Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 15 december 2016

Recept för vila i Advent


När naturen vilar och sparar krafterna för att överleva vintern gör vi människor tvärtom så här års. Det talas om det och skrivs spaltmil om det men ingen gör riktigt motstånd och går verkligen i idé så här års. Därför bestämde sig Barock-Olga för att gå till handfast aktion och tog en förfallodag. Att bara lata sig en hel eftermiddag när julen närmar sig är en sann motståndshandling.


Dagens lucka blir Barock-Olgas recept på hur man latar sig i advent:


Stallet: Låt barnen åka på adventsfest med auktion i Lappträsk. Mocka i lugn och ro. Borsta bort det värsta innan ridningen. Strunta i sadeln och försök inga indianskutt utan sitt upp med en lämplig pall. Plumsa runt i djupsnön och gör roliga mönster i snön. Klia din häst på manken och efter ridningen proppa henne/honom full med morötter och pussa henne/honom så mycket du hinner.


Inne i tomt hus: passa inte på att städa, laga ingen mat; ät fil och lingon. Ta en dusch och lägg dig och läs eller stirra bara i taket tills du somnar eller barnen kommer hem.


När barnen kommit hem gör något enkelt att äta, koka potatis,tvätta den bara-skala inte. Gör mos av den för det äter de så gärna. Skär grönsakerna direkt på fatet och stek frysta hamburgare åt barnen. Funkar varje gång och tas emot som värsta festmaten men med minimal arbetsinsats. Medan potatisen kokar-läs en roman! Medan du fixar i köket efter maten lyssna på P2(P1 är för krävande för en förfallodag). Sedan kryper du upp i soffan med barnen och slötittar på barnkanalen.


När alla tänder borstats blir det "Julmysteriet", "Kudden", "Färger", "Jag är hos dig min Gud" och "Gud som haver" under vårt stora tjocka täcke och godnatt!
Lyssna till Bach," Sov min älskling", tills du somnar.

Upprepas vid behov, speciellt i advent.
7 kommentarer:

 1. Låter fantastiskt bra :) då blir det vila av. Man hör ju om familjer som går i väggen inför alla förberedelser inför julen, julklappar,matlagning,städning osv .Kronblom vet hur det ska vara och med katten på magen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag var tvungen att påminna mig själv just nu om detta utmärkta recept.

   Radera
 2. Låter skönt.

  Men hur gör man mos av potatis utan att skala den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör vi alltid, det går hur bra som helst. Betydligt nyttigare, mer smak och mer mättande. Mos av skalad potatis blir man ju aldrig mätt av. Det är bara att borsta potatisen ordentligt.

   Radera
 3. Kyrkan i Helsingfors har, bland en del annat, en julkalender som kanske kan vara något för dig.
  https://www.facebook.com/kyrkanihelsingfors/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, gillar verkligen lucka 14=) Julsånger klämmer jag också gärna in i nu när jag ska åka buss norrut några timmar.Får kolla resten senare.

   Radera