Den heliga Barbara är där, hon har tagit med sin pappa som just bytt på det lilla Jesusbarnet och nu lämnar honom till mamma Maria för att ammas. Bredvid hennes sitter Josef i höet. Och i Josefs famn, närmast krubban, sitter en liten irländsk gosse och mumsar på Pocahontas popcorn. Han har kommit hem.
"Här har arken strandat , tungt med sin last av frid."

7 kommentarer:

 1. Väl talar om Himlen ;)tänkte beräta om Kate kerr ifrån usa som säger att gud visar henne eller hon haft visioner av himlen, om hon talar sant eller bara är en duktig berättare en slags J.K. Rowling låter jag vara osagt.

  Engelska bibelöversättningar talar om mansion när vi säger hus , Mansion är lite mer herrgårds aktigt väl. Kate berättar att folk har sina favorit platser i himlen hur och var dom vill ha sitt hus, så hon talar om "skymansion" som är byggde på höga pelare högt uppe i skyn. "ocean mansion" för dom som vill ha ett hus under havet som har stora panorama fönster så man kan se alla firrar valar och delfiner simma runt.."tree mansion" för den som vill ha häftigt hus i himelska jätte träd. "Cliff mansion" byggt på en bergvägg osv finns så klart hus med hagar och hästar. sen berättar hon att räddar du ett djur och det binder det till dej så kommer det att vänta på dej i din mansion..ja gamla veterinärer som är sanna djurvänner lär inte lida brist på husdjur ;)

  Hon menar att var mansion och ägare har en skattkista, himmelska skatter omtalas ju av jesus Matteus 6:19-21)och
  ordspråken visar att det finns ekonomi även i himlen.

  Den som förbarmar sig över den arme, han lånar åt HERREN och får vedergällning av honom för vad gott han har gjort.(Ordspråksboken 19:17)

  Kate menar då att himmelska skatter är speciella välsignelser man kan få , beroende på hur mycket "guld" man samlat i den himelska banken.

  och tydligen finns det människor både i himlen och gudsrike på jorden som kommer att vara framstående, rika på guds guld

  De många som sover i mullen skall vakna, några till evigt liv, andra till förakt och evig skam. De förståndiga skall då lysa som himlavalvets ljus, och de som har fört många till rättfärdighet, som stjärnor, alltid och för evigt.
  (Dan 12:2-3)

  SvaraRadera
 2. Va jag är glad att kunna känna igen något av dom hemliga rättfärdigas ande i texten, deras, som bär världen i sin anspråkslöshet . Dom som kan se och tro på att något av den ursprungliga kärleken lever i omsorgen av stallet.Dom som bygger arken som härbärgerar frid.

  Jag tror på deras tro och älskar det andliga och heliga oskuldsfullhet i dom som värmer världen och även jag kan ta del av.
  Oskuldsfullhet, som dom slå vakt om, och om det går förlorad , reparerar dom det spruckna till en användbar kärl igen .Så att spillrorna blir återfunna och förda ihop igen. Så att genom den heliga vandringens och förvandlingens erfarenhet blir något av oskulden återställt i en annan form , form som man kan leva med.

  SvaraRadera
 3. Sitter och lyssnar på julmusik,musik som inte hanns med i så stor utsträckning som var önskvärt.nu börjar jag att hitta en svenk rytm i mitt liv även om jag vaknar mitt i natten.1 månad borta ,ja då behöver jag också inskolas igen för minman har blivit lite fast i egna rutiner.Nu går det bra.Jag hoppas att vi kan ses till veckan.Jag är borta 25 januari och 28 men annars är jag ledig.Hoppas att vi hittar någon tid för nu börjar det att bli länge sedan.

  SvaraRadera
 4. För den som undrar över den radioskugga som tycks råda här; sjukdom av ej livshotande men dock hämmande sort hindrar Barock-Olga, aka Alma-Lena från aktiviteter här på bloggen. Bedömer att hon orkar med lite kortare inpass om några veckor eller så.

  //Bråddjup

  SvaraRadera
 5. Tack, Bråddjup! Hälsa från oss!
  Klaus

  SvaraRadera
 6. Detsamma säger jag , Krya på dej.

  Lars

  SvaraRadera
 7. Något fattas i cyberuniversum.

  SvaraRadera