Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 20 december 2016

Rebecca-moder till två folk

Interiör med Jakob och Esau av holländske barockmålaren Martensz Sorgh 1662. Här tar bröderna i hand på att Esau sålt sin förstfödslorätt till Jakob för en skål linssoppa. Esau är en så sympatisk karaktär; linssoppa är gott och mat är viktigare än makt.

Ja Rebecca fick ju tvillingpojkar. Redan när de låg i moderlivet fick Rebecca Guds löfte på att den yngre skulle räknas som den äldsta av dem båda. Så när ludne Esau föddes med sin fot i lillebrors hand fick hans tvilling namnet Jakob=den som håller i hälen eller bedragare. Precis som pappa Isak blev Jakob mammas pojke och den driftiga Rebecca väntade inte passivt på att löftet skulle uppfyllas för hennes favorit utan hon agerade. Det vet ju var och en som kan sin litteraturhistoria att det leder aldrig till någor gott. Se tiden an, låt löftet gå i uppfyllelse, ryck det inte till dig! Jesus talade om himmelriket som kommer och alla de som försöker rycka till sig det med våld. Alla de som "står på löftena" och försöker tvinga fram en uppfyllelse långt innan tiden är mogen. Sena tiders barn vet hur dåligt det gick för Lord och Lady Macbeth när de började rycka löftet till sig med våld.

Rebecca hon intrigerade och lurade den gamle blinde Isak att ge den förstföddes välsignelse till Jakob och Jakob å sin sida lagade linssoppa till sin hungrige bror som sålde sin förstfödslorätt till honom. Hur hade det gått om de sett tiden an? Det får vi aldrig veta, nu vet vi att Rebeccas otålighet skapade en ständig fiendskap mellan Esaus och Jakobs ättlingar. Jakob bad Esau om förlåtelse och Esau förlät men deras ättlingar har svårt att minnas just det. Man kan låtsas som om det som hände för flera tusen år sedan inte borde spela någon roll i dag. Men ack, det gör det. Ständigt hänvisas till de gamla urkunderna och våldsspiralen snurrar vidare i Israels och Esaus land. Oförrätter och massakrer läggs till gamla oförrätter och massakrer och båda brödernas ättlingar dehumaniserar varandra tills ingen förhandlingspartner längre finns att tala med, bara ohyra att utrota, att slänga i havet.

Mattaráhhka Rebecca, moder till två folk? Varför väntade du inte tills löftet skulle uppfylla sig självt? Varför litade du inte på Isaks Gud som räddade hans liv den gången fader Abraham fick för sig att offra sin son till Gud precis som folken runt omkring honom lät sina barn bli gudaoffer för god äring och krigslycka ? Du bångstyriga flicka som frimodigt vattnade kameler åt en främmande man, varför lät du inte fredens brunnar vattna dina söners hjärtans jord?

Esaus namn är detsamma som profeten Jesajas, "han som handlar och får saker gjorda" . Jesaja/Esau profeterar om freden som ska komma:

Stöveln som bars i striden 
och manteln som fläckats av blod,
allt detta skall brännas, förtäras av eld.

Ty ett barn har fötts,
en son är oss given.
Väldet är lagt på hans axlar,
och detta är hans namn:
Allvis härskare,
Gudomlig hjälte,
Evig fader,
Fredsfurste.
Väldet skall bli stort,
fredens välsignelser utan gräns
för Davids tron och hans rike.
Det skall befästas och hållas vid makt
med rätt och rättfärdighet
nu och för evigt.
Herren Sebaots lidelse skall göra detta.

2 kommentarer:

 1. Vad är "förstfödslorätt", har jag alltid undrat. Nu ser jag att det är en juridisk term, där äldsta barnet (eller äldste sonen) ärver, antingen odelat eller en större del än övriga. Kronan ärvs med förstfödslorätt, liksom fideikomiss. Förr i världen, när äldste sonen ärvde gården, vet jag inte om de övriga fick något annat istället - så mycket kontanter att det motsvarande gårdens värde kan ju inte ha funnits.

  I Kalle Dussin-bibelns sålde Esau sin förstfödslorätt för en grynvälling. Linser visste man inte vad det var, uppe i det kalla nord. 1917 års bibel behöll en del av de formuleringar ur KDB som var etablerade talesätt, men inte alla.

  Mitt svar på din fråga är "om hon gjort det, hade vi inte fått den här legenden som förklara ovänskapen". Det hade inte blivit någon story, ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är sant, ingen story-åtminstone inte denna. Vi verkar ju intresserad av syskon som bråkar inte syskon som samarbetar. Även i kristendomen mörkas ju Jesu syskon annat än när de bråkar på honom och de som klart och tydligt samarbetar med honom kallas av många för hans "kusiner".

   Radera