Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 21 december 2016

Årets längsta natt

Nu är den längsta natten här om en månad blir inte bilder suddiga mitt på dagen.
Mittpunkten på Skábma/Kaamos är just Tomasdagen och därför var den en så viktig märkesdag här i norr. Hos oss stämmer kyrkoåret som allra bäst tycker jag. Oavsett hur man fastställde julfirandet i romarriket var det ett bra beslut där jag tror att Gud var med.

Jesus är ju vår evigt strålande morgonsol och även om man har sommar på södra halvklotet bor inga människor så långt söderut som vi i norr bor norrut. Här bor många kring och norr om polcirkeln medan i stort sett ingen bor stadigvarande söder om södra polcirkeln. Tomasdagen passar också årets kortaste dag enär Tomas var en apostel som är så viktig i den andra änden av Jesu liv, det är ju han som lik en naturvetare vill stödja sin tro med empiri och undersöka Jesu ärr från korsfästelsen för att tro på att han uppstått från de döda.

När Jesus föddes kom det naturvetare till Betlehem för att med empiri stödja de tecken de tyckt sig se när en stjärna tändes och ledde dem till barnet i krubban. Precis som Tomas nöjde de sig inte förrän de undersökt sin hypotes om den nyfödde kungen och sett hur det var med egna ögon. Så många religioner säger: "släpp förnuftet, sluta tänka. Var mindful!". Man ska ju bokstavligen inte tänka på något alls när man mediterar i buddhistiska och hinduiska sammanhang. Ofta möts den som vill kontrollera fakta med förakt och även i kristna sammanhang uppmanas man till blind tro i betydelsen att hålla för sant det svårbegripliga utan att ifrågasätta.

Tomas och naturvetarna från Österns länder visar att i kristna sammanhang är det en helt och hållet felaktig hållning. Kristendomen tål granskning. Tro handlar om att lita på Gud. "I min Faders hus finns många boningar. Tro på Gud och tro på mig." är ju Jesu försäkran om att han är pålitlig och att vi kan lita på att han går före för att bereda rum åt oss i himmelriket. Tomas var med den kvällen Jesus sa så. Tomas tog på sig att kontrollera att Jesus verkligen var den han sa sig vara när han uppstått efter korsdöden. För det fick han öknamnet "Tvivlaren" men det vet ju trogna bloggföljare att Barockbloggen anser att det borde bytas till Tomas Naturvetenskaparen.

Det är så orättvist mot Tomas att kalla honom Tvivlare för att han ville veta och inte lät sig luras och ännu värre är att det flummigaste, minst jordnära av alla sk. apokryfiska evangelier (gnostiska skrifter avfattade på koptiska på 200-300-talet e. Kr.) kallas Tomasevangeliet. Nå världen är inte rättvis. Men den nordiska julen upprättar Tomas och ger honom en hedersplats som inledningen till julefriden. Av alla de tolv lärjungarna är han den som fått sin namnsdag närmast Jesu födelsedag inte långt ifrån naturvetarna från Orienten. Det är rätt åt Tomas!

File:The Incredulity of Saint Thomas by Caravaggio.jpg
Ytterligare en orsak att gilla Tomas är att när han avhandlas får man en ursäkt att visa en målning av Caravaggio. " L'incredulita di San Tomasso" . På engelska har ordet incredulity en klang av att inte vara lättlurad Det tycker jag är ett utmärkt epitet på Tomas. Han älskade Jesus tillräckligt högt för att inte låta lura sig av första bästa messiaspretendent även om det kostade honom anseendet bland de övriga lärjungarna.

2 kommentarer:

 1. Jo det är som Paulus skriver: Släck inte anden, förakta inga profetior men pröva allt. Ta vara på det som är bra, och avhåll er från allt slags ont.

  Då måste man ha ett undesökande sinne och inte sväljer allt , begreppet "djävulens advokat" myntades ju av kyrkan

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Dj%C3%A4vulens_advokat

  och handlar i grunden om disputation om kanonisering av ett Helgon,men är ju bra som en "vetenskaps princip" också, för att undersöka vad som är fakta. tack o lov har ju kyrkorna tidningar och interna samtal så man kan se om det finns pastorer som har rykte om sig att sko sig på människor exempelvis eller är osunda maktmänniskor

  Finns ju dom som mår dåligt av kyrkan historia och bagage och i nutid dras till ny gnostesism, new age för att man tror det är bättre. Men det menar jag är att gå från aska till eld, med olika karismatiska lärare som det finns noll koll på vad dom håller på med och försöker intala folk till, sådant slutar sällan lyckligt menar jag när religösa ledare kan flumma till det som det passar dom själva och deras syften inte kan klarläggas.Alla människor har inte nobla goda avsikter med sitt ledarskap eller religion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen att kasta sig ur askan in i värsta elden att söka sig till makthungriga New Age-profeter som verkar ha som främsta mål att kunna försörja sig utan egentligt arbete.

   Radera