Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 15 december 2016

Gottfrid

Gottfrid av Bouillon/Godefroi de Bouillon (1060-1100) fransk riddare som blev korsfararnas förste kung i Jerusalem. Notera den fridsamma huvudbonaden han bär på denna fresk från 1400-talets Italien.


Morfar hette Sune Gottfrid, två vackra namn som tillsammans blir en liten predikan. Sune är ett fornsvenskt namn som betyder son och Gottfrid är förstås tyska och betyder Guds frid. Vilken gåva ett sådant namn måste vara! Tänk vilka vackra tankar om sitt barn föräldrar som ger sin lille nyfödde ett sådant namn måste ha!


Morfar Sune Gottfrid fick sångröst och han spelade gitarr och sjöng frikyrkliga sånger i stämmor med mormor. Morfar dog redan när jag var 16 år och sedan minns jag mormors hem som tyst. Fast vi sjöng tillsammans varje annandag jul-det saknar jag nu när också mormor tagit upp den himmelska gitarren. Kanske sjunger nu mormor Signe Teresia och morfar Sune Gottfrid denna underbara sång om Guds frid av Sofia Karlsson och Olivia Blyberg:


4 kommentarer:

 1. Ja, den sången med den sångerskan är verkligen något extra.
  Klaus

  SvaraRadera
 2. En av många intressanta saker vid tiden för första korståget är att många nordmandiska stormän deltog, slaget vid hastigs sägs markera slutet för vikinga eran 1066 men i praktiken var dessa vikinga ättlingar viktiga några hundra år till, som kung Rikard lejonhjärta född 1157 dog 1199 var av den normandiska ätten Plantagenet, finns en ganska ikonisk bild på honom i äldre manuskript där han knäböjer och ber till gud

  http://1.bp.blogspot.com/-3aGjT19ka44/UirqQ5flM7I/AAAAAAAAEDs/uGH7xaRgZAs/s1600/1+Praying+Crusader.jpg

  Samme kung Rikard som figurerar i Robin Hood, han sägs varit en hjälte redan under sin livstid och kanske ädel riddare också, åtminstone tjänar han som modell för en bra och rättfärdig regent i disneys Robin Hood, så när kung Rikard vänder hem från sitt korståg så får prins John och dom andra banditerna sitt straff och dom fattiga en rättfärdigare kung.

  https://www.youtube.com/watch?v=l-4pxMXC2o8

  Vad få människor känner till tror jag, är att så länge Jerusalem vad under riddar kontroll så dominerade Kristna europeiska skepp medelhavet, riddarna hade ju även malta och Cypern under sin kontroll som gjorde det möjligt för Europa att ha bra handelsvägar med bysan,kina,indien.

  palesteinerlied skriven av Walther von der Vogelweide f 1170 är välspelad av medeltids musikanterna som åker runt på medeltids veckor/marknader och lyckas med att beskrive en hel del om jesus men även "heliga landets" skönhet.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZZA3rWdlMnw

  Långt efter att dom sista riddarna var borta och judarna fördrivits så verkar det som att israel blev öken och vildmark. Sedan judarna började vända hem har man uppenbart vänt den trenden.

  https://www.youtube.com/watch?v=oxxYmn3HpDU

  Man kan ju förstå nordeuropeiska Riddare då som var vana vid is och snö stora delen av året som fann att israel var underbart, och se dom platser där jesus undervisat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många intressanta länkar som jag får kolla in senare. Nu ska jag vila upp mig efter att ha haft akutplacerade små söta syskon här tills de fick ett permanent familjehem. Jag återkommer när jag orkat se på alla dina länkar, det brukar alltid vara spännande.

   Men Isreal var ingen ödemark även om det var mer ökenartat under dessa år. det bodde tex en majoritet judar där hela tiden trots förföljelser och fördrivningar. Araber, druser, samarier, armenier och andra kristna och muslimska grupper bodde också där även under ottomanerna. Ottomanerna var snällare mot judar än de flesta europeiska stater, därav stor judisk befolkning i det område som nu är Israel och Palestina. de hade förstås inte samma rättigheter som andra tex utestängdes de från många av deras heliga platser, men de fick leva iaf.

   Radera
  2. Jo det tär på krafterna med småttingar :) tack för lite mer info om israel , jag drog slutsats av Israel filmen men även palestinska flyktingar jag arbetat med, som menar att judarna har inget i Israel att göra för dom har inte bott där på 2000 år, som antagligen är mer politik och ställningstagande snarare än sanning
   Lars

   Radera