Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 6 december 2016

"Santa, Bring My Baby Back to Me"

Lilja och Volodja när de gått igenom dörren till sina egna rum
I filmen Lilja 4ever säger hennes enda trogna vän Volodja sedan han dött : "Det är bra här i himlen, vi spelar basket på hustaken med änglarna, men evigheten är lång och livet är kort." när Lilja första gången tänker på självmord som lösningen på sin hopplösa situation som trafficking -offer i Sverige. Lurad från sitt hemland i forna Sovjet av en charmig ung man med löften om en grön framtid i Sverige blir hon inlåst och misshandlad, såld som slav per timme till medelålders svenska män med familj och god inkomst som gillar att våldta barn helt i deras våld. Ett eget rum var så långt ifrån hennes slavtillvaro att hon till slut ändå begår självmord för att komma till den "port som öppen står för varje själ som nådens ord anammar" till ett eget rum i himmelen där hon får spela basket på hustaken med Volodja och änglarna.

Lukas Moodysons film från 2002 bygger på dagboken som skrevs av den 16-åriga litauiska flickan Dangoule Rasalaite som tog livet av sig utanför Malmö i slutet av 1990-talet. Tyvärr finns det fortfarande miljoner människor från fattiga länder som utsätts för slavhandel i denna dag. Slaveri är förstås inget nytt under solen. Dagens helgon, St Nikolaus, gjorde enligt legenden mycket för att hjälpa fattiga människor på olika sätt i sitt biskopssäte Myra på 300-talet. När en fattig pappa ansåg sig vara tvungen att sälja sina döttrar till en bordell kastade St. Nikolaus in en påse guldpengar till dem under natten så pappan i stället kunde ge döttrarna en rejäl hemgift så de slapp bordellens misshandel, smuts, sjukdomar och förnedring och i stället blev rikt gifta.

Jag tänker på biskop Nikolaus guldpåse och på en julsång som snurrar just nu; Elvis som sjunger "Santa Bring My Baby Back To Me". Den banala rocklåten från sent 1950-tal får en klang av tragisk vädjan mot bakgrunden av flickor som Dangoule, Lilja, de barn som jobbar på stripklubbar och i bordeller i världen, ditlurade av fagra löften, inlåsta och misshandlade tills de misshandlats så illa så ryggraden spräckts (verkligt fall, en rumänsk tonårsflicka lurad till Göteborg) då kan de få "rymma" och med hjälp av ambassadpersonal ta sig hem-om de har tur. Andra bara lämnas att dö. Jag tänker att det finns mången vän som väntar; en mamma, en syster, en pojkvän som innerligt ber till Santa Claus, Sankt Nikolaus: " Oh, Santa, hear my plead! Santa bring my baby back to me!"

10 kommentarer:

 1. Prostitution har sin en egen hierarki och i den hierarkin trafficking och tunga narkotika- offren är längst ner.
  Gattu-prostitution håller på att försvinna pga att internet sköter marknadsföringen för dom flesta men inte för alla.
  Det gäller också trafficking. Man måste marknadsföra sina "produkter" för att få kunder. Kunder förekommer också som nätverk. Skulle tro att det är lätt för polisens underrättelse verksamhet att spåra upp dom , vilket också delvis händer. Men det förvånar mig att det finns luckor i spaningsverksamhet fast vid det här laget polisen måste rimligen ha en bra kännedom om fenomenet.

  Det stora utbudet ändå är de privata entreprenörer som annonserar på internet. Nyheter att bedöma, är polisen inte intresserad av den typen av prostitution.

  Trafficking skall bort!
  Men det övriga prostitutionen verkar leva i en egen subkultur och när man kommer i kontakt med brukare och säljare får man en konstig och förivrande uppleves vad den mänskliga lusten kan ställa till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja människan har en tragisk benägenhet dras till översitteri och grymhet. Förslavande av människor i beroendeställning är ett av uttrycken denna grymma svaghet tar sig.

   Radera
 2. Huga. Lilja 4-ever. När den kom tänkte jag "den borde jag se. Borde. Borde" men jag ville inte. Jag lät bli... och då visste jag inte ens att den byggde på någons dagbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ruggig film, glömmer den aldrig! Det var minst sagt vämjeligt att höra en på jobbet skryta om när han varit med ryska prostituerade när jag just sett denna. Vi var väl knappast bästisar innan detta heller, men då gick huvudsäkringen.

   Radera
 3. Förstår inte hur dom män resonerar som håller på med detta. Äta god middag ,ut och hitta på något kul tillsammans är guld värt en kärlek som är äkta och man kan hoppas på för alltid med den man älskar. Men kvinnor som behandlas som madrasser är ju sannerligen simpelt och ovärdigt så det förslår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män som gör så här respekterar helt enkelt inte kvinnor i allmänhet och fattiga flickor i synnerhet. Kanske respekterar de inte heller sig själva.Annars är det ju obegripligt att de nöjer sig med närhet med folk som får betalt för att stå ut med en.

   Radera
  2. Tror du har rätt där Alma :) minns för många år sedan att jag träffade en polsk tjej på en bensinstation där lastbils chaffisar sover över i sina bilar och hon förklarade på halvkass engelska att hon åkt med en lastil dit men att chaffisen lämnat (dumpat) henne där och hon tiggde pengar om jag kunde hjälpa henne att komma hem till polen, tömde mitt myntfack på kronor femmor och tior. Hörde med folk som är i branchen att det inte är ovanligt med lastbils chafförer som kör nere i europa att dom plockar med sig polskor och rumänskor som får vara sängkompis back i lastbilen, men vilken gentleman va att dumpa henne här i Sverige, noll hyfs.

   En annan episod jag minns

   Var och handla sent på kvällen på Statoil och vid kassan stog en mycket berusad kvinna , mycket lättklädd såg annars proper ut och vad hon försökte sluddra fram till kassa killen var att hon varit på firmafest men killarna hon åkt med lämnat henne där hon ville ha hjälp att ringa dottern eller en taxi , tårarna rann och folk som skulle betala bensin/handla fnös mest åt henne och kassa killen sa till henne att flytta på sig och inte störa kunderna, tyckte det var plågsamt att se att folk titta på henne och för lättklädd såg henne som en full "slampa" så till slut vira jag min stora läder jacka runt henne och fråga kassa killen om det inte går bra att ringa en taxi ? som hyfsa till sig när jag stog upp för henne, hon kom i väg så småningom. men värt att minnas är att alla är människor , ingen fötjänar att förnedras för att man är för lättklädd och druckit för mycket.Det är dumt men männskligt.

   Radera
  3. Usch, samma kvinnoförakt i båda fallen! Respekt till dig som gjorde något åt dessa situationer!

   Radera
  4. Tack Alma :) ibland när man ser uppenbara fel får man vara barmhärtige samariten.

   Radera
  5. Du är bra på att åtgärda uppenbara fel!

   Radera