Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 21 mars 2022

22 mars: Jean -Baptiste Lully 1632-22 mars 1687


 Den franske barockkompositören Jean-Baptiste Lully dog denna dag 1687 54 år gammal. Detta requiem från De profundis tycker jag passar detta fasansfulla krigsår 2022 för att minnas denne tonsättare.

Han var född i Florens det år Sverige minns som året då "Lejonet av Norden" Gustav II Adolf i rastlös impulsivitet red ut i dimman vid Lützen och så gav Sverige dess mest berömda drottning, sin dotter Kristina då 6 år. Men Lully blev ingen krigare han var tonsättaren som upptäcktes i Florens och städslades av solkungen själv Louis XIV, Ludvig den fjortonde till ett slags hovmusiker. Att det franska hovet vände sig till Italien för att hitta en lämplig kompositör berodde på flera saker, bland annat att den italienska operan var högsta mode och man ville i sann patriotisk anda utveckla en egen fransk opera.

Lully flyttade till Frankrike och blev en upphöjd kompositör och musikalisk innovatör. Det var tex han som utvecklade den nuvarande stråksektionen i en symfoniorkester och ouvertyren var också hans uppfinning. Lullys musik är överraskande och lite ovanlig men ändå barockar den fett. Lyssna själva och avgör om det bara är italo/frankofilen i mig som talar eller om det finns eviga kvaliteter i hans verk. Jag röstar förstås för det sistnämnda.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar