Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 1 december 2016

Vänner

Jesaja 65: 25 Vargen och lammet betar tillsammans,
lejonet äter hö som oxen.
Och jord är ormens föda.
Ingenstans på mitt heliga berg
sker något ont eller vrångt,
säger Herren.

Smilla och Elva har ett komplicerat förhållande som börjar stabiliseras på en högst vänskaplig nivå. Elva vill ju helst valla och för att inte bli för jobbig för hästarna försöker jag lära henne att ligga och vakta i tystnad och bara säga till om Smilla kliver genom stängslet. Det går väl så där. Men oftare och oftare ser det så här harmoniskt ut mellan de båda.
Det är ett mirakel ni ser på bilden egentligen. Hästen är ett gräsätande flockdjur som trivs bäst med andra hästar i ständig rörelse efter mat. Det är de stora grässtäppernas karaktärsdjur på norra halvklotet. På den södra halvan är det andra hästdjur; åsnor och zebror som har den ekologiska nischen. Betande flockdjur ses som skafferi av de stora rovdjuren och därför råder ingen vänskaplighet mellan stora rovdjur och hästar. Hästar springer så långt de kan från vargflockarna på de sibiriska stäpperna.
Vargarna å sin sida vill inte bo på blåsiga grässtäpper, de föredrar skogar med kuperad terräng där de kan hitta torra hålor att bo i och klippor att ligga på för att spana ut över omgivningarna. Stäppen tar de sig till endast för att i flock jaga tex hästar. Hästarnas hovar och tänder har de respekt för och hästjakt lyckas långt ifrån varje gång en vargflock försöker fånga en häst. Men när den lyckas har de mat för flera dagar åt hela flocken.
Men så blev hunden människans första husdjur och bästa vän och hästen dess andra husdjur och nästbästa vän och nu händer det märkliga att vargar och hästar också börjar leva i fred med varandra. Vissa hundraser till exempel Jack Russel terriern och dalmatinern har utvecklat egenskaper som gör att de är speciellt förtjusta i just hästar och kan springa med hästarna mil efter mil för att vakta en postskjuts (dalmatinern) eller jaga räv (Jack Russel terriern).
För mig är det en försmak av paradiset. I Eden skulle ju människan leva i fred med djuren och råda över dem så att djuren kunde leva i fred med varandra. Fortfarande och redan nu kan häst och hund leva som vänner med människan som vägvisare och gemensam vän. På kyrkoårets första dag tycker jag därför denna bild passar så bra eftersom denna dag både blickar bakåt mot hur det var och ser framåt mot hur det kommer att bli. Det är den dag som sammanfattar historien från Eden till Betlehem fram till när jorden ska bli sig själv igen och lejon och lamm, häst och varg åter fredligt leker med varandra i berg och på slätter.

2 kommentarer:

 1. Jo det räcker man ser alla bra och gulliga djurklipp på youtube för att förstå att Darwinismen i sin mest perverterade form inte stämmer. Som menar att livet går ut på att äta eller ätas , eller Alfa hanen trycker ner alla dom andra för att det är "naturens lag" som nog säger mer om personen än naturen ;)Har läst någonstans att lek många gånger har första plats i naturvärlden inte äta. Exempelvis stora isbjörnar som tycker det är kul att leka med slädhundar verkar värdera lek och socialt liv lite högre , kedjade slädhundar borde vara enkla snacks för en isbjörn om nu bara ätande fanns i naturen.

  https://www.youtube.com/watch?v=JE-Nyt4Bmi8

  Som också visar tycker jag att en annan "ordning" är möjlig än den vi ser idag ,som Jesaja 65 lovar.

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har så rätt! Hela Adventstiden är ju en tid för kyrkan att fasta och leva som på den pånyttfödda jorden. Jag tänker på att Jesaja säger att det är ont att döda även djur och äta dem. Vi lever i ett undantagstillstånd som inte är menat att vara så, vilket de där isbjörnarna visar.

   Och inte är det sant det där med "alfahannar" heller. Varken hos hästar eller hundar. Vi människor borde lära oss att detta är en perversion av skapelsens intention och sluta lita på att en "stark ledare" ska fixa allt åt oss.

   Radera